Кризата ще е по-лоша от лошите ни очаквания, обяви МВФ

Кризата ще е по-лоша от лошите ни очаквания, обяви МВФ


Криза като никоя досега, несигурно възстановяване - под това заглавие Международният валутен фонд разпространи юнска корекция на икономическата си прогноза за 2020-2021 г.


В нея анализаторите на МВФ коригират към още по-лошо спрямо априлската си прогноза очакванията за световната рецесия.


Само преди 2 месеца те смятаха, че рецесията ще е 3% от глобания БВП. Сега влошаването е с почти две трети и потъването ще е 4.9%. Разликата е разбираема, защото тогава данните идваха от началото на парализирането на бизнеса без да е ясно колко дълго ще продължи това. Днес МВФ съобщава, че ефектът е по-тежък и по-продължителен от очакваното.
По-лоша е и прогнозата за възстановяването догодина - вместо 5.8% ръст, той ще е 5.4%. Но има и много важно предупреждение - в случай, че през 2021 г. има нова голяма вълна на пандемията, световната икономика ще се окаже почти притисната на дъното със символичен растеж от 0.5%.


Прогнозите са с висока степен на несигурност поради уникалния характер на кризисните процеси, отварянето и затварянето на граници и райони от отделните страни, изчакването за едни сектори и фопсирането на други, невъзможността на предприемачите да си правят планове дори за седмици напред. Логично, особено тежко са ударени инвестициите и потреблението.


"Имаме масов шок на търсенето, усилващ краткосрочното прекъсване на бизнеса заради карантините", се казва в новата версия на World Economic Outlook. Само в търговията свиването през първото тримесечие е почти до минус 3.5% (на годишна база), включително заради спрените трансгранични пътувания, туризма и затруднените международни доставки.


България не е посочена конкретно в този анализ, но за еврозоната, към която се стреми и където са основните търговски партньори, новинита не са добри. Корекцията е с повече от 2 процентни пункта до минус 10.2% пропадане. За 2021 г. очакванията сега са за растеж от 6%, което означава, че нивото на 2019 г. може да се постигне някъде през 2022 г.


При сценария с голяма вълна от коронавирус в началото на 2021 г. завръщането към икономиката на 2019 г. ще се отложи с още няколко години. Реално би трябвало ефектът да е около 50% от това, което се случи тази пролет, но за развиващите икономики той ще доведе до увеличаване дълговото бреме на държавата.


При развитите икономики ударът тази година ще е особено болезнен, казват от фонда. САЩ се очаква вече да отчетат 8% свиване на икономиката, а данните за Япония (-5.8%, Великобритания (-10.2%), Германия (-7.8%), Франция (-12.5%) и Италия и Испания (по -12.8%) показват, че тази група, теглеща като двигател още десетки други държави ще е със средно 8% рецесия. Догодина тези страни ще растат със средно 4.8%, но това означава, че 2021 г. ще завърши за тях с 4 процентни пункта под нивото от 2019 г.


Китай е по-скоро изключение, защото започна да се отваря тогава, когато останалите въведоха карантина. Затова в МВФ прогнозират втората по големина икономика в света да расте през 2020 г. с 1% от БВП в сравнение с 1.2% в априлската прогноза.


Латинска Америка тепърва носи лоши новини за развиването на пандемията, но от фонда все пак прогнозират свиване в Бразилия с 9.1%, в Мексико - с 10.5%, а в Аржентина - с 9.9% през 2020 г.


МВФ обръща специално внимание на неизвестността, която носят следните фактори:


- колко продължителна ще е пандемията и карантините, които ще се налагат заради нея


- последиците за разходите на хората под въздействието на доброволно социално дистанциране


- способността на принудените да се преместят заради блокадата работници да си намерят нова работа, вероятно в различни сектори


- уплашени от затварянето на фирмите и безработицата хора, които дори спират да си търсят работа, а това ще пречи на възстановяването на активността при отшумяването на пандемията


- последиците за работните смени в производството от новите мерки за безопасност в предприятията; увеличените разходи на бизнеса за санитарни мерки, пренареждане на производствени линии и и др.


- пренареждане на глобалните вериги на доставки, отразяващо се на производителността на компании, опитващи се да се осигурят срещу бъдещи прекъсвания.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2336 Любопитно

  Това оправдава тегленето на кредити.......

 2. 2 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1838 Любопитно

  Е за българия зависи развитите -8% , развиващи се икономики -3%
  ние дали сме развитна или развиваща се не зная

 3. 3 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Отдавна е ясно, че идват тежки времена. Ясно е, че вируса ще ни върне назад в доходите поне с 2-3 год. И все пак ще оцелеем! :)

 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  Моите очаквания са лоши, за това няма да харча пари.

  Лоши са, защото не стига, че няма измислена ваксина, ами и всички мои познати казват, че няма да си в слагат, на тях и на децата им.

  Докато този вирус циркулира, съм краен песимист!

  Не знам какво означава “фопсиране” на сектори, но анализът е неточен. Свитото потребление не се дължи на “затварянето на границите”, а на страха от възможен летален изход, заради разходка до магазина.

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 496 Весело

  С честен труд си я докарахме тази криза, сега трябва да повторим подвига на Барон Мюнхаузен - да се извадим за косата от блатото. А дано...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4517 Любопитно

  Интересна графика, значи тази година се очаква спад от -8% а догодина ръст от 4.8%...това добре но по начина по който е показано на графиката с базова линия от която се правят измерванията реално се очаква ръст догодина от 12.8% 😂😂😂
  На всички е ясно, че това НИКОГА няма как да се случи с всички фалити, безработни и т.н.
  Това е статия за наивници, не за реалността.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 10 Любопитно

  Меркел го каза преди дни, ама не ми харесаха поста...

 8. 8 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 10 Любопитно

  Моите очаквания са лоши, за това няма да харча пари.Лоши са, защото не стига, че няма измислена ваксина, ами и всички мои познати казват, че няма да си в слагат, на тях и на децата им.Докато този вирус циркулира, съм краен песимист!Не знам какво означава “фопсиране” на сектори, но анализът е неточен. Свитото потребление не се дължи на “затварянето на границите”, а на страха от възможен летален изход, заради разходка до магазина.
  —цитат от коментар 4 на hope


  Язък за ника ти... 😒

 9. 9 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 10 Любопитно
 10. 10 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Интересна графика, значи тази година се очаква спад от -8% а догодина ръст от 4.8%...това добре но по начина по който е показано на графиката с базова линия от която се правят измерванията реално се очаква ръст догодина от 12.8% 😂😂😂На всички е ясно, че това НИКОГА няма как да се случи с всички фалити, безработни и т.н.Това е статия за наивници, не за реалността.
  —цитат от коментар 6 на padrino


  Сигурно статията е от Международният валутен фонд, а графиката е правена от някой умен и красив в редакцията на сайта.
  До коментар [#6] от "padrino":

 11. 11 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 10 Любопитно

  Отдавна е ясно, че идват тежки времена. Ясно е, че вируса ще ни върне назад в доходите поне с 2-3 год. И все пак ще оцелеем! :)
  —цитат от коментар 3 на Julius


  Проблемът е, че връщането няма да е с 2-3 години, и ще е ПЕРМАНЕНТНО...

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5274 Неутрално

  "Кризата ще е по-лоша от лошите ни очаквания, обяви МВФ"

  Като слушам Баце, ние все още си имаме сланинка, макар и отъняла. Няма переспективно мислене в нашите управници.

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Държава без икономика няма перспективи. Само с 200-те Бокови "автомобилни заводи", алъш-вериш, кафета и разкрасяване не става. Тъдява рутинната практика беше три месеца през лятото да дават стаи, през другото време играят табла и гледат телевизия. Сега обаче туристи няма и ще играят табла през цялата година. Ма няма кой да ги храни. Щото в морските градчета-държави няма нито едно предприятие, цехче, работилничка даже. В морето нито кораби, ни платноходки, риба даже няма. Кво,ш прайм, не знам?

 14. 14 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Интересна графика, значи тази година се очаква спад от -8% а догодина ръст от 4.8%...това добре но по начина по който е показано на графиката с базова линия от която се правят измерванията реално се очаква ръст догодина от 12.8% 😂😂😂На всички е ясно, че това НИКОГА няма как да се случи с всички фалити, безработни и т.н.Това е статия за наивници, не за реалността.
  —цитат от коментар 6 на padrino


  Така е ти разбираш повече от всички експерти на МВФ взети заедно. На тебе вервам да знаеш - само да не ма подведеш, че мама си трака...

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Божеее, пак почнаха да ни плашат. Ние накрая от стрес ще си отидем.

 16. 16 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Възстановяването ще е повече от бързо, хората много бързо ще се върнат към предишния си начин на живот, т.е. всички пострадали бизнеси от липсата на клиенти ще се върнат към нормалния си начин на работа.

  -voxy
 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":

  Явно се обсъжда модел на V-прогноза за 2020-2021, докато реалността май е за W (колебания с възможности за колебаещи се/затихващи инфекции на епидемията). Много зависи дали към декември ше бъде пъсната дейставаща ваксина в достатъчно количество. Явно е, че в прогнозата това се предполага с приорутет към развитите икономики.

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  Много трудни години ни очакват!

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julius":

  Тези , които я карат от заплата до заплата / и имат кредити без някакви спестявания/ много трудно ще оцелеят!Много хора ще отидат на ЧСИ!!!!

 20. 20 Профил на Георги Славков
  Георги Славков
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Завихри се перфектната буря. Още повече , че и преди вируса ако си спомняте световната икономика се задъхваше.

 21. 21 Профил на Георги Славков
  Георги Славков
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Завихри се перфектната буря. Още повече , че и преди вируса ако си спомняте световната икономика се задъхваше.

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#11] от "jord bond":

  Специално за България никакъв шанс в следващите четири-пет години да има реален ръст на доходите!

 23. 23 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  [quote#14:"Драгомир Дончев"][/quote]


  "Така е ти разбираш повече от всички експерти на МВФ взети заедно. На тебе вервам да знаеш - само да не ма подведеш, че мама си трака..."

  Преди да се заяждаш с колегата виж какво е написал.....
  Графиката наистина е подвеждаща. Спад 8, ръст - 4,8 и достигане до нивата от 2019 чак през 2022. Пише го в статията, а графиката е кофти.... говорим за водещите в еврозоната...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 24. 24 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 240 Неутрално

  [quote#14:"Драгомир Дончев"]
  —цитат от коментар 23 на the_flea
  "Така е ти разбираш повече от всички експерти на МВФ взети заедно. На тебе вервам да знаеш - само да не ма подведеш, че мама си трака..."Преди да се заяждаш с колегата виж какво е написал.....Графиката наистина е подвеждаща. Спад 8, ръст - 4,8 и достигане до нивата от 2019 чак през 2022. Пише го в статията, а графиката е кофти.... говорим за водещите в еврозоната...[/quote]

  Да видях, моя грешка извинявам му се на колегата

 25. 25 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 10 Любопитно

  До коментар [#6] от "padrino":Явно се обсъжда модел на V-прогноза за 2020-2021, докато реалността май е за W (колебания с възможности за колебаещи се/затихващи инфекции на епидемията). Много зависи дали към декември ше бъде пъсната дейставаща ваксина в достатъчно количество. Явно е, че в прогнозата това се предполага с приорутет към развитите икономики.
  —цитат от коментар 17 на daskal1


  Да, спорът БЕШЕ дали ще е V или U, ама въпросът сега е, колко ще дълга долната част на U- то...

 26. 26 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 81 Неутрално

  До коментар [#11] от "jord bond":Специално за България никакъв шанс в следващите четири-пет години да има реален ръст на доходите!
  —цитат от коментар 22 на bat_plamen


  Абе хора, защо бъркате ръста на икономиката с ръста на доходите?
  Ръста на доходите си е личен проблем. Това че икономиката ще дръпне с 3-4% не значи нито че доходите на кадърните няма да скочат с 10-20%, нито че доодите на некадърните ще се повишат.

 27. 27 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Да, спорът БЕШЕ дали ще е V или U, ама въпросът сега е, колко ще дълга долната част на U- то...
  —цитат от коментар 25 на jord bond


  Дори U-образно няма да е.
  U означава дълго дъно и пак рязко връщане.
  Забравете за рязък скок обратно.
  Възстановяването ще наподобява емблемата на Nike.
  Бавно, протяжно и болезнено.

 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  " Но има и много важно предупреждение - в случай, че през 2021 г. има нова голяма вълна на пандемията, световната икономика ще се окаже почти притисната на дъното със символичен растеж от 0.5%."

  Ако ще го караме както до сега - отворени молове, ресторанти, хотели, без никакви ограничения, втората вълна вече се задава на хоризонта ! Тогава просто не ми се мисли ! ЧСИ - тата ще бъдат заринати от работа !

 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  Баси цифрите:
  Фискални прогнози на МВФ от днес
  1. Бюджетен дефицит 2020 г.
  - САЩ - 24% от БВП
  - Япония - 15% от БВП
  - Великобритания - 13% от БВП
  - Еврозона - 12% от БВП
  2. Държавен дълг 2021 г.
  - САЩ - 146% от БВП
  - Япония - 265% от БВП
  - Великобритания - 101% от БВП
  - Еврозона - 103% от БВП

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  " При развитите икономики ударът тази година ще е особено болезнен, казват от фонда. САЩ се очаква вече да отчетат 8% свиване на икономиката, а данните за Япония (-5.8%, Великобритани (-10.2%), Германия (-7.8%), Франция (-12.5%) и Италия и Испания (по -12.8%) показват, че тази група, теглеща като двигател още десетки други държави ще е със средно 8% рецесия. Догодина тези страни ще растат със средно 4.8%, но това означава, че 2021 г. ще завърши за тях с 4 процентни пункта под нивото от 2019 г."

  По - добре е да се приготвим за най - лошото, отколкото да храним празни надежди ! Това е реалността ! Имотният пазар го очаква свободно падане ! Цени по 2 - 3 000 евра на квадрат остават в историята !

 31. 31 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Дрън-дрън!
  Всички очаквания бяха за криза със силата на онази през "Голямата Депресия".
  А ако ФЕД реши да вкара долара в хиперинфлация...
  Не ми стига въображението.

 32. 32 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Забравих да спомена.
  Коронавируса няма нищо общо с кризата.
  Той просто изпълни ролята на спусковия механизъм.

 33. 33 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Има и позитивен начин за гледане на нещата.

  Тази криза дава идеалната възможност на държави, препитаващи се основно от услуги с ниска добавена стойност (туризъм, кафенета, инфлуънсъри, фитнес-инструктори, мотивационни коучове) да преструктурират икономиката си като насочат тези хора в по-продуктивни сфери. Случва се едно ново релативно остойностяване на потребностите на потребителя и дълбоки културни промени в обществото. До 1-2 години ще има нови тенденции дори в изкуството, модата, индустриалния дизайн и т.н.

  Друг начин да се погледне позитивно е, че неизхарчените пари на потребителя по "социални мероприятия" могат да се изхарчат за материални придобивки с по-дълготрайна стойност, като от това се увеличава индустриалното производство.

 34. 34 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Весело

  Глоболизмът нема скоро да излезе от тоалетната, явно... (ツ)

 35. 35 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  До коментар [#22] от "bat_plamen":

  Как разбра?!
  По-вероятно е доходите в България 2021 година и във Великобритания да се доближат. Достатъчно е само да изсветляват.
  Освен това мощната българска икономика най-вероятно като гледам сумарно и за първите 6 месеца няма да е в рецесия.

 36. 36 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Кризата не може да уплаши нас, преживелите социализма.

 37. 37 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Не разбирам на какво се дължи оптимизма за 2021.

  The best way to predict the future is to invent it.
 38. 38 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 732 Неутрално

  България не е посочена конкретно в този анализ, но за Eврозоната, към която се стреми и където са основните търговски партньори, новинита не са добри.....
  ==================================================
  Спомената е в съобщение на МВФ и прогнозите за спад на БВП (в %)по тримесечия са следните:
  Q1 +2,4, Q2 -14.8, Q3 -9.2 ,Q4 -5 ,, 2021 Q1 -2.1
  Хронологически претеглено и със сезонните корекции, които аз направих , показват спад на годишна база с около 7,3-7,5 %. Засега!

  https://tradingeconomics.com/forecast/gdp-annual-growth-rate?continent=europe

 39. 39 Профил на Ivan431
  Ivan431
  Рейтинг: 77 Неутрално

  До коментар [#27] от "Julius":По-скоро очакванията са за L образно

  възстановявяне !

 40. 40 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 920 Неутрално

  В Булгаристан няма значение, ГЕРБ опоска всичко. Но стокхолмския синдром на народа е силен

 41. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  До коментар [#38] от "glaxo11":

  Общо взето източноевропейските страни изглежда са по-малко пресирани от "вирусна безработица', но сте прав че най-вероятно кризата ще удари страната по "опосредстван начин" по линия на туризма и оттам вътрешния износ на стоки и услуги, плюс затихване на пазара в развитите европейски страни. Май Турция и някои страни от Близкия Изток остават като надежда за определени артикули на българския износ?...

 42. 42 Профил на ХонГилДон
  ХонГилДон
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изкуствено създадена криза, по измислен повод, но добре замислена от тези, които я произведоха. МВФ и разни други са чудесни инструменти в ръцете на алчното задкулисие. Всъщност се постигнаха целите и резултатите на една война, но по безкръвен начин. Засега.

 43. 43 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 695 Неутрално

  ами че фонда нали работи за тва, кризата да е дълга и лоша. лайнари

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 695 Неутрално

  а дано симчки дето се занимават с некакъв туризъм да фалират - бавно, мъчително и сигурно.

 46. 46 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ksharp":

  ама ти не си ли расзбрал че нема герб нема бсп нема сдс нема нищо различно- счико е едно. тва е трагедиата на тоя народ.

 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Весело

  До коментар [#44] от "betona":

  Бетон, някои от нашите "бизнес хора" в тоя бранж искат да продадат една ябълка и да карат една година от печалбата, плюс да навикат клиента че е навлек и е дошъл вместо да им изпрати парите без да идва :-)

 48. 48 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Ми то е ясно Като крепят Вирусчето Големите от Г-8 сега 7 е нормално като не позволяват на Световната Икономика да се Задвижи с по бързи темпове. Създадоха Паника и Страх и Хората спряха да Мислят само Очакват да ги Пазят от Вируси а те естествено съпътстват Човека. Въпроса е какво ще Видим накрая като резултат и каква е Целта им. Развръзката Предстои

 49. 49 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#41] от "daskal1":

  И от Източна Европа има страни( Румъния, Гърция, Хърватия, Словения, Латвия, и др.), които са с по-лоша или близка до нашата прогноза.Турция (като трети търговски партньор) също е с очакван спад около 4-4,5 %. За Германия и Италия, като най-големи търговски партньори работата е ясна. При тази отворена икономика и при 70% износ за ЕС и още 13-14% за Турция,Сърбия, Македония и Албания, нямаме пазари, които да компенсират( износа за САЩ и Китай също ще стагнира). А туризма , също едва ли ще стигне и 40% от нивото на м.г, Вътрешното потребление на домакинствата ще се свие поне с 5-7%. Картинката не е добра, но тя беше 2009-2010 г почти същата. Безработицата ще стигне вероятно 11-12 % по методиката на МОТ, но е стигала и 15-16% предишната криза. Тревожна е перспективата за кредитната активност и нивото на лошите кредити, които сигурно ще нарастнат към края на годината. Но каквото -това! Поздрави!

 50. 50 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  До коментар [#49] от "glaxo11":

  Тоест, по Смирненски , "Те са свикнали."...

 51. 51 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1122 Любопитно

  И все пак се очаква по- бързо възстановяване отколкото при предишната криза. Гледайте малко по- позитивно на нещата. И по- лоши времена сме преживявали!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 52. 52 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#29] от "hamiltonf":

  и какво от това, както виждаш всички си щракат с пръсти и не им пука, имаме пандемия нормално тази година да се отпише

  -voxy
 53. 53 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  туризма ни докато бебе ребрандира нищо добро не го чака. иначе за другите бързи сливания и изкупувания може да са полезни

 54. 54 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  Да не се повтарям, обаче ако ръста на вноса пада с 31%, а ръста на износа с 21%, нашата икономика ще е на печалба от тази криза.
  Ето, колегата го е обяснил:

  До коментар [#33] от "irobot":

  “Друг начин да се погледне позитивно е, че неизхарчените пари на потребителя по "социални мероприятия" могат да се изхарчат за материални придобивки с по-дълготрайна стойност, като от това се увеличава индустриалното производство.”

  Вместо, да харчим пари за почивка,ще правим ремонти!
  Това простичко изречение, ако се отнесе към едни стотици милиони лева, ще задвижат други сектори.

  Любовта ще спаси света!!!
 55. 55 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  До коментар [#52] от "voxy":

  Само да я отпишем ще е добре, но какво ни очаква след есента малко хора могат да прогнозират.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 56. 56 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1554 Любопитно

  До коментар [#44] от "betona":

  Bozkeeei, betona, как връзваш 2-та края с тия проценти?

 57. 57 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#37] от "EU defender":

  Защо да не сме оптимистични? Нямаме никаква причина за паника, всичко е наред, дългосрочно погледнато. Дори в тази извънредна ситуация вече 3 месеца - не знам за работлив човек останал без работа.

  Дори засегнатия туризъм - ако му се работи - ще предлага "work with a beach-view", има предостатъчно бетон на първа линия; 7-дневни пакети за септември-октомври по 150 лева за седмицата и ето ти приходи. Е не е като да работиш 3 месеца в годината, ама пак подчертавам - говоря за работливи хора.
  Щото софииския офис работник и без това плаща 600-800 кинта я наем, я ипотеката, какво толкова с 150-200 лева да се лишиш, една седмица на морето.

 58. 58 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#47] от "daskal1":

  и ас тва обеснявам... ама леко грубо та зарад туй сам свирнах на модиратора да затрие кументара... ебати готиния дето съм, нали?!

 59. 59 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#56] от "voodoo_child":

  никак . караме като скот... а ти как си?

 60. 60 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Весело

  До коментар [#58] от "betona":

  Бетон, помня една карикатура от "Стършел" която ми е останала в паметта, самокритика е когато сам се риташ отзад, критика когато друг те срита. Естествено е, че предпочитаме първото :-)

 61. 61 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Весело

  До коментар [#59] от "betona":

  Бетон, това "скот" като "шотландец" ли е, или...?

 62. 62 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#60] от "daskal1":

  а ако сме по-точни: за глупаците първото е невъзможно, а второто- непоносимо. умните - естествено че земат мерки да минат само с първото :). а баш мъшкарите като нас имбрейсват и двете. :)

  До коментар [#61] от "daskal1":

  хахаха, ашколсун, скъпи даскале! ето защо винаги съм саветвал сички автори и дори обикновени сачинители като бетона да не кументирват сачиненията си... за тая раота си има по-интинлингентни ора... мерси :)

 63. 63 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#59] от "betona":
  Е - кой скот кой Скот Фицджералд.
  А аз съм ок с процентите, мерси.

 64. 64 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#63] от "voodoo_child":

  много убаво. но на тоя скот не ставам убувките да му лъзкам, не са ибавай така...ас сме си наи убикновен скот ... а до бутуша оди ли или реши че бес садеиствието на бетона няма да стани раотата...?

 65. 65 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#64] от "betona":

  Е, как ще ходя! аз без бетона никъде не мърдам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK