Изборите в Монголия - икономиката преди всичко

Изборите в Монголия - икономиката преди всичко

© ReutersВ Монголия ще бъдат произведени парламентарни избори като част от съществуващата вече близо 30 години демократична система в тази огромна, но слабо населена страна, притисната между авторитарните режими в Русия и Китай и тормозена от икономически проблеми.


Монголия е втората страна след Южна Корея, която ще произведе национални избори по време на коронавирусната пандемия (б. пр.: Сърбия също гласува в неделя). Тя затвори границите си и принуди голяма част от населението да си стои у дома заради инфекцията. Тези парламентарни избори ще бъдат осмите подред, откакто Монголия прие новата си конституция през 1992 г. след повече от 60 години комунистическо управление.


Монголската народна партия (МНП) ще се опита да запази 65-те си места, които държи в 76-местния Велик държавен хурал (парламента) след голямата си изборна победа през 2016 г. съгласно действащата тогава избирателна система с едномандатни избирателни райони. Тази година изборните правила бяха променени и от даден избирателен район ще се избират вече не по един, а по двама или трима народни представители. Това прави общо 670 кандидати, съревноваващи се в 29 избирателни района.
Най-ожесточена е надпреварата в градските райони (самата Монголия обаче е предимно селска страна); в столицата Улан Батор, където живее горе-долу половината от 3-милионното население на страната, само в един-единствен избирателен район се съревновават 28 кандидати. Обществените услуги са основна тема, особено в бедните райони около столицата, в които услуги като електро- и водоснабдяването и канализацията са на изключително ниско равнище.


Повече от 30 процента от населението на Монголия живее под прага на бедността, а растящите неравенства в доходите и социална несправедливост подхранват негодувание срещу властите и големите политически партии. Това може да повиши шансовете на кандидати, които не са слагани сред фаворитите, като например Мунхсойол Баатаржав от коалиционното обединение "Правилният човек, правилният електорат", която казва, че МНП и основният й съперник, Демократическата партия (ДП) са оставили в наследство зле управлявана икономика и корупция.


"Време е на политическата сцена да излязат нови и способни хора", каза Баатаржав. "Само нови хора от ново поколение с чиста репутация и морал могат да придвижат страната напред", добави тя. Нямащата излаз на море Монголия разполага с огромни залежи на полезни изкопаеми, но изпитва


трудности да привлича чуждестранни инвестиции


заради резкия спад на цените на суровините и знаковите спорове между правителството и големи инвеститори като миннодобивния гигант "Рио Тинто". Корупцията и набъбналият национален дълг, възлизащ на около 23 милиарда долара - два пъти по-голям от брутния вътрешен продукт на страната - също са сериозен проблем за икономиката.


МНП и ДП ще се явят с кандидати във всички избирателни райони. Същото ще направи и коалицията между Монголската народнореволюционна партия и Зелената партия "Гражданска воля". За места се борят още Националната работническа партия, Новата партия, по-малки коалиции и независими кандидати - много от кандидатите на тези сили са млади хора с образование, получено в чужбина. За МНП целта на тези избори е "гражданите да потвърдят ефективността на управлението през последните четири години", каза Джулиан Диркс, експерт по монголска политика в канадския Университет на Британска Колумбия. "Други партии и кандидати представят изборите като референдум за посоката и тенденциите в по-дългосрочен план", отбеляза той.


Участието за първи път на толкова много кандидати въпреки малкия им шанс за успех показва разочарованието от двете доминиращи партии и корупцията, свързвана с тях, заяви Диркс. Предизвикателството ще бъде в това да се запази енергията за истинска промяна, подчерта той. "Ако участието им предизвика промяна в политическата култура в посока към


по-голямо ориентиране към реалните проблеми и към политически дебати,


монголците може и да спечелят от него. Но ако тези тези, явяващи се за пръв път на избори кандидати излязат от политическия живот веднага след изборите, вероятността монголската демокрация да загуби позиции става голяма", каза Диркс.


Сред кандидатите на МНП са сегашният премиер Ухнаагийн Хурелсух, секретарят на кабинета Лувсаннамсраин Оюн-Едерне и бившият кандидат за президент Бадмаанямбуугийн Бат-Едерне. Държавният глава, президентът Халтмаагийн Батулга от ДП, избран през 2017 г., няма да участва в тези избори. Изборните правила изискват най-малко 20 процента от издигнатите от партиите и коалициите кандидати да бъдат жени. Въпреки че големите партии да имат предимство в политическото финансиране, по-слабо познати кандидати използваха социалните мрежи, за да наберат популярност.


Между кандидатите няма особени различия по същество, но все пак се забелязва, че сред тях и сред избирателите има поколенческа промяна, а също и силно враждебна реакция срещу усещането за корупция сред управляващите партии. Според новите изборни правила само четирима членове на парламента могат да бъдат едновременно и министри, като целта на тази мярка е да бъде прокарана разделителна линия между политиката и държавното управление.


Очаква се МНП да се представи силно, след като до голяма степен успя да се покаже като компетентна в справянето с многото предизвикателства пред Монголия и заради твърдия си подход в борбата с епидемията от COVID-19. В страната бяха регистрирани едва около 200 внесени от чужбина случаи и нито един починал човек. Независимо от това обаче финансовите неволи на Монголия и променливите цени на добиваните от нея суровини, като например медта, наред със замърсяването на въздуха в Улан Батор и липсата на работни места може да помогнат на ДП да разшири позициите си въпреки сериозните вътрешни междуособици в нейните редици. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  Над 75 години и СССР/ Русия всеки момент ги завладява :)) Какъв пропуск да се създаде "нещо" с анти руско съдържание. Трябваше да има мечки, балалйки , шпиони ..и прочие.

 2. 2 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 840 Неутрално

  В Монголия официалната писменост е на кирилица, която е същата като нашата, с добавени 2 допълнителни букви - Өө /ö/ и Үү /ü/. Тази писменост е наложена под влиянието на СССР през 30-те и 40-те години на XX век и остава и до днес.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  От това,което съм прочел от тук,от там,ако ме принудят да избирам къде да живея - в Китай или Монголия - бих избрал Монголия.
  В Китай е комунизъм. Червена номенклатура живееща охолно и над милиард роби. В Монголия хората са свободни.

 4. 4 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 297 Неутрално

  В Монголия официалната писменост е на кирилица, която е същата като нашата, с добавени 2 допълнителни букви - Өө /ö/ и Үү /ü/. Тази писменост е наложена под влиянието на СССР през 30-те и 40-те години на XX век и остава и до днес.
  —цитат от коментар 2 на Smoke


  една от многото глупости, които болшевиките са направили.
  рядко не подходяща азбука за азиатския език. как би прочел 4-6 съгласни една след друга?

 5. 5 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#4] от "lpi31580057":

  Не знам, не познавам монголския език. Просто го споменавам като доста странен и любопитен факт - Монголия да ползва нашата азбука :)

 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1635 Любопитно

  Преди няколко години Монголия правеше сондажи да ставаруска республика.

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  "един милиард роби"

  Къде ги видяхте?

  Като за роби се возят в доста добри влакове:

  https://www.youtube.com/watch?v=hxOFP9Q8kBE

  А и съдейки по скорошните събития, май ние по-влизаме в категорията "роби" отколкото средностатистическия Китаец.

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#2] от "Smoke":

  Да, това е така. И това въпреки, че те имат своя собствена писменост създадена за техния особен език в началото на 13 век. Ето повече подробности:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Mongolian_script

  А, ето го и монголския Кирил, който е направил тази азбука за тях:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Tata-tonga

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#3] от "deaf":

  Ще ти кажа един любопитен факт. В Китай (провинция Вътрешна Монголия) живеят повече монголци отколкото в самата република Монголия. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Yulian Evtimov
  Yulian Evtimov
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Изчетох статията, защото ми е интересна, но едва ли съм единствения, който пропусна имената на кандидатите...

  The man on the Moon
 11. 11 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 81 Неутрално

  В Монголия официалната писменост е на кирилица, която е същата като нашата, с добавени 2 допълнителни букви - Өө /ö/ и Үү /ü/. Тази писменост е наложена под влиянието на СССР през 30-те и 40-те години на XX век и остава и до днес.
  —цитат от коментар 2 на Smoke


  Така беше, но май преди няколко години въведоха латиницата - също толкова непригодна за техния език като кирилицата.

 12. 12 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Навремето, когато учехме марксизъм-ленинизъм, ни даваха пример с Монголия като страна, преминала директно от феодализъм към комунизъм. Демек прескочиха цяло еволюционно ниво (капитализма) наведнъж.

  Е, тогава неясно защо пропускаха, че Русия също си беше феодализъм с крепостното селячество, а и след това продължи да си е феодализъм със селяните без паспорти. В СССР дълго време (разбирай до към средата на 70-те години) селяните не са имали паспорти и затова не са можели да напускат родната си околия. Затова много от тях ставали военни, за да получат паспорт.

 13. 13 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#12] от "Smoke":

  Корекция - не "прескочиХа", а "прескочиЛа"

 14. 14 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Поради липса на компромати от Божков, да се чете статия за Монголия.
  Утре статия за изборите в Кракозия.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 15. 15 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  "Монголската народна партия (МНП)"

  Още ли не са станали братски партии с Европейската Народна Партия(ЕНП)?

 16. 16 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  Фейк нюза - Китай не е АВТОРИТАРЕН режим (какъвто е Русия), а чиста проба ТОТАЛИТАРЕН такъв. Айде стига вече с новоговора и откровените лъжи. Знаем, че сте влюбени в ККП, защото: а. Журналистите до един сте крайнолеви активисти и б. Тръмп им е вдигнал мерника, а всеки, който е враг на Тръмп е приятел на крайнолевите активисти във фейк нюза. Просто не го показвайте толкова директно, щото дразните и както се вижда с Гардиън, Vice и други любими аутлети, това води до финансови проблеми. Няма нужда да благодарите за съвета.

  Успех на монголците!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 17. 17 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Монголските одеала от камилска вълна нямат равни. Друго какво? Здраве!

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Разстроено

  До коментар [#12] от "Smoke":

  Монголия става втората комунистическа държава в света, мисля, че това се случва през 1924 г. И негативните резултати от това са налице до ден днешен. :-/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  "Само нови хора от ново поколение с чиста репутация и морал могат да придвижат страната напред"
  И монголците скоро ще са пред нас.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK