Еврокомисар обвърза достъпа до бюджета на ЕС и кризисния фонд с върховенството на закона

Заместник-председателят на еврокомисията Вера Йоурова.

© Reuters

Заместник-председателят на еврокомисията Вера Йоурова.Страните от ЕС да получават средства от фонда за възстановяване и следващия бюджет само ако имат достатъчно механизми за справяне с корупцията и добре работеща съдебна система. За това призова вчера зам.-председателят на Европейската комисия с ресор ценности и прозрачност Вера Йоурова, предаде "Ройтерс".


Думите на Йоурова са завоалирано предупреждение към Полша, Унгария и други, отбелязва агенцията. Еврокомисарят коментира темата седмица преди срещата на евролидерите в Брюксел, на която те ще опитват да изгладят различията си за многогодишната финансова рамка (бюджета) за следващите 7 години. Това става в труден момент, когато кризата с коронавируса отприщи най-неблагоприятния икономически период в историята на съюза.


Поставянето на условия за достъп до средствата е спорна тема за членуващите в блока държави, независимо дали става дума за икономически реформи или подобряване на демократичните стандарти. Тези разногласия затрудняват постигането на единодушие в момент, когато ЕС се нуждае бързо да вземе решение, за да гарантира достъпа до спасителни за редица икономики средства от фонда. Източна Европа не би желала да се поставят подобни условия (а икономическите реформи не са желаният вариант за южните страни). Обратно, Германия, Франция, Швеция и Нидерландия искат строги мерки.


Предупреждение и за България
"Върховенството на закона трябва да е условието за разпределянето на парите в ЕС", каза Йоурова в разговор с правосъдни министри от блока. Тя уточни, че "функционираща съдебна система" е част от това определение. Ако действително има такъв критерий, той би могъл да е проблем за Варшава и Будапеща, засилили контрона над съдилищата си, но и за Румъния и България, където корупцията и бедността остават сериозен проблем години след като се присъединиха към ЕС, отбелязва "Ройтерс".


"Спирането на парите е нещо, което не бих искала да видя, но трябва да имаме в правния си ред някаква гаранция, че ако нещата много се объркат в държава членка, не могат да ѝ се изплащат парите на данъкоплатците", каза Йоурова.


Актуалното предложение предвижда ЕК да препоръчва как да се решат проблеми на върховенството на закона в дадена членка. За блокирането му обаче не бе било достатъчно вето на отделна държава - нужно би било мнозинство.


"Демократичен стрес тест"


Пандемията се превърна в демократичен "стрес тест" за Европа, каза още Йоурова, цитира думите ѝ "Ройтерс". Колегата ѝ, правосъдният еврокомисар Дидие Рейндерс, заяви, че Брюксел ще продължи да държи Будапеща под око, макар премиерът Виктор Орбан да се отказа от част от специалните си правомощия, които имаше в началото на пандемията.


"Трябва да защитим върховенството на закона и правото на свобода с парламентарен контрол, независима съдебна система и свободни медии. Свободите не трябва да се ограничават дори ден повече, отколкото е абсолютно необходимо", каза правосъдният министър на Германия Кристине Ламбрехт (Берлин пое ротационното председателство на Съвета на ЕС в началото на месеца).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK