"Либийският Сталинград" ли е шансът на европейската дипломация

"Либийският Сталинград" ли е шансът на европейската дипломация

© ReutersВ Средиземноморието Европа има много проблеми. Лодки с мигранти, рискове за газовите доставки по дъното, морски спорове с Турция за Гърция и Кипър, а последната държава, членка на ЕС, от десетилетия няма контрол над една трета от територията си.


Войната в Либия успя да обедини всички проблеми и да създаде нови. Дипломатическата активност от последните месеци показа, че причината може да се обобщи с една дума: Турция. Евросъюзът видя, че трябва мисли как да говори с един глас; продължаващата нестабилност може да засегне всяка членка (енергетика, миграция, сигурност). Анкара стана повод - но далеч не единствена причина - водещите страни да забележат, че която и държава да надделява в момента, продължаващата несигурност е последното, от което имат нужда в момента.


Какво да направи Европа? Къде е мястото ѝ в конфликта, последните събития в който може да засегнат блока още по-пряко от сирийския?


Съюзи
След първоначалния шок от коронавируса бавната стабилизация насочи вниманието към Либия. Там сблъсъкът между подкрепяното военно от Турция и Катар и политически от Италия Правителство на националното съгласие (ПНС) и Либийската национална армия (ЛНА) на Халифа Хафтар, поддържано от Египет, Обединените арабски емирства и Русия (зад него политически стои и Франция), стигна до неочакван обрат в последния месец. Турската поддръжка спря офанзива на Хафтар в подстъпите на Триполи и започна серия зашеметяващи победи и контранастъпление, стигнало до стратегическия град Сирт.


Именно турските споразумения с Либия - за военно сътрудничество и морските граници - и руската преговорна инициатива в Москва през декември бяха тласнали европейската дипломация към решителната стъпка да се организира дълго отлагана конференция в Берлин. Те станаха сигнална лампа за ЕС, защото засегнаха пряко интереси на страни, членуващи в блока.


Заради пандемията темата за кратко почти изпадна от дневния ред, но не за всички страни в ЕС. Появи се "съюз" срещу Анкара с участнички Египет, Обединените арабски емирства, подкрепящата Хафтар Франция, Кипър и южната съседка на България Гърция. Премиерът Кириакос Мицотакис изпрати писмо до Брюксел с искане за спешни мерки срещу турските действия. Кипърската дипломация постоянно търси контакти с европейски представители след шесткратни турски сондажи в континенталния шелф на острова (заради тях ЕС миналата година наложи символични санкции, а върховният му външнополитически представител Жозеп Борел за пореден път поиска Анкара да спре тази седмица).


Специалният представител на ООН за Кипър Еспен Барт Айде след преговори в Женева през 2017 г.<br /><br />Тъкмо газовите находища в континенталния шелф объркаха плановете на ООН за решаване на кипърския спор. Севернокипърската турска република, призната само от Анкара, и членуващата в ЕС Република Кипър си тръгнаха от масата за преговори през 2017 г. Въпросът кой има право на претенции е неразрешен - чрез свои и севернокипърски компании Турция иска собствено място на картата на енергийните ресурси в Средиземноморието.

© Associated Press

Специалният представител на ООН за Кипър Еспен Барт Айде след преговори в Женева през 2017 г.


Тъкмо газовите находища в континенталния шелф объркаха плановете на ООН за решаване на кипърския спор. Севернокипърската турска република, призната само от Анкара, и членуващата в ЕС Република Кипър си тръгнаха от масата за преговори през 2017 г. Въпросът кой има право на претенции е неразрешен - чрез свои и севернокипърски компании Турция иска собствено място на картата на енергийните ресурси в Средиземноморието.


Стигна се до инцидент между плавателни съдове на НАТО, противопоставил Анкара не на Атина, а на Париж - турски съд е реагирал "агресивно" на френски опит да инспектира кораб за спазване на наложеното на Либия от Съвета за сигурност на ООН оръжейно ембарго. Последваха остра размяна на реплики, обвинения в шпионаж и искане за спешни консултации.


"Политически ще има още ескалация", каза изследователят Стефано Маркуци от Carnegie Europe и NATO Foundation. "В случая на Франция той разбърка сериозно плановете."


А преди това Франция разбърка плановете на други страни.


"Италия толкова обичаше Франция"


"Френският президент Еманюел Макрон разочарова Италия", "голямото приятелство" е под въпрос, макар Рим и Париж сърдечно да се обичаха. Това бе равносметката в италианската преса едва няколко месеца след като Макрон пристигна в Елисейския дворец през 2017 г. Либия стана основен повод.


В периода 2015-2016 г. Италия бе движеща сила в легитимацията на признатото от ООН Правителство на националното съгласие (ПНС) в Триполи. Тя търсеше стабилност: овладяване на миграционните потоци, минаващи основно през западния регион Триполитания (където е столицата) и пристанището насочващи се от пристанището Мисрата към европейското средиземноморско крайбрежие.


За Франция по-важен бе югът. През 2017 г. Париж, замесен в страните от Сахел и изпратил там военнослужещи за защита на интереси и война с тероризма, прецени, че няма как тихо да не се отклони от позицията на ООН и Италия и да изземе инициативата от Рим с опити за помиряване между двете страни. В лицето на Хафтар Франция видя стабилизиращ фактор.


Външните министри на Турция и Италия Мевлют Чавушоглу и Луиджи ди Майо, 19 юни 2020 г. В последната седмица Рим все по-активно търси дипломатически контакти за решаване на конфликта.

© Reuters

Външните министри на Турция и Италия Мевлют Чавушоглу и Луиджи ди Майо, 19 юни 2020 г. В последната седмица Рим все по-активно търси дипломатически контакти за решаване на конфликта.


Сега тя може да опитва да поведе европейската инициатива и за Либия, да разговаря със световни лидери в търсене на приемливо решение. "Въпросът е какво ще направи Италия," продължава Маркуци. "Каквото и да предложи (Франция), италианците ще го блокират на европейско ниво. Италианците са ядосани на французите, че действаха едностранно и зад кулисите и сега искат най-голяма роля...Но в ЕС е нужно лидерство на държава или група държави и силно партньорство, френско-германско и може би италианско. Ако го няма, ЕС ще тъпче на едно място."


"Либийският Сталинград"


Какво обаче да направят европейците? Засиленото присъствие на терен е спорна тема. Маркуци споделя идеята, че ЕС не е склонен да ползва военни средства, тъй като се възприема като нормативна сила и икономически гигант. По принцип "няма вероятност" за военна намеса и според Волфганг Пустай, бивш военен аташе на Австрия в Либия, доколкото няма как да вземе страна. "И какво да направи (ЕС)? Турция подкрепя ПНС, поне официално го подкрепя и ЕС." От една страна, ЕС формално е "в един лагер" с Турция, от друга, напредването на изток - а сделката с Либия е географски свързана тъкмо с изтока - застрашава интересите на няколко страни членки.


Дори дипломатическият избор между турската (а от известно време и американската) визия за сдържане на руското влияние и френската за сдържане на турското не е лесен, смята събеседник на "Дневник", запознат с турската политика, който сега работи в мозъчен тръст в Брюксел. "От едната страна е правителство, на което Европа не може да разчита и вярва. От друга, Турция противостои на руско присъствие, а това е нещо положително, макар да не се казва. Европейските страни няма да са много доволни, но турското присъствие създава "стабилност" - както в Идлиб гарантира, че Асад няма да овладее напълно Сирия."


Турция отправи към района на Крит сондажния кораб "Явуз" в началото на годината. Либия стана важна точка в турската битка за ресурсите на Източното Средиземноморие, а някои експерти очакват Анкара да е готова на всякакви рискове и дори да допусне инциденти с други (като Гърция) страни от НАТО.

© Associated Press

Турция отправи към района на Крит сондажния кораб "Явуз" в началото на годината. Либия стана важна точка в турската битка за ресурсите на Източното Средиземноморие, а някои експерти очакват Анкара да е готова на всякакви рискове и дори да допусне инциденти с други (като Гърция) страни от НАТО.


Остава това, за което ЕС взе Нобелова награда - усилията за мир. Дебатът за присъствието на терен не е за пращане на войници на бойните полета, а за спазване на оръжейното ембарго - успеха, който трябваше да донесе на Европа конференцията в Берлин. С нея дойде и обещанието за механизъм за контрол.


Морската мисия "Ирини" ("мир" на гръцки), започнала тази пролет, би трябвало да блокира доставките на всякакви оръжия по вода. От една страна, описаният френско-турски инцидент показа, че това е трудно. От друга, доставките за ЛНА често са със самолети или директно през либийско-египетската граница и тя няма как да ги спре. "Изглежда, няма воля от европейска страна да се спират турски кораби, а за Ердоган това потвърждава слабостта на ЕС," отбеляза Пустай, понастоящем старши съветник в Австрийския институт за европейски политики и политика за сигурност.


""Ирини" се възприемаше като операция, която може да създаде проблеми за турците, защото можеше да спре корабите, но не и въздушни и сухопътни доставки и това би помогнало на Хафтар. В момента обаче и турците печелят от нея", смята Маркуци.


Той призова седмици след началото тя да бъде подсилена с присъствие на терен, за да върши действително работа (същите послания се долавят от някои европейски представители). "Ирини" не може нито да изобличава, нито да наказва твърдо нарушителите, а и смесва контрола на ембаргото с контрола над нелегалната миграция от Либия. Дебати за нуждата от сили на терен впрочем имаше след Берлин, но без особен резултат, макар по-късно Германия да обяви, че ще помогне на мисията с няколкостотин войници.


Статията на Маркуци с призив за разширена европейска мисия обаче е от 5 май, по време, когато Хафтар бе пред портите на Триполи. Оттогава се промени много. "Ако не се намесим чрез многостранен формат, конфликтът може да продължи до безкрай. Но мина месец и половина," обясни той. "Сега ПНС напредва, сега те не искат примирие."


Според Пустай изпращането на войници за прилагане на ембаргото обаче не е реалистично. "Няма да получат съграсие от Египет, Судан и Тунис да го направят", а и "като се има предвид дължината на либийските сухоземни граници, ще е нужен огромен брой войници.


Следващият вариант е Европа да чака подходящ момент за дипломация. "Единствената краткосрочна възможност е битката за Сирт да стане такава обсада тип Сталинград, че сражаващите се да са в безизходица. Тогава международната дипломация може да играе роля", продължава Маркуци.


Сирт, по средата на либийското крайбрежие, е западният вход към либийския "петролен полумесец", където са 60% от залежите на Либия. Който иска контрол върху пристанища като Сидра, Рас Лануф и Зуейтина, важни в петролната индустрия, има нужда и от контрола на Сирт. Подстъпите до Бенгази и цялата петролна инфраструктура - тръбопроводи, терминали, рафинерии - минават през Сирт; той дава път към 350-километрова ивица в страна, 96% от чиито приходи преди войната идваха от петрола.Затова петролната блокада, наложена от силите на изтока преди няколко месеца, стана основна тема на напрежение тази година - решението остави държави институции в цялата страна без приходи.

© Reuters

Сирт, по средата на либийското крайбрежие, е западният вход към либийския "петролен полумесец", където са 60% от залежите на Либия. Който иска контрол върху пристанища като Сидра, Рас Лануф и Зуейтина, важни в петролната индустрия, има нужда и от контрола на Сирт. Подстъпите до Бенгази и цялата петролна инфраструктура - тръбопроводи, терминали, рафинерии - минават през Сирт; той дава път към 350-километрова ивица в страна, 96% от чиито приходи преди войната идваха от петрола.Затова петролната блокада, наложена от силите на изтока преди няколко месеца, стана основна тема на напрежение тази година - решението остави държави институции в цялата страна без приходи.


"Да, има възможност за нова роля на ЕС," каза Пустай. И според него се очертава поне временно патова ситуация, ако египетската заплаха спре Турция и ПНС или след спиране на евентуална египетска офанзива. Решението той обобщава така: "ЕС трябва да обсъди или подготви разполагането на Бойна група (единици от 1500 души, изпълняващи мисии на базата на Общата политика за сигурност и отбрана и под контрола на Съвета на ЕС - бел. ред.) в Сирт като мироопазваща мисия, ако и двете страни се съгласят на примирие."


За Пустай задачата е изпълнима от военна гледна точка, а воден от Германия батальон и Испанско-италианската десантна група са на разположение през втората половина на годината. Това не значи, че няма да има рискове; предварително условие е съгласието и на ПНС, и на ЛНА, а остава терористичната заплаха. Това обаче "трябва да се обсъди незабавно зад кулисите с ЕС и воюващите фракции. То би дало на ЕС ключова роля в стабилизацията на Либия, макар че няма да отстрани от нея турците," продължава той.


Ако няма подобна ситуация в Сирт (по подобие на на продължилата почти 5 месеца и половина битка при Сталинград през 1942-1943 г.), не е изключено да има друга следваща в страна с малко пътища и трудно прегрупиране на силите. Колко дълго обаче може да се мести фронтовата линия? Колко време би отнело това и с какви щети?


Рисковете остават


Какво ще направи Европа, е важно; в региона тя е изправена пред много неизвестни. "Като имаме предвид историята, няма съмнение, че президентът Ердоган ще направи каквото смята за необходимо и ще разшири влиянието на Турция - и политическия ислям - от Либия към Алжир, Тунис и страни във френската сфера на влияние, смята Пустай. Ако операция "Вулкан" успее да победи напълно ЛНА и да превземе и Източна Либия, радикални ислямистки групи със сигурност ще дестабилизират Египет, като използват Либия като база."


Брюкселският източник на "Дневник" отбеляза преди две седмици, че ако Турция действително остане, "в Тунис и потенциално в Алжир има известен афинитет към турското правителство" и "може да видим появата на блок - може би с Тунис и Алжир". Фактите все още не потвърждават това, но показват, че за вниманието на двете страни се води битка, която може да разпростре геополитическата борба по почти цялото северноафриканско крайбрежие.


А ако не е Турция? Критиците на Хафтар често го определят като автократ, а в победата му виждат гибелта на либийския опит за демокрация и на международните норми (ПНС е признато от ООН). Голяма част от работата на НАТО е свързана с възпиране на руското влияние, което успехи на ЛНА биха помогнали да се укрепи.


Изострянето на лагерите в Северна Африка няма да остави ЕС в изгодно положение в регион, от който зависи и тепърва ще зависи (не само заради преобразилата континента миграция) сигурността му и който му е толкова близък географски и икономически, че преди 20 години една държава в него дори направи неуспешен опит да стане членка.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  " От една страна, ЕС формално е "в един лагер" с Турция, от друга, напредването на изток - а сделката с Либия е географски свързана тъкмо с изтока - застрашава интересите на няколко страни членки."

  Няма как ЕС да бъде в един лагер с Турция! Турските интереси в Либия са ясни - завладяване на петролните и находища! Стъпят ли веднъж турските окупатори там само със сила могат да бъдат изтласкани! Затова и интересът на ЕС е да не се позволи на Турция да направи нито крачко на Изток към овладяването на Сирт и петролните полета в Източна Либия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2593 Гневно

  ". "От едната страна е правителство, на което Европа не може да разчита и вярва. От друга, Турция противостои на руско присъствие, а това е нещо положително, макар да не се казва. Европейските страни няма да са много доволни, но турското присъствие създава "стабилност" - както в Идлиб гарантира, че Асад няма да овладее напълно Сирия."

  Това нещо може да го каже само някой ислямист подръжник на Ердоган! Турция създавала стабилност в Сирия като окупира тереториите и?! Ама да я поканим и нас да ни окупира за да създаде стабилност и така да са противопоставим но руското влияние???!!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  "Следващият вариант е Европа да чака подходящ момент за дипломация. "Единствената краткосрочна възможност е битката за Сирт да стане такава обсада тип Сталинград, че сражаващите се да са в безизходица. Тогава международната дипломация може да играе роля", продължава Маркуци."

  Не трябва да се допуска никаква обсада на Сирт! Ако се позволи на Турция да превземе Сирт и да продължи на Изток това ще и преломен момент от който няма да има връщане назад нещо като окупирането на Чехословакия от Хитлер!Турция ще се настани трайно в БИ и Средиземноморето и ще диктува правилата на играта!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1877 Разстроено

  За огромно съжаление този стил на европейската дипломация, воден от концепцията за "Мека сила", в свят на хищници няма никакъв шанс!!!

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4272 Неутрално

  ""Ирини" се възприемаше като операция, която може да създаде проблеми за турците, защото можеше да спре корабите, но не и въздушни и сухопътни доставки и това би помогнало на Хафтар. В момента обаче и турците печелят от нея", смята Маркуци
  =======
  Нека форумните гърци пуснат по сълза....че автора почти го е направил....

  Bukalemun
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4272 Весело

  До коментар [#2] от "Julian Mall":

  Свиквай с реалностите.....
  Те бяха дълго крити.....но вече е невъзможно....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2593 Любопитно

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Казвай сега кога ще атакувате Сирт и Джуфра или ще ги заобиколите през пустинята?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на op
  op
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Излиза,че Ирини е създадена сама да спира турците,а не е да спира оръжейните доставки за Либия и за двете страни.Колкото до Кипър страна с неразрешени проблеми по отношение на границите не трябваше да се приема в ЕС - това е и принцип на ЕС но гърците прехвърлиха проблема на ЕС.Гръцката лакомия да лапне цялото източно Средиземно море няма как да стане,те искат всичко от Гърция до Кипър т.е да затворят Турция само в нейните брегове.

 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  Статия отразяваща само турската гледна точка
  ... без връзка с реалностите в Либия и политиката на ЕС и САЩ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2192 Разстроено

  Не ,няма никакъв шанс При, Сталинград нещата са решени от армията а не от дипломацията Така че ЕС грешно министерство е избрал за решаването на проблема

  гошо
 11. 11 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2192 Разстроено

  Не ,няма никакъв шанс При, Сталинград нещата са решени от армията а не от дипломацията Така че ЕС грешно министерство е избрал за решаването на проблема

  гошо
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4272 Любопитно

  До коментар [#8] от "op":

  Средиземно море няма как да стане,те искат всичко от Гърция до Кипър т.е да затворят Турция само в нейните брегове
  =========
  А това е политическо дебелоочие......

  Гърция играе много опасна игра....и единствения и шанс е, че насреща си има толерантна държава като Турция.....
  Иначе за половин ден щяха да са пакетирани.....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  До коментар [#8] от "op":
  "Колкото до Кипър страна с неразрешени проблеми по отношение на границите не трябваше да се приема в ЕС - това е и принцип на ЕС но гърците прехвърлиха проблема на ЕС"

  Гърците прехвърлиха кипърския проблем на ЕС като го изнудиха да приеме Кипър в ЕС. Гърция заплаши с вето , ако Кипър не бъде приет в ЕС заедно с другите бивши социалистически страни през 2004 година. Този факт е малко известен и се премълчава.
  Европейците сгрешиха като приеха Гърция в Европейската общност , както преди се наричаше ЕС през далечната 1080 година. Тогава Гърция не беше готова за това членство нито икономически , нито политически. Европейците напрвиха компромис с нея, за да злоупотребява по-късно с правото си на вето.

 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#2] от "Julian Mall":
  "Ама да я поканим (Турция) и нас да ни окупира за да създаде стабилност и така да са противопоставим но руското влияние???!!!"

  Вие руските агенти винаги сте пълни с идеи и всички идеи завършват с колхоз.

  подпис
 15. 15 Профил на op
  op
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#13] от "tacheaux":

  Много неща се премълчават за Гърция.Например -според договора в Лозана Гърция няма права да струпва войски или да строи военни съоръжения на ред острови които са близко до Турция но тя не се съобразява с договора като твърди,че била заплашена така че по този начин прави каквото си иска.Договорите се подписват за да се спазват,но изглежда за гърците не се отнася.

 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2561 Весело

  Мека сила, мека сила.
  С мека сила европейската дипломация постига същото каквото постигат мъжете с мека сила.

  подпис
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4272 Любопитно

  зад него политически стои и Франция
  ======
  Първоначалния план на Франция бе....да воюва срещу Турция чрез Италия.....
  Италианците обаче се усетиха веднага щом Париж им каза.... "никакви бежанци през Алпите".....и си създадоха своя игра в региона....
  Французите потупваха Хафтар по рамото....с цел, колкото се може повече бежанци да генерира той....
  Но след намесата на Турция.....сметките им излезнаха криви.....

  Ако в статията ги имаше и тия подробности....щеше да бъде по правдива....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4566 Неутрално

  Съмнително мнение , защото Хафтар се изтегли поради настояването на подкрепящите го , за да се избегнат кръвополитията , да се даде шанс за мирните преговори , ЕС да третира проблема като едно цяло и не на последно място споровете между Гърция и Турция да не прераснат в въоръжен конфликт.......оттук и не намесата на САЩ в конфликт като този и сирийският , засягащи предимно еврпейските интереси.

 19. 19 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Европейска дипломация няма и не е имало. Има дипломация на Германия, Франция, Великобритания, Италия, Испания и т.н. До момента ЕС не е постигнал нищо на ниво дипломация. Самият факт, че 13 години след влизането ни, ЕС продължава да позволява различно третиране на граждани на ЕС от трети страни като САЩ по отношение на визи и престой говори достатъчно колко беззъба е дипломацията на ЕС.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  "Какво ще направи Европа, е важно; в региона тя е изправена пред много неизвестни. "Като имаме предвид историята, няма съмнение, че президентът Ердоган ще направи каквото смята за необходимо и ще разшири влиянието на Турция - и политическия ислям - от Либия към Алжир, Тунис и страни във френската сфера на влияние, смята Пустай. Ако операция "Вулкан" успее да победи напълно ЛНА и да превземе и Източна Либия, радикални ислямистки групи със сигурност ще дестабилизират Египет, като използват Либия като база.""

  Ако европейците не се намесят, става повече от очевидно, че ислямската вълна се насочва именно срещу самите тях ! Време е за действие, не за декларации !

 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  Ситуацията в Либия е аналогична с тази в Сирия.
  1. Двете държави имат някакво "законни" правителства, Законно слагам в кавичи , доколкото законна може да бъде властта на един сатрап ,който когато и да го свалиш от власт , все ще е късно. Колкото династията Ким в Северна Корея е законна , толкова и династията Асад в Сирия е законна. Правителството на Либия е ислямистко , но и двете правителства в Сирия и Либия са законни и признати от ООН.
  2. Двете правителства на Сирия и Либия молят за помощ в борбата им срещу въоръжена съпротива , която се опитва да свали властта и която контролира част от територията на страна.
  Сирия моли за военна подкрепа Русия и я получава. С подкрепата на Русия Асад връща до голяма степен контрола над страна.
  Либия моли за военна подкрепа Турция с помощта на която нейното правителство възвръща част от контрола на страната и в момента се водят сражения за възвръщате на пълния контрол над Либия.

  До тук са приликите. Разликите са в интерпретациите на събитията.
  1. Ако "законното" правителство на Асад има право да контролира страната си , защо "законното" правителство на Либия да няма това право.
  2.Ако Русия има право да се намесва в Сирия и да води военни сражения там , защото е официално поканена от законното правителство за помощ, защо Турция по покана на законното правителство на Либия да няма право да води военни действия в подкрепа на същото това правителство на Либия.

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4272 Неутрално

  До коментар [#13] от "tacheaux":

  Европейците напрвиха компромис с нея, за да злоупотребява по-късно с правото си на вето.
  =======
  После ме обвиняваш, че не съм долюбвал ЕС.....
  Как да го правя когато двойния стандарт на Брюксел....се усеща дори и в тази статия...?
  Политическия диапазон между "болката и сърбежа"....разиграван за сметка на други държави....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Много умно - ЕС ще гледа Сталинград къде Турция участва с мощни и модерни оръжия като ПВО, самолети, артилерия и средства за РЕБ срещу техника от преди половин век.
  Било и хубаво че Асад не управлявал Идлиб а се въдел радикален башибозук.... и други такива простотии,

 24. 24 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2169 Любопитно

  Какъв Сталинград го гони автора. Има си съвсем прилична местна битка с която запада се гордее. Почти като Сталинградската битка била така разправят
  Битката при Ел аламеин

 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4979 Весело

  До коментар [#23] от ".":

  Да, това, че видиш ли ЕС бил доволен, че Турция спасила фронта ал-Нусра (с новото им име) в Идлиб беше най-слабата и глупава част от тази статия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2593 Гневно

  "А ако не е Турция? Критиците на Хафтар често го определят като автократ, а в победата му виждат гибелта на либийския опит за демокрация и на международните норми (ПНС е признато от ООН). Голяма част от работата на НАТО е свързана с възпиране на руското влияние, което успехи на ЛНА биха помогнали да се укрепи."

  Що за идиотизми! Навремето когато Европа се огъва пред Хитлер наистина има заплаха от победа на комунизма днес е смешно изобщо да се споменава че Турция предпазвала някога от руско влияние! Турция възражда мракобесната Османска империя! Комунизмът и нацизмът бяха заплаха за демокрацията и човешките права ислямизмът който турската инвазия разнася днес в БИ утре и на Балканите и в Европа е заплаха изобщо за християнската цивилизация! Ако толкова искате да сте втора ръка обслужващ персонал на муслимите правете се че това което прави Турция не ни засяга и едва ли не е в наш интерес!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2593 Разстроено

  Ако операция "Вулкан" успее да победи напълно ЛНА и да превземе и Източна Либия, радикални ислямистки групи със сигурност ще дестабилизират Египет, като използват Либия като база.""
  —цитат от коментар 20 на samoedin


  Това само е достатъчто ЕС да застане твърдо против ПНС и Турция! За съжаление само Египет осъзнава каква опасност е завземането на цяла Либия от ислямистите и е готов на решителни действия за спирането им!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#23] от ".":Да, това, че видиш ли ЕС бил доволен, че Турция спасила фронта ал-Нусра (с новото им име) в Идлиб беше най-слабата и глупава част от тази статия.
  —цитат от коментар 25 на Иво


  Това всъщност е мнението на някакъв анонимник най-вероятно турски агент за влияние докато военното аташе на Австрия в Либия австроунгарецът Ворфганг Пустай е съвсем наясно с ролята на Турция в Либия и целият БИ!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 29. 29 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Турските интереси не са основно в петролните находища, защото те са в огромната си част в източната част, а нея трудно ще превземат. А в сключената сделка за Средиземно море. С един удар си осигуриха огромни залежи и станаха незаобиколим фактор при строеж на газопровод от Израелско-кипърското находище.
  Благодарение на свалените ни от Вашингтон и Брюксел гащи за Южен поток, сега Турция държи всички потоци. От Русия, Иран, Азарбейджан и Туркменистан. Сега хвана и последния през Средиземно море. Остава само втечнен газ, но той винаги ще излиза по-скъпо, а ако е и шистов става непродаваем.
  Затова и Америка може да го продава само по начина по който ни продаде самолетите.

 30. 30 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2593 Разстроено

  Турците доброволно няма да напуснат никога Либия! На ПНС те ще отредят ролята на правителството в Северен Кипър и фактически ще владеят Либия и нейната част в Средиземно море!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 31. 31 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julian Mall":

  Нещо много се развалнувал. По добре алъш- вериша с комшията да ти добър от колкото да чакаш европееца да ти даде нещо без пари

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4272 Неутрално

  До коментар [#31] от "walking.dead":

  Точно така.....
  Най скъпото нещо е безплатното....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4272 Весело

  "Ирини" не може нито да изобличава, нито да наказва твърдо нарушителите, а и смесва контрола на ембаргото с контрола над нелегалната миграция от Либия.
  ========
  Само тоя ред е 'своего рода'....една отделна статия със заглавие.... " Гръцката политика в Либия.....катализатор на проблемите в Средиземно море"....

  Bukalemun
 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4272 Любопитно

  В лицето на Хафтар Франция видя стабилизиращ фактор.
  =======
  Ето това е също повод за заглавие на една отделна статия....
  Много въпросителни, чакащи своите отговори....с главния въпрос.....
  " На какви основания, Франция подкрепя една НЕ легитимна военна групировка...."

  Bukalemun
 35. 35 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julian Mall":Нещо много се развалнувал. По добре алъш- вериша с комшията да ти добър от колкото да чакаш европееца да ти даде нещо без пари
  —цитат от коментар 31 на walking.dead


  Да бе ще ни приспивате с алъш-вериша докато агентурата ви окупира държавата ни!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4272 Весело

  До коментар [#35] от "Julian Mall":

  ще ни приспивате с алъш-вериша
  =======
  Това е най естествен обществено социален процес......народа си пазарува....
  А докато ти мислиш за бъдещи поробители, хората се връщат от Одрин с пълни багажници.....

  Bukalemun
 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4272 Любопитно

  "Въпросът е какво ще направи Италия," продължава Маркуци
  =======
  Вече втори ден Италия и Турция провеждат съвместни военноморски учения....

  Bukalemun
 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4272 Весело

  Айдааа.... Ново 20......
  САЩ иска да закупи от Турция, установките на С 400.....😝....
  Реакцията на Русия бе мълниеносна....

  Bukalemun
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Кви са тия източници, направо чудни... Не ви ли казаха източниците, че ЕС няма военен мандат? Ако Франция реши да стъпи военно в Либия, тогава и италианците ще трябва да се бият. Предадат ли италианците французите, историята с гръцките борчове ще са детска игра. Стане ли така, Бенелюкс ще подкрепи Франция. Да, на германците ще им е трудно да изберат страна, но няма и да се налага - биещите се на терен решават.

  Нещо друго: руснаците не подкрепят Хафтар на всяка цена. Той отзака да подпише меморандум с тях в Москва, въпреки натиска. Самите руснаци имат чудесни начини да клатят турците и ще го направят, когато Хафтар клекне. Хафтар засега разчита само на Египет, понеже руснаците вече не пращат помощ. И така, ако всички направят импас не се стигне до изпращане на войска, тогава Египет с/у Турция в пряк конфликт за контрол над Либия и потенциално Алжир. За Тунис и (потенциално) Мароко са им слаби пушките.

 41. 41 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 603 Неутрално

  При владиката Макариус като президент на Кипар доста години немаше никакав проблем между гърци и турци.Дори имаха смесени бракове но след него се появиха и дори се разделиха на две зашто?

 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4272 Любопитно

  До коментар [#41] от "profesionalist":

  Това не е верно.
  Макариус е е централна фигура в разпалването на турско гръцкия колфликт на острова.
  Коварния план.... ENOSİS, целящ ликвидирането на турското население на острова....е предотвратен през юли 1974 година с десанта на турската армия.....

  Всъщност това е едва третия опит за старт на операцията.
  Първите два са неуспешни.....поради тогавашното легитимно статукво.
  Затова, третия е специално подготвен и нестандартен, без решението на парламента.
  Паролата за старта е.... "Ayşe tatile çıksın".....

  https://www.fikriyat.com/tarih/2018/08/08/rumlardan-44-yil-sonra-gelen-kibris-itirafi

  Bukalemun
 43. 43 Профил на op
  op
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#41] от "profesionalist":

  Мегали идея.

 44. 44 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2593 Любопитно

  "Коварния план.... ENOSİS, целящ ликвидирането на турското население на острова....е предотвратен през юли 1974 година с десанта на турската армия....."

  Защо си написал Еносис с главни букви сякаш е някакво съкращение което означава тотално унищожение на мирното "коренно" турско население пуснало корените си по време на зовладяването на острова от "Великата османска империя"!
  Ако е така то заради унищожението на християнското население обитавало земите на днешна Турция стотици години преде да се появят османските орди, което е факт а не намерение , Турция трябва да бъде заличена от картата!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 45. 45 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 701 Гневно

  До коментар [#1] от "Julian Mall":

  Млъквай. вонящ путински ПОР!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 46. 46 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  сълзите ни са за турската лира и за турските ф35... край с Тръмп , край с вас

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 47. 47 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2593 Весело

  До коментар [#1] от "Julian Mall":Млъквай. вонящ путински ПОР!
  —цитат от коментар 45 на Captain Shakespeare


  Ти що си взел този английски чин? По ти приляга Шефкет онбаши!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 48. 48 Профил на op
  op
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#44] от "Julian Mall":

  Да точно така е тотално унищожение както са направили в Крит.
  То и българите не са коренно население на Балканите,така,че може да си вземеш дисагите и да се върнеш в степта или Памир.

 49. 49 Профил на op
  op
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#44] от "Julian Mall":

  Да точно така е тотално унищожение както са направили в Крит.
  То и българите не са коренно население на Балканите,така,че може да си вземеш дисагите и да се върнеш в степта или Памир.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK