Тръмп замрази работните визи за ИТ специалисти, студенти и хиляди други

Темата за ограничаването на миграцията продължава да е популярна сред симпатизантите на Доналд Тръмп

© Reuters

Темата за ограничаването на миграцията продължава да е популярна сред симпатизантите на Доналд ТръмпПрезидентът на САЩ временно замрази издаването на работни визи и удължи до края на годината наложената през април 60-дневна пауза за зелени карти. Това спира възможността стотици хиляди чужденци да търсят работа в страната - мярка, която предприемачи остро критикуваха, още когато се появи като идея.


Мярката засяга визите H-1B, които се издават за широк кръг професии, включително компютърни специалисти и квалифицирани служители. Спира се допускането в САЩ на сезонни работници за хотели и ресторанти, студенти по летни програма за обучение и работа, както и детегледачки.


Замразява се и възможността американски компании със световно присъствие, както и на чуждестранни компании с присъствие в САЩ, да прехвърлят в страната чужденци на ръководни постове и други свои служители за срокове, продължаващи месеци или години.
Блокира се възможността чужденци, наети от американски фирми, да изтеглят в САЩ съпругата или съпруга си.


Според официални представители общият ефект от новите мерки и удълженото замразяване на зелените карти би трябвало да държи оттатък границата 525 000 чужденци, а местата им да бъдат заети от американци.


Стивън Милър, съветник в Белия дом и смятан за основния инициатор на действията в миграционната политика на Доналд Тръмп, от години работи за това да бъдат силно ограничени или премахнати работните визи, защото намалявали шансовете за американските граждани да си намерят работа. Кризата от пандемията направила подобни действия още по-наложителни.


Технологичните компании са особено недоволни от новото решение и твърдят, че те и САЩ ще са губещи в привличането на таланти и иноватори. Но забраната замразява и възможността да бъдат наемани медици, като се прави изключение само за тези, които могат да помогнат в борбата с коронавируса.


Други изключения са за всички с работна виза, но в момента са извън САЩ, или сезонни работни в земеделието - група, наброяваща през последните 15 години от 50 до 250 хиляди души. Има известна неяснота за детегледачките, тъй като различни високопоставени представители на администрацията казват или че забраната ще е пълна, или че за тях ще се правят изключения случай по случай.


Решението на президента е част от изпълняването на обещанията, които той даде още като кандидат за Белия дом през 2016 г. Предизборният екип за ноемврийския вот смята, че това продължава да е силен мотив симпатизантите му да го подкрепят за нов мандат.


Тръмп е казвал, че иска да промени изоснови имиграционната система на страната, за да пропуска чужденците с висока квалификация, но да спре наемането на голям брой хора от средно ниво във фирмите, на което би трябвало да могат да работят американци. Той не иска и да е възможно да се кандидатства за убежище само да да се сдобие чужденецът с право да работи в САЩ. Не е ясно кога ще бъдат предложени тези промени.


Една от идеите е да се промени тежестта на критериите за визите H-1B, като се даде предимство на тези, на които се предлагат високи заплати. В момента тази програма е за 85 хиляди визи, раздавани с лотария и за миналата година за тях са кандидатствали 225 хиляди чужденци. С премахването на лотарията ще ги получават онези от тях, на които са предлагани договори с високо заплащане.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK