Стотици учени твърдят, че COVID-19 се пренася по въздуха не само с кихане и кашляне

Стотици учени твърдят, че COVID-19 се пренася по въздуха не само с кихане и кашляне

© ReutersНад 230 учени от 32 държави изпратиха писмо до Световната здравна организация с призив да преразгледа препоръките си за защита от новия коронавирус, тъй като смятат, че той се пренася по въздуха и от много по-дребни капчици от тези при кашлица или кихане на заразен. Това според тях означава също, че COVID-19 вероятно може да се носи по-продължително време в затворени помещения и да попада дълбоко в белите дробове.


Досегашният протокол на СЗО определя, че коронавирусът се пренася от едри капчици, които скоро падат на земята или по повърхности и затова заразява носоглътката, без да слиза навътре в белите дробове. По същата логика препоръките са акцентирани върху носене на маски, спазване на дистанция и често измиване на ръце със сапун или дезинфектант.


Сега учените казват, че скоро ще публикуват в научно списание установеното и че то е по-различно.
Д-р Бенедета Алегранци, водеща в СЗО по контрол на заразяването, казва, че твърденията са неубедителни. "Особено през последните няколко месеца на няколко пъти подчертаваме, че според нас вероятно е възможно пренасяне по въздуха, но и че не разполагаме с ясни и безспорни доказателства за това. По въпроса се води разгорещен дебат", цитира думите ѝ "Ню Йорк таймс".


Но изданието е разговаряло с близо 20 учени, включително консултанти на СЗО и членове на комисията, съставила препоръките, според които организацията изостава от актуалните данни и е консервативна в действията си с цел избягване поемането на рискове. Тези специалисти казват, че независимо дали от големи капчици след кихане/кашляне или от по-малки, способни да преминат през цялото помещение, коронавирусът се носи по въздуха и при вдишване може да заразява хората.


Затова се появиха твърдения от учени още в началото на април и според тях СЗО прави техническо разделение за размера на капчициите, докато в действителност човек издишва едновременно и по-големи, и по-малки.


"Освен това хората, общо взето, мислят и говорят пълни глупости за предаването по въздуха", казва Бил Ханидж, епидемиолог от Harvard TH Chan School of Public Health. "Представяме си, че капчици се носят из въздуха и могат да заразяват часове наред, летят по улиците, влизат в пощенските кутии и се промъкват навсякъде из домовете ни."


Коронавирусът не се държи така, казват експерти, цитирани от "Ню Йоркт таймс". Изглежда, че COVID-19 e силно заразен, когато хората са в близък и продължителен контакт с него, особено в затворени помещения и в присъствието на т.нар. суперразпространители. Иначе казано, говорим точно за това - предаване по въздуха, твърди групата.


Но СЗО има и своите мотиви в предпазливия подход - ако няма достатъчно доказателства, препоръките ѝ за места дори с дистанция между хората може да станат повод за допълнителни ограничителни мерки, струващи пари и нанасящи на бизнеса още загуби. Критиците на тази позиция отвръщат, че понякога е достатъчно просто да се каже на хората да носят маски или някакъв шал през лицето в затворени помещения, вместо да биват принуждавани специалистите да си мълчат само защото някой нямало да може да си позволи нов разход за N95 маски.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK