Учени предлагат първа универсална класификация на билогичните видове

Учени предлагат първа универсална класификация на билогичните видове

© ReutersВековете на разногласия и объркване за това как да се класифицира биологичното разнообразие на света може най-накрая да свършат, след като тази седмица учени публикуваха план за създаване на първия общопризнат списък на видовете на планетата.


Планът от 10 точки има за цел най-накрая да въведе ред с авторитетен списък на световните видове и механизъм за управление на списъка. Изследователите се надяват новата класификация да подобри глобалните усилия за справяне със загубата на биоразнообразие, търговията със застрашена диви животни и растения, биосигурността и опазването на природата, съобщи британският в. "Гардиън".


С поне 26 конкуриращи се концепции биолозите никога не са постигнали съгласие за това какво представлява понятието "вид", най-основната класификация на организмите. В резултат на това природозащитните организации, правителствата и учените често използват различни списъци на бозайници, гъби и други организми с различно таксономично описание.
Например научните доказателства сочат, че африканският слон може да бъде два вида - един, обитаващ горите, и един - саваните. Въпреки това големи организации като Конвенцията за международна търговия със застрашени видове (Cites) и Международният съюз за опазване на природата (IUCN) признават само един вид.


"Широката общественост се отъждествява с тези групи, които нарича "видове", и смята, че те са истински биологични, естествени единици, а те представляват един времеви период, което е човешки феномен", казва Стивън Гарнет, професор по опазване на природата и устойчиво развитие в университета "Чарлз Дарвин" в Австралия.


Гарнет е водещ автор на публикацията на плана в списание PLOS Biology.


Процесът, по който в момента таксономичната информация се събира в списъци

© Garnett et al.

Процесът, по който в момента таксономичната информация се събира в списъци


Широко използваната дефиниция на "вид" се фокусира върху това дали група живи същества могат да обменят ДНК чрез създаване на жизнеспособно потомство. Но в няколко случая границите между видовете са неясни, което предизвиква разногласия между таксономистите - учените, които откриват, назовават и класифицират видовете.


Новите техники, включително геномния анализ и микро компютърна томография, също показват, че организми, считани преди това за един вид, всъщност могат да бъдат няколко, като например някои маймуни от югоизточна Азия, жирафите и така наречените "ходещи акули" (Hemiscyllium michaeli).


"Вероятно 90% от видовете са естествени групи, те не се кръстосват помежду си и са сравнително статични. Но има 10%, които се развиват с бурни темпове и ние трябва да решим кои са различни видове и кои не", каза Гарнет.


"Обществото очаква науката да може да направи тази разлика. А науката няма система, която да го прави надеждно."


Учени предлагат първа универсална класификация на билогичните видове

© Reuters


Принципите на плана включват определена роля за таксономистите, наред с други заинтересовани страни, като природозащитниците и правителствата.


Списъците на видовете ще се основават на науката, като принципите за именуването на видове ще бъдат отделни от тези за определянето на нови видове.


Проекти като Catalogue of Life вече работят върху създаването на всеобхватен глобален индекс на видовете, но той не е универсално приет от таксономисти, правителства или природозащитни организации.


Понастоящем няма универсално приет начин за решаване на таксономични спорове за класификацията на видовете, което води до конкуриращи се списъци на организмите. Бозайниците и влечугите имат по няколко, докато някои по-малко известни групи нямат нито един.


"Колкото повече хора работят над една група организми, толкова повече списъци ще имате", обясни проф. Франк Зачос, ръководител на колекцията от бозайници в Природонаучния музей на Виена и съавтор на плана.


Учени предлагат първа универсална класификация на билогичните видове

© Reuters


"Ще има някои безгръбначни животни на морското дъно, които няма да са описани в един пълен списък. От друга страна, при птиците имате четири големи списъка", каза той.


"Единият се използва от Cites (орган, който защитава застрашените растения и дивата природа), а друг се използва от IUCN, които изготвят червените списъци (за състоянието на опазване на растителни и животински видове). Можете да потърсите един вид в Cites и след това да отидете в червения списък и няма го намерите, или ще намерите нещо, което има същото име, но всъщност не е точно същото като в списъка на Cites."


Промените в списъците на видовете на Cites често отнемат и много повече време, тъй като имат правно обвързващи последици за застрашени растения и животни.


Учени предлагат първа универсална класификация на билогичните видове

© Зелени балкани


Според Зачос в таксономията винаги ще има вродени проблеми при определянето на видовете, тъй като е базирана на прилагането на бинарна система в еволюцията.


"Този проблем не може да бъде решен", каза той. "Или имате вид, или нямате; или имате подвид, или нямате. И налагате тази ограничена двоична система на непрекъснатия процес на еволюцията. Няма как да не възникнат проблеми. Това е като разграничаването на собственото ви семейство. Ще включите братовчедите си, вероятно вашите втори братовчеди. Трети, четвърти, пети - къде ще спрете? Всяка такава граница ще бъде произволна и в крайна сметка въпрос на вкус."


Новото предложение е първото от поредица публикации, която ще обясни как да се създаде и поддържа подобен единен, авторитетен списък на видовете в света.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK