Огромен неолитен комплекс бе открит до Стоунхендж

Огромен неолитен комплекс бе открит до Стоунхендж

© ReutersАрхеолози са открили пръстен от праисторически шахти, изкопан преди хиляди години близо до Стоунхендж. Теренните проучвания са разкрили доказателства за кръг с диаметър 2 км, образуван от серия шахти с диаметър над 10 м и дълбочина 5 м. Те заобикалят древното селище Дърингтън Уолс, на 3 км от Стоунхендж.


Новоткритият неолитен монумент е създаден преди повече от 4500 години. Експертите смятат, че 20 или повече шахти може да са служили като граница на свещена зона, защото Дърингтън Уолс, един от най-големите неолитини паметници в страната, се намира точно в центъра му, съобщиха световните медии.


"Това е безпрецедентна находка с голямо значение. Изследователите на Стоунхендж и близкия район бяха напълно неподготвени за мащаба на структурата, а и за факта, че тя не е открита досега, макар да е толкова близо до Стоунхендж", заяви проф. Винсент Гафни, водещ археолог на проекта, пред в. "Гардиън".
Обявеното в понеделник откритие е още по-необикновено, защото дава първите доказателства, че ранните жители на острова, предимно селскостопански общности, са имали сложна система за геометрия и броене. Конструирането на структура от този размер с толкова внимателно позициониране на шахтите е възможно само след стотици внимателни измервания.


Около 40% от кръга е унищожен от последвали през вековете селскостопански дейности.


Част от структурата около Дърингтън Уолс - жълтите точки отбелязват местоположението на шахтите.

© EDINA Digimap Ordnance Survey Service

Част от структурата около Дърингтън Уолс - жълтите точки отбелязват местоположението на шахтите.


"Размерът на шахтите и обръча около Дърингтън Уолс е уникален. Това показва значението на селището, сложността на монументалните структури в ландшафта на Стоунхендж, както и способността и желанието на неолитните общности да представят своите космологични системи от вярвания по начини и в мащаб, каквито досега не бяхме предвиждали", казва Гафни.


"Не мога да изтъкна достатъчно усилията, които са отишли, за да изкопаят толкова големи шахти с инструменти от камък, дърво и кост", казва той.


Но все това са същите хора, които са построили Стоунхендж, влачейки сини камъни от кариерите в Югозападен Уелс на около 230 км.


Стоунхендж, чието предназначение остава неизвестно за учените въпреки десетилетия проучвания, е бил разположен в съответствие със слънцестоенето или поне движението на Слънцето. Новооткритата кръгла форма предполага "огромно космологично твърдение и необходимостта то да бъде записано в самата земя".


Районът на Стоунхендж и Дърингтън Уолс

© EDINA Digimap Ordnance Survey Service

Районът на Стоунхендж и Дърингтън Уолс


"Стоунхендж има ясна връзка със сезоните и преминаването на времето, лятното слънцестоене. Но при тази структура от космологично значение не е преминаването на времето, а затварянето на територия с кръга от шахти", казва Гафни.


Кръгът може да е насочвал хората към свещено място в центъра му или да е предупреждавал посетителите да не влизат в него.


Започваме да виждаме неща, които никога не бихме могли да видим чрез стандартната археология, неща, които не бихме могли да си представим


Винсент Гафни,

професор по археология в Университета в Брадфорд


Тъй като районът около Стоунхендж е сред най-проучените археологически региони в света, откритието е още по-неочаквано. Запълвайки се естествено в продължение на хилядолетия, шахтите - макар и огромни - са били смятани за естествени образувания. Но изследванията с проникващ в земята радар и магнитометрия ги показва като геофизични аномалии и разкрива истинското им значение.


3D реконструкция на структурата

© University of Bradford/Reuters

3D реконструкция на структурата


Данните от изследванията с въглерод-14 показват, че новата структура е строена преди повече от 4500 години - по същото време като Стоунхендж и Дърингтън Уолс. Кръгът е изграден така, че да включва и по-ранен праисторически паметник - Ларкхил, който е с около 1500 години по-стар.


Пространство за мъртвите и пространство за живите


В шахтите са били намерени парчета кремък и все още неидентифицирани костни фрагменти, но археолозите могат само да спекулират каква точно е била тяхната функция.


"Като мястото, където строителите на Стоунхендж са живели и са се хранили, Дърингтън Уолс е от ключово значение за разбирането на историята на целия терен около Стоунхендж и това изумително откритие ни предлага нови поглед върху живота и вярванията на нашите предци от неолита", казва Ник Снейшал, археолог от The National Trust към Стоунхендж.


"Това, което виждаме, са два масивни паметника с техните територии. Други археолози, включително Майкъл Паркър Пиърсън от University College London, предполагат, че докато Стоунхендж със своите стоящи камъни е бил място за мъртвите, Дърингтън с неговите дървени конструкции е бил за живите", казва Гафни.


Огромен неолитен комплекс бе открит до Стоунхендж

© Gaffney, V./Internet Archaeology


Ричард Бейтс от School of Earth and Environmental Sciences към университета "Сейнт Андрюс" коментира пред Би Би Си: "Дистанционното наблюдение и внимателното вземане на проби ни дават представа за миналото, което показва още по-сложно общество, отколкото бихме могли да си представим. Ясно усъвършенстваните практики показват, че хората са били толкова в унисон с природните събития до степен, която е немислима в съвременния свят."


Изследването на международната група учени е публикувано в Internet Archaeology.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Построен е от македонци. :)

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 2. 2 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Цитат:
  Огромен неолитен комплекс бе открит до Стоунхендж

  ----------
  Пуснах търсене - не открих Солсбъри, Скрипал, новичок...
  Сл. груба пропагандна грешка, че не е напомнено за Скрипал и новичока...

  А то си е ачик, ачик - т..е има пряка и непосредствена причинно-следствена връзка...

  Salisbury (pronounced /ˈsɔːlzbri/ SAWLZ-bree)[a] is a cathedral city in Wiltshire, England, with a population of 40,302,[1] at the confluence of the rivers Avon, Nadder and Bourne. The city is approximately 20 miles (32 km) from Southampton and 30 miles (48 km) from Bath.
  ...
  Stonehenge, a UNESCO World Heritage Site, is 8 miles (13 km) northwest of Salisbury.

  --------
  В добрите настоящи пропагандни традиции, според мен, и съобразно трайно установената практика, можеше ненатрапчиво да СЕ НАПОМНИ, че в близост до Стоунхендж се намира Солсбъри, където Скрипалови и тяхната котка са отровени с новичок в изпълнение на нарочната писмена заповед от Путин до агенти на КГБ...

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Едно добро приложение на съвременните технологии!
  Ще е интересен резултата от изследването и анализите!

 4. 4 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  СтоиунхендЖ още ли го смятат за древен паметник!?! Има снимки, как го строят с тежка техника през 50-те ли 60-те ли. хахах :-)

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  Построен е от македонци. :)
  —цитат от коментар 1 на Тиква загубена


  Кога поробените от макетата са чукали каминЯка, по нашите земи са правели златни накити за радост на жените си изработени с много вкус и изящество!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 284 Любопитно

  Едно добро приложение на съвременните технологии!Ще е интересен резултата от изследването и анализите!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  +++
  А ако тези нови технологии са достъпни тук, в земите на траките, какви ли чудеса ще се намерят!?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Много са ми странни археолозите, дето още си вярват, че древните не са имали друга работа, освен да мъкнат с километри и вдигат многотонни каменни паметници или пък са копали шахти като изоглавени. И обясняват всичко това с някакви си техни вярвания, които обаче я са били така, я не, няма как да се знае. Нито пък дават отговор на въпроса откъде древните са имали познания да строят с такава точност. Да не забравяме, че говорим за период когато населението е било малобройно и основния му проблем за решаване е бил как да се изхранва.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Новоткритият неолитен монумент е създаден преди повече от 4500 години..."

  У нас е пълно с невероятни мегалити отпреди 7000 години, но местните тикви очакват да им дадат бакшиш, за да позволят за да бъдат популяризирани.

 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  А ако тези нови технологии са достъпни тук, в земите на траките, какви ли чудеса ще се намерят!?
  —цитат от коментар 6 на PisnaMi

  Казано по друг начин, най-старите цивилизации са от басейна на средиземноморието, от двете страни на Мраморно море. Но популяризирането им става все пак с пари, а не с крадене.

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  Не е конструктивно да сравняваме "нашите' и "техните" периоди на историческо развитие, по-скоро да търсим сътрудничество в популяризацията на тези изследвания.
  С "малък" език като българския шансовете да станем "световно известни" без да има участие на институции и хора, чийто глас се чува по света на един език приет като "лингва франка" е доста наивно... Може би финансирането от българската държава на съвместни разкопки с учени от известни европейски и американски университети ще е добър ход, поне за американските специалисти зная, че търсят терени за разкопки за учебна и изследователска дейност в ниско-рискови държави като България.

 11. 11 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Построен е сигурно от мигранти ,от Египет ,построили пирамидите.

 12. 12 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#7] от "rumen_s":

  "Да не забравяме, че говорим за период когато населението е било малобройно и основния му проблем за решаване е бил как да се изхранва."

  И много други проблеми са имали. Още един от основните се нарича - страх.
  Вероятно е трудно да се каже какви страхове са изпитвали; и все пак, страх от глад, страх от смърт, страх от природни бедствия, страх от неизвестното за тях.

 13. 13 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 513 Весело

  До коментар [#1] от "Тиква загубена":

  Не баш, от нашите македонци ,а от анлииски македонци
  Строежа е почнал 1936г и е завършил 57

  гошо
 14. 14 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Изненадан съм, че по онези земи хората тогава са имали интелект! Мислех, че са били като днешните англичани.

 15. 15 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#2] от "Аскет":

  Дргуарю Каскет, потърсете помощ от психиатър... или поне вземи пример от другаря Митко, той е почти по темата.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Има един класически способ за популяризиране на исторически артефакти - правиш поръчка на Хистъри Чанъл или Дискавъри, и те ти правят чудесен филм, който въртят по каналите си и цял свят го гледа. Те си имат свое ноу-хау, но най-важното имат възможности да ги популяризират.
  Преди десетина години у нас направиха филм за Орфей по същите стереотипи, за съжаление се разпостраняваше само по нашите кина и телевизии.

  У нас имаме специална традиция с по-известни личности, правещи опити да популяризират страната ни без да се отчитат на властимащите - глобяват ги. Напр. Нено Димов глоби Беър Грилс, защото плувал в езеро, и изял една жаба.
  Преди това покойния Божидар Димитров изгони американска експедиция на Балард (открил Титаник), която търсеше доказателства за потопа. Били търсили незаконно петрол и газ?

 17. 17 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 387 Неутрално

  От статията: "Ясно усъвършенстваните практики показват, че хората са били толкова в унисон с природните събития до степен, която е немислима в съвременния свят."
  И това нехайство на съвременния свят за природата ще се окаже фатално.

 18. 18 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#4] от "Stargate":

  Още 36ъа са положили основите а това което си видял е завършването на обекта

  гошо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK