Вирусолог: Нужни са международни екипи за бързо реагиране срещу коронавируса

Проф. Хендрик Щреек

Проф. Хендрик ЩреекВодещ германски вирусолог смята, че са необходими международни "екипи за бързо реагиране срещу коронавируса". Проф. Хендрик Щреек от Университета в Бон предупреждава също, че през есента ще има много повече инфекции, разказва "Дойче веле".


В интервю за "Франкфуртер алгемайне цайтунг" германският експерт казва, че въпросните екипи за бързо реагиране би трябвало да се изпращат в различни точки на света, за да ограничават разпространението на коронавируса, а и на всякакви други инфекциозни заболявания. Проф. Щреек смята, че ще е от полза, ако всяка държава разполага с подобни екипи и на национално ниво.


"Не втора или трета вълна. Ние сме в трайна вълна"


В интервюто за германското издание той казва следното: "Развитието на инфекциите от коронавирус явно се влияе от сезона и климата. Поради този факт трябва да очакваме, че през есента ще има много повече зарази от сега. Смятам впрочем, че няма да има само втора или трета вълна. Мисля, че се намираме в една трайна вълна, която постоянно се променя, като ту отслабва, ту се засилва."
Специалистът по вирусология изтъква също, че в момента се забелязват много асимптоматични инфекции от коронавирус. Според него това дава основание да се предполага, че сред хората може би вече има частичен имунитет срещу COVID-19.


Проф. Щреек твърди, че в бъдеще инфекцията може би ще протича по-леко, така че да са достатъчни само обикновени мерки за хигиена - като спазване на дистанция, отмяна на масовите събирания на хора и спазването на правила при кихане и кашляне.


"Вирусът няма да изчезне напълно"


Вирусологът изтъква обаче, че коронавирусът няма да изчезне напълно, дори и процентът на новите инфекции да спадне до нула. "Докато не разполагаме с ваксина, ще трябва да живеем с него", казва експертът в заключение.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Всяка държава трябва да си изчисли загубите и светът да принуди Китай да ги плати в брой в рамките на година.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 2. 2 Профил на pesho79
  pesho79
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Не втора или трета вълна. Ние сме в трайна вълна" - тоя ще съсипе хипохондриците, който му се вържат на глупостите.

 3. 3 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Точно така - само глобал-коминтерна и СЗО могат да ни спасят от короната; като свършат с нея същите ще ни "спасят" и от климатичните промени; после от социалното неравенство и пр...

 4. 4 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 287 Неутрално

  не му вярвам

  а защо трябва да се вярва на такъв?
  кой е той?

 5. 5 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 287 Неутрално

  ще се мре !

  има грип, всичко пропадна!

 6. 6 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Хубаво, ама няма кой да ги сформира и СЗО едва ли разполага с такива специалисти, а до есента може да има и ваксина.

 7. 7 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 779 Весело

  Отряд вирусолози като SAS... мятат се на самолета и правят десант върху клъстера....

  Pure Chewing Satisfaction
 8. 8 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мизийски":

  Вирусът може да е стартирал навсякъде. И в крайна сметка като достигне до гъсто населена страна с развиваща се икономика като Китай, Индонезия, Индия се получава рязко увеличение на заразените.

  Това пък води след себе си и подобни стигматизации, които вие демонстрирате.

  По вашата логика САЩ трябва да плати вредни на всички жертви на ХИВ вируса, защото вирусът е регистриран първо там.

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4599 Любопитно

  "Вирусологът изтъква обаче, че коронавирусът няма да изчезне напълно, дори и процентът на новите инфекции да спадне до нула. "Докато не разполагаме с ваксина, ще трябва да живеем с него", казва експертът в заключение."

  И най-вероятно и след откриването на ваксината пак ще живеем с него. Защото далеч не всички хора ще се ваксинират срещу този нов коронавирус, когато се появи ваксината (тук да отбележа, че има възможност дълго време да не се открие ваксина срещу него).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4599 Любопитно

  Или пък ще се повтори положението със свинския грип, има ваксина срещу него, определена част от хората я ползват друга част не, вируса си циркулира всяка година в различни части на света.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мизийски":

  Наскоро излезнаха новини, че Френски спортисти участвали във военните игри в Ухан през Октомври 2019, са изкарали заболяването.

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-8291755/Did-European-athletes-catch-coronavirus-competing-World-Military-Games-Wuhan-OCTOBER.html

  И Френските власти им казват да не говорят пред медиите. Военните щели да отговарят вместо тях. Цитат от статията.

  "Local media report that since she spoke up on March 25, many athletes have been asked not to answer questions from journalists and to refer media enquiries to the head of communication of the French armies."

  Ама защо така бе братя демократи репресирате горките спортисти? Къде отиде свободата на словото в Меката на демокрацията?

  Явно Франция се е уплашила, че току виж ще наложите и на тях тях репарации да плащат.

 12. 12 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мизийски":

  А и преди да бързате да съдите вижте как се справя САЩ при пандемията от Свински Грип, която започва в САЩ и Мексико през Ноември 2008.

  Не е спрян дори един полет, няма карантина наложена никъде, а жертвите спират да ги броят и регистрират след 18 хилядната жертва. Това води до разпространението на заразата по целия свят. В последствие е изчислено, че по света от Свински Грип умират от 300 до 600 хиляди души. В България смъртните случаи са 4000 според професор Олег Хинков.

  https://en.wikipedia.org/wiki/2009_swine_flu_pandemic

  "In late April 2009, the World Health Organization (WHO) declared its first ever "public health emergency of international concern," or PHEIC,[36] and in June, the WHO and the U.S. CDC stopped counting cases and declared the outbreak a pandemic.[37]" "On 24 October 2009, U.S. President Obama declared swine flu a national emergency, giving Secretary of Health and Human Services Kathleen Sebelius authority to grant waivers to requesting hospitals from usual federal requirements.[107] President Obama learned of the problem in April 2009 but did not declare it a National Health Emergency until October 2019, a 6 month wait. Almost 13K Americans died from this pandemic."

  Ако наложим времевата линия на тогавашната реакция на САЩ върху сегашната ситуация, това би значело президентът на Китай тепърва да научава за съществуването на Ковид-19, и да изчака до Октомври 2020 за да обяви извънредно положение в Китай, а СЗО тепърва да обявява "public health emergency of international concern".

  Та да се върнем назад и всеки да започне да си плаща с лихвите. Да не излезе накрая така че Азия да стане нетен получател на репарации, а не платец.

 13. 13 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Да не би да гласят нови карантини? Икономическата криза е много по-страшна и да не забравяме, че от глад умират десетки милиони всяка година.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  Нещо ми убягна смисъла на тези международни медицински хвърковати чети - какво точно ще правят, може би магии и заклинания против духове.
  И с ваксина и без нея, вируса ще си циркулира по света и разбира се и у нас.
  Дано се измисли някакво лекарство, което и да не лекува, да облекчава последствията ( горе-долу като с ХИВ вируса) и ще си живеем заедно, Птез 90-те се очакваше населението да измре от ХИВ, ама не е така. Като щети върху хората, този вирус ми се струва по милостив.
  Проблем ще е наистина в комбинация с обичайните грипове, понеже хората няма да знаят от какво са болни, грип или корона, ама това е положението. Не бих се учудил, ако както посвикваме да се пазим, да се окаже че и грипните епидемии да се разпространяват по слабо.
  Хубаво лято, да посъберем витаминки и слънце и "да го вземем лесно" както казват едни други хора.

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  Някои държави вече го правят......
  Работи се в две направления.
  1.....отива се до заразения регион, държава или област.....и там започва тя да бъде пречистена....
  2....след предварително проучване се транспортира определен брой заразени хора в самия координационен център.....и лечението им започва там.....
  Вече втори месец, в Турция се работи по този начин.....и до момента близо 30 хиляди души са описани и излекувани от болниците по тази програма....
  Новата турско японска болница в Истанбул.....е предназначена именно в посока на такава алтернатива.....
  Преди три дни пак пристигнаха със самолети заразени от Судан и Етиопия....

  Bukalemun
 16. 16 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  Логично и компетентно мнение. Дори реакциите на конспираторите само го утвърждават.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 17. 17 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Нерадостна прогноза за есента

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 18. 18 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 184 Неутрално
 19. 19 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 184 Неутрално


  "Въпреки че много държави постигнаха известен напредък, в световен мащаб пандемията всъщност се ускорява... Ще ни трябват още по-големи запаси на устойчивост, търпение, смирение и щедрост през следващите месеци. Вече сме загубили толкова много, но не можем да загубим надежда".
  В атмосфера на глобално политическо разделение и фрактури на национално ниво "най-лошото тепърва предстои. Съжалявам, че го казвам", каза шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус


  Без коментар.

 20. 20 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мизийски": В България смъртните случаи са 4000 според професор Олег Хинков. https://en.wikipedia.org/wiki/2009_swine_flu_pandemic
  —цитат от коментар 12 на dpnps


  А според официалната статистика -8. Не мога да разбера - държавата раздува ли броят на жертвите или го намалява?
  И ако го намалява - колко са жертвите тази година?

 21. 21 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#20] от "stefan_b":

  Кво ти пука? През 2009-та не са ти казвали ,че масови се мре от свински грип. Едни хора направиха пари от тая работа и продадоха много ваксини ,които никой не ползва. СЗО точно тогаз затъна в корупционни скандали . За Dr.Dlu чувал ли си? Гугълби го , много е забавно.

 22. 22 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1569 Неутрално
 23. 23 Профил на Ivan Gun
  Ivan Gun
  Рейтинг: 8 Весело

  вируси има и ще има, простотия има и ще има, тъпаци има и ще има, на нашата земя има всичко и ще има! ха ха ха ха

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK