Германци оцениха, че България има потенциал да преодолее следваща пандемия

Германци оцениха, че България има потенциал да преодолее следваща пандемия


Колко застрашени са европейските държави при бъдещи пандемии? Според едно актуално проучване, Германия би се справила най-добре. А Полша, Гърция и Хърватия са сред най-уязвимите. "Дойче веле" разказва защо.


Кой ще пострада най-много от евентуална следваща пандемия? Може би страните, които бяха засегнати в най-голяма степен и от коронавируса? А кои държави са най-добре подготвени за подобна заплаха? Проучване на водещия международен доставчик на икономическа информация Creditreform търси отговорите на тези въпроси, анализирайки пазара на труда, икономическата структура, здравната система, населението и капацитетите за мобилна работа. Целта не е да се изчисли вероятния брой на жертвите, а да се установи доколко засегнати биха били икономиката и общественият живот в съответните държави.


Северът - по-добре от Юга


Авторите на проучването подчертават, че обект на техните изследвания не е въпросът колко добре са се справили държавите с актуалната пандемия от коронавирус, а колко добре са подготвени за следващи пандемии като цяло.
Люксембург, Германия, Дания, Швеция и Великобритания са сред държавите, които би трябвало да се безпокоят по-малко от бъдещи пандемии. А сред най-застрашените са Италия, Малта, Хърватия, Гърция и Полша, става ясно от проучването на германските икономически експерти.
Германия не само заема добра позиция по отношение на устойчивостта в бъдеще, но преминава и добре през актуалната криза. Иначе класацията не се покрива пряко с опита от сегашната криза: Великобритания, която в момента е най-засегнатата държава в Европа, получава относително добра позиция. И доста потърпевшата от коронавируса Швеция е сред четирите най-добре подготвени страни.


Полша, Гърция и Хърватия пък са сред най-уязвимите, макар да бяха сравнително малко засегнати от сегашната пандемия - до този извод стигат експертите на базата на петте гореспоменати показателя.


Категорията "Икономическа структура" дава наред с другото яснота по въпроса доколко една държава е зависима от световната конюнктура, както и от туризма. Великобритания, Германия и Дания се определят като сравнително независими в това отношение, докато за Италия важи точно обратното. Проблеми имат предимно източноевропейските страни като Унгария, Чехия, Словения и Хърватия, но и Ирландия.


"Здравната система" в Германия е добра, в Италия е на средно равнище, а в Нидерландия и Великобритания не е особено добре организирана - това става ясно от заключенията в проучването. Предимството на Германия е наред с другото в броя на интензивните легла на човек от населението. Но също висока оценка в този план получават Литва и България. Сред най-зле класираните са държави Нидерландия и Великобритания.


Проблем: твърде високата продължителност на живота в Германия


В категорията "Население" са отчетени гъстотата и възрастовата структура, като тук се идентифицира сериозна заплаха за гъсто населената Малта. Но и Италия и Германия по този показател са в дъното на класацията - заради високата продължителност на живота.


Що се отнася до "Пазара на труда", основният поставен въпрос е колко висок е рискът за едно домакинство да изгуби доходите си в случай на пандемия. В това отношение изследователите установяват ясни разграничения север-юг и запад-изток. Отново Германия е в най-добра позиция, а най-проблематична се очертава ситуацията в Гърция, Италия, Полша, Хърватия и Франция. Тук акцентът е поставен върху лошите условия на труд и значимостта на самостоятелното предприемачество, тъй като тези части от обществото най-непосредствено усещат последствията от пандемия и възможното прекратяване на дейността им.


И при "Капацитетите за мобилна работа" има отчетливо разделение север-юг и запад-изток. В Северна Европа - и особено в Нидерландия, работата от вкъщи е сравнително обичайно явление, докато в южните и в източните европейски страни е по-трудно възможна. По този показател Германия заема средна позиция.


В заключение можем да обобщим: Северна Европа е по-добре подготвена за бъдещи пандемии от Южна и Източна. Отчитайки всички изброени показатели, Северна Европа и особено Германия се оказват сравнително неуязвими, докато при страните от Южна и Източна Европа - най-вече Италия, Хърватия и Гърция, е точно обратното.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  "Германци оцениха, че България има потенциал да преодолее следваща пандемия"
  ...............
  Важно е каква е оценката на Бай Тотьо!?!?!

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Ето така се прави- събираш, обработваш и анализираш големи масиви информация!
  На базата на емпирични данни, а не под лобистки натиск или под емоция вземаш информирано и водено от Разума управленско решение!!!

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Весело

  Това са герберски тролове, масгирани като германци! Експертите от сенките знаят, че у нас всичко е съсипано, хората едва живеят, държавата загива, а управляващата хунта къса живо месо от честните милиардери!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Неутрално

  До коментар [#4] от "Незнайко в Слънчевия град":

  *маскирани

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Интересно как постепенно, чрез коронавируса се променя дискурсът - от това как да успеем, до това как да оцелеем...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 7. 7 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 499 Гневно

  "най-проблематична се очертава ситуацията в Гърция, Италия, Полша, Хърватия и Франция. Тук акцентът е поставен върху лошите условия на труд и значимостта на самостоятелното предприемачество, тъй като тези части от обществото най-непосредствено усещат последствията от пандемия и възможното прекратяване на дейността им."

  Значи за да не ни засегне следваща пандемия трябва да ликвидираме самостоятелното предприемачество? Май ще се окажат прави тези, които твърдят, че целта на "пандемията" е построяване на комунизЪма...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1420 Весело

  ".....а най-проблематична се очертава ситуацията в Гърция, Италия, Полша, Хърватия и Франция. Тук акцентът е поставен върху лошите условия на труд и значимостта на самостоятелното предприемачество, тъй като тези части от обществото най-непосредствено усещат последствията от пандемия и възможното прекратяване на дейността им."
  ......
  Това може би е писано под въздействието на Баце.

 9. 9 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Така е, от дъното по-надолу няма

 10. 10 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 691 Неутрално

  И на каква база е правено това изследване, нима в Чехия, Хърватия и Гърция здравните им системи са по-зле от бълагарската?
  А една от държавите които засега се справят най-добре с пандемията е именно в Южна Европа - Португалия
  Имам чувството, че тук отново прозират германските предразсъдъци спрямо Южна и източна Европа ..

  Freedom of speech
 11. 11 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 819 Неутрално

  "Германци оцениха, че България има потенциал да преодолее следваща пандемия"

  "Има потенциал" не означава, че той ще бъде осъществен.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 12. 12 Профил на БУДЖАК
  БУДЖАК
  Рейтинг: 294 Неутрално

  " Проучване на водещия международен доставчик на икономическа информация"
  Пуснете и некои мисирки проучване,както и на некое НПО, на едни хора и т.н. ...
  Докога сульо, пульо, атанас и спас ще ръководят процесите?!
  Защо не се даде власт на водещи медицински университети да ръководят медицинските проблеми на света?! Защо ологофрени-политици се гаврят с живота и здравето(а и свободите!!!) на хората?!
  Защо зловедни мисирки насаждат идиотизъм?!
  Защо,защо,защо.....?

 13. 13 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Само да не дойдат от Брюксел здравни експерти, да видят каква хава мътим у здравна каса.

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Весело

  "Проблем: твърде високата продължителност на живота в Германия"

  Няма страшно - тоя проблем не съществува за африканците !

 15. 15 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Значи, основен фактор в проучването е средната продължителност на живота в засегнатите страни, т.е. ние сме най-добре от всички, т.е. българските политици дълги години са показали завидна последователност и не бива да ги виним за ниската продължителност на живота тъй като предвидливо са работили по противоепидемични мерки.

 16. 16 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#6] от "Боян Таксиров":

  Как да успеем да оцелеем - даже има и рима :)

 17. 17 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#6] от "Боян Таксиров":

  Вика му се нихилизъм на това. Основен похват у медийните словоблудници на лявото.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 18. 18 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#17] от "trial_jezz":

  Викай му както си искаш...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 19. 19 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#16] от "stefan_b":

  Как да успеем да оцелеем,
  Това да ни е в главите,
  И да гъкнем да не смеем,
  Да, ама НЕ, и нека ми смучат м*дите :))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 20. 20 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Значи не трябва да зависим толкова от туризъм ,а нашите управници искат точно обратното.И ако критерия е брой легла и болници а не ниво на обурудване ,квалифицирани лекари и помощен персонал ,то всички бивши соц страни щяха да са номер едно.Защото някога се готвехме за война с гнилият запад ,и трябваше да имаме много легла за евентуални жертви.

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Весело

  Тези директно ни дърпат от милиардите дето ги бяхме наместили вече

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално

  В Александровска болница прикриват заразения си персонал и оставят без тест и на работа всичкия контанктен персонал със заразоносителите на работа,което означава само едно - всеки пациент постъпил на лечение там бива заразен съвсем умишлено. Пример- Клиниката по нефрология на проф. Богов,заразоносител д-р Георгиева,заразена на рожден ден,контактна с целия персонал в клиниката и с пациентите в отделението.

 23. 23 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  Епидемии не плашат българина. Оцелява някак си. За сметка на това, след българските политици остава само пустош и разорение.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Дано не ни се налага да проверяваме.

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Малко, да не кажа доста предозирано ми звучи оценката за БГ-то, ама все пак не е лошо да те похвалят:).
  Иначе, като брой кревати и болници, както и унверситети на тиква, удряме в земята всяка средно-нормална държава.
  Но какво се крие зад креватите...добре че не са надникнали, че щяха да разберат, че една сериозна част са бизнес-кревати, друга, в малките градове и общински болници имат социална, а не медицинска функция и тук-там в окръжните болници нешата са горе-долу нормални, макар и поочукани и недофинансирани.

 26. 26 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 20 Весело

  "най-проблематична се очертава ситуацията в Гърция, Италия, Полша, Хърватия и Франция. Тук акцентът е поставен върху лошите условия на труд и значимостта на самостоятелното предприемачество, тъй като тези части от обществото най-непосредствено усещат последствията от пандемия и възможното прекратяване на дейността им."Значи за да не ни засегне следваща пандемия трябва да ликвидираме самостоятелното предприемачество? Май ще се окажат прави тези, които твърдят, че целта на "пандемията" е построяване на комунизЪма...
  —цитат от коментар 7 на Nil satis nisi optimum


  Ми нормално. Видяхме как се справи самостоятелното(частното) предприемачество досега- както в Европа, така и в Америка. Особено в УСА.

  Да та открехна: Преди комунизЪма има една съществена фаза, дето трябва да се строи, и дето не мое да се прескочи. Към това се върви.

  Поздрав! https://youtu.be/1kQZXzQzr1I

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK