Лондон започна самостоятелно да санкционира руснаци за нарушаване на човешки права

Външният министър Доминик Рааб.

© Reuters

Външният министър Доминик Рааб.Британското правителство за пръв път след Брекзит въведе самостоятелно санкции срещу 25 руснаци и 20 саудитци заради погазване правата на човека. Първите са смятани в Лондон за свързани със смъртта на адвоката Сергей Магнитски през 2009 г. , а вторите - с убийството на Джамал Хашоджи в Турция през 2018 г. На тях е забранено да влизат на британска територия и се замразяват активи, ако имат такива там.


В списъка на страницата на външното министертво е ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин, следователи, служители на МВР и на федералната служба на местата за изтърпяване на наказания (ФСИН). Сред тях са следователят Олег Силченко, занимавал се с делото "Магнитски", както и Фикрет Тагиев началникът на московския затвор "Матроска тишина", където Магнитски почина след усложнение след отказана му медицинска помощ. Има още затворнически лекари от "Бутирки" и "Матроска тишина".


В преходния период до 23 часа на 31 декември 2020 г. продължават да действат и санкциите на ЕС, както и тези на ООН, като посочените там имена няма да се включват в този период в британски списъци. Обединен списък на санкционираните поддържа финансовото министерство.
Външният министър Добиник Рааб настояваше за по-строг режим за санкции и след имената, представени днес в парламента, ще има още в следващите месеци.


"От днес Обединеното кралство ще разполага с нови правомощия да спира въвлечените в сериозни нарушения на човешки права в това да влизат на наша територия, да превеждат пари през нашите банки и да печелят от нашата икономика", заяви министърът в специално обръщение. Това е ясен пример за това как Великобритания ще е сред водещите в света защитници на човешките права. Няма да позволич да се възползват от това, което предлагаме, онези, които причиняват страдание и унищожават живота на невинни жертви."


Законът "Магнитски" бе приет за пръв път в САЩ през 2012 г. с налагане на забрани за издаване на визи и замразяване на активите в САЩ на руснаци, свързени със смъртта на Сергей Магнитски. Той бе арестуван през 2008 г след разкритията му, че руски официални лица са участвали в мащабна схема за данъчна измама и почина в затвора при съмнителни обстоятелства година по-късно.


Макар и в Лондон да се нарича "Магнитски", тази добавка към закона не е насочена конкретно към руски граждани, но действието ѝ съвпада с особено охладнели отношения с Москва, най-вече заради покушението срещу Сергей Скрипал и дъшеря му Юлия в Солзбъри през март 2018 г. с нервнопаралитично вещество.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK