Медицински данни и видеонаблюдение: колко трябва да знае шефът ви за вас

Медицински данни и видеонаблюдение: колко трябва да знае шефът ви за вас

© ReutersКогато клиент моли базирания в Лос Анджелис графичен дизайнер Леа да инсталира софтуер, който да брои натисканията на клавишите, да проследява уебсайтовете, които е посещавалa, и да заснема екрана й, тя решава да прекъсне договора с него, разказва "Ройтерс".


Работейки от вкъщи по време на пандемията от коронавирус, дизайнерът на свободна практика се опасява, че подобен мониторинг на лаптопа й може да позволи на клиента да получи достъп до лична информация, включително лични имейли и пароли, както и работа, която е свършила за други клиенти.


С милиони хора по цял свят, работещи от дома, кризата се превърна в благодат за инструментите за проследяване, предназначени да повишат производителността на работниците.
Програмата, която клиентът на Леа иска да използва, е разработена от американската компания Hubstaff, чийто съосновател Дейвид Навогт заяви, че потенциалните клиенти са се утроили от март насам. Подобна е й ситуацията при конкуренцията.


Хората се притесняват как ще запазят работати си през този период и работодателите имат по-големи възможности за налагане на мониторинг върху дори неохотни служители, според групите за дигитални права.


"Все по-трудно е да кажете "не", каза Ева Галперин, директор по киберсигурноста в базираната в Калифорния Electronic Frontier Foundation (EFF). "В тази икономика какви са другите ви възможности, когато има 20% безработица?"


Медицински данни и видеонаблюдение: колко трябва да знае шефът ви за вас


Андрю Пайкс, изследовател в британския профсъюз "Проспект", заяви, че новите инструменти могат да доведат до наблюдение на служителите в цялата работна сила на страната. "Технологията преобразува нивото на проникване в лични живот."


Проблеми в офиса?


Софтуерът на Hubstaff позволява на работодателите да избират от набор инструменти за мониторинг, включително проследяване на местоположението на работниците чрез използване на GPS, както и работата чрез мишка и клавиатура.


Компанията може също така да предложи инструменти, които записват кои уебсайтове посещават работниците, колко време прекарват върху конкретен проект и редовно да правят снимки на мониторите.


Невогт казва, че потребителите са известявани, когато е направена екранна снимка и могат да изберат да я изтрият.


"Има пълна прозрачност", каза той и добави, че фирмата е отказвала искания от клиенти за програми, които работят, без работниците да знаят за това.


Някои компании обаче насърчават възможността за наблюдение на служителите без тяхното знание или съгласие.


Канадската компания Deep Software рекламира своя софтуер SoftActivity, който може да записва имейли и да проследява уебсайтове като перфектния инструмент за улавяне на губещи времето си служители на мошеници.


Медицински данни и видеонаблюдение: колко трябва да знае шефът ви за вас


"Служителите пазаруват в eBay или губят времето си във "Фейсбук"? Правят всичко, но не и да работят? Дистанционно наблюдавайте компютрите на служителите във вашата мрежа в реално време, без те да знаят", пише на уебсайта на компанията.


Изпълнителният директор на Deep Software Юрий Марциновски заяви пред "Ройтерс", че компанията насърчава клиентите да уведомяват служителите си за мониторинга. Броят на запитванията за SoftActivity е нараснал със 70% през април в сравнение със същия месец миналата година.


Медицински данни и проследяване


Тъй като все повече хора започват да се връщат на работните си места, много работодатели въвеждат нови начини за проверка на медицинското състояние на персонала си.


За работниците на всеки от обектите на "Форд" в световен мащаб има две нови стъпки към сутрешното ежедневие. Първо, отговарят на три здравни въпроса на мобилния си телефон, потвърждавайки, че не са риск за колегите си. След това се проверява температурата им, разказва Би Би Си.


Мерките са характерни за хиляди фирми по света и до голяма степен са приветствани от работниците.


Но термичното сканиране е само върхът на айсберга, когато става дума за степента на навлизане в личното пространство на работниците, която би била трудна да си представим само преди няколко месеца.


Медицински данни и видеонаблюдение: колко трябва да знае шефът ви за вас


Докато правителствата се борят с проблемите на защитата на данните около приложенията за проследяване, много фирми планират свои собствени схеми.


Счетоводният гигант "ПрайсуотърхаусКупърс" (PwC) разработи приложение, което се тества в офиса в Шанхай. Мобилните телефони на служителите се регистрират, ако попаднат в непосредствена близост до колегите си. Ако някой тества положително за Covid-19, скорошни близки контакти могат да бъдат информирани и помолени да се изолират. PwC очаква да продаде приложението на други работодатели.


Компаниите, които предпочитат видеонаблюдението, могат да се обърнат към фирми като Glimpse Analytics и Smartvid.io, които са адаптирали своя изкуствен интелект, за да видят дали работниците спазват социална дистанция и дори дали носят маски за лице.


Няколко фирми тестват персонала си за самия вирус. Въпреки че това е скъп подход, някои офшорни петролни платформи, мини и други затворени работни площадки виждат това като най-безопасния подход. "Амазон" дори обяви, че изгражда собствено съоръжение за тестване.


Анна Елиът от международната адвокатска кантора "Осборн Кларк" заяви пред Би Би Си, че съветва клиентите им да обмислят поверителността на данните на персонала и да се консултират със синдикатите, преди да въведат нови мерки за наблюдение.


"Ако вашият работодател действа правилно, добросъвестно, не мисля, че трябва да се притеснявате твърде много", казва тя. Това, което трябва да се избегне е безпричинното събиране на всякаква информация за работниците.


Тревогата не е непременно, че фирмите се опитват да наложат социално дистанциране, което е необходимо. Притеснението е, че няма реални правила за това какво се случва с данните. Могат ли да ги продадат на здравноосигурителни компании, на банки, които могат да ви откажат застраховка или да повишат вашите такси? Пълна суматоха е.


Ифеома Аюнва,

професор по трудово право в университета "Корнел"


Голяма част от новата реалност е все още неизследвана територия. Например шефовете могат да бъдат изкушени да използват въпросници, за да попитат с кого живеят работниците им и какво правят извън работата, за да идентифицират допълнителни рискове. Но това вероятно ще се счита за прекоменрно, казва Елиът.


"Не съм абсолютист за защита на личните данни", каза Аюнва. "Но не бива да допускаме пандемиите да се използват за претекст."


Усилващата се тенденция за употреба на проследяващ софтуер предизвиква опасения, че шефовете ще искат да управляват всяка минута от времето на работниците, увеличавайки стреса и потенциално нарушавайки правото на личен живот.


Меренето на температурата не я тревожи толкова много, колкото плановете на някои фирми да въведат широко тестване. Компания, която има извадка от ДНК-то на персонала, може да реши да проведе генетични тестове, предполага тя.


Ако се окаже, че сте генетично по-податливи на Covid-19 или други заболявания, това е информация, която може да не искате да споделяте с шефа си.


Медицински данни и видеонаблюдение: колко трябва да знае шефът ви за вас


"Не казвам, че работодателите не могат да предприемат стъпки за ограничаване на пандемията. Проблемът е, че няма предпазни мерки, за да не бъдат тези стъпки вредни за работниците."


Право на съгласие


Правилата за това как и до каква степен фирмите могат да наблюдават служителите варират в различните страни, но правните експерти казват, че засега има малко съдебни прецеденти поради новостите на технологията.


В САЩ федералният закон се занимава с прихващане на електронни комуникации, а някои щати имат допълнително законодателство за инструментите за наблюдение на служителите, заяви Гари Кибел, партньор в адвокатската кантора в Ню Йорк "Дейвис енд Гилбърт", пред "Ройтерс".


"Но много неща могат да бъдат разрешени чрез известие на служителя и надлежно съгласие", каза той и добави, че някои щати също изискват от работодателите да кажат на работниците какви данни са събрали и как са били използвани.


В Европа по-строгите закони за защита на данните казват, че всяка форма на обработка на лични данни трябва да бъде законна, прозрачна и пропорционална, заяви Шон Илинг, старши сътрудник в британската адвокатска кантора "Люис Силкин".


Но работодателите, които искат да гледат на екраните на служителите, могат да твърдят, че е в законния им интерес да гарантират, че работниците са продуктивни и не правят нещо, което не бива да правят, и просто да поставят известие за поверителност, за да отговорят на изискванията за прозрачност, предупреди той.


Според Пайкс от "Проспект" работниците трябва да бъдат консултирани преди внедряването на такава технология и да бъдат информирани за нейната работа. Но докато компаниите бързат да се адаптират към новия начин на работа, някои може да не вземат нужните мерки.


"В името на общественото здраве и гъвкавата работа, които са важни, наистина бихме могли тихомълком да се озовем пред ново ниво на наблюдение", каза Пайкс.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4141 Неутрално

  Много е спорно. Има гадове, които снимат боса си и имушеството му.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  1984 закъсня с 30-тина години.
  Как да не си крайноляв, либерал и комунист, когато четеш това???

  Интересно е да се отбележи, че всичката тази гадост идва от САЩ.

  Става въпрос за война за свободата и правата на хората и това да бъдеш свободна личност, а не бройлер.

  Тази война срещу самозабравилите се феодали- олигарси ще се води до край!

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 3. 3 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Отново написана/преписана статия на две на три.
  1. Меренето на температурата не е медицинска данна, а предпазно средство и съвсем нормално да се ползва, отделно всеки може да си я измери сам и изобщо да не отива до офиса ако му е висока.
  2. Това че някои искат тестове за COVID не означава, че ще имат достъп до материала и данните за него /незаконно е/ хахаха, те просто плащат изследването и вероятно посочват ЛЗ-то където да си го направиш и толкова.
  3. Проследяващият софтуер е навлизане в личното пространство и те превръща в едва ли не роб, т.е. масово трябва да се забрани да се ползва от работодатели.

  -voxy
 4. 4 Профил на spanopolski
  spanopolski
  Рейтинг: 457 Неутрално

  1984 закъсня с 30-тина години.Как да не си крайноляв, либерал и комунист, когато четеш това???Интересно е да се отбележи, че всичката тази гадост идва от САЩ.Става въпрос за война за свободата и правата на хората и това да бъдеш свободна личност, а не бройлер.Тази война срещу самозабравилите се феодали- олигарси ще се води до край!
  —цитат от коментар 2 на Боян Таксиров


  Прав си, само гадостта не идва само от САЩ, но, разбира се и от Китай..

 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#4] от "spanopolski":

  От Китай идва индиректно, щото трудно ще се наложат китайски порядки в Европа ей така, щото в Китай така се правело.

  Но САЩ все още се възприемат като демокрация, и дори като водещи в бизнеса и поради тази причина техните античовешки практики по лесно намират почва в Европа.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 6. 6 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Решението е крайно елементарно - като ти кажат на интервюто, че е практика да се следи служителя просто ставаш, взимаш си якето или с каквото си дошъл и си излизаш без грам да ти пука. Ако не са казали на интервюто, то това е още един повод да им биеш шута.

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Решението е крайно елементарно - като ти кажат на интервюто, че е практика да се следи служителя просто ставаш, взимаш си якето или с каквото си дошъл и си излизаш без грам да ти пука. Ако не са казали на интервюто, то това е още един повод да им биеш шута.
  —цитат от коментар 6 на zero_day


  Като ги осъдиш и за някой допълнителен лев/долар.
  Освен всичко друго, понеже е доста модерно да се говори около личните данни, които ги има на стотици, вероятни вече и на хиляди места за почти всеки човек, който не е хванал гората преди 50 и повече години, все ми се струва, че освен да се събират данни, нещо което съвременните технологии правят с лекота, трябва и ресурс, при това и човешки, за да ги анализира за съответните цели.
  Когато става дума за огромни обеми информация, това не е най-лесното.
  Но в една по-малка фирма, може да се наложат официално или нелегално различни форми на контрол и остава въпроса как с резултатите от този контрол ще се процедира.
  В чисто юридически план, с изключение на страни като Китай, Русия и подобни, не е много лесно да използваш получената по незаконен начин информация.

 8. 8 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 781 Неутрално

  С цялото подслиушване ченгетата знаят по-точно и от шефа и от мен колко пъти съм пръднал

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2537 Неутрално

  Повечето пъти човек остава втрещен с какви неща се занимават сътрудниците му в работно време и колко време ”отработват” по разни сайтове за какво ли не ... Да не говориме за ”услужване” с фирмено имущество. ... Та заради сухото за съжаление ще гори и мокрото.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боян Таксиров":

  Що бе, в Русия не следят ли?

 11. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#10] от "slon":

  Следят. И САЩ, и Русия са олигархии.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK