"Максимална експлоатация": колко струва любовта на Германия към месото

"Максимална експлоатация": колко струва любовта на Германия към месото

© ReutersПолски работник разказва за експлоатацията в кланицата, която е в епицентъра на най-новото разпространение на коронавируса в Германия. Търсенето на евтино месо подхранва култура на временни договори и пренебрегване на правилата


Седемте години, прекарани на поточната линия в най-голямата кланица в Германия, са оставили своя отпечатък върху Лукаш Ковалски: разширени вени, болки в гърба, сковани ръце от постоянния студ. "Машините никога не спират. Залата е шумна и студена", казва 37-годишният мъж, съгласил се да говори, при условие да не се разкрива самоличността му.


Той обикновено идва на работа в 3 ч. сутринта, но сега машините не работят в завода "Реда-Виденбрюк", управляван от семейната фирма "Тьониес", след като се установи, че над 1550 работници са заразени с новия коронавирус.
Полският работник е един от хилядите, поставени под карантина, заедно със съпругата си и дъщеря си, след като и тримата са дали положителна проба. Съпругата му и детето му показват симптоми. Ковалски е просто изтощен и разочарован.


Вчера властите в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия поставиха под карантина целия окръг Гютерсло, където се намира фабриката, с неговите 370 000 жители. Подобни мерки по-късно бяха обявени за съседния Варендорф.


Скандалът привлича вниманието към условията, при които работят и живеят работниците на "Тьониес", много от които идват от Румъния, Полша и България. Минала е седмица, откакто Ковалски казал на своя подизпълнител, че семейството му показва симптоми на COVID-19.


"Заявиха ми, че


ако не мога да докажа, че имам коронавирус, би трябвало въпреки това да отида на работа",


казва той, говорейки на полски по Скайп. Затова Ковалски отишъл на работа. "Смятах, че в противен случай ще бъда уволнен."


Но бил върнат, когато отишъл в завода. В същия ден било наредено на "Тьониес" да спре производство. "Работата е тежка. Работя прав, постоянно режа с нож парчета месо", казва Ковалски. Той работи до 200 часа на месец за максимално брутно заплащане от 1500 евро (1700 долара).


"Там има нещо доста сбъркано", казва говорещата полски социална работничка Хана Хелмзориг от християнската благотворителна организация "Каритас", която консултира редица заразени работници в района. "Тези хора често работят по 10-12 часа (на ден), но много от тях все пак имат нужда от допълнителни плащания от бюрото по труда", казва тя. Някои от тях в отчаянието си й пращат своите фишове за заплата.


Наетите работници може да приготвят месните продукти, продавани от "Тьониес", но техните договори са с някой от множеството подизпълнители на компанията, при ужасни условия. "Това не може да продължи така. Отношението към тези работници не показва никакво уважение.


Някои от тях трябва да се молят за отпуск за почивка",


казва Хелмзориг. "Има и по-лоши неща: "Извънредният труд не се заплаща. Почистването на работните места не се брои за платени часове."


Печалбите, трупани от "Тьониес" и други компании, се основават на "максимална експлоатация", смята Фолкер Брюгенюрген, изпълнителен член на филиала на "Каритас" в Гютерсло.


"Тази система на временни договори обрича работниците на мизерия. Някои от тях могат да издържат просто няколко месеца или години, но винаги има още икономически мигранти от Югоизточна Европа", казва той.


Здравният работник Константин Праматарски посочва свои примери: трима души в малка стая, а 320 евро за легло и 100 евро за транспорт до и от работа се удържат от месечната заплата. "Тези хора често не могат да говорят немски и са оставени на милостта на компанията", казва Праматарски, който също работи за "Каритас" и се съсредоточава главно върху работници от България.


Той може да разкаже редица потресаващи случаи: "Баща, който трябвало да заведе дъщеря си на лекар по спешност заради затруднено дишане, беше изгонен от работа, защото е отсъствал един ден", казва той. При друг случай


шестчленно семейство било принудено да споделя една единствена стая и едно легло


месеци наред - и това в просперираща Германия, казва той.


Ковалски разказва, че почти никакви предпазни мерки не са били взети за борба с пандемията. Често е имало до 30 човека, работещи съвсем близо един до друг без никаква дистанция. "Казано ни беше да носим маски, но никой не ги носеше в столовата", казва той.


Едва по-късно било дадено указание работните места да бъдат заети през едно. "Но това беше невъзможно при толкова много работници", казва той. "Страхувах се да не се заразя на работа и после да заразя семейството си, но също така се страхувах да не загубя работата си."


Сега "Тьониес" е на прицел, а натискът върху компанията се засилва в резултат на карантината в Гютерсло.
Германското правителство също е принудено да действа, а има планове този тип наемане на работа да бъде обявен за незаконен. От следващата година клането и опаковането на месото ще трябва да се извършва от работници, наети от основната компания.


Ковалски се е прицелил към постоянен договор. "Това, което искам за себе си, е работата и заплащането да бъдат организирани по същия начин, както за германските работници", казва той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Робовладелството не е изчезнало в модерна Германия ,добре ,че е короната ,за да излязат проблемите на робите от чужбина на бял свят.

 2. 2 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Правилното заглавие е:
  "Максимална експлоатация": Защо победена Германия във ВСВ днес е икономическата сила в Европа ?

  1. План "Маршал" - 50-те години;
  2. Експлоатация на гастарбайтери турци, сърби ...- 60 - 90 години
  3. Експлоатация на гастарбайтери - източноевропейци - 2000 + години...

 3. 3 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 633 Неутрално

  На 37 годишния Лукаш Ковалски му обещали да не му разкриват самоличността!

 4. 4 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  А то пък в България е супер. В складовете маските само пречат. Не може да се диша с тях, а работниците търчат нагоре надолу, дърпат ръчни колички с тежък товар, правят заявки, товарят камиони, разтоварват, местят тежки пакети. Само им е до маски и ръкавици, потят се, нявсякъде прашно... А заплатата е 280-600 евро...

 5. 5 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  В България също не е изчезнало.

 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  Освен това осмислят наследството на Уши фон дер Лайен като министър на отбраната (катастрофално), а в Китай откриха фестивала на кучешкото месо и деликатеси.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Поне в Германия се пише за проблемите, някой го интересува. За българските роби в България никой не пише, никой не се интересува.

 8. 8 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Ех колко либерастки рев за разни маргинални групи. 108-ата статия.

  Вместо да ревете за комунизъм, вземете ги научете че трябва да учат, да спазват хигиена и т.н. Тогава и ще работят нещо по-добро, по-платено ...... пак се опитвате да вменявате вина на другите - немецът трябвало да плаща повече за месо, за да имало повече пари за маргинални, в огромната си част неуки и простовати хорица, мързяло ги да учат, когато е трябвало.

 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3456 Неутрално

  Ужас!

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Любовта не е към месото, а към парите. Освен това го правят, защото системата им го позволява. А системата НЕ случайно им го позволява, защото големите концерни са се погрижили, да се внасят роби на килограм. Същите те, чрез медиите ни уверяват, че в Германия има нужда от 5 милиона нови роби за следващите 5 години, защото видите ли иначе умиргали прави. Лъжа, до лъжата, лицемерие до лицемерието АКо можеха и тази дейност да изнесат в братски комунистически Китай, не биха се поколебали нито за миг. Иска им се, ама няма как!

 11. 11 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Полския циганин се жалва че вземал само 1500 евро. А защо не си седи в Полша и да взема повече?
  И се напада концерна "Тьониес", а той просто работи с подизпълнители. Тьониес не е работодател на господин Ковалски. Защо ги няма по медиите имената на фирмите за които работят тези хора? Защото това са полски, румънски и български фирми, които най-вероятно са собственост на близки до властите там хора.

 12. 12 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Виновни ли са немците че поляци ,румънци и българи не могат да си извоюват достоен живот в собствените си страни .Ако полякът получаваше 1200 евра в Полша никога нямаше да се съгласи да работи при тези условия и за толкова малко пари .
  За България да не говорим тук се радваме и на 500 - 600 евра.
  И да експлоатират ни защото им позволяваме ,защо не опитат същото с араби и турци .

 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  "...Наетите работници може да приготвят месните продукти, продавани от "Тьониес", но техните договори са с някой от множеството подизпълнители на компанията, при ужасни условия...."

  Какви са тези "подизпълнители"? Да не се окажат форми от Полша, Румъния, България? Или атаката е от страна на разни конкуренти на "Тьониес"?

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4139 Любопитно

  Нали Лукаш Ковалски е поискал да се запази името му в тайна?

 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  "... се окажат форми ....
  —цитат от коментар 13 на historama

  не "форми", а фирми!
  техническа грешка

 16. 16 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Това са главно роми предполагам. Никой не ги кара да работят там. Да са образоват и да си намерят по-добра работа.

 17. 17 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До коментар [#8] от "Alex Ivanov":

  За пореден път се изказваш крайно.

  Ти каква диплома имаш?
  Мислиш ли, че ще я признаят в Германия?
  Дори да я признаят чисто административно, мислиш ли, че някой ще примре да те насади в комфортен офис?
  Знаеш ли достатъчно добре немски, че да се справиш в офиса?

 18. 18 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1081 Гневно

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  Кво искаш да кажеш ,че сега в Германия експлоатират работниците ли,а преди като работеха без пари за СССР не така . ДВ казаха че на всеки работещ м Германия му остават най малко по 2000 евро от заплата след като си е платил всичко

  гошо
 19. 19 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1081 Любопитно

  До коментар [#12] от "lout66":

  Ама и аз това им се чудя ,като му е тежка работа в кланицата ,да се хване на работа в някой офис или сега дори може да не работи ,няма стопанска милиция да го преследва
  Каво толкова се натикат да работят по разни кланици , полета с ягоди и разни такива места Да им се чуди човек на акъла

  гошо
 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  До 17:"klecho"..... Ти каква диплома имаш? Мислиш ли, че ще я признаят в Германия?Дори да я признаят чисто административно, мислиш ли, че някой ще примре да те насади в комфортен офис? Знаеш ли достатъчно добре немски, че да се справиш в офиса?..."

  А защо си мислиш, че някой там е длъжен да ти осигури работа? Особено ако с немския си на чать-пать!
  Между другото като изключим някои по-специализирани дипломи (медицина, инженер), тя ще е гаранция, че все пак не си толкова див.

 21. 21 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До коментар [#20] от "historama":

  Това е и моето мнение.
  Хората се трудят, водят си хляба с пот на чело, не хленчат. При това за 1500 евро бруто, което е едно голямо нищо.
  Ама винаги ще се намери някой разбирач, дето ехидно ще подметне, че е трябвало да учат повече. Откъде да знае умникът, че половината от чужденците в кланицата са с диплома за висше образование.

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  До коментар [#20] от "historama":

  Ще допълня!
  През комунистическо десетки лекари работеха в Тунис, Алжир, Либия с посредничеството на държавни фирми, и получаваха заплатата си в твърда валута (някъде към 50%), но и на това бяха доволни, защото с долари можеше да си купиш кола, телевизор, а с левовете най-много луканка и бренди "Плиска". Дали сегашните подизпълнители не са наследници на тези тогава "държавни", а сега "партийни" фирми?

 23. 23 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  Посредническите фирми са много удобни за работодатели като този, защото го освобождават от отговорност към работниците. Посредническата фирма поема всичката отговорност вместо него. И понеже не притежава никаква собственост, не се страхува, че ще я съдят.

 24. 24 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До коментар [#22] от "historama":

  Не мисля.
  Все пак, това е многомилиарден бизнес, а немците си знаят интереса и трудно ще прехвърлят част от плячката на соц. чакали.

  В този вид дейност, нуждата от труд силно варира. Например, в понеделник има нужда от 10 работници екстра, защото са заявени три тира за Италия, докато във вторник едва намират работа за своите. Преди Коледа има 4-5 пъти повече работа отколкото в средата на януари и т.н.
  Така че, единствената възможност, която има кланицата, ако не иска да фалира, е да наема временно заети, само за пиковите периоди.

  Това винаги е ставало през местни агенции за временна заетост.

 25. 25 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Работата е кланница си е тежка. Който не му понася, да не работи там. И никога не е била добре платена. Затова и в България в кланниците работят само цигани.
  А помните ли виетнамците по соц. време? Докараха ги точно затова - да работят в кланници и подобни места. Леля ми работеше счетоводител в Родопа - всичките им колачи и обезкостители бяха виетнамци.

 26. 26 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#8] от "Alex Ivanov":

  1) Не всички са умни или могат и искат да учат.
  2) Ако все пак всички бяха учени, кой щеше да разфасова месото?

  Всеки човек има право на достойни условия на работа, което е различно от право на висока заплата за неуките.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 27. 27 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Ако трябва там с 1500 евро на месец да си плащаш къща като в България, ще живееш по-мизерно, отлкото с 1200 лв рук.

 28. 28 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#4] от "anonim440":

  600 евро ама работим по 40 часа на седмица.А на поляка,като му удържат за жилище и транспорт,с какво си храни семейството?! И е под постоянна заплаха за уволнение.

 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1981 Любопитно

  Любовта не е към месото, а към парите. Освен това го правят, защото системата им го позволява. А системата НЕ случайно им го позволява, защото големите концерни са се погрижили, да се внасят...
  —цитат от коментар 10 на Stargate


  Дотук си уцелил истината, след многоточието си сбъркал с изводите. Говоря на любовта към парите на самозаробилите се. Колко трябва да обичаш парите, та да се гърчиш в такава кланица на такъв натиск? Къде му е достолепието на този, да каже "аз не съм робб та да ме гърчат за толкова малко пари" и да напусне. Ма не напуска, щото парите са му по-сладки... Ако няма мераклии да бачкат за такива пари, то и системата и концерните няма да успеят да ги изнамерят та да ги "заробят".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 30. 30 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1981 Любопитно

  До коментар [#20] от "historama":Това е и моето мнение. Хората се трудят, водят си хляба с пот на чело, не хленчат. При това за 1500 евро бруто, което е едно голямо нищо. Ама винаги ще се намери някой разбирач, дето ехидно ще подметне, че е трябвало да учат повече. Откъде да знае умникът, че половината от чужденците в кланицата са с диплома за висше образование.
  —цитат от коментар 21 на klecho


  Ми значи ги кефи да работят в кланица за никакви пари въпреки дипломите дето имат. Така де, пак у немско имат дефицит на лекари и мед.сестри... и почти целите випуски м.сестри от България се изнасят там и хич не помирисват кланица. Едни други висшисти пък заработват добре в България, стоейки далече от немските кланици.

  Абе да не би вишУто на тези в кланиците да някакво по-особено, а? Май пропускаш нещо съществено в картинката.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 31. 31 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#25] от "PoToP":

  Коя годи това

  гошо
 32. 32 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#28] от "gonz0104":


  До коментар [#27] от "svoboden":

  1500ЕВРО БРУТО СА 1100 НЕТО

 33. 33 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До коментар [#30] от "gost22":

  Ами не. Просто млади хора, отвратени от България и българските реалности. Конкретно, нагледали се, как се прави кариера в България и знаещи, че тях няма да ги огрее, защото не са от същото работническо-селско, доносническо, ДС-арско, АБпФК потекло.

  Взели си дипломите под мишка и възирали. Работят в кланицата и същевремено учат немски. Вярват, че имат шанс със собствени усилия и способности!
  Като научат немски, получат безсрочна резиденция и съберат 4-5 години доказан стаж в Германия, немалко съумяват да намерят работа по специалността си.

  И недей да надценяваш фактора "БГ лекари в Германия", действителността силно се разминава с фантазиите. Говорим за 2-3 самолета хора, числом и словом.
  Работят по най-дивите села, щото за болниците в Мюнхен и Кьолн, има по 10 кандидата за място. Чистокръвни арийци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK