Младите турци може да объркат сметките на Ердоган

Младите турци може да объркат сметките на Ердоган

© ReutersВ най-скоро време милиони турски младежи ще получат право на глас. Те биха могли да предрешат изборите през 2023 година. Отсега те демонстрират недоволството си пред Ердоган с хаштага "Няма да получиш моя глас", разказва "Дойче веле".


"Поколение Z" - така биват наричани младите турци, родени предимно през този век. Става дума за поколението, което не познава Турция без президента Ердоган и без управлението на неговата ислямо-консервативна Партия на справедливостта и развитието. Поколение, което обаче с удоволствие ползва социалните мрежи и е израснало със смартфон в ръка. Нещо, което надали се харесва на президента.


Сега една куриозна случка привлече вниманието към тази възрастова група: националният тест за допускане до следване в университетите се проведе месец по-рано от първоначално предвиденото. Вместо през юли тестът се проведе през юни и това предизвика огромно възмущение у младежите. Те съзряха в този ход на правителството икономически мотиви. Според тях скритата цел е съживяването на туристическия бранш, който сериозно пострада от пандемията. Изтегляйки теста месец по-рано, на младежите им остава повече свободно време за ваканция - въпреки все още нестихващата опасност. Разбира се, правителството отхвърли всички обвинения.
Възмущението у младите обаче остава. "Ужасно е, че при това решение туризмът и икономиката са били поставени над здравето", казва 19-годишната Аслъ от Анкара, която за втори пък искала да участва в този изпит и била под особено голям стрес. "Междувременно сме в ситуация, в която вече не се знае на кого можеш да имаш доверие. Дори седмица или две преди изпита се питахме дали ще го отложат. Това е Турция - тук може да се случи всичко", оплаква се Фатих, ученик от Анкара.


Младежите намериха начин да демонстрират недоволството си и пред самия Ердоган. Ден преди теста, по време на предаване на живо в "Ютюб", в което президентът отправи любезни слова към своите потенциални млади избиратели, кандидат-студентите публикуваха стотици критични коментари, споделяйки хаштага "Няма да получиш моя глас".


Кои са тези млади турци?


Това са младите хора в Турция, родени между 1995 и 2010 година. Смята се, че тази възрастова група, която наброява почти 13 милиона души, ще бъде от решаващо значение на предстоящите избори. Много от тях ще гласуват за първи път, но партийните им предпочитания трудно могат да се прогнозират.


"На предстоящите парламентарни избори през 2023 това поколение ще бъде от решаващо значение", предполага социологът Мурат Гезиджи. Към момента на изборите тези млади хора ще съставляват 12 процента от избирателите и ще гласуват в контекста на темите, които ги интересуват, а това са справедливост и доходи.


Гезиджи дефинира тези млади хора като "по-екологично мислещи, по-съпричастни, чувствителни и размишляващи". Социологическите проучвания сочат, че 55 процента от младежите от "Поколение Z" влияят на партийните предпочитания на родителите си. А 87.5 процента заявяват, че родителите им не могат да им повлияят как да гласуват. От това излиза, че те не се придържат толкова към традиционните ценности, отбелязва Гезиджи.


Недоволството на "Поколение Z"


Икономическата криза е сред основните причини за недоверието на младите към партията на Ердоган. По официални данни безработицата сред хората между 15 и 24 години е към 25 процента. Поради това мнозина млади квалифицирани турци се насочват към чужбина - тенденция, която в дългосрочен план ще се отрази негативно на турския пазар на труда.


Баръш Юлген, който току-що е завършил електротехника, не харесва нито една от партиите. Никоя не му вдъхва доверие. Той е песимист по отношение на бъдещето на Турция. "Обичам страната си, но планирам да отида за известно време в чужбина."


И 17-годишната ученичка Симге Коралтан се оплаква от несигурността в родината. "Тук не може да се предвиди какво ще се случи в следващите две години." Тя би могла да замине за чужбина благодарение на своето образование, но не ѝ се иска да емигрира.


Политика само за по-възрастните?


Според журналиста Джан Ертуна тези млади хора няма как да бъдат привлечени по "стария начин". Тъй като "Поколението Z" е активно основно в социалните мрежи, подходът към тях трябва да е коренно различен. С тях трябва да се говори на друг "език", а и политиката би трябвало да предложи решения на много повече от техните проблеми.


Политологът Онур Куру упреква управляващите, че се обръщат предимно към по-възрастните хора, консервативните и селското население. А те са твърде далеч от младежкия стил на живот. "Възмущението от изтегления месец напред национален тест бе повратна точка. Но повратна точка може да се окажат и предстоящите избори, ако избирателите от "Поколение Z" натежат на кантара.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Ети ще им разясни правоверната линия на партията-майка...

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4456 Неутрално

  И ние го чакаме това "Поколение Z"

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Турция и Истанбул бяха прекрасни преди години... Ердо им разказа играта...

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8381 Любопитно
 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  То и младотурците правят Турция светска държава. А Ататюрк сигурно се върти в гроба си, заради последните промени,направени от Ердоган.

 6. 6 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 218 Неутрално
 7. 7 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 218 Неутрално
 8. 8 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Поколение Z расте във всяка държава по света. И таковата поколение никога не е било фен на дърти политици,независимо от партийната или религиозната им принадлежност. Не виждам кое е по-различното в Турция.

 9. 9 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  И ние го чакаме това "Поколение Z"
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Има да чакаме!
  Нашето младо поколение е крайно аполитично.
  Жорж Ганчев получи 17% на изборите за президент точно от младото поколение – бил им много симпатичен "политикът с китара"!

 10. 10 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Една поправка-не са само млади турци,но и млади кюрди.На последните парламентарни избори кюрдската партия получи 13 процента от гласовете.През 2023г нищо чудно да получат и 20.Процентът на кюрдите сред младите хора все повече нараства.

 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  До коментар [#5] от "Vlado Nikolov":

  Това което се случва сега в Турция е последицата от нескопосаният опит на Ататюрк да изгради светска държава налагайки лсицизма и турски национализъм от нов особен вид (всеки гражданин на Турция е турчин и точка по въпроса). За масовият турчин методите с които се налага светската държава и гради новият народ са неразбираеми и чужди. За това през шейсете години на миналият век започва ”отстъпление” от линията на Ататюрк (пи някои въпроси). В обши линии в идеологическо отношение може да се сравни с изграждането на социалистическото общество в България —>е, резултата се видя, при охлабването на натиска социалистическия, високоморален, атеистичен, интернационален, и умиращ за благото на обществото човек, се изпари яко дим за една нощ. ...
  Та аз не бих величал Ататюрк, особено по отношение политиката му към малцинствата, вкл и българското (категоричен отказ да се върнат бежанците в Тракия и натиск върху останалите да се изселят).

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Ако искат да живеят в цивилизована страна младите турци ще объркат плановете на псевдо султана!!!

 13. 13 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#11] от "DDR":

  Етнос ''турчин'' няма. Турчин е обобщително събирателен израз на многото тюркоезични племена там.

 14. 14 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1291 Неутрално
 15. 15 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Това поколение не е някакъв враг на Ердоган. Проблемът му с тях е, че вместо да слушат какво им казва той, те се информират в социалните мрежи. И на пук на очакванията, умеят да отсяват източниците на информация и да я проверяват много добре и много бързо.

 16. 16 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#12] от "selqnin":

  Под цивилизована страна много турци разбират военния режим през 80-те години там. С върховенството на Генералитета,което в мнозинството си наследници на дьонметата -мюсюлманизираните евреи.

 17. 17 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  всеки гражданин на Турция е турчин и точка по въпроса
  До коментар [#11] от "DDR":

  Този принцип е напълно освоен от всички турци. И това е американският модел, който в това отношение работи даже по-добре в Тутция отколкото в Америка.

 18. 18 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":
  За разлика от Турция , нашето е толкова образовано с редки изключения че даже не може да намери в интернет достоверна информация .
  Вчера в супермаркет от голяма верига възпълничка кака около 18- 20 , говореше на висок глас как нямало нито един заразен с Ковид 19 , защото тя не познавала нито един такъв .Как се раздавали пари за да те запишат болен , и че и на нея да и дадат 200лв и тя щяла да се съгласи да я запишат болна.
  Даже и приятелите и не познавали заразен и умрял от вируса , а щом и те не познават значи това е измислица.
  Така че за съжаление ,във България не може да се разчита единствено на младите .
  Или са аполитични или вярват единствено на слухове от Фейсбук.

 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  До коментар [#13] от "log_on":

  Не на празно споменавам, че Ататюрк покрай светската държава започва да гради/оформя съвременен турски народ, като първата му стъпка е да забрани пантуркизма, да уеднакви езика на територията на съвременна Турция и да работи в насока, че всички на територията на Турската република, независимо от произхода си са турци и точка пи въпроса. Въпреки светската държава, за целите си активно използва проповедниците в джамиите, които доброзорно да му съдействат и набиват новата идеология в главите на масите. Методите с които се гради новият народ и светска държава са много подобни в пропаганден и от части физически план с които се полагат основите на социалистическата държава и нация след това в България и другите братски социалистически страни.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Под цивилизована страна много турци разбират военния режим
  До коментар [#16] от "log_on":

  Това бяха по- възрастните поколения, но и те се отказаха. В Турция вече никой не иска преврат. А това дето и Ердоган ограничава граждански свободи ще му изяде главата.

 21. 21 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#13] от "log_on":Не на празно споменавам, че Ататюрк покрай светската държава започва да гради/оформя съвременен турски народ, като първата му стъпка е да забрани пантуркизма, да уеднакви езика на територията на съвременна Турция и да работи в насока, че всички на територията на Турската република, независимо от произхода си са турци и точка пи въпроса. Въпреки светската държава, за целите си активно използва проповедниците в джамиите, които доброзорно да му съдействат и набиват новата идеология в главите на масите. Методите с които се гради новият народ и светска държава са много подобни в пропаганден и от части физически план с които се полагат основите на социалистическата държава и нация след това в България и другите братски социалистически страни.😉
  —цитат от коментар 19 на DDR


  Именно. То и у нас е така. Всеки циганин е българин,но има доста българи /предполагаеми директни наследници на Аспарух/ ,които и в този форум винаги държат да споменат,че циганите не били българи. Същото е и в Турция.

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4456 Неутрално

  До коментар [#18] от "lout66":

  "За разлика от Турция , нашето е толкова образовано с редки изключения че даже не може да намери в интернет достоверна информация."  Това естествено са пълни глупости, в огромната си част българските младежи са образовани, знаещи по 2, дори по 3 чужди езици, част от тях компютърно грамотни на световно ниво, работещи още от 15-16 год. за сериозни IT фирми. Това от изцяло лични впечатления го твърдя, а ти продължавай да си тролиш.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4284 Любопитно

  "Младите турци може да объркат сметките на Ердоган"

  Дано стане така! Крайно време е турците да свалят от власт тиранина Ердо-ганчо!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  държат да споменат,че циганите не били българи. Същото е и в Турция.
  До коментар [#21] от "log_on":

  Не е. В Турция ако някой каже че циганинът не е турчин всички околни ще скочат срещу него. Отделно че за такова поведение има и наказания. В Турция всички са турци, но и те се сърдят на германците, че се опитват да ги слагат в един общ стереотип. Това че са турци не значи че всички са еднакви. Има турци със всякаква култура и най- различен произход.

 25. 25 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  До коментар [#22] от "hamiltonf":

  Има и ”тако и вако”.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 26. 26 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Четох по диагонал, но май не намерих отговор на основния въпрос - младите турци биха ли въобще гласували?

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Любопитно

  До коментар [#24] от "half truth":

  Моите поздравления. ...!

  С този си коментар .....просто доказваш ,че в Анадола не може и няма как да има никакъв расизъм.....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Това поколение може да обърка плановете на Ердо, но е пресилено да се говори за него като за цивилизовано и образовани поколение, понеже това, че били "израснали със смартфони".
  Това поколение го има навсякъде по света и действително то е по "освободено" каквото и да значи това, но някаква особена и по-висока от средната образованост, култура и гражданско чувство, според мен не притежава.
  Дори бих казал, че по обществената, гражданска и политическа част е доста индиферентно, вероятно поради факта, че живота му е относително по лек и осигурен и това оставя в тях усещането че тези неща стават от само себе си - доста грешно и подвеждащо и може да доведе ( всъшност и довежда) до възход на фигури като Ердо, Орбан, джуди, Тръмп че и такива като нашия баце.

 29. 29 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Твоите господари направиха всичко възможно да отгледат поколение777.Чалгари,златотърсачки,ГЕРБ(образовани) и т.н.Образците им на подражание са просто уникални-ПКП-ки,разбойници с пищови,пачки и кюлчета,разни каскети,хайдуци отговарящи за държавната хазна,министри,които призовават за грабеж на еврофондове открито,в ефир и пр.Как да ги виним!


  ПП Ти не си глупав,пречисти се.ГЕРБ загнива и ще иде на бунището,макар и да плащат добре.Не че ми дреме за тебе,но чистата съвест е хубаво нещо,особено на старини.

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  До изборите има много време и младите турци ще остареят. Въпросът е защо нашите соросоиди не харесват Ердо? Ако е от чиста проба политкоректност, много е тъжно. Защото добре помня патологичната политкоректност на комунизЪма, тоталитаризЪма. Сляпата политкоректност не води до нищо добро. Много по-лесно е да си "предан на делото", отколкото да мислиш самостоятелно.

 31. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4456 Весело

  До коментар [#29] от "rta48522758":

  Трибуквенияосемцифреник, аз сам съм си господар, извоювал съм го преди много години...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Разстроено

  До коментар [#16] от "log_on":

  Под цивилизована страна много турци разбират военния режим през 80-те години там.
  ========
  Уви ,така е .....:(.....
  И Ердоан си е наел трудната задача да заличи в съзнанието на хората, смисъла от тази криво разбрана 'цивилизация'....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Кои са тези млади турци?
  —цитат от коментар 4 на karabastun  Англо- американци ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 34. 34 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  До коментар [#19] от "DDR":

  Същото го правят и гърците. Къде са българите от Беломорска Тракия? А българите от Северна Добруджа? Такава е политиката на почти всички балкански държави. Ние сме малко изключение. Отделно, че в територията на сегашна Турция е имало много народи и етноси и така е било най - лесно и бързо.

 35. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  [quote#21:"log_on"][/quote]

  Циганите не са българи,а български граждани. Ще станат българи,когато започнат да се държат като такива.
  И няма никакво значение дали всеки българин може да проследи рода си до Аспарух. Познавам и хора с цигански произход,които не се различават от останалите българи и се държат като такива. Затова и околните ги възприемат като българи.
  Ама ония неграмотните от гетата ,които с мъка говорят български език,не са българи, а български граждани.

 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#24] от "half truth":

  Не е. В Турция ако някой каже че циганинът не е турчин всички околни ще скочат срещу него. Отделно че за такова поведение има и наказания. В Турция всички са турци
  =======
  Но до наказания не се е стигало почти никога .....понеже обществото винаги е защитавало въпросния ощетен.....
  Дори негрите живеещи в Турция .....се третират като турци....

  Bukalemun
 37. 37 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1376 Весело

  Родените от 1995-2010 щелинда решат изборите през 23 та🤔🤔Аз ли съм недоскиф??? Айде тея 1995 до 2000 иди дойди ма тея другите ще са на по 10-15 години ,какво ще решават те през 24 та! А че Ердо е пътник,на всички им е ясно,даже и на Етката,ма не си признава?$!!!)))

 38. 38 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Това поколение може да обърка плановете на Ердо, но е пресилено да се говори за него като за цивилизовано и образовани поколение, понеже това, че били "израснали със смартфони".Това поколение го има навсякъде по света и действително то е по "освободено" каквото и да значи това, но някаква особена и по-висока от средната образованост, култура и гражданско чувство, според мен не притежава.Дори бих казал, че по обществената, гражданска и политическа част е доста индиферентно, вероятно поради факта, че живота му е относително по лек и осигурен и това оставя в тях усещането че тези неща стават от само себе си - доста грешно и подвеждащо и може да доведе ( всъшност и довежда) до възход на фигури като Ердо, Орбан, джуди, Тръмп че и такива като нашия баце.
  —цитат от коментар 28 на tsvetko_51


  Аман от тъпата ви левичарска пропаганда.Сложил си Орбан и Тръмп в една група с убийци като Ердоган и Путин.А защо направо не ги приравниш с династията Ким?Или директно с Хитлер и Сталин?

 39. 39 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  държат да споменат,че циганите не били българи. Същото е и в Турция.До коментар [#21] от "log_on":Не е. В Турция ако някой каже че циганинът не е турчин всички околни ще скочат срещу него. Отделно че за такова поведение има и наказания. В Турция всички са турци, но и те се сърдят на германците, че се опитват да ги слагат в един общ стереотип. Това че са турци не значи че всички са еднакви. Има турци със всякаква култура и най- различен произход.
  —цитат от коментар 24 на half truth


  Много лъжеш.Турците никога не са възприемали турчеещите се цигани като турци. Иди в Пещера или Асеновград и само като влезеш в различните квартали ще ти стане ясно кои са турци и кои цигани.И в Турция циганите си живеят в свои квартали.

 40. 40 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  Нашият дрисл**ьо застанал начело на скапаната ни държавица и също като страхливеца Ердоган имащ я за бащиния, битрябвало да се замисли, че мечката като играе у комшиите, ще дойде и у нас.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Любопитно

  До коментар [#17] от "half truth":

  И това е американският модел,
  ======
  Този модел не е американски а турски.....
  Възприет е от по стария османски модел ....където всички са били османлии , независимо от етноса им.....
  А османлиите го възприемат от ромеите.....
  Всъщност този патент принадлежи на Анадола , независимо под какво управление ще е Той......
  Това е мултикултурна сентенция ,нямаща нищо общо с понятието глобализъм.
  Именно на базата на това различие .....на времето се е разделила на две и Римската империя. ....източна и западна .....

  Bukalemun
 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  Младите турци ще трябва да се преборят със стереотипите на старите турци и да върнат страната си по пътя на светското и развитие, но няма да им е лесно - много са тези, които гласуват сляпо властта на султана да продължава до безкрай ! Дано успеят !

 43. 43 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2618 Любопитно

  Статията прокуска един тънък момент —> това, че някой е по образован или разкрепостен в сравнение с някой друг или е много успешен в занаята си, не означава, че може винаги да направи правилният обществено—политически избор. Примери в Бг например бол —> я да видиме какво обществено—политическо представяне имат младите, добре образовани и прчелещи български граждани? А защо е такова? Защото им е толкова акъла в обществените дела 😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 44. 44 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3659 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мусаши":

  Те са в една група не заради убийства, а по други общи признаци.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 45. 45 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  До коментар [#41] от "eti mehter":

  Това, че всички са османлии не е стар модел а измислица на младотурците в стремежа им да изкарат конкурентна идея срещу народностните отцепнически идеи на формиращите се съвременни балкански народи. Иначе преди това османлъка е бил (по ясни причини) само за мюсюлманите.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#43] от "DDR":

  Статията прокуска един тънък момент
  ======
  В статията са пропуснати много тънки моменти. ....
  Автора на тази статия ...ДОРИ не се усеща как прави реклама на Ердоан. ...:)
  Та тия младежи се родиха и израстнаха именно при неговото управление. ...
  А 30....40....50 + годишните граждани на Турция ....МНОГО ДОБРЕ помнят каква е била мизерията при предишните управления.....
  Преврати , репресии , арести .....и накрая шут извън пределите на страната. ...
  Затова .....и гурбетчиите живеещи извън Турция (главно в Европа).....одобряват днешната политика на Ердо. ....

  Bukalemun
 47. 47 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#27] от "eti mehter":

  ети ,по принцип няма как мюсюлманите да не са расисти(в евролибералния,новоговорен смисъл на думата)мюсюлманите са расисти по отношение на всички немюсюлмани,по отношение на жените ,по отношение на всеки ,който им противоречи (поради архаичният им племенно-кланов културен модел,базиран на петте най-стари глави от стария завет,които в най-голяма степен съответстват на обичайте и порядките на пастирите номади от арабия)в кавото и да било,мюсюлманите са най-голямата расистка група в света.

 48. 48 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  До коментар [#34] от "Vlado Nikolov":

  Α гърците от Източна Румелия къде са ??!!!
  По темата съм писал доста. Общо казано Ердо е бог за половин Турция и крайно мразен от другата половина.Наложения едноличен режим няма бъдеще и Ердо може би ще има лош край !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 49. 49 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  Д......дайте нещо за унищожената турска база в Либия !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 50. 50 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#43] от "DDR": Статията прокуска един тънък момент======В статията са пропуснати много тънки моменти. ....Автора на тази статия ...ДОРИ не се усеща как прави реклама на Ердоан. ...:)Та тия младежи се родиха и израстнаха именно при неговото управление. ...А 30....40....50 + годишните граждани на Турция ....МНОГО ДОБРЕ помнят каква е била мизерията при предишните управления.....Преврати , репресии , арести .....и накрая шут извън пределите на страната. ...Затова .....и гурбетчиите живеещи извън Турция (главно в Европа).....одобряват днешната политика на Ердо. ....
  —цитат от коментар 46 на eti mehter


  Интересно що изгуби изборите в големите градове Ердо,като е толкова харесван от младите?
  Връзват му се на идиотщината само разни примитиви без образование.

 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#45] от "DDR":

  Това, че всички са османлии не е стар модел а измислица на младотурците
  ======
  Знам......и затова говоря с език чрез който да бъда разбран във форума.....
  Иначе диалог не става......понеже (виж к. 47) е пълна каша в главите на хората....

  Bukalemun
 52. 52 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#18] от "lout66":"За разлика от Турция , нашето е толкова образовано с редки изключения че даже не може да намери в интернет достоверна информация."Това естествено са пълни глупости, в огромната си част българските младежи са образовани, знаещи по 2, дори по 3 чужди езици, част от тях компютърно грамотни на световно ниво, работещи още от 15-16 год. за сериозни IT фирми. Това от изцяло лични впечатления го твърдя, а ти продължавай да си тролиш.
  —цитат от коментар 22 на hamiltonf


  пак говориш глупости , ама от сервитсьор толкоз.....
  Как ще има 15-16 годишни деца работещи в "сериозни" ИТ фирми само ти си знаеш... Това да не ти е селската дискотека в Поморие , да назначавате деца...

  Отделно не мога да се сетя нито един програмист около мен който да е под 20 години и да взима над 6-7к заплата , пък те толкоз дават в "сериозните" ИТ фирми за добрите позициии. А редови програмисти колкото щеш за по 2-3 к. Но наистина не съм чул още в Гугъл или Фейсбук да наемат деца....

  Pure Chewing Satisfaction
 53. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Любопитно

  До коментар [#50] от "Мусаши":

  Интересно що изгуби изборите в големите градове Ердо,като е толкова харесван от младите?
  =======
  За да припомни на Истанбул и на света, че не е никакъв диктатор......
  А иначе можеше да спечели още от първия път......

  Слушах му речта пред медиите, непосредствено преди тогавашните избори.....
  Тогава той каза..... "....какво е един избор?.....временно явление с непридвидими последствия...
  Нека хората сами се убедят, че не винаги всеки избор е правилен...."....

  Bukalemun
 54. 54 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#50] от "Мусаши":Интересно що изгуби изборите в големите градове Ердо,като е толкова харесван от младите?=======За да припомни на Истанбул и на света, че не е никакъв диктатор...... А иначе можеше да спечели още от първия път...... Слушах му речта пред медиите, непосредствено преди тогавашните избори..... Тогава той каза..... "....какво е един избор?.....временно явление с непридвидими последствия...Нека хората сами се убедят, че не винаги всеки избор е правилен...."....
  —цитат от коментар 53 на eti mehter


  Искаш да кажеш,че резултатът в Истанбул не е решен от вота на избирателите,а от волята на Ердоган.Вие хептен изтрещяхте.
  Истината е,че светски настроените турци не си падат по това Турция да стане като Саудитска Арабия.

 55. 55 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Много лъжеш.Турците никога не са възприемали турчеещите се цигани като турци. Иди в Пещера или Асеновград
  До коментар [#39] от "Мусаши":

  Турците в България са си от нашата култура, затова. Повечето от преселниците в Турция докато са живи не могат да свикнат с мисълта, че кюрдите и циганите са турци като тях.

  Случвало ми се е да гледам как български турчин се опитва да разграничи мургавите и необразовани кюрди в приятелски разговор с местни. А местният го гледа озадачено и пита , “ти по етнически признак ли ги делиш? Вие пък в Тракия(разбирайте Балканите) какви етнически турци сте?”

 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#54] от "Мусаши":

  Искаш да кажеш,че резултатът в Истанбул не е решен от вота на избирателите,а от волята на Ердоган.
  ========
  Естествено......
  Истанбул е стихията на Ердоан.....дотолкова че.....дори си позволява да допусне аматьори като Имамоглу да симулират някакви форми на 'управление'.....
  И резултатите се появиха.....
  Халич отново мирише на тиня......
  Транспорта пак е в колапс.....
  А стачкуващите държавни работници....останали без работа.....се множат.....
  Имамоглу им бе дал гаранции че нямаше да го стори, ама.....

  Bukalemun
 57. 57 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Този модел не е американски а турски.....
  Възприет е от по стария османски модел ....където всички са били османлии , независимо от етноса им.....
  А османлиите го възприемат от ромеите.....
  Всъщност този патент принадлежи на Анадола , независимо под какво управление ще е Той......
  До коментар [#41] от "eti mehter":

  Това е типичен имперски модел. Отнася се и за останалите бивши империи Италия, Англия и Испания. Не се отнася за Германия и България, за съжаление.

  Този модел днес най- успешно е приложен в Америка. Да не им го призная 🏆

 58. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Весело

  До коментар [#57] от "half truth":

  Този модел днес най- успешно е приложен в Америка. Да не им го призная 🏆
  ==========
  Грешка.....
  Ако това беше верно.....днес американците нямаше да си чупят паметниците.....
  Хе..... :)..... Знаех си че неволно ще попаднеш в тоя мисловен капан.....
  А ние дори не сме посегнали на бюстовете на Ататюрк.....камо ли на мавзолея му.....!

  Видя ли.....пак всичко опира до ценностите.....

  Bukalemun
 59. 59 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 511 Любопитно

  До коментар [#41] от "eti mehter":

  ....................Именно на базата на това различие .....на времето се е разделила на две и Римската империя. ....източна и западна ....

  Ти наистина ли го мислиш това/защото няма такова нещо/ или някой ти го каза?

 60. 60 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#11] от "DDR":Етнос ''турчин'' няма. Турчин е обобщително събирателен израз на многото тюркоезични племена там.
  —цитат от коментар 13 на log_on


  Във Турция живеят повече от 55 етнически групи!!!
  Трите най-големи са османци,карамани и кюрдите!!!

 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Разстроено

  До коментар [#55] от "half truth":

  Случвало ми се е да гледам как български турчин се опитва да разграничи мургавите и необразовани кюрди в приятелски разговор с местни
  ========
  Това разбира се е срамно и лошо поведение......на което и аз бях курбан в началото.....
  Дължи се на европеидното комунистическо (сиреч светско) наследство.....

  Bukalemun
 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#59] от "Max91":

  Ти наистина ли го мислиш това
  =======
  Принуден съм......просто фактите го потвърждават....
  Погледни картата на Европа......
  Ситно.....една до друга наредени държавици.....възприели етно националния статут на понятието държава......
  А това е ужаса на съвремието ни.....

  Bukalemun
 63. 63 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Видя ли.....пак всичко опира до ценностите.....
  До коментар [#58] от "eti mehter":

  Видях. Всичко опира до свободата, на която Ердоган е сложил крак в Анадола. Иначе не паметниците, а главата ще му счупят.
  Едно време хората отиваха да протестират пред меджлиса. Даже един недоволен еснаф (дребен производител) хвърли касовия си апарат пред премиера Еджевит.
  Сега простосмъртен не може да се доближи до меджлиса. Пространството се охранява с бойни машини. Пазели били от Фето, (не от народа). Хъъъ... и ние им повярвахме.

 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#63] от "half truth":

  Сега простосмъртен не може да се доближи до меджлиса.
  ========
  Как да не може.....?
  Ердо отива дори още по далеч......самия той слиза на улицата.....и говори пред хората.....
  Покажи ми.....колко европейски лидери им стиска да го правят....... 0 (НУЛА).....
  Даже и Тръмп го е шубе.....

  Bukalemun
 65. 65 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#24] от "half truth": Не е. В Турция ако някой каже че циганинът не е турчин всички околни ще скочат срещу него. Отделно че за такова поведение има и наказания. В Турция всички са турци=======Но до наказания не се е стигало почти никога .....понеже обществото винаги е защитавало въпросния ощетен.....Дори негрите живеещи в Турция .....се третират като турци....
  —цитат от коментар 36 на eti mehter


  Така си е , един път да си прав

 66. 66 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Ердо отива дори още по далеч......самия той слиза на улицата.
  До коментар [#64] от "eti mehter":

  Да каже на коя улица слиза, та да отида да го заплюя в лицето. 😁
  Този който излиза на улицата и съответно го нападат граждани с юмруци е Кълъчдароглу.

 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Весело

  До коментар [#66] от "half truth":

  Този който излиза на улицата и съответно го нападат граждани с юмруци е Кълъчдароглу
  =======
  А защо ли..... 😝....?

  Bukalemun
 68. 68 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Много лъжеш.Турците никога не са възприемали турчеещите се цигани като турци. Иди в Пещера или АсеновградДо коментар [#39] от "Мусаши":Турците в България са си от нашата култура, затова. Повечето от преселниците в Турция докато са живи не могат да свикнат с мисълта, че кюрдите и циганите са турци като тях. Случвало ми се е да гледам как български турчин се опитва да разграничи мургавите и необразовани кюрди в приятелски разговор с местни. А местният го гледа озадачено и пита , “ти по етнически признак ли ги делиш? Вие пък в Тракия(разбирайте Балканите) какви етнически турци сте?”
  —цитат от коментар 55 на half truth


  За малко да ти повярвам ама като гледам как с нарастването на броят на кюрдите в Турция расте и подкрепата за кюрдската партия-Демократична партия на народите, много се съмнявам, че в Турция няма разграничение по етноси.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  "по-екологично мислещи, по-съпричастни, чувствителни и размишляващи"
  Браво на младите турци. Де да имахме и ние такива млади българи.

 71. 71 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#53] от "eti mehter":

  Да да и да не останат никъкви съмнения за победата на Имамоглу организара един втори избор. Нали аркадаш? Чок демократ:)

 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Любопитно

  До коментар [#71] от "elturco":

  Подобни чалъми, Ердоан е правил не за пръв път.....
  При по предните избори.....когато кюрдите от HDP отчетоха 9,93%.....Ердо пак им удари едно рамо и така влязоха в парламента..... :).....
  Ама в последствие се оказаха не благодарни гьонсурати......
  Това не е ли демокрация?
  И то от консерватор.....

  Bukalemun
 73. 73 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 583 Весело

  "А ние дори не сме посегнали на бюстовете на Ататюрк.....камо ли на мавзолея му.....!"
  До коментар [#58] от "eti mehter":

  От свое име пишеш. Кои сте вие? Колко са тези които искат да посегнат на бюстовете на Ататюрк? Нормално това го правят два индивда живеещи в Турция. Радикални исламисти и подържаници на ПКК. А пък почти всеки от гьочмените от Румелия тачи и обича вожда Ататюрк.

 74. 74 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#51] от "eti mehter":

  НАПРОТИВ ,СМЯТАМ ,чЕ СЪМ ГО КАЗАЛ ДОСТА ЯСНО ,А И ДЕЙСВИТЕЛНОСТТА ГО ПОТВЪРЖДАВА ВСЕКИ ДЕН .МИСЛЯ ,чЕ КАшАТА Е ПО -СКОРО В ТВОЯТА ГЛАВА, ПОНЕ ЗА ТОВА ГОВОРЯТ ГОЛЯМАТА чАСТ ОТ КОМЕНТАРИТЕ ,КОИТО ПРАВИш.КАТО ОНИЯ ОБЪРКАНИ МОЗЪЦИ В БРюКСЕЛ СИ ИДЕОЛОГИЯТА Е НАД ВСИчКО.АЗ ПРОСТО ТЪРСЯ ИСТИНАТА И Я КАЗВАМ

 75. 75 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Весело

  До коментар [#73] от "elturco":

  Кои сте вие? Колко са тези които искат да посегнат на бюстовете на Ататюрк?
  ========
  Ние сме тия които DW търси като под вола теле........
  А за бюста на Ататюрк......просто исках да направя сравнение на колежката.....по една по странична тема......от по предни разговори......
  Ама тя е много ината.....и не иска да забележи разликата.....
  Сега след малко.....тя или някой друг.....може да напише, че сме прости и изостанали в еволюцията йерархия на Гео политическото статукво.....

  Bukalemun
 76. 76 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 583 Весело

  "Подобни чалъми, Ердоан е правил не за пръв път...."
  До коментар [#72] от "eti mehter":
  Йок бе акрадаш направо го кажи че АКП загуби изборите. Какви чалъми? Загуби крепости като Истанбул, Анкара, Анталия... И барабер с това им се развали и пъричния кръговрат. Много може да се пише ама нейсе друг път :)

  Как е сега Анталия под ръководството на Джа-ха-пе ? :)

 77. 77 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Напълно невярна по своето съдържание статия. Поколението, което израства в Турция изобщо, ама изобщо НЕ Е светско. Това, че не харесват Ердоган не ги прави светски. Поколенията растящи в Турция учат в мисюлмански училища и са закърмени с ислямска, а не със светка държава. Това обаче марксистките медии никога няма да го признаят!

 78. 78 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#76] от "elturco":

  Как е сега Анталия под ръководството на Джа-ха-пе ? :)
  ========
  При нас в Анталия....нещата са други......
  CHP и AKP се състезават в отделни махали.....и всичко опира до бизнеса.......
  Дълга история.....

  Bukalemun
 79. 79 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#18] от "lout66":"За разлика от Турция , нашето е толкова образовано с редки изключения че даже не може да намери в интернет достоверна информация."Това естествено са пълни глупости, в огромната си част българските младежи са образовани, знаещи по 2, дори по 3 чужди езици, част от тях компютърно грамотни на световно ниво, работещи още от 15-16 год. за сериозни IT фирми. Това от изцяло лични впечатления го твърдя, а ти продължавай да си тролиш.
  —цитат от коментар 22 на hamiltonf


  Всичко е напълно вярно, само си пропуснал да напишеш СИЛНО ИРОНИЧНО И ВЕСЕЛО!

 80. 80 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#77] от "Stargate":

  Това, че не харесват Ердоган не ги прави светски
  =======
  На DW, това въобще не му пука......но му и снася да каже половината истина.....

  Bukalemun
 81. 81 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  Няма как в многомилионна Турция да има само промити мозъци, и потъпкани мозъци.

 82. 82 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Той и новият кмет на Истанбул щеше да обърка сметките на Ердоган ама май засега не се случва, та ще видим поколението Z какво ще направи.

  Marinov
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK