COVID-19 и Черната смърт: как богатите стават все по-богати

Чумата във Флоренция през 1348, по мотиви от "Декамереон" на Бокачо

© Wellcome Trust

Чумата във Флоренция през 1348, по мотиви от "Декамереон" на БокачоИкономиката след Черната смърт от XIV век е твърде отдалечена от размера, бързината и взаимосвързаността на съвременния пазар, за да даде точни сравнения. Но със сигурност можем да видим паралели с начина, по който пандемията засили властта на държавата и ускори господството над ключови пазари от шепа мегакорпорации, пишат историците Еленор Ръсел от "Кеймбридж" и Мартин Паркър от Университета в Бристол в The Conversation.


Въпреки че смъртността от COVID-19 е далеч по-ниска от тази на Черната смърт, икономическият спад е по-тежък поради глобализирания, силно интегриран характер на съвременните икономики. Към това добавете силно мобилното население днес и коронавирусът за разлика от чумата се разпространи по целия свят за няколко месеца, а не години.


Причинена от няколко форми на чума, Черната смърт е продължила в Европа от около 1347 г до 1351 г., убивайки между 75 милиона и 200 милиона души по света. Този огромен брой смъртни случаи е придружен от общо икономическо опустошение. Със загубата на една трета от работната сила реколтите не могат да бъдат събирани и общностите се разпадат - едно на всеки десет села в Англия, Южна Франция, Испания, Италия изчезват завинаги.
Докато чумата води до краткосрочни икономически щети, по-дългосрочните последици са по-малко очевидни. Нарастващото население в предните векове води до излишък на работна ръка, което рязко е заменено с недостиг на такава. Според историци това позволява на оцелелите да изискват по-добро заплащане или да търсят работа другаде. Въпреки съпротивата на държавата крепостничеството и самата феодална система в крайна сметка са ерозирани.


Друго, по-рядко забелязано следствие от Черната смърт е възходът на заможните предприемачи и връзките между бизнеса и държавата. Въпреки че Черната смърт причинява краткосрочни загуби за най-големите европейски компании, в дългосрочен план те концентрират активите си и печелят по-голям дял от пазара, което има паралели със ситуацията днес. Макар че малките компании разчитат на държавната подкрепа, за да оцелеят, много от големите бизнеси печелят изключително много от новите условия за търговия.


Чумен бизнес


Висока смъртност не довежда до равномерно разпределение на богатството за всички останали. Вместо това хората реагират на опустошенията, запазвайки парите вътре в семейството. Завещанията стават силно специфични и заможни бизнесмени започват да изискват, че потомството им не се разделя след смъртта ум, заменяйки предишната тенденция да оставят една трета от състоянието си за благотворителност. Техните потомци се възползват от непрекъснатата концентрация на капитал във все по-малък брой ръце.


В същото време упадъкът на феодализма и нарастването на икономиката, основана на заплати - вследствие на исканията на селяните за по-добри условия на труд, облагодетелстват градските елити. Плащането в брой, а не в натура (като предоставянето на привилегии, като например правото на събиране на дърва за огрев), означава, че селяните разполагат с повече пари за харчене в градовете.


Тази концентрация на богатство значително ускорява съществуващата тенденция: появата на търговци предприемачи, които комбинират търговията със стоки с тяхното производство в мащаб, достъпен само за тези със значителен капитал. Например коприната, някога внасяна от Азия и Византия, започва се произвежда в Европа. Заможните италиански търговци започват да отварят работилници за коприна и платове.


COVID-19 и Черната смърт: как богатите стават все по-богати

© Wellcome Trust


Тези предприемачи бяха уникално разположени да отговорят на внезапния недостиг на работна ръка. За разлика от независимите тъкачи, на които им липсва капитал, и за разлика от аристократите, чието богатство е базирано на земи, градските предприемачи са в състояние да използват ликвидния си капитал за инвестиране в нови технологии, компенсирайки загубата на работници с машини.


В Южна Германия, която се превръща в една от най-комерсиализираните райони в Европа в края на XIV и XV век, фамилии като Велзери например (която по-късно управлява Венецуела като частна колония) комбинират отглеждането на лен с притежаване на станове - компанията след това разпространява и продава готовата продукция. Тенденцията през XIV и XV век е концентриране на ресурси - капитал, умения и инфраструктура - в ръцете на малък брой корпорации.


Ерата на "Амазон"


Има някои прилики с настоящата ситуация. В много страни по света изведнъж са затворени всички малки ресторанти, кръчми и магазини. Пазарът на хранителни продукти, обща търговия на дребно и развлечения излезе онлайн и употребата на пари в брой почти изчезнаха.


Храната, която отиваше в ресторантите, трябваше да бъде пренасочена през супермаркетите и голяма част от тази доставка вече беше поета от самите магазини, заради наличния си капацитет от складове, логистична инфраструктура и персонал.


Другият голям победител са гигантите на онлайн търговията на дребно като "Амазон" и "иБей". Магазините на дребно от години страдат от конкуренцията в цените и удобствата от интернет, а фалитите са редовни новини.


COVID-19 и Черната смърт: как богатите стават все по-богати

© Reuters


Докато чакате доставките също се развличате онлайн - пазарен сектор, който е доминиран от големи корпорации, включително "Нетфликс", "Амазон", "Дисни". Други онлайн гиганти - "Гугъл" и "Фейсбук" - управляват трафика.


Последната брънка във веригата самите компании за доставка: UPS, FedEx, "Амазон лоджистикс", "Деливъру". Моделите им са различни, но техните платформи сега доминират в движението на продукти от всякакъв вид.


Другият замах към корпоративното господство е преместването от държавни парични средства към безконтактни платежни услуги. Това очевидно е следствие от онлайн пазарите, но също така означава, че парите се движат чрез големи корпорации, които вземат своята такса за преместването им. Visa и Mastercard са най-големите играчи, но Apple Pay, PayPal и Amazon Pay отбелязват увеличение на обема на транзакциите си. И докато хартиените пари все още се считат за вектор за предаване на зараза, търговците и клиентите ще ги избягват.


И без значение дали работите за голяма или малка компания, у дома или вече в офиса, разчитате на технологии и услуги, произвеждани и предоставяни от малък брой глобални организации, за да си свършите работата.


Другата голяма тенденция е укрепването на силата на държавата.


Управляване на пандемии


На държавно ниво Черната смърт предизвика ускоряване на тенденциите към централизация, растеж на данъчното облагане и държавната зависимост от големите компании.


В Англия намаляващата стойност на земята и последващият спад в приходите подтикват короната - най-големият собственик на земя в страната - да се опита да ограничи заплатите на нива преди чума с Statute of Labourers от 1351 г. и да наложи допълнителни данъци на населението. Преди това се очакваше правителството да финансира себе си, като налага данъци само за извънредни разходи като войни. Но данъците след чумата са основен прецедент за намесата на държавата в икономиката.


Така короната започва все повече да участва в ежедневието на цялото население. В последвалите епидемии от чума, които се случват на всеки 20 или повече години, движението на хората започва да се ограничава чрез полицейски часове, забрани за пътуване и карантина. Това е част от общата концентрация на държавната власт и замяната на предишното регионално разпределение на властта с централизирана бюрокрация. Много от хората на тази постпандемична администрация са от търговски семейства, които придобиват значителна политическа власт.


COVID-19 и Черната смърт: как богатите стават все по-богати

© Wellcome Trust


Най-забележителният пример за това в Англия е фамилията Де ла Пол, която за две поколения се превръща от търговци на вълна от Хъл в графове на Съфолк. С временния крах на международната търговия и финанси след Черната смърт, Ричард де ла Пол става най-големия кредитор на короната и конфидант на Ричард II. Когато италианските мегакомпании се появяват отново в края на XIV и XV век, те също се възползват от непрекъснато нарастващата зависимост на короната от търговските компании. Семейство Медичи, което в крайна сметка управлява Флоренция, е най-яркият пример.


Търговците също печелят политическо влияние, купувайки земя, което им позволява да се присъединят към аристокрацията. С новия си статут и с помощта на влиятелни закони градските елити придобиват политическо представителство в парламента.


Разширяването на държавния контрол и задълбочаването на връзките с търговските дружества предизвикват враждебността на старата аристокрация към короната и са част от причините за Войните на розите в Англия. Поражението на Хенри Тюдор от Ричард III през 1485 г. прекратява не само войната, но и отменя всякакви по-нататъшни опити на аристокрацията да си възвърне регионалната власт, проправяйки пътя за продължаващия възход на корпорациите и централната власт.


Състоянието на нещата


Силата на държавата е нещо, което до голяма степен приемаме през XXI век. В целия свят идеята за суверенната нация е била централна за имперската политика и икономика през последните няколко века.


COVID-19 и Черната смърт: как богатите стават все по-богати

© Reuters


Но от 70-те години стана обичайно да се предполага, че държавата е по-малко важна, а нейният монопол в рамките на дадена територия да се оспорва от многонационални корпорации. През 2016 г. от 100-те най-големи икономически субекта 31 бяха държави, а 69 бяха компании. "Уолмарт" беше по-голям от икономиката на Испания, "Тойота" бе по-голяма от Индия. Капацитетът на тези големи компании да влияят на политиците и регулаторите е известен: помислете само за въздействието на петролните компании върху отричането на изменението на климата.


Транспорт, комунални услуги, телекомуникации, зъболекари, оптики, поща и много други услуги по целия свят са били държавни монополи, а сега се управляват от компании с цел печалба. Национализирани или държавни индустрии често се описват като бавни и нуждаещи се от пазарна дисциплина, за да станат по-модерни и ефективни.


По време на коронавируса, държавата връща голяма част от силата си. Разходите са стигнали нива, немислими само до преди няколко месеца, и са насочени към националните здравни системи, за осигуряване на универсален базов доход за милиони хора и за гаранции за заем или директни плащания на множество предприятиядържави).


Това е кейнсианска икономика в голям мащаб, в която националните облигации се използват за заемане на пари, подкрепени от бъдещи доходи от данъкоплатците. Идеите за балансиране на бюджета изглежда засега са история, като цели индустрии вече разчитат на спасителните каси. Политиците в целия свят изведнъж станаха интервенционисти, а метафорите от военно време се използват за оправдаване на гигантските разходи.


По-рядко се отбелязва удивителното ограничение на личните свободи. През последните няколко месеца всички държави по света - демократични, тоталитарни, републики и монархии - ефективно ограничиха движението за по-голямата част от хората и използваха полиция и въоръжените сили, за да предотвратят събиранията в публични и частни пространства. Театри, кръчми и ресторанти едва сега отварят, парковете бяха заключени, а седенето на пейки можеше да ви донесе глоба. Средновековен монарх би бил впечатлен от това ниво на авторитаризъм.


След пандемията


Дългосрочният резултат от Черната смърт е укрепването на силата на големия бизнес и държавата. Същите процеси се случват много по-бързо по време на коронавируса.


Но историята никога не се повтаря - обстоятелствата всеки път са уникални и просто не е разумно да се отнасяме към "урока но историята", сякаш това е поредица от експерименти, които доказват определени общи закони. COVID-19 няма да убие една трета от населението и макар че ефектите му ще са дълбоки, те няма да доведат до същия недостиг на работещи хора.


Най-голямата разлика е, че вирусът идва в средата на друга криза, тази на климатичните промени. Съществува реална опасност политиката за връщане към икономика на растеж просто да забрави необходимостта от намаляване на въглеродните емисии. Това е кошмарният сценарий, в който COVID-19 е просто предлог за нещо много по-лошо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Капиталистическият модел е в упадък и корпоративният дистопичен фашизъм няма как да го замени, защото нивото на хората все пак е твърде високо, и очакванията за Свобода твърде големи, за да бъде приет.
  В Европа има и демографска криза, която е признак на това, че населението не се чувства комфортно и сигурно в тези корпоративни капиталистически условия и не вижда смисъл да създава деца. Нито умиращата религия, нито ретро-националният мит могат да преодолеят тази тененция. А нов мит още няма.
  Следователно досегашната парадигма умира. Новата парадигма се заражда в момента и това вероятно ще е начало на една нова цивилизация, както Шпенглер е предвиждал.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Основната прилика между COVID19 и чумата е, че и двете идват от Китай.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Вчера имаше новина за изолирана бубонна чума в северен Китай. Вероятно дошла от съседна Монголия, където имало повече случаи. Това след случая с мутацията на свинския грип.
  Въобще този район е доста продуктивен 2020 г.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2615 Неутрално

  ---- Прекрасна статия е това....поздравление за Дневник!..... Оригиналът е на проф. Елинор Ръсел от университета в Кеймбридж и проф. Мартин Паркър от университет в Бристол....... Изключителни автори - представители на "НОВОТО СОЦ. ЛЯВО" линк към оригиналната публикация: https://theconversation.com/how-pandemics-past-and-present-fuel-the-rise-of-mega-corporations-137732

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Ето ви списък с пандемиите последните 3000 години да видите колко от тях идват от Китай.

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_epidemics

 8. 8 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#3] от "Paolo Di Canio":

  Коронавирусите са много видове. Този специално е нов за човешката раса и ретроспективен анализ на генотипа му го показва.

  Най-старият корона вирус за когото знаем, е изолиран 2004 година в новородено в Холандия. Анализ на генотипа на вируса показва, че в влезнал в човешката популация преди около 1000 години. Но това е най-стария за когото знаем. Почти сигурно е, че и преди това сме се срещали с вируси от това семейство.

 9. 9 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Вие хубаво си поствате тия коментари (все един и същи) вече под не знам колко статии. Но да не стане само крадецът вика дръжте крадеца. Защото научните доказателства сочат натам.

  Изследване в университета Станфорд, открива, че тип А, който е ancestral type (родителския тип) най-близък до първичния животински антиген, основно се намира сред самплите в Америка и Авсралия. Докато в Азия основно има тип Б, който е дъщерен на тип А.

  https://www.genengnews.com/news/spread-of-early-coronavirus-lineages-reconstructed-using-genetic-network-technique/

  "Forster and colleagues found that type A, which was the original human virus genome, was present in Wuhan, but surprisingly was not the city’s predominant virus type. Their analyses showed that mutated versions of A were seen in Americans reported to have lived in Wuhan, and a large number of A-type viruses were found in patients from the United States and Australia.

  Wuhan’s major virus type was lineage B, and this was prevalent in patients from across East Asia. However, the variant didn’t travel much beyond the region without further mutations, implying a founder even in Wuhan, or resistance against this type of COVID-10 outside East Asia, the researchers noted.

  The C variant was identified as the major European type, and was found in early patients from France, Italy, Sweden, and England. It was absent from the study’s Chinese mainland sample, but was found in Singapore, Hong Kong, and South Korea."

 10. 10 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Отделно от това, в Испания са открили вирусни частици от Ковид-19 в проби от отходни води взети Март 2019 година.

  MADRID (Reuters) - Spanish virologists have found traces of the novel coronavirus in a sample of Barcelona waste water collected in March 2019, nine months before the COVID-19 disease was identified in China, the University of Barcelona said on Friday.

  https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-spain-science-idUSKBN23X2HQ?utm_campaign=trueAnthem

 11. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#6] от "venci4":

  Е, ако се съди по бръщолевенията на вашата агитка, комунизмът и сега върлувал в Европа и правел опити да погълне САЩ.
  Така че, твоето изказване е просто пожелателно мислене :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Заглавието е доста левундерско и съдържа зле прикрита злоба към богатите.

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  В Бразилия също са открили Сарс Ков-2 в проби от отпадни води от Ноември 2019.

  https://www.researchgate.net/publication/342539912_SARS-CoV-2_in_human_sewage_in_Santa_Catalina_Brazil_November_2019

  Ама как става така че само в страните от групата на Петте Очи някак си не се интересуват от подобни проби. Странно, не се ли интересуват откога заболяването е на тяхна територия.. ?

  Все някакви латиноси им мътят водите на геополитическата стратегия с гадните си изследвания. Не ги е срам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#12] от "venci4":

  Аз просто поствам линкове, в повечето случаи към Западни медии или към научни публикации и новини.

 18. 18 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#16] от "EU defender":

  Но вие сте много интересен човек. Постоянно тръбите за превъзходствтото на Западната цивилизация и демокрацията и в същото време отказвате да приемете факти изкарани черно на бяло от медиите в точно тази цивилизация към която се причислявате.

  Значи хем сте демократ, свободен и с широк мироглед, хем сте се затворил в един малък пашкул на омраза и съзнателно дезинформирате себе си за да поддържате някаква криворазбрана ваша догма за слуги, господари .. и някакви други бабини деветини.

  Сигурен ли сте че не пишеете от някое заведение за душевно болни. Огледайте се около вас, и току виж преоткриете реалността си.

 19. 19 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#16] от "EU defender":

  Китайците имат една поговорка:

  "За жабата на дъното на кладенеца, небето е една малка синя точица."

  Та и вие така.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#7] от "dpnps":
  "Ето ви списък с пандемиите последните 3000 години да видите колко от тях идват от Китай."

  Там не пише от къде произхожда зарадата а кой район е пострадал. По твоята логика сега коронавирусът идва от Милано

  подпис
 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  В България аз виждам някои положителни тенденции. Оборотът на малките квартални магазини се е повишил двойно. Процесът ощетява корпорациите- Шварц Груп /Лидъл и Кауфланд/.

  Лошото е, че ресторантите ще освободят голям брой работна ръка, която както видяхме стига до винопроизводителите.

  Селата около големите градове живнаха много, правят се ремонти, купуват се имоти.


  Любовта ще спаси света!!!
 23. 23 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#7] от "dpnps":"Ето ви списък с пандемиите последните 3000 години да видите колко от тях идват от Китай."Там не пише от къде произхожда зарадата а кой район е пострадал. По твоята логика сега коронавирусът идва от Милано
  —цитат от коментар 21 на Иван K


  При положение че светът в онези времена е бил много по-малко свързан отколкото днес, логично е да се приеме че мястото откъдето произхожда даден антиген е и мястото, което страда от него.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#20] от "bulgarin.":

  чумата действително е довела до големи загуби но това е било в рамките на столетия. Това не е една епидемия а вълна от епидемии които са идвали и са си отивали и после пак са идвали.

  В този смисъл черната смърт от средновековието няма много общо с пандемията от Ковид днес. Онова е било бич върлуващ столетия наред в различни части на света.

 27. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#14] от "EU defender":
  "Заглавието е доста левундерско и съдържа зле прикрита злоба към богатите. "

  Заглавието подсказва, че чумата е едва ли не единственият фактор стартирал просвещението в Европа.
  Но авторите не обясняват защо чумата не е направила същото на други места.

  подпис
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4330 Любопитно

  Само че този път крадливите мърлячи ще платят масрафа от солено по- солено!
  —цитат от коментар 4 на venci4


  И на кой ще платят!? На любимите ти лъжливи янки ли!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Такси, колкото и да ви е мъчно на вас необолшевиките, комунизма ще го гледате само в учебниците по история ГааГааГаа😂
  —цитат от коментар 6 на venci4


  Гага, все пак е по-вероятно да видим комунизъм, отколкото ти да се видиш милиардер.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1900 Весело

  До коментар [#23] от "dpnps":
  " логично е да се приеме че мястото откъдето произхожда даден антиген е и мястото, което страда от него."

  Голям вирусолог си бил. Аз пък си мислих, че си само експерт по китайски дела.
  Понеже аз не съм вирусолог я ми обясни какво става с вирусите пренасяни от насекоми и птици.

  подпис
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4330 Весело

  До коментар [#16] от "EU defender":

  Стига с тези расистки и синофобски глупости бе US accuser-e! :-)

  Ти ако си слуга на САЩ, китайците не са. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#7] от "dpnps":

  Фактите ги разстройват - те обичат да има ясен враг и да се скандират лозунги срещу него.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1900 Весело

  До коментар [#18] от "dpnps":
  "Постоянно тръбите за превъзходствтото на Западната цивилизация и демокрацията и в същото време отказвате да приемете факти изкарани черно на бяло от медиите в точно тази цивилизация към която се причислявате."

  Така и трябва да бъде, защото в нашата цивилизация има хиляди медии и хиляди мнения. Не можеш да се довериш на всички.

  подпис
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иван K":

  Много голям процент от вирусите по хората са зоотични, тоест влезнали са в човешката популация от животни.

  Но подобен обмен на вируси се случва сравнително рядко. Като цяло вирусните популации са си ограничени до вида в който се разпространяват и само при определени случайни мутации се достига до измяна която им позволява да премине към друг вид.

  Тоест малко вероятно е някакъв човешки вирус от едната част на Европа да се разпространи в друга част на Европа чрез прелетни птици да речем

  Специално за чумата, тя изначално не е човешки вирус а вирус по гризачите. Веднъж ако бъде заразен човек, той също става заразен за други хора, но изначалният резервоар на вируса не е човешката популация а популацията на гризачите. Затова и може да се пренася лесно на по-големи разстояния.

  Но много от заболяванията в списъка, който пистнах по горе не са с подобна специфика.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1900 Весело

  Според няколко форумци тук гражданите и културата на Европейците не е родила съвременната наука, музика а само територия където ту болести ту климат, са създали всичко.
  Те, болестите и климата на саписало законите на физиката, теорията на еволюцията, химията.....Някакви си там Нютон, Дарвин, Айнщайн, Беновен... са само декор на творението на чумата.

  подпис
 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4330 Любопитно

  До коментар [#28] от "Иво":Ето го и полезния идиот. Нали беше много сигурен, че от 1 юли жълтурите ще могат да влизат в Европа. Е, не могат. Точно както казах АЗ.
  —цитат от коментар 30 на EU defender


  Ето и доказателството, че ЛЪЖЕШ, цитирам коментара си от миналата седмица във връзка с тази тема:

  "Аз нямам представа и не искам да гадая. Според статията има шанс да бъдат отворени, но може и да не бъдат отворени за китайски граждани. Каквото и решение да вземе ЕК ще го приема."

  https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/06/29/4084841_es_veroiatno_shte_se_otvori_za_15_durjavi_ot_sriada_no/?ref=id&_ga=2.211285597.933678967.1594021271-1994953315.1560503100 #comment-36

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Тая корона за мен едва ли е започнала като активно мероприятие, т.е. вероятно не е бъникал човек някъде си, но има един Тъчни Сили, които използваха, използват и ще използват короната до последно.

  Отврат, ей! За постигане на психопатичните си цели не се спират пред нищо!
  Не се наядоха, не се напукаха...

 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4330 Любопитно

  До коментар [#32] от "Иво":Аз съм съюзник на САЩ. Китай са слуги завинаги на Западната Цивилизация - САЩ и Европа. А ти си слуга на китайците. Безплатен :)
  —цитат от коментар 36 на EU defender


  Никакъв съюзник не си. Правителството на САЩ въобще не знае кой си ти. :-) Китай НЕ е слуга на никоя друга държава. Аз не съм слуга на Китай. Не съм слуга на никого. За разлика от теб съм свободен човек.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Комвир19...
  От Изток така или инак.

  Османски нашествия...

  Статията е Еврозападна,
  с фокус върху Англия, Франция и Германия.

  Нищо не казва за България и Константинопол.

  България пада в края на 14 век...
  за да се възроди в 19ти.

  Константинопол пада в 15 век...
  за да напълно падне в 20ти.

  Още не е ясно.
  Светски съд решава дали Катедрала на гяури да дава

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Основната прилика между COVID19 и чумата е, че и двете идват от Китай.

 46. 46 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 349 Неутрално

  До коментар [#10] от "dpnps":

  С тази свръхпродуктивност в коментарите ви, почвам да си мисля, че сте цял отбор китайски ботове под един ник. Публикувате явно манипулативни послания в прослава на Велик Китай.

 47. 47 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#35] от "Иван K":

  А вие на кои се доверявате?

  Май се доверявате избирателно на тези, които подкрепят вашата теза. То така лесно може да се докаже практически всичко.

 48. 48 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#46] от "sweeper":

  Ами всъщност не. Просто репоствам предишни коментари, които съм отправял към същия този субект.

  На него репертоарът му не е много разнообразен но пък за сметка на това със завидна упоритост всеки път си драска пасквилите и с лека ръка заклеймява цели народи и култури.

  Поне е предвидим.

 49. 49 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4124 Весело

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Е, да речем сега се смята, че Черната чума е дошла от южните поли на Хималаите, пък те не са в Китай.
  Колкото до ковид-19 първичният щам А е намерен само в САЩ и Австралия, уханският е вече щам Б.
  Ама важното е да следваме поговорката "Криви хлябове само снахата меси, свекървата по презумпция не може да умеси крив хляб!"

 50. 50 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иван K":

  Известният специалист по историческа демография Оле Бенедиктов в своята монография "Черната смърт" подробно обяснява, че в обширната китайска медицинска литература чумата се споменава само два пъти - един път в книга от 7-ми век, втори път - от 18-ти век, като и в двата случая не са описани смъртоносни епидемии.
  Обяснен е също и произходът на научния мит, че Черната смърт е дошла от Китай. През 1890-те години някой си Хволсон, провеждайки разкопки на несторианско гробище от 13-14-ти век на територията на съвремене Киргизстан, установил че половината от гробовете са от 1338-39 година и на надгробните камъни на десет от тях се употребявала думата "мор". Той решил, че става дума именно за чума и че тя е дошла именно от изток. Само че няма никакви доказателства, че това е била именно чума и че заразата е дошла именно от изток, а не от юг, например. Или, ако е било че просто местните несториани просто не са се заразили от степните гризачи, нали Киргизстан е степна страна, и така сами не са били първоизточникът на Черната смърт.

 51. 51 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#38] от "dpnps":

  По същество постингът ти е верен, с тази разлика, че чумата не е вирусна, а бактериална инфекция.

 52. 52 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#51] от "Patsis":

  Да прав сте. Мерси за пояснението.

 53. 53 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#7] от "dpnps":Фактите ги разстройват - те обичат да има ясен враг и да се скандират лозунги срещу него.
  —цитат от коментар 33 на Petko Boukov  Гласът на истината дразни слуха.

  Лао Дзъ

 54. 54 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  До коментар [#38] от "dpnps":По същество постингът ти е верен, с тази разлика, че чумата не е вирусна, а бактериална инфекция.
  —цитат от коментар 51 на Patsis


  —-
  Това сигурно ли е?

  Любовта ще спаси света!!!
 55. 55 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 537 Неутрално

  "... че вирусът идва в средата на друга криза, тази на климатичните промени. Съществува реална опасност политиката за връщане към икономика на растеж просто да забрави необходимостта от намаляване на въглеродните емисии. Това е кошмарният сценарий, в който COVID-19 е просто предлог за нещо много по-лошо."

  Завършена по този начин, статията отива в категорията "левичарски боклук" без значение от съдържанието и от имената на авторите.

 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4330 Любопитно

  До коментар [#54] от "hope":

  Разбира се, че е сигурно. Чумата е бактериално заболяване.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Начи не са марксисти първите оплаквачи...

  Маркс се пръкна 5 хил. лет след китайската цивилизация.
  След Маркс... КПП.

  Да бе, очевидно ;)

  До коментар [#53] от "dpnps":
  До коментар [#7] от "dpnps":

  Фактите ги разстройват - те обичат да има ясен враг
  и да се скандират лозунги срещу него.
  —цитат от коментар 33 на Petko Boukov

  Гласът на истината дразни слуха.
  Лао Дзъ

 58. 58 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Болшевишки пасквил! Все богатите и успелите са им виновни, че една част от социума тъне в нищета, поради собствената си калпавост и негодност!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 59. 59 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Преди няколко дни споделих във форума прочетенето от мен, че голените епидемии, наред с големите катаклизми, оставят трайни следи ш общественото развитие. Идеята не бе възприета.
  Радвам се, че сега същата идея се защитава от реномирани историци.

  E PLVRIBVS VNVM
 60. 60 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 561 Неутрално

  " Но историята никога не се повтаря - обстоятелствата всеки път са уникални и просто не е разумно да се отнасяме към "урока на историята" ".
  ====================================================================
  Това е най - важното в статията и на практика опровергава самата статия.
  Мач с мач не си прилича.

 61. 61 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Заглавието е доста левундерско и съдържа зле прикрита злоба към богатите.
  —цитат от коментар 14 на EU defender


  И аз съм на това мнение. Чумата в Западна Европа, довежда в крайна сметка след двеста, триста години до окончателен крах на феодализма, а той, всички знаят, че поражда огромни неравенства в доходите. Точно аристокрацията обедняваи губи състезанието с гражаданите. Комунизмът е една по съвременна форма на феодализъм, впрочем. В Източна европа и Азия, за съжаление , тя ожесточава феодализма. Дано и с Ковида да не стане така.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK