Европа иска да обучи "армия" от медици за втората вълна на COVID-19

Европа иска да обучи "армия" от медици за втората вълна на COVID-19


Докато европейците се радват на постепенното облекчаване на карантинните мерки, болниците на континента вече се подготвят за следващата вълна от инфекции. Някои интензивни отделения се опитват да наберат повече постоянен персонал, други предлагат създаването на резервистка "армия" от медицински специалисти, готови да бъдат изпратени навсякъде, където е необходимо, разказва "Ройтерс".


Европейските държави въведоха интензивно обучение за много медици как да се справят с COVID-19 и сега търсят начини да преквалифицират още лекари, за да се избегне недостигът на ключов персонал, ако има втора вълна на заразата.


"Нуждаем се от здравна армия", заяви Маурицио Чекони, бъдещият президент на Европейското общество по интензивна медицина (ESICM). Чекони, който ръководи интензивното отделение в болницата "Хуманитас" в Милано, казва, че медицинският персонал трябва да бъде по-гъвкав в работата си и по-мобилен.
"Ако има друга голяма вълна, трябва да сме готови да преместим лекари и медицински сестри от близките региони в самата Италия. Това не се случи много през първата вълна", каза той пред "Ройтерс".


Много страни бяха хванати неподготвени от пандемията през март и април и набързо преквалифицираха медици, за да работят с пациенти с тежки случаи на заболяването. Някои изпращаха студенти по медицина и пенсионирани лекари в помощ на отделенията за интензивно лечение, където персоналът бе на прага на силите си. Най-силно засегнатите държави трябваше да осигуряват повече легла и основна медицинска екипировка, а някои изградиха нови болници.


Европа иска да обучи "армия" от медици за втората вълна на COVID-19


Но проблемите и недостигът на лекари продължават. В Италия например може да се наложи увеличаване с 50% на броя на анестезиолозите, реаниматорите и други медици, които работят в интензивните отделения, според италианското общество за интензивно лечение SIAARTI.


Интензивно обучение и мобилни медици


В цяла Европа болниците преквалифицират хирурзи, кардиолози, лекари по вътрешна медицина и медицински сестри от други отделения и при необходимост ги преместват в отделенията за интензивно лечение.


Мнозина са преминали през курсове за това как да се справят с пациенти с COVID-19, заяви Йозеф Кесечиоглу, настоящият президент на ESICM и ръководител на интензивното отделение в Университетския медицински център в Утрехт, Холандия.


Тези лекари се занимават предимно със съпътстващите дейности в лечението, докато специалистите продължават да вършат най-деликатната работа, като например интубирането на пациента или регулирането на механичната вентилация, каза Кесечиоглу. Той планира да повика обратно същите хора, за да им предложи допълнителни курсове. При нормални обстоятелства лекарите в интензивните отделения преминават години на обучение.


Не трябва да чакаме да дойде новата вълна, трябва да осигурим редовно обучение


Йозеф Кесечиоглу,

президент на ESICM


Холандия се опитва да наеме повече квалифицирани лекари и се надява да намали структурните пропуски в този сектор на здравеопазването, заявиха от Медицинския център "Еразъм" в Ротердам, една от най-големите университетски болници в Европа.

 • От SIAARTI смятат, че студентите по медицина, които специализират интензивно лечение, трябва да бъдат напълно интегрирани в отделенията за последните две години от петгодишното си обучение и препоръчват да се предлагат финансови стимули за привличане на повече студенти.

Европейската комисия финансира трансгранични трансфери на медицински персонал в най-засегнатите страни в разгара на кризата. През април например екипи от лекари бяха изпратени от Норвегия и Румъния в Италия. Експериментът обаче не успя да събере голяма подкрепа и Чекони каза, че преместването на лекари от една държава в друга "трябва да бъде вариант, но не и първи вариант", тъй като езиковите бариери например могат да бъдат проблем.


Европа иска да обучи "армия" от медици за втората вълна на COVID-19


Някои пациенти също бяха премествани, за да получат лечение. Франция прехвърли някои от тях в по-слабо засегнатите райони на страната и изпрати други в Германия, където бяха транспортирани и пациенти от Италия.


Но Чекони предупреди за рисковете при транспортиране и логистични усложнения. "Често нашите пациенти са прекалено болни, каза той. Предпочитам да има квалифициран персонал на място."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2327 Весело

  "Нуждаем се от здравна армия", заяви Маурицио Чекони, бъдещият президент на Европейското общество по интензивна медицина
  _______________
  Евро чуканчетата ако вдигаха толкова средства и врява за съдовите болести и онко болните, особено в периферните колонии, хората щяха да се радват на по-добър живот и семействата им да са щастливи!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Ще е разумно този път да не чакаме китайските дигитални комунисти да си признаят какво са скрили или да разчитаме на благоволението им а да сме подготвени и адекватни на една реална заплаха!!!

 3. 3 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 272 Весело

  доц. Мангъров е кандидат.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  доц. Мангъров е кандидат.
  —цитат от коментар 3 на Hristo Daskalov


  Барем нещо да го научат ,че гледа умно и се показва голям капацитет!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  НОЩ записаха ли се вече?

 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3219 Неутрално

  Можем да им дадем Генерал.

 7. 7 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 692 Неутрално

  мръсните копелета се борат зца едни 750 милиарда.
  ИЛИ НИЕ ИЛИ ТЕ! КОВИДПРОПАГАНДАТА Е ИЗВРАТЕНА И СМЪРТОНОСНА.
  По-добре смърто от ковид, отколкото от страх, глад и ограничения.

 8. 8 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Че сигурно и ние се готвим. Уж им дадохме по 1'000 лева, ама май не на всички. И ресторантьорите оправихме, и мед. сестрите оправихме (ама по другия начин защото не са ни важни). Но понеже сме много умни и се справихме чудесно, в крайна сметка и аверчетата ресторантьори ще гладуват, защото пустите чартъри не идват. Било се подочуло из чуждестранната преса, че България станала рискова. Чудя се главната мутра защо не се е сетила да плати с нашите пари някое чартърче на ТИМ, та барем счупи каръка. Но май не е до карък, а до акъл.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8081 Неутрално

  Проблема е, че медиците са кът в много държави.

 10. 10 Профил на bguser
  bguser
  Рейтинг: 402 Любопитно

  това да не е море какви са тия вълни? след втората трета ли ще дойде? на колко време идват тия вълни?

  It's not impossible, it just costs more!
 11. 11 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1803 Весело

  Можем да им дадем Генерал.
  —цитат от коментар 6 на blondofil


  Аз два им давам.

 12. 12 Профил на stanimirkou
  stanimirkou
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Лошото е, че медиците се изплашиха от първата вълна и избягаха от болниците.

 13. 13 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 658 Неутрално

  доц. Мангъров е кандидат.
  —цитат от коментар 3 на Hristo Daskalov


  Да не е балък педиатъра да се занимава с тежки случаи! Шарла, скарлатина, максимум заушка.

 14. 14 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Наложително е това да се направи. Срещу точната сума, ще се намерят хора.

 15. 15 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 288 Неутрално

  А досега защо не се случи..

 16. 16 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Лошото е, че медиците се изплашиха от първата вълна и избягаха от болниците.
  —цитат от коментар 12 на stanimirkou


  Няма лошо, достатъчно 'уважение' получиха от мутрата. Ако не дай си боже нещата станат сериозни, ресторантьорите като най-заслужили ще лекуват :)

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 17. 17 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  Хубаво са решили ,ама медиците дали желаят да се обучат ,за да работят в рискова среда и да си рискуват пряко живота и здравето заради 1000 лв , в западна Европа го правят ,но срещу 10-15000 евро месечно , сума ,която е далеч над средната заплата , а тук се мъчат на минимална работна заплата да задължат медиците да влизат в най рискова среда ,при това срещу суми ,три четири пъти по ниски от тези ,изплащани на големи части от администрацията и държавни структури ,които си лежаха в къщи ,докато медиците рискуваха и им обясняваха как не били на първа линия .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK