Вирусолог: Нужни са международни екипи за бързо реагиране срещу коронавируса

Проф. Хендрик Щреек

Проф. Хендрик ЩреекВодещ германски вирусолог смята, че са необходими международни "екипи за бързо реагиране срещу коронавируса". Проф. Хендрик Щреек от Университета в Бон предупреждава също, че през есента ще има много повече инфекции, разказва "Дойче веле".


В интервю за "Франкфуртер алгемайне цайтунг" германският експерт казва, че въпросните екипи за бързо реагиране би трябвало да се изпращат в различни точки на света, за да ограничават разпространението на коронавируса, а и на всякакви други инфекциозни заболявания. Проф. Щреек смята, че ще е от полза, ако всяка държава разполага с подобни екипи и на национално ниво.


"Не втора или трета вълна. Ние сме в трайна вълна"


В интервюто за германското издание той казва следното: "Развитието на инфекциите от коронавирус явно се влияе от сезона и климата. Поради този факт трябва да очакваме, че през есента ще има много повече зарази от сега. Смятам впрочем, че няма да има само втора или трета вълна. Мисля, че се намираме в една трайна вълна, която постоянно се променя, като ту отслабва, ту се засилва."
Специалистът по вирусология изтъква също, че в момента се забелязват много асимптоматични инфекции от коронавирус. Според него това дава основание да се предполага, че сред хората може би вече има частичен имунитет срещу COVID-19.


Проф. Щреек твърди, че в бъдеще инфекцията може би ще протича по-леко, така че да са достатъчни само обикновени мерки за хигиена - като спазване на дистанция, отмяна на масовите събирания на хора и спазването на правила при кихане и кашляне.


"Вирусът няма да изчезне напълно"


Вирусологът изтъква обаче, че коронавирусът няма да изчезне напълно, дори и процентът на новите инфекции да спадне до нула. "Докато не разполагаме с ваксина, ще трябва да живеем с него", казва експертът в заключение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK