Путин вдига плоския данък за руснаците с високи заплати

Путин вдига плоския данък за руснаците с високи заплати

© ReutersВ обръщение към нацията руският президент Владимир Путин изреди поредица от предложения, засягащи бизнеса, включително това да се повиши от 13 на 15 процента облагането на руснаците с по-високи доходи.


В момента има плосък данък върху доходите, но според него от 1 януари това не бива да важи за всеки, който получава над 5 милиона рубли годишно (64.3 хиляди евро). С повишената ставка ще се облага не целият доход, а само средствата над този праг.


По думите му така ще се съберат допълнително 60 млрд. рубли в бюджета, които ще отидат само за лечение на тежко болни деца. С тези пари ще се купуват скъпи лекарства, техника, средства за рехабилитация и ще се извършват високотехнологични операции, допълни той.
Путин обяви, че съществувалият досега плосък данък е бил несправедлив, но необходим в условията, когато е било взето това решение. "Навремето така извадихме на светло заплати и доходи, опростихме данъчното администриране. Като вземем предвид, че с плоския данък се увеличи събираемотта - и то значително - държавата получи допълнителни средства за социални задачи, но справедливостта няма нищо общо с това."


Другите мерки, които президентът обяви, включват:


- удължаване срока на социалните помощи заради пандемията


- разширяване от 3 на 6 млн. рубли - а за Москва и Санкт-Петербург до 12 млн. рубли - обхвата на стойността ипотечните заеми за ново жилище с преференциална лихва от 6.5%


- понижаване на 16 години на възрастта, на която руски гражданин може да се регистрира като самонает


- данъкът върху печалбата на ИТ компаниите се сваля от 20% на 3%, а социалните им вноски се намаляват два пъти до 7.6%


- разширява се програмата за преференциално (2% лихва) кредитиране на пострадали от корона кризата отрасли.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK