Байдън има доминираща преднина за президентските избори

Повечето избиратели казват, че федералното правителство трябва да даде приоритет на удържането на заразата, независимо от удара по икономиката. А това е позицията на Байдън.

© Reuters

Повечето избиратели казват, че федералното правителство трябва да даде приоритет на удържането на заразата, независимо от удара по икономиката. А това е позицията на Байдън.Джо Байдън води по популярност сред избирателите с 14 пункта пред Доналд Тръмп за президентските избори на 3 ноември. Бившият вицепрезидент има доминираща преднина сред жените и малцинствените избиратели, като трупа подкрепа и сред белите.


Това съобщи "Ню Йорк таймс" в първата си голяма прогноза през 2020 г. за изхода от президентските избори.


Според изданието преднината на Джоузеф Байдън пред президента в момента е такава, че той може да дирижира хода на състезанието. Демократът навлиза дълбоко и в някои традиционно републикански групи, отвърнали се от президента заради начина, по който реагира на пандемията, икономическата криза, предизвикана от нея, и на невижданите от десетилетия антирасистки протести в САЩ.
Национално представителното социологическо проучване е съвместно със Siena College в щатската столица Олбъни.


Заключението е, че Байдън събира 50% от гласовете срещу 36% за Тръмп, поради което президентът е в очевидна догонваща позиция в борбата за втори мандат.През 2016 г. кандидатът на републиканците влезе в Белия дом с 46% от всички гласували, но те му стигнаха да събере достатъчно в Електоралната колегия. Сега срещу него се изправя претендент с много по-силни позици от Хилъри Клинтън - в Демократическата партия и в обществото.


Преднината на Байдън сред белите жени с колежанско образование е впечатляващите 39 пункта. Преди 4 години за първата жена, кандидат на голяма партия за президент, тази група даваше на Клинтън само 7 пункта преднина пред Тръмп.


Президентът все още е по-популярен сред белите американци с по-ниско образование, но и там Байдън скъсява дистанцията. Тази група, гордееща се, че "мълчаливото мнозинство", е важна, защото е концентрирана предимно в Средния Запад, а тези щати имат непропорционално голямо - спрямо броя на населението си - влияние в определяне на мнозинството в Избирателната колегия.


Бившият вицепрезидент има и тук свой форпост - това е особено видно сред младите избиратели и задълбочава проблема на Републиканската партия, която и без това е силно зависима от възрастните гласуващи.


В проучването Байдън има подкрепата на 52% от белите избиратели под 45 години. Тръмп събира 30% от тази група, където недоволните от него са два пъти от одобряващите го. Една от причините е, че 45% подкрепят движението Black Lives Matter, а почти 70% смятат, че убийството на чернокожия Джордж Флойд от полицаи наистина е част от една тенденция на растящо полицейско насилие срещу афро-американската общност, а не откъслечен инцидент.

  • Расовата тема е слабо място на Тръмп - около 40% от белите над 65 години не одобряват как той подхожда към междурасовите отношения в общектвото и пандемията.


Силната тема на президента остава икономиката и той може да навакса по нея в оставащите 4 месеца и половина. Но преднината и тук не е голяма 50 срещу 45 процента е съотношението на одобряващите срещу критикуващите го избиратели. Тръмп може да инкасира наесен, ако тогава гласуването се превърне в своеобразен референдум за това кой е по-подходящ да изведе американската икономика от невиждана от десетилетия криза.


Но преди това екипът на президента трябва да омаловажи теми, които силно вълнуват американците в момента.


Почти 60% не одобряват как се справя с пандемията, включително над половината от белите избиратели и мъжете. При определящите се като умерени избиратели това съотношение е над две към едно в ущърб на Тръмп.


Американците отхвърлят честите му призиви да се прекратят извънредните мерки и всичко да се върне по старому. С 21 пункта преднина избирателите казват, че федералното правителство трябва да даде приоритет на удържането на заразата, независимо от удара по икономиката. А това е позицията на Байдън. Една трета казват, че трябва да се разменят приоритетите - да се рестартира икономиката, въпреки че това носи по-големи здпавни рискове.


Докато Тръмп казва да захвърлят защитните маски, 54% от анкетираните посочват, че ги носят сред повече хора, а други 22% - че обикновено носят маска. Само 22% казват, че рядко си поставят маска.


Тръмп се опитва да се представя като защитник на полицията в антирасистките протести, но се оказва, че повечето избиратели отказват да приемат ситуацията по този начин. Голямо мнозинство отговарят, че като цяло имат положително отношение и към Black Lives Matter, и към правоохранителните органи. Неодобрението към президента по тази тема е 61%.


Всяващ повече разделение, отколкото обединяване, сред американците Тръмп не е одобряван като цяло от 50% от избирателите. Много го харесват 27%.


Джо Байдън е оценяван много негативно от 22%, а много позитивно - от около една четвърт. Това може да означава, че той е кандидат, който не предизвиква крайни емоции и събира близо 50% одобрително отношение срещу 42% общо негативно, коментира "Ню Йорк таймс".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK