За половината българи ЕС е незначим в пандемията, две трети не вярват на експерти

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (вдясно) и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

© Reuters

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (вдясно) и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.Половината българи смятат, че Европейският съюз не е бил значим фактор в справянето с кризата, отприщена от коронавируса. Над 56% обаче смятат, че е нужно по-силно европейско сътрудничество в хода на пандемията.


Това сочат резултати от проучване на Европейския съвет за външна политика, направено в девет европейски държави с общо две трети от населението на блока, сред които и България. Изследването още не е публикувано, но "Гардиън" изважда основни моменти от него. То показва, че отрицателната оценка на европейската реакция засега не води до популистка вълна, но и че според респондентите съюзът не прави достатъчно, а е нужно да действа по-единно.


Изследването сочи дълбоко обществено разочарование от фрагментираната реакция на ЕС и от начина, по който европейските правителства са се справили с пандемията. Според него мнозинството европейци смятат, че пандемията ги е убедила в нуждата правителствата в ЕС да работят по-тясно заедно при бъдещи външни заплахи.

В България 22% от респондентите "силно се съгласяват", че ЕС не е бил значим фактор, а 28% са "несъгласни". Близо 19% не са нито съгласни, нито несъгласни; несъгласните са общо едва 18 на сто от респондентите.

По дял на недоволните от европейската реакция България не е първа - начело са Франция (58%) и Португалия (56%). България е трета (след Франция и Полша) и по дела на конкретно отговорили, че са съгласни в голяма степен за несъществената роля на ЕС.


Единство и контрол
На европейско ниво са повече хората, които смятат именно че европейският съюз е бил незначим в ситуацията, а не тези, за които представянето му е било слабо. Мнозинство са хората, смятащи или че страната им е била оставена да се справя сама, или че не са знаели кой съюзник може да им помогне най-много.


Въпреки това има знаци, че европейското единство е желано в тази ситуация. Общоприета е идеята за затягане на контрола на външните граници и натиск върху европейския бизнес за производство на още продукти, нужни в извънредна ситуация като сегашната. Най-висока е подкрепата във Франция и Германия. На Европа се гледа и като на прогресивна сила, способна да оказва натиск по въпроси като въглероден и дигитален данък.


Данните, събрани от авторите Иван Кръстев и Марк Ленард, оспорват идеята, че пандемията е увеличила подкрепата за засилена роля на държавата. Средно 33% (няма отделни данни за България в избраните от "Гардиън" моменти) от европейзите казват, че са загубили доверие в капацитета на правителствата да се справят. Едва 29% смятат, че се доказва нуждата от по-голяма роля на държавата.

Това не спира 63% от европейците - 55 в Германия, 80 в Испания, 91 в Португалия и дори мнозинства в предпазливите Полша (68%) и България (56%) да смятат, че е нужно повече сътрудничество на европейско ниво. Действително в България (както и във Франция, Германия, Дания и Швеция) е и сравнително висок делът на хората, отговорили, че евроинтеграцията е отишла твърде далеч.

В Италия 76% искат ЕС да ръководи действията за възстановяване. Едва 16% казват, че партията на Матео Салвини "Лига" - популистка и антиевропейска - се е представитела в по-добра светлина. И испанците "Вокс" не са победители 54% казват, че оценката им се е променила в негативна посока. В Германия едва 6% са "подобрили" мнението си за "Алтернатива за Германия".


Според авторите е най-голям делът на европейците, които вярват, че държавите трябва да действат по-сплотено във времето на пандемията, за да са по-добре защитени. "За тях Европа вече не е основно проект, мотивиран от идеи и ценности, това е общност със споделена съдба, която трябва да се сплоти, за да си върне контрола върху бъдещето."


"Много неща не се казват"


Сгромолясват се на европейско ниво надеждите, че пандемията е подобрила образа на експертите в публичното пространство. Макар повечето данчани и шведи да отговарят положително - съответно 64 и 61% - на въпроса имат ли полза, ако вярват на експертите в тази криза, средно 65 на сто от европейците казват, че доверието им е ниско и се опасяват, че те "не казват много неща". Дори в Германия, където делът на заразените е сравнително малък на фона на населението и на други страни, 56% се отнасят предпазливо към експертите.

Две трети от българите не смятат, че може да спечелят от помощта на експерти в пандемията, и едва 33% им имат доверие. Те обаче не са единствени, нито този резултат е най-нисък; във Франция, Полша и Италия доверието е едва 15-20%, в Испания - 25 на сто.

Променила се е и представата за САЩ в хода на пандемията. Близо 60% от европейците са променили възгледите си за САЩ в отрицателна посока, а 48 на сто - за Китай. За България няма данни за втората страна, но в първата е сред изключенията; само 36% са отговорили, че нагласата им е по-лоша, 38% от поляците и 48% от италианците отговарят същото. При всички други делът на променилите негативно мнението си надхвърля 50 на сто от респондентите.


Проучването обхваща 10 хил. души и е осъществено през април от Datapraxis и YouGov във Франция, Германия, Италия, Полша, Португалия, Испания, България, Дания и Швеция. Проучването на Иван Кръстев и Марк Ленард е направено в момента, когато започва разхлабването и ЕС обсъжда плана за възстановяване на фона на остри разногласия между някои страни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  "Две трети не вярват на експерти"
  От една страна - още един аргумент в полза на изказалия се за 80-те процента...
  От друга - "като си знам какъв инженер съм, ме е страх да отида на доктор". 'Бем ти и експертите.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Весело

  .....България (56%) да смятат, че е нужно повече сътрудничество на европейско ниво."Като прочетох толкова негативизъм и това последното повече сътрудничество означава най вероятно -давайте повече пари,ние акъл си имаме.

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4102 Разстроено

  За едни 40% вирус няма....а според един комунарски "професор" има едни 80%.......които вярват на лозунги,демагогии,завери,записи и "твърдата ръка"

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 735 Неутрално

  В България има един.Експерт и на Него ВСИЧКИ му вярват.
  ВИНАГИ!

 5. 5 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Когато експертите дават противоречиви мнения, физически е невъзможно да им вярваш. Няма как едновременно да вярваш, че слънцето изгрява всеки ден от изток и че то изгрява винаги от запад.
  Освен това доста от нещата, които се говорят за корона вируса, са недоказани предположения, но експертите говорят така, сякаш ги приемат за чиста монета.

 6. 6 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 277 Гневно

  На кой "експерт" да повярвам - на коремния хирург дето се оказа "експерт" по инфекциозни болести ли? И като имаше по 5 заразни ни затвори като кучета по къщите, а сега при 200 на ден пуснахме сички на гръцкото море и отворихме чалготеките, че са есеншъл бизнес?
  Зарежи...

 7. 7 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Хора, вярвайте на вирусолози за вирусите, на на генерали, хирурзи и политици. Това, че не харесвате какво ви казва науката не променя природните закони...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 8. 8 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Хора, вярвайте на вирусолози за вирусите, на на генерали, хирурзи и политици.
  —цитат от коментар 7 на Nil satis nisi optimum


  *Хора, вярвайте на вирусолози за вирусите, НЕ на генерали, хирурзи и политици.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  "За половината българи ЕС е незначим в пандемията, две трети не вярват на експерти"
  ================
  Част от българите си мислят, че ЕС трябва персонално да ги храни с лъжица в устата, иначе нищо не е свършил.
  Човекът, който не е експерт в никоя област, мрази експертите и е щастлив, че в една извънредна ситуация може да им намира грешки.

  Еретик
 10. 10 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Експертите направиха всичко по силите си, за да формират такова мнение. Стигна се до там, че кварталната джуна, дето гледа на кафе, познава повече и по-често от напиарените медийни плямпала.

 11. 11 Профил на Paco
  Paco
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Повечето експерти са опортюнисти. Когато почна вируса дузини се мъчиха да се докопат до ефира и да приказват как това е едно леко грипче. Мангъров успя да вземе короната но борбата беше доста оспорвана.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  "Близо 60% от европейците са променили възгледите си за САЩ в отрицателна посока, а 48 на сто - за Китай."

  Това е някакъв абсурд - вируса тръгва от Китай, те лъжат, мажат, крият, манипулират света през СЗО и накрая САЩ били по-виновни...

 14. 14 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  Поредното проучване, направено от поредното НПО с гръмко име. Другари, никой не вярва на проучванията Ви! Дори не си трува да се коментират!

 15. 15 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1529 Весело

  За едни 40% вирус няма....а според един комунарски "професор" има едни 80%.......които вярват на лозунги,демагогии,завери,записи и "твърдата ръка"
  —цитат от коментар 3 на Willy Messerschmitt

  Този същият "професор" сутринта се пенявеше при Хекимян.Честно казано,мисля си ,че човекът е болен ,много болен! То бяха световни завери,правителства световни,излишни хора на планетата...

 16. 16 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1529 Весело

  За едни 40% вирус няма....а според един комунарски "професор" има едни 80%.......които вярват на лозунги,демагогии,завери,записи и "твърдата ръка"
  —цитат от коментар 3 на Willy Messerschmitt

  Този същият "професор" сутринта се пенявеше при Хекимян.Честно казано,мисля си ,че човекът е болен ,много болен! То бяха световни завери,правителства световни,излишни хора на планетата...

 17. 17 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  "Половината българи смятат, че Европейският съюз не е бил значим фактор в справянето с кризата"
  Какво справяне, още не се е почнало :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 18. 18 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 304 Неутрално

  "Близо 60% от европейците са променили възгледите си за САЩ в отрицателна посока, а 48 на сто - за Китай."Това е някакъв абсурд - вируса тръгва от Китай, те лъжат, мажат, крият, манипулират света през СЗО и накрая САЩ били по-виновни...
  —цитат от коментар 13 на Jazzdevil


  Ами ако не тръгва от Китай?

  Интересно изследване на университета Станфорд.

  https://www.genengnews.com/news/spread-of-early-coronavirus-lineages-reconstructed-using-genetic-network-technique/

  Forster and colleagues found that type A, which was the original human virus genome, was present in Wuhan, but surprisingly was not the city’s predominant virus type. Their analyses showed that mutated versions of A were seen in Americans reported to have lived in Wuhan, and a large number of A-type viruses were found in patients from the United States and Australia.

  Wuhan’s major virus type was lineage B, and this was prevalent in patients from across East Asia. However, the variant didn’t travel much beyond the region without further mutations, implying a founder even in Wuhan, or resistance against this type of COVID-10 outside East Asia, the researchers noted. The C variant was identified as the major European type, and was found in early patients from France, Italy, Sweden, and England. It was absent from the study’s Chinese mainland sample, but was found in Singapore, Hong Kong, and South Korea.

  Запитайте се кое е по-вероятно. Вирусът в първия си вариант (тип А) да е възникнал в Китай и случайно да е мутирал в тип Б, който заразява основно Азиатци, и почти не се разпространява извън Азия... докато междувременно родителският тип А излиза от Китай и изпозаразява основно горките Американци, които после пищят, заплашват и искат някои да им плати вредни.

  Или, тип А(родителският тип) да е възникнал в САЩ, да се е разпространил и да е достигнал до гъсто населен район в Китай, където бързо да е мутирал в тип Б. И в последствие Китайци, Корейци, Сингапурци, с навременни мерки да са капсулирали тип Б в Азия основно.

  Та къде е логиката родителския тип А да е основно в САЩ, докато дъщерния тип Б да е основно с Китай и Азия??

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  А някой въобще каза ли ни, как ни помогна ЕС. Защото той помогна, макар и не в първите дни. Ние тука видяхме само един, дето се грижи и ни спаси живота.

 20. 20 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 529 Весело

  До коментар [#12] от "pinoccio":

  За да видят, дали добре са ги излъгали! ;)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 21. 21 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Основните проблеми с които трябва да се занимае ЕС в момента са изсичинето на горите в Амазония и премахването на расизма и компенсирането на пострадалите от робството. Всичко друго е маловажно.

 22. 22 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#21] от "moreee":

  Аааа пропуснал си друго много важно - половият въпрос. Изключително наложително е законодателно да се признаят всичките п-брой разновидности! Това не търпи отлагане!

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Генерала го каза ще умираме яко и това е истината ,защото сме глупаво племе русофилско и селско

 25. 25 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  А дневник вместо да помага в борбата срещу хи родната война на Путин и опростачването което фалшивите новини създават се занимава само с политически игрички срещу герб и борба за кокала между партиите.

 26. 26 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Няма нищо мъжко в чичаците които като бабенца вярват на всякакви конспирации, жълти вестници и руска пропаганда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK