От небето над Либия до водите на Крит и Кипър - Турция променя Средиземноморието

Боец на Правителството на националното съгласие пази район в Тархуна, на няколко десетки километра от Триполи.

© Reuters

Боец на Правителството на националното съгласие пази район в Тархуна, на няколко десетки километра от Триполи.Европа изглежда свикна с гръцко-турско-кипърския триъгълник - разногласия за води, ресурси и правото да ги ползваш, за да си независим. Напрежението се завихря, прелитат изтребители, сондажни кораби навлизат в оспорвани води, лидери призовават за сдържаност...


Изглеждаше почти като рутина. Досега.


С един ход Турция промени правилата на играта. Тя свърза два заплетени проблема и създаде главоблъсканица, на която нито една дипломатическа инициатива, нито един анализ и нито едно едностранно действие не могат да намерят решение. Напротив - в неделя Египет, страната с най-голяма армия в Близкия изток, заплаши с военна интервенция, а Триполи прие това като обявяване на война.
Какво прави Анкара в небето над Либия, как то отвежда до битката за петрол, газ и регионално влияние в Източното Средиземноморие и с какви позиции търси (или не търси) изход Европа в криза, замесила играчи от три континента, от Париж, Рим и Москва до Кайро, Доха и Абу Даби? "Дневник" потърси обобщение в разговор с експерти.


С една сделка - два заека


Краткият преразказ на либийския конфликт е труден, пълният - невъзможен; всеки извод днес може да е остарял утре. Не се променя само турският повод за намеса в него.


През декември 2015 г. политическо споразумение създаде Правителство на националното единство, признато от ООН, в Триполи, западна Либия. В Тобрук (на изток) остана Камарата на представителите, избягала там, след окупацията на Триполи от ислямисти година по-рано.


Ангажиментът за преговори и общолибийски избори засега е в застой. Командирът на базираната в Тобрук Либийска нацонална армия (ЛНА) Халифа Хафтар се срещна няколко пъти с премиера на ПНС Файез ас Сарадж, с руска, египетска и (по-късно) италианска и френска медиация. Преговорите пропаднаха; за ПНС Хафтар е нелегитимен "пучист" и нарушава споразумения, за ЛНА правителството в Триполи е ислямистко и заплаха за сигурността. В Кайро, чиято подкрепа е за ЛНА, гледат на скорошните действия на ПНС като проекция на туски неоосманизъм и разпалване на война.


Поддръжници на ЛНА с танк, който твърдят, че са пленили и е принадлежал на турската армия, празнуват в Бенгази след добри новини за обсадата на Триполи, 28 февруари.

© Reuters

Поддръжници на ЛНА с танк, който твърдят, че са пленили и е принадлежал на турската армия, празнуват в Бенгази след добри новини за обсадата на Триполи, 28 февруари.


Освен Египет зад ЛНА са Обединените арабски емирства, Русия и (по-дискретно) Франция. Италия, заедно с Гърция най-близо географски до Либия, стои зад ПНС, силно поддържано от Турция и Катар. На теория деескалацията трябва да се гарантира от оръжейно ембарго. На практика никой не го спазва.


Дали конфликтът влезе в руслото на обикновена война с посредници? За либийците ситуацията е по-сложна.


"Двете страни не са еквивалентни," каза за "Дневник" Анас ел Гомати. основал първия либийски изследователски център Sadeq Institute. "ПНС е само временна институция, назначена от дипломати, продукт на мирния процес. Не си свърши работата в последните три години, именно защото бе принудено да преговаря с Хафтар, а в края на тези преговори и преди изборите Хафтар нападна Триполи. Това говори много за историята на Либия."


През април 2019 г. Хафтар завзе околности на столицата. Последваха месеци на опити за европейска (а и руска) дипломация, но без ясно решение на хоризонта.


В тази картина се вклини Турция. Тя впрочем не го направи изведнъж: турски дронове, прочули се в Сирия, бяха в района и преди операцията на Анкара, заедно с китайските, закупени от ОАЕ. През декември 2019 г. обаче Сарадж и турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписаха меморандум за сътрудничество в отбраната и с подкрепата си - военни експерти, дронове и друга техника и наемници - обърна хода на сраженията; днес в настъпление е ПНС.


От небето над Либия до водите на Крит и Кипър - Турция променя Средиземноморието

© Twitter @CErciyes


В замяна на намесата си Турция получи още една възможност: споразумя се с Триполи за очертаване на морската си граница, а това (според двустранния документ) разшири икономическата ѝ зона до район на километри от крайбрежието на гръцкия Крит, с евентуални планове за сондажи за петрол и газ в района. С тези действия Анкара и Триполи вбесиха Атина - дотолкова, че либийският посланик бе изгонен, а два дни преди мирна конференция в Берлин в гръцката столица кацна самолетът на Хафтар.


"Турция се възползва от коронавируса, когато много страни бяха заети с друго," каза източник, запознат с нагласите в Анкара, който сега работи за мозъчен тръст в Брюксел. "Особено Франция. Макрон не е в позиция да помогне на Хафтар." В разговор с "Дневник" той изтъкна, че независимо от традиционните икономически връзки - Турция е активна в Либия още от времето на Кадафи и със сигурност се надява да си издейства енергийни и строителни концесии след края на войната - въпросът е тъкмо в делимитирането на границата, географски свързано с Източна Либия.


Турция от години дава да се разбере, че се чувства изключена от сондажите в Източното Средиземноморие. Усещането ѝ, че е била исторически лишена от енергийни ресурси (включително в хода на разпада на Османската империя) и от част от морския си суверенитет досега се изразяваше най-ясно в споровете за сондажите във водите на Кипър (където Анкара изпрати още сондажни кораби). С меморандума, който Гърция обяви за нелегитимен, тя опита да прекърши изолацията си в Източното Средиземноморие и свърза с една дъга няколко средиземноморски спора от последните години. А надмощието на правителството в Триполи би ѝ гарантирало, че ще може да продължи да търси собствени находища.


Част от намеренията си Турция издаде и с картата (публикувана и в този текст) в държавния си вестник с райони, където турската петролна компания ТРАО иска да работи - карта, базирана изцяло на делимитираната с ПНС граница. Заедно с проучвателните дейности на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република тя би обградила напълно остров Кипър и би навлязла в оспорвани с Гърция води. Експерти в региона виждат в случващото се и заплаха за "Ийстмед" - инициатива за газопровод на Израел, Гърция и Кипър, който трябва да захранва Европа с газ (включително с доставки през България) и който Турция е предупреждавала, че може да опита да блокира. Египет, който от свалянето на президента ислямист Мохамед Морси е в конфликт с Турция, вижда и заплаха за сигурността си.


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган (вдясно) и либийският премиер Файез ас Сарадж се срещнаха няколко пъти в последните месеци.

© Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган (вдясно) и либийският премиер Файез ас Сарадж се срещнаха няколко пъти в последните месеци.


"Втора Сирия?" За Европа може и да е по-лошо


Либийският конфликт е в задъдена улица - и Кайро, и Анкара, и Москва твърдят, че са ангажирани с мирни инициативи. ПНС обаче отхвърли египетски план за диалог, обявен, след като започна контраофанзивата на Триполи, а по неофициална информация руско-турски преговори пропаднаха в последния момент заради обсадата на Сирт. В тази безизходица Турция започна преговори, за да използва военноморска база в Мисрата, Западна Либия, и военновъздушната база "Ал Уатия".


За Турция Либия не е Сирия - подходът е различен. Не възникват паралелни институции в районите, които отвоюва ПНС (макар Анкара да инвестира в проблеми на конфликта като съсипаната енергийна инфраструктура. Освен това ситуацията там не засяга Анкара пряко. "Анкара смята проблема за вътрешен" за разлика от Либия, където няма политически ангажимент и конфликтът не може да се продаде на турската общественост, смята източникът в Брюксел. Същевременно "може да се очаква, като в Сомалия (и) там, където Турция може да намери близък до ПСР режим или до правителството като в Катар", че Анкара ще търси дългосрочно присъствие.


Със или без създаване на паралелна администрация, базите биха дали на Турция друг тип преимущество и биха укрепили позициите ѝ в Средиземноморието, където почти нямаше приятели в последните години. Означава ли това, че тя ще се задържи в Либия? "Да! Турция ще остане," каза за "Дневник" бившият австрийски военен аташе в Либия Волфганг Пустай. "Всякаква надежда, че ще се прибере, ако руснаците си тръгнат от Либия, е наивна. Няма защо да го прави," обясни в писмени отговори Пустай, понастоящем старши съветник в Австрийския институт за европейски политики и политика за сигурност. Според него "тези бази ще имат огромно влияние в дългосрочен план", едната (в Мисрата) много добре разположена на един бряг разстояние от Италия.


"Ал Уатия" ще е не само база за дронове и изтребители ексклузивно за Турция, но и транспортен възел за логистична подкрепа за експанзията в целия регион на Сахара. Това няма да се хареса особено на алжирците, египтяните и европейците."


Волфганг Пустай


Публикации в регионални медии и в социални мрежи същевременно дават сигнал, че в част от контролираните от ПНС райони турската интервенция се посреща с надежда. Тя дойде в труден момент за поддръжниците на ПНС, което - на теория - все още е същото онова правителство, натоварено с мандата на ООН да спазва споразумението от 2015 г. (което пък Хафтар наскоро обяви за нищожно).


"Първо, турската интервенция е прозрачна. Подписаха договор с международно признато правителство - две суверенни държави договориха военно и икономическо сътрудничество," каза Ел Гомати и изтъкна, че дроновете на ОАЕ обстрелваха Триполи и Бенгази години наред, без да признаят присъствието си в Либия. "Второ, Триполи не искаше точно турска военна намеса, а помоли Съвета за сигурност на ООН да използва дипломация и да се върне към демократичната пътна карта - те отказаха. ООН каза, че ще санкционира всеки, заплашващ ПНС, но когато Хафтар го направи, либийците откриха, че има изключение от правилата на международното право. Турция се намеси военно, за да свърши дипломатическата работа, която отказа Съветът за сигурност."


Ел Гомати не страда от илюзии за причините за турската интервенция, но вижда ползите.


"Не вярвам, че Турция го прави, за да спасява живота на либийци. Турция го прави по икономически причини. Тя обаче спаси живота на либийци. В последните две години в Либия има незаконно руски наемници и дронове от ОАЕ, а срещу тях нямаше толкова критики."


Анас ел Гомати

Според Волфганг Пустай "европейските интереси ще са силно засегнати от турското надмощие поне на Западна Либия" и това, освен за Франция, Германия и други, ще е проблем "основно за Италия". Под контрола на Турция се оказват и газопроводът Greenstream (от Западна Либия до Италия, тържествено открит през 2004 г. от Кадафи и бившия италиански премиер Силвио Берлускони), и миграционните потоци, и това я поставя "в много по-добра позиция" за натиск върху ЕС.


Ще диктува ли Турция условията


Турция често говори от името на ПНС и критикува Хафтар, че е марионетка на Египет и ОАЕ с поддръжката на Русия (дори ООН потвърди, че руските наемници "Вагнер" действат в страната). Неслучайно и за Либия, както за Сирия, Москва и Анкара поддържат практиката на чести контакти в името на деескалация, въпреки че са на различни страни.


Според Пустай трайно примирие не е реалистична възможност в момента, но е възможно да има "кратки периоди без сражения, а Турция и Русия са в най-добра позиция да преговарят за това". ПНС е готово да продължи към Бенгази и сраженията могат да приключат само при пълно изтощение на двете страни или категорично поражение на едната.


Либийският изследовател Ел Гомати вижда потенциал за преговори след офанзивата за Сирт (същата, дала повод на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси да говори за война), макар да "не е ясно с кого - дали ще работят с Хафтар" или направо със силите, подкрепящи го отвън.


Част от масовите гробове, които международно признатото правителство съобщи, че са били открити в територии, доскоро подконтролни на ЛНА. Триполи съобщи, че там са били погребвани жени и деца, а Тобрук нарича това "антитерористична операция". Всяка от страните е ангажирана в кампания за изтъкване на зверствата на противника и външните актьори, които стоят зад Триполи и Тобрук, помагат тя да получава международен отзвук.

© Reuters

Част от масовите гробове, които международно признатото правителство съобщи, че са били открити в територии, доскоро подконтролни на ЛНА. Триполи съобщи, че там са били погребвани жени и деца, а Тобрук нарича това "антитерористична операция". Всяка от страните е ангажирана в кампания за изтъкване на зверствата на противника и външните актьори, които стоят зад Триполи и Тобрук, помагат тя да получава международен отзвук.


Източникът от Брюксел смята, че Турция е готова да продължава да оказва натиск чрез ПНС, докато е в силна позиция, и да продава идеята, че Хафтар е нелегитимен играч, но ще е готова да седне на масата за преговори, ако след нормализацията много външни актьори решат да засилят активността си в Либия.


Междувременно назряват проблемите между поддръжниците на различни лагери. Миналата седмица имаше инцидент с "агресия" между плавателни съдове на две страни от НАТО и за пръв път от известно време той не бе между Турция и Гърция, а между Турция и Франция. Париж все по-агресивно атакува политиката на Анкара - президентът Еманюел Макрон каза, че няма да търпи турската роля в Либия. Атина все по-гласно търси подкрепата на Брюксел и осъжда турските действия като част от новия насочен срещу Турция средиземноморски съюз.


Поддръжникът на ПНС Рим също е обезпокоен от риска нестабилността да прелее и в други части на Северна Африка, с пряк ефект върху сигурността на Европа, но е на "противоположната" страна на барикадата. Междувременно САЩ и Турция неколкократно посочиха още един риск за Южното Средиземноморие, срещу който според тях трябва да се бори Старият континент: Русия.


Какво прави и какво смята да прави Европа и защо политическата буря в Южното Средиземноморие крие опасности за всички страни в района, четете тази седмица в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Ердоган се превръща в опасен хегемон в региона
  Много от вас може да решат ,че съм фен на Ердоган, понеже не им казвам това, което искат да чуят или че няма оптимистична развръзка като във филм, но това са фактите:

  САЩ са далече, Русия е слаба, ЕС е нефелен. Да, в пълномащабна конвенционална война Турция е нищо пред ЕС, САЩ и Русия. Но времето на 5млн войника срещу 2млн войника мина
  Турция е близо, за съжаление и до нас, а мустакатия педереунгел е опасен. И като цяло няма кой да го спре в региона. И за съжаление това е по-скоро новото нормално, а не временно изтрещяване

  15.02.1989 - 07.02.2018
 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2407 Гневно

  "Междувременно САЩ и Турция неколкократно посочиха още един риск за Южното Средиземноморие, срещу който според тях трябва да се бори Старият континент: Русия."

  Ха-ха-ха! Турция коята уж щеше да излиза от НАТО и даже са обявяваше за съюзник на Русия споделяла тревога за Южният фланг на НАТО заплашен от Русия?! Ами утре по-същия начин ще оправдае намесата си е у нас с поредната руска заплаха!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  "С един ход Турция промени правилата на играта. Тя свърза два заплетени проблема и създаде главоблъсканица, на която нито една дипломатическа инициатива, нито един анализ и нито едно едностранно действие не могат да намерят решение."

  Ами Турция ще се разиграва коня докато не срещне адекватен военен отговор който да я постави на място! ЕС, СаЩ и Русия доказаха че не са способни на това остава само армията на Египет да свърши тази работа и да спаси БИ, от неоосманската инвазия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  "Поддръжници на ЛНА с танк, който твърдят, че са пленили и е принадлежал на турската армия,"

  Това на снимката не е танк, а турски бронетранспортьор каквито Турция доставя на башибузука си с корабите с част от които станаха инцидентите.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Интересна статия. Това е конфликт който пряко ни интересува. Любопитен момент-вчера АФРИКОМ беше на официално посещение в Триполи.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Още по темата:

  https://colonelcassad.livejournal.com/5969077.html

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  Каквото и да се говори, всичко опира до нефта и газа. И контролът с върху потоците и находищата.

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jalis Ironhammer":

  Статията е не само интересна.....
  Тя дава подробен отговор и на отдавна и често задавания въпрос.....
  "какво търси Турция в Либия?"...

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  ЕС, СаЩ и Русия доказаха че не са способни на това остава само армията на Египет да свърши тази работа и да спаси БИ, от неоосманската инвазия!
  —цитат от коментар 3 на Julian Mall


  Точно. Надеждите, парадоксално, са в ген. Сиси

  15.02.1989 - 07.02.2018
 10. 10 Профил на az
  az
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Какви са тия глупости ? Това не е статия ами някакъв явно платен от Турция каламбур! При това са пълни глупости заблуждаващи народа.Явно във връзка с намесата на Египет във войната от вчера турците започват да се оправдават?Щото ще го закъсат. В общи линий Турция иска да взема петрола в Либия и чрез марионетното правителство в Либия да прекъсне газопроводите от Израел и Египет,затова влязоха. Обаче неочаквано за тях Египет,Франция,Саудитска Арабия и ОАЕ ( и Русия,закъде без нея ) направиха коалиция и вчера египетските ВВС са започнали бомбардировки. За това толкова много думи оправдания и лъжи четем в момента под формата на статия.

 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Турция адекватно навлиза в един многополюсен свят с претенции за по-голяма роля в него. Да видим кой , кога и къде ще я спре ... и на каква цена.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 117 Неутрално

  До коментар [#1] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":

  Съгласен. Все повече мнения се прокарват, че "Стратегическата дълбочина" е в действие. Сирия, сега Либия. Въпрос на време е да погледнат към балканите. Каквито сме гашници с престъпник управляващ държавата ни ни НАТО ни ЕС ще ни помогне.

 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  Каквото и да се говори, всичко опира до нефта и газа. И контролът с върху потоците и находищата.
  —цитат от коментар 7 на Vlado Nikolov


  Ще допълня: И перспективата той да бъде продаван на ЕС. Русия, Близкият изток, Турция - всички са подлудели да контролират пътя на енергийните ресурси към Европа. нищо ново не могат да измислят

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Любопитно

  "Поддръжници на ЛНА с танк, който твърдят, че са пленили и е принадлежал на турската армия, празнуват в Бенгази след добри новини за обсадата на Триполи, 28 февруари."

  Това на снимката със сигурност не е танк, по скоро някаква бронирана машина. И наистина изглежда турска производство на БМС.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  ... Каквито сме гашници с престъпник управляващ държавата ни ни НАТО ни ЕС ще ни помогне.
  —цитат от коментар 12 на Барба-Ганьос-Тулуп


  Към гащници можеше да добавиш и дебили. Сега ще чакаме Слави Трифонов да ни оправя (окраде). А това е цяла една банда хайдути, ошашавени от механизмите и възможностите разработени от Борисов за бързо забогатяване.

  Само лишени от свойството на човешкия мозък (дебилщина) могат да гласуват за партия (ОПГ) без програма за управление!

 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Ще допълня: И перспективата той да бъде продаван на ЕС. Русия, Близкият изток, Турция - всички са подлудели да контролират пътя на енергийните ресурси към Европа. нищо ново не могат да измислят
  —цитат от коментар 13 на historama


  За САЩ и Русия не е необходимо да контролират всички енергийни потоци към ЕС - достатъчно е да създадат конфликти по трасето на тези които не контролират.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1747 Разстроено

  Понеже псевдосултана както впрочем и джуджето от североизток и айетоласите разбират само езика на силата и понеже нямаше кой да ги спре стигнахме до тук- а за съжаление това далеч не е всичко!!!

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Любопитно

  До коментар [#9] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":

  А, ти вярваш ли, че диктатора Сиси ще нападне Либия и така директно ще влезне във война срещу Турция?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Весело

  До коментар [#9] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":

  Точно. Надеждите, парадоксално, са в ген. Сиси
  =====
  Фен ли си му?
  Значи си падаш по зелени превратаджии. ....:)
  Къде ви остана демократичния хъс.....?

  Bukalemun
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Любопитно

  До коментар [#3] от "Julian Mall":

  ЕС, СаЩ и Русия доказаха че не са способни
  ======
  А не ти ли идва на ум ,че тия трите целят именно това ....?
  Че искат Турция да прави точно това което прави в момента.....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#1] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":

  Египет и Израел ще му нашокат канченцето на падишаха

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Любопитно

  ....в края на тези преговори и преди изборите Хафтар нападна Триполи. Това говори много за историята на Либия."
  =======
  Между другото .....за Хафтар се отвори и юридически път за международно съдебно следствие .....
  Общите гробове намерени в неотдавна отвоюваните територии ,показват че са негово дело....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Весело

  До коментар [#21] от "angevins":

  А ако не стане ....ще позволиш ли да бъде калайдисано твоето...?
  (канченце)

  Bukalemun
 24. 24 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 117 Неутрално

  До коментар [#17] от "selqnin":

  Аз съм спокоен. Имаме (нищо че ще дойдат след 5-6 години) си нови 8 самолета, войвода за МО, 40 годишни войници (които за друго не могат да си намерят работа)така, че ще ги смачкаме😁😁😁

 25. 25 Профил на gii44390870
  gii44390870
  Рейтинг: 0 Весело

  Статията звучи разумно, снимките към нея- не! "Танкът", е пряко сили, някакъв батмобил, а масовите гробове- съдържат парцали!

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Весело

  До коментар [#18] от "Иво":

  Тегава ситуация , нали Ивчо. ....:)....!
  От едната страна наемника терорист , чалмата в зелена униформа , Хафтар.
  От другата страна , спуснатото отгоре Сиси ....и то е облечено в зелено .
  А по средата официално признатото правителство на цивилния Сарадж.

  Bukalemun
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  ....в края на тези преговори и преди изборите Хафтар нападна Триполи. Това говори много за историята на Либия."=======Между другото .....за Хафтар се отвори и юридически път за международно съдебно следствие .....Общите гробове намерени в неотдавна отвоюваните територии ,показват че са негово дело....
  —цитат от коментар 22 на eti mehter


  Льольо,нали Хафтар бил с американска протекция??Четеш ли какво пише???Видяхте зора и искате помощ от най-силната държава в света -САЩ.Ердоганчо и пуделът му Чавушоглу,целуват краката на президент Доналд Тръмп..Хихи..."""""""""""""""Турция често говори от името на ПНС и критикува Хафтар, че е марионетка на Египет и ОАЕ с поддръжката на Русия. Неслучайно и за Либия, както за Сирия, Москва и Анкара поддържат практиката на чести контакти в името на деескалация, въпреки че са на различни страни.""""""""""""""""""""""""""""""

  shlshlshlshl
 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Така както изглеждат нещата, май ЕС ще се федерализира по-бързо от очакванаото, не защото всички от отделните страни членки са узрели за това , а под натиска на събитията.
  Джуджи е перкулясал на тема възраждане на империя, Ердо също, въпреки икономическите проблеми, но стъпил на главите на по-голямат и по-проста част от турския народ, жълтуркото сега му треперят гащите предизборно, а след това ако както се очаква спечели, ще има да се мята като риба на сухо, кое по-напред да забърка, дали конфликта с Китай, дали стено с Мексико или да слага пранги на Ердо.
  Така че положението е само в ръцете на европейския съюз, доколкото е най-близо и може да очаква най-силно влиянието на било турска, било руска експанзия.
  Крайно време е да се уреди въпроса с общо европейската армия и граници и единно ръководство.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Весело

  До коментар [#27] от "dfjftriktrcdt":

  Чета аз ....чета .....:))....
  А ти ги научи тия неща наизуст. ..виж какво пише. ...
  ''С един ход Турция промени правилата на играта. ''....
  Предай на оня дет се крие в бункера .....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2407 Разстроено

  До коментар [#3] от "Julian Mall": ЕС, СаЩ и Русия доказаха че не са способни======А не ти ли идва на ум ,че тия трите целят именно това ....?Че искат Турция да прави точно това което прави в момента.....
  —цитат от коментар 20 на eti mehter


  Положението е както в навечерието на ВСВ всеки от изброените си въобразява че може да извлече някакви дивиденти от Турция! Най-големият балък от всички обаче е Путя, чиято единствена полза могат да са турските ножове в гърба!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#28] от "dfjftriktrcdt":

  Хафтар бил с американска протекция?
  ===========
  Ама нали беше пленник на ЦРУ , бе шапшал.....?
  Защо пускате терористи на свобода. ....че и ги финансирате ....
  Не ми се прави на хахо.....такъв си ....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  Турция ще я закъса , защото Щатите изобщо нямат нужда някой да спъва близко-източната им инициатива , особено Турция.

 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  " Поддръжникът на ПНС Рим също е обезпокоен от риска нестабилността да прелее и в други части на Северна Африка, с пряк ефект върху сигурността на Европа, но е на "противоположната" страна на барикадата. Междувременно САЩ и Турция неколкократно посочиха още един риск за Южното Средиземноморие, срещу който според тях трябва да се бори Старият континент: Русия."

  Единственият по - активен играч от Европа в региона, е Франция ! За съжаление Европа спи и цената за това е именно разпределянето на Либия между Русия и Турция !

 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#31] от "Julian Mall":

  Най-големият балък от всички обаче е Путя
  ======
  Аааа....много е предвидлив дори , човека. ....
  Постръи най голямата в Европа джамия ,в Москва. ...понеже вижда накъде отиват нещата. ...
  За в бъдеще, по голямата част от армията на Русия ще се състои от мюсюлмани. ....
  И няма да се учудя ако ''Вагнер'' ще са първия набор от новата генерация. ....

  Bukalemun
 36. 36 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Кой го е*е България, че ще ви напада "Мустакатия" както го наричате. както я наричат българите " Големи зелени планини" и толкова.

 37. 37 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1218 Весело

  Точно. Надеждите, парадоксално, са в ген. Сиси
  —цитат от коментар 9 на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич


  Точно. И за щастие, той Е фактор, скойто псевдосултана ще се съобрази и ще подвие опашка.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 38. 38 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Празно няма.
  Така се запълват дупки, оставени от задремалите европейци.
  Още от Кипър нещата трябваше да са съвсем различни.
  Но успаните натлъстели европейци си съзерцават пъпа, шезлонгите, яхтите и шан-з-елизетата...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 39. 39 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Положението не е добро! Обаче Франция, Италия, Гърция критикуват Турция. А какво направиха за да спрат войната в Либия. Измислиха някакво оръжейно ембарго, за което Русия не била известена, та пратила Вагнер и МИГ-ове с Панцир да помагат на Хафтар в касапницата. Основният извод е, че ако искаш роля в Либия, пристигаш на терен и въвеждаш ред. Което Турция и направи. А Макрон като петел да се качи на Айфеловата кула и да кукурига оттам, Гърция от яд да се напие с узо. Турция е намерила легитимна подкрепа в Либия и присъствието й там ще е трайно.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 40. 40 Профил на hhh5964O615
  hhh5964O615
  Рейтинг: Неутрално

  В момента единствено Русия стопира неоосманските пориви, но къде спи ЕС? Какво чака, за да се намеси?

 41. 41 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 925 Любопитно

  [quote#1:"Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич"]САЩ са далече, Русия е слаба, ЕС е нефелен. Да, в пълномащабна конвенционална война Турция е нищо пред ЕС, САЩ и Русия. Но времето на 5млн войника срещу 2млн войника

  Точно в конвенционална война им е силата на турците.Те друга и без това не могат да водят.

 42. 42 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 925 Любопитно

  [quote#2:"Julian Mall"]"Ха-ха-ха! Турция коята уж щеше да излиза от НАТО и даже са обявяваше за съюзник на Русия споделяла тревога за Южният фланг на НАТО заплашен от Русия?! Ами утре по-същия начин ще оправдае намесата си е у нас с поредната руска заплаха!

  Пак ли почна ве психопат?

 43. 43 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#27] от "dfjftriktrcdt":Чета аз ....чета .....:))....А ти ги научи тия неща наизуст. ..виж какво пише. ... ''С един ход Турция промени правилата на играта. ''....Предай на оня дет се крие в бункера .....
  —цитат от коментар 30 на eti mehter


  Четеш ти дръжки.Турция променила играта в Либия към хаос,безредие и масови гробове...Наичи ли,че дроновете ви са английски???Хихи..Теърде неспособни и слабички сте да променяте нещо към ред и мир...

  shlshlshlshl
 44. 44 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 925 Любопитно

  До коментар [#21] от "angevins": А ако не стане ....ще позволиш ли да бъде калайдисано твоето...?(канченце)
  —цитат от коментар 23 на eti mehter


  С Египет иди-дойди,ама ти удряй чело в пода Израел да не се намеси,че жална ви майка.

 45. 45 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#31] от "Julian Mall": Най-големият балък от всички обаче е Путя======Аааа....много е предвидлив дори , човека. ....Постръи най голямата в Европа джамия ,в Москва. ...понеже вижда накъде отиват нещата. ...За в бъдеще, по голямата част от армията на Русия ще се състои от мюсюлмани. ....И няма да се учудя ако ''Вагнер'' ще са първия набор от новата генерация. ....
  —цитат от коментар 35 на eti mehter


  Буаха,придвидлив бил путин заради постройка на някаква мижава джамия и армия от мюсюлмани.Абе Миленчо,бройката на войниците отдавна не е важна,а боесписобността и модерното въоръжение.Турция и Русия не да способни и модерно въоръежени,особенно Турция,която не може сама нищо да произведе,а само по западен лиценз.. Хихи..Ислямис..т-кисмонавт нереалузиран..Хихи...Потедният бисербда си го запиша и да му се смея от сърце...

  shlshlshlshl
 46. 46 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#28] от "dfjftriktrcdt": Хафтар бил с американска протекция?===========Ама нали беше пленник на ЦРУ , бе шапшал.....?Защо пускате терористи на свобода. ....че и ги финансирате ....Не ми се прави на хахо.....такъв си ....
  —цитат от коментар 32 на eti mehter


  Миленчо,Хафрар никога не е бил пленник на САЩ..Поредният ти бисер..Гюлен беше голям приятел на провалетото геврекаджийче,а сега не се понасят..Що не отидете да си го вземеъе на сила???Хихи..Ердоганчо що се моли на Тръмо за военна и всякаква помощ??Защо искате амееикански газ и неф ??Нали си имате руски???Над 3 млрд.долара дълг имате към Газором,понеже сте банкрутирали...Ислямис..т..

  shlshlshlshl
 47. 47 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Турция няма спечелена война през 20-и век. Какво да очакваме през 21-и?

 48. 48 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Политиката на Турция е политика на експанзия и агресия и изцяло в унисон с политическите и икономически амбиции на Ердоган. Той иска да заеме водеща роля в ислямския свят и да превърне Турция във водеща икономическа сила. Това за сега не се получава и скоро може да не стане. Само че България и други държави в югоизточна Европа няма как да заемат позиция срещу тази политика на Ердоган, защото вече са зависими от газовите потоци, които преминават през територията на Турция. Това е цената за провала а "Южен поток". Войната в Либия обаче ще продължи, защото нито една от страните не е готова на компромис.

 49. 49 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#28] от "dfjftriktrcdt": Хафтар бил с американска протекция?===========Ама нали беше пленник на ЦРУ , бе шапшал.....?Защо пускате терористи на свобода. ....че и ги финансирате ....Не ми се прави на хахо.....такъв си ....
  —цитат от коментар 32 на eti mehter


  Я дай линк за това,че Хафтар бил пленнк на ЦРУ и бил финансиран от САЩ???Ще ти се посмеем от сърце...Хихи...Хафтар е финансиран най-вече от твоя обичан Путин..Истината боли бе банктутирал ислямис..т.Турция не е световна сила,че да зависи нещо от нея...Дири оръжие не можете да си направите,а се хвалите със западни образци...Т.е Турция е изостанала и нискотехнолгична държаа и не заслужава внимание.С две думи-въздух под налягане....

  shlshlshlshl
 50. 50 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Турция няма спечелена война през 20-и век. Какво да очакваме през 21-и?
  —цитат от коментар 47 на dgerald


  Как ще има като силиците и са нищожни...Турция без западна помощ е кръгла нула.Освен това в момента при този фалшив режим банкрутираха тотално...

  shlshlshlshl
 51. 51 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#27] от "dfjftriktrcdt":Чета аз ....чета .....:))....А ти ги научи тия неща наизуст. ..виж какво пише. ... ''С един ход Турция промени правилата на играта. ''....Предай на оня дет се крие в бункера .....
  —цитат от коментар 30 на eti mehter


  Кой се крие в бункера бе Миленчо???Господарят на света командва парада,а оня с двстените мустачки ви банкрутира по бързата процедура,макар,че Турция никога не е била силна в нищо....Т.е държава от Третия свят...Хихи...

  shlshlshlshl
 52. 52 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2407 Весело

  [quote#2:"Julian Mall"]"Ха-ха-ха! Турция коята уж щеше да излиза от НАТО и даже са обявяваше за съюзник на Русия споделяла тревога за Южният фланг на НАТО заплашен от Русия?! Ами утре по-същия начин ще оправдае намесата си е у нас с поредната руска заплаха! Пак ли почна ве психопат?
  —цитат от коментар 42 на Димитър Димитров


  Плазмодий, да не ти плащат да се заяждаш с мен!? За последен път ти обръщам внимание на глупостите!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 53. 53 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2407 Весело

  Турция няма спечелена война през 20-и век. Какво да очакваме през 21-и?
  —цитат от коментар 47 на dgerald


  Има две спечелени войни - срещу Гърция - 1922 и срещу Кипър -1974г.!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 54. 54 Профил на op
  op
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#2] от "Julian Mall":

  Бъркаш Гърция с Турция,гърците искаха да излизат от Нато,франсетата даже и излизаха.
  И откога убийствата на деца са антитерористична операция?
  Този терорист задмина даже неговите покровители.

 55. 55 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julian Mall": ЕС, СаЩ и Русия доказаха че не са способни======А не ти ли идва на ум ,че тия трите целят именно това ....?Че искат Турция да прави точно това което прави в момента.....
  —цитат от коментар 20 на eti mehter


  Тези трите дърпат конците на Турция,защото не е в техните възможности.Разбира се САЩ като най-могъща и силна държава в света ви управлява като дистанционно смарт телевизор...Хихи....

  shlshlshlshl
 56. 56 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#27] от "dfjftriktrcdt":Чета аз ....чета .....:))....А ти ги научи тия неща наизуст. ..виж какво пише. ... ''С един ход Турция промени правилата на играта. ''....Предай на оня дет се крие в бункера .....
  —цитат от коментар 30 на eti mehter


  Ето къде е Господарят на света-президент Тръмп бе Аладинчо...Готви се да ви дърпа конците още четири години....Бънкерът го проверя дали някой пишман диктатор като вашия да го скрие от шамарите на народа....Виж да не му спретнат пак някой преврат на вашето пишман ислямистче,защото този път ще излезе успешен...Хихи.....

  shlshlshlshl
 57. 57 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Много хубава и обяснителна статия. Това развитие на нещата с Либия е добро за Европа, добро за самите Араби и устройва много участници. Първо, защото Европа води една беззъба и общо взето тъпа политика, с която няма контрол нито върху въпросните територии, нито върху бежанските потоци. Единствената сила, която може да донесе стабилност в района на Източното Средиземноморие (Леванта) и Северна Африка е Турция, която всъщност е и единствената сила, която на практика може да спре бежанските потоци към Европа. Италия правилно се ориентира в подкрепа към Турция, което ще гарантира добивите на ЕНИ. Що се отнася до Тотал - Франция ще направи нужните компромиси. Турция и от това ще спечели. Геополитически, тия акватории и територии са имали стабилност и просперитет с предшествениците на Турция - Османската и Ромейската империи, на които Турция е приемник и продължител във всяко отношение. Съвсем нормално е, земи като Сирия, Ирак, Египет, Либия и пр. по един или друг начин да се управляват от Константинопол. Петнадесет века е било така и няма причини да е различно днес. Просто форматът е различен, но геополитическите очертания са горе-долу същите. Тук някои форумци отдават незаслужено голямо значение на Египет, който никога не е представлявал военна сила - Израел ги помля за 6 дни навремето. Египет има нулеви шансове срещу Турция. Що се отнася до петрол и ресурси в морето или в Либия, не виждам причина Турция да се държи различно от Британия, Франция или Щатите - има ресурс и някой трябва да го експлоатира, а такъв винаги ще се намери. Турция просто заема полагащото и се място сред другите големи играчи. Нищо нередно няма в това. В самата Либия беше война на Турски срещу Китайски дронове и е съвсем естествено да подкрепяме Турските и се радваме, че бият Китайските! Имайте пред вид и друго - Турция има мълчаливото съгласие на Британия и Америка и освен това, в прекрояването на териториалните води, международното право и всякаквите там морски регулации са в полза на Турция. Този ход е планиран преди десетилетия и бавно и методично, както и с брилиантна дипломация, Турция избра точния момент на това прекрояване. И забележете - Израел си мълчи. Защото, на външен вид отношенията между Турция и Израел може да не изглеждат добри, но стокообменът, туристо-потоците и каквото там се сетиш - ю нейм ит, растат много силно - тези две държави и народи са изначално съюзници от много столетия насам, това е дълбока, стратегическа политика още от Османско време (султанът е искал ВСИЧКИ изгонени от Испания Евреи да се заселят при него), а после, през ВСВ, през Турция има спасителен коридор за Евреите към Палестина. Макрон подскача като петел на бунище и въпреки че съм франкофон и голям фен на Френската цивилизация, в случая никак не подкрепям това недоразумение Макрон, избутано до властта от финансовите кръгове (същите, които стоят за Демократите в Щатите!, както и зад голяма част от естаблишмента в Европа - но, споко, Тръмп ще спечели и ще продължи започнатото - прекрояване на икономиката и финансите на света и враждебна политика към Китай). Макрончо ще скача, но за да имат Тотал позиции в Либия, ще трябва да даде сериозни концесии на Турция.

 58. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Любопитно

  До коментар [#53] от "Julian Mall":

  Точно това и аз мислех да напиша.

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Любопитно

  Между другото при реч в сарая Елиза, Макрон заплаши Турция с твърди ответни мерки....

  https://www.yenisafak.com/dunya/fransa-cumhurbaskani-macron-turkiye-libyada-tehlikeli-oyun-oynuyor-3546301

  Bukalemun
 60. 60 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#59] от "eti mehter":

  Макрон не е в позиция да заплашва - Щатите и Британия са в подкрепа на Турция и това е ясно на Турската държава - много точно са подбрали момента и в този случай Макрон е в губеща позиция и ще има пазарлъци, в които Турция ще спечели. Такъв е глобалният шахмат.

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  Бившите империи не могат да забравят миналото си величие. Искат си го обратно.

 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Весело

  До коментар [#55] от "dfjftriktrcdt":

  Тези трите дърпат конците на Турция,защото не е в техните възможности
  ========
  :).....

  Bukalemun
 63. 63 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#55] от "dfjftriktrcdt":Тези трите дърпат конците на Турция,защото не е в техните възможности========:).....
  —цитат от коментар 62 на eti mehter


  И най-важното,проваленият режим в Анкара си отива безвъзвратно Миленчо...Свиквай !!!!!!!!!!Тръмп не го мисли,той вече е във втори мандат и ще ви разкатае фамилиите напълно.....3,4% безработица преди пандемията е рекорд за всички времена....Вашата преди пандемията беше 14%....Ислямис..ти....Хихи....

  shlshlshlshl
 64. 64 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Между другото при реч в сарая Елиза, Макрон заплаши Турция с твърди ответни мерки....https://www.yenisafak.com/dunya/fransa-cumhurbaskani-macron-turkiye-libyada-tehlikeli-oyun-oynuyor-3546301
  —цитат от коментар 59 на eti mehter


  Макрон е президент на една от най-силните държави в светъа и ще ви отупа ако желае...Хихи.....Ядреният самолетоносач "Шарл де Гол" приближава бреговете на Либия....Хихи.....Бягайте докато е време.....

  shlshlshlshl
 65. 65 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3140 Неутрално

  Ако Турция наруши суверенитета на Гърция ще получи военен отговор.
  Това е повече от ясно.
  В момента всички бойни кораби на Гърция, Израел и Египет са в морето !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 66. 66 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#65] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Египет не го брой въобще за сила срещу Турция - за няколко дни ще са смазани. Израел не го брой също - Евреи и Турци са мъдри хора и векове наред са първи приятели. Израел няма нищо против Турския контрол на зоната между Либия и Турция.
  Гърция няма как да надскача възможностите си. Не забравяйте, че Турция е приемникът и продължителят на Ромейската Империя. Който държи Константинопол, държи Императорската Титла. Вие с Турците сте като близки роднини - много се обичат и много се мразят и си приличат отвсякъде.

 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Весело

  До коментар [#65] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  В морето?
  А къде бяха до момента....в музея ли?

  Bukalemun
 68. 68 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#35] от "eti mehter":

  До коментар [#31] от "Julian Mall":

  Най-големият балък от всички обаче е Путя
  ======
  Аааа....много е предвидлив дори , човека. ....
  Постръи най голямата в Европа джамия ,в Москва. ...понеже вижда накъде отиват нещата. ...
  За в бъдеще, по голямата част от армията на Русия ще се състои от мюсюлмани. ....
  И няма да се учудя ако ''Вагнер'' ще са първия набор от новата генерация. ....
  ———————-
  Напълно съм съгласен. Не само в Русия, но и във всяка европейска държава.
  До 50 г. мюсулманите ще бъдете мнозинство в Европа. Аз силно се надявам шериата да влезе по рано, че да мога да си взема поне още три жени. Казвам на моята: Слушай ме като говоря, че няма да ти позволявам шарена забрадка.
  Само за уйскито се безпокоя, но си трупам резерви.
  Ей, да не ме издадеш.

 69. 69 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#47] от "dgerald":


  Не съм историк, но мисля, че печели срещу Гърция в гръцко-турската война 1919-1922

 70. 70 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  по какво да си падаме, тука е (А)Европа, по братя мюсюлмани ли?
  или по изнудвач Ердоган ? Падаме се по по големи сили и велики Демокрации , като например Франция (ви праща поздрави с Рафал)

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK