Арлем Дезир от ОССЕ обяви, че внимателно следи делото срещу Иво Прокопиев

Французинът Арем Жан-Филип Дезир, специален представител на ОССЕ за свободата на медиите.

© twitter.com/HarlemDesir

Французинът Арем Жан-Филип Дезир, специален представител на ОССЕ за свободата на медиите.Арлем Дезир, специалният представител на ОССЕ за свободата на медиите, обяви в официалния си профил в "Туитър", че внимателно следи наказателното дело "срещу собственика на "Икономедиа" Иво Прокопиев, съиздател на "Дневник" и "Капитал".


Делото срещу Прокопиев и още няколко души, включително двама бивши министри, е свързано с приватизацията преди близо десетилетие на електроразпределително дружество. Съдът изненадващо ускори хода миналата неделя и се очаква да произнесе присъда тази неделя, 28 юни. Обвинението поиска лишаване от свобода и задържане веднага в съда, ако Прокопиев бъде признат за виновен. Всичко за делото - тук.


Както защитата му, така и лично той са обяснявали няколко пъти, че тезата на прокуратурата е абсурдна, защото Прокопиев е обвинен за публично изказване на мнение при обсъждане на сделката в Съвета за тристранно сътрудничество през 2011 г., а обвиненията към останалите също са свързани с действия, които не са извършили пряко или са изпълнявали решения на правителството.
В съобщението си от днес Дезир подчертава, че става дума за "издателя на "Капитал" и "Дневник", известни като източници на независима и качествена журналистика в България". "Плурализмът и свободата на медиите трябва да бъдат защитавани и уважавани", допълва той.


Арлем Дезир от ОССЕ обяви, че внимателно следи делото срещу Иво Прокопиев


Ръководената от него служба, базирана във Виена, е единственият в света междуправителствен орган за мониторинг на свободата на медиите. В Организацията за сигурност и сътрудничество членуват 57 държави от двети страни на Атлантика, включително България.


Екипът на Дезир следи за груби нарушения, търси контакти със страната, която ги предизвиква, и замесените страни, оцнява фактите и помага за разрешаване на конфликти. Информацията, която събира службата, идва и от страните членки, неправителствени и медийни организации.


Французинът Арем Жан-Филип Дезир, който е на поста от 2017 г., е бивш евродепутат и бивш министър на Франция по европейските въпроси (214-2017). Профилът му в "Туитър" се следва от еврокомисари, министри и представители на ЕС, НАТО и други организации.


Негов предшественик е Дуня Миятович, която сега е комисар на Съвета на Европа за човешките права. През декември 2019 г. тя публикува препоръки към българските власти, в които между другото се изразяваше тревога от продължаващото влошаване на медийната свобода, от непрозрачната собственост, заплахите и тормоза над журналисти и злоупотребата с дела за клевета и в значителна степен доверието към медиите се подкопава от политическото влияние над тях. "Това трябва да се прекрати. Гражданите се нуждаят от свободни, разследващи и независими медии, за да участват по-активно в демократичния процес. Журналистите трябва да се чувстват свободни да изиграят своята важна роля, без да се месят в работата им."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK