Генералният секретар на "Репортери без граници": Процесът срещу Прокопиев е с политически мотиви

Кристоф Делоар

© Юлия Лазарова

Кристоф Делоар"Макар процесът да не е пряко свързан с "Икономедиа", сериозността на обвиненията срещу Иво Прокопиев са преди всичко политически мотивирани и очевидно свързани с критичната позиция спрямо правителството на неговите медии."


Това заявява в профила си в "Туитър" Кристоф Делоар, генерален секретар на "Репортери без граници", по повод т.нар. дело ЕВН, по което Прокопиев (съиздател на "Дневник" и "Капитал") е обвиняем. Съобщението му е адресирано и към премиера Бойко Борисов, Министерството на външните работи на България, посолството на Франция в София, специалния пратеник на ОССЕ за свободата на медиите, комисаря на Съвета на Европа по правата на човека и др. Всичко за делото - тук.


"Загрижен съм за правните процедури в делото срещу българския издател Иво Прокопиев, собственик на най-важните източници на независима и висококачествена журналистика в България", казва Делоар.
"Репортери без граници" застава до него във време, когато преследването може да доведе до наказателна присъда и затвор в неделя, 28 юни", допълва французинът. Той е и председател на международния Форум за информация и демокрация, в който членуват 11 граждански организации от няколко държави.

Генералният секретар на "Репортери без граници": Процесът срещу Прокопиев е с политически мотиви

Делоар бе два пъти в България през миналата година и през есента се срещна с премиера Борисов и президента Румен Радев. Тогава той каза, че ситуацията със свободата на медиите в страната никога не е била толкова лоша и че на практика тук се води "медийна гражданска война".


През април 2020 г. в годишната си класация "Репортери без граници" постави за поредна година България на 111-о място по свобода на медиите в компанията единствено на държави като Русия, Беларус и Турция.


Базираната в София Медийна програма на германската фондация "Конрад Аденауер" също разпространи в петък позицията на международната мрежа на Асоциацията на европейските журналисти от четвъртък с изразената тревога от характера на съдебния процес срещу Прокопиев и натиска над изданията, на които той е съиздател.


"Международна загриженост за заплахата от затвор срещу предприемача и собственик на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев", пише в съобщението на фондацията във "Фейсбук". "Последиците от евентуална осъдителна присъда може да нанесат щети на медийната свобода в България предвид това, че тези издания са източник на сериозни разследвания и пример за качествена журналистика."


По-рано в петък по темата реагира Арлем Дезир, специалният представител на ОССЕ за свободата на медиите, който обяви в официалния профил в "Туитър", че внимателно следи наказателното дело ". Повече - тук.


В четвъртък със специално изявление международната неправителствена мрежа Асоциация на евпопейските журналисти(AEJ) излезе с позиция, че осъждане на Прокопиев ще е удар по свободата на медиите. Повече - тук.


Произнасянето по делото е в неделя (28 юни). В интервю пред Би Ти Ви в петък сутринта бившият икономически министър Трайчо Трайков коментира, че "обвинението към мен по делото ЕВН е, че не съм саботирал решението на Министерския съвет и не съм попречил на Агенцията по приватизация. Нямам задължението, нямам и правото да се бъркам в тази процедура".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK