Брюксел обяви стъпките за създаване на "новата водородна икономика" в ЕС

Производството и потреблението на енергия заедно създават около 75% от парниковите газове в ЕС - по-добре свързана система, разчитаща на нови източници, може да промени това.

© Associated Press

Производството и потреблението на енергия заедно създават около 75% от парниковите газове в ЕС - по-добре свързана система, разчитаща на нови източници, може да промени това.Еврокомисията обяви стъпки към интегриране на енергийните системи в Европа и три етапа, с които да внедри водородни технологии в сектори, разчитали досега силно на изкопаеми горива.


Това трябва да стане с две нови стратегии, представени днес, които целят енергийните системи в Европа да бъдат свързани и да разчитат много повече на електрификация на ключови сектори. Където това не може да стане, да се направи преход към чисти горива с ясен приоритет - използването на водород от възобновяема енергия


Двете стратегии са взаимосвързани и са последствие от Зелената сделка, обявена от встъпилата в длъжност преди повече от половин година комисия на Урсула фон дер Лайен. Климатичната неутралност до 2050 г. в условията на справедлив преход и укрепване на лидерството на ЕС в иновацията и индустрията са важни моменти от нея, а след коронавирусната стратегия Брюксел се надява и зелени инструменти да имат важна роля в икономическото възстановяване на блока.
Приносът им трябва да е в подобряване на свързаността в енергийната система на ЕС и по-доброто използване на ресурси по време на прехода. Веригите за добавена стойност в енергетиката днес са вертикални, паралелни една спрямо друга, свързват конкретни енергийни ресурси с определени сектори, в които става крайното потребление, и в този процес се губи много енергия.


Независимо една от друга се планират и управляват електроенергийните и газовите мрежи, петролните продукти са ключови в транспортния сектор, въглищата и газът се използват за електричество и отопление и всички те са подчинени на специфични пазарни правила. Възобновяемият водород би могъл да свърже секторите и да се използва като гориво, в индустрията, транспорта и строителството, без да произвежда въглероден диоксид и с почти никакво замърсяване.


При това производството и потреблението на енергия заедно създават около 75% от парниковите газове в ЕС - по-добре свързана система, разчитаща на нови източници, може да промени това.


"Приетите днес стратегии ще подпомогнат Европейската зелена сделка и зеленото възстановяване и здраво ще ни поставят на пътя на декарбонизацията до 2050 г.," каза заместник-председателят на комисията Франс Тимерманс, който отговаря за сделката. "Новата водородна икономика може да е двигател на растежа, за да се превъзмогнат икономическите щети, причинени от COVID-19. Като разработи и разгърне ясна добавена стойност във водородната енергия, Европа ще стане глобален лидер и ще запази лидерството си в чистите технологии."


Енергията за колите да идва от слънчевите панели на покривите


Стратегията за интеграция на енергийната система ще предостави рамката за зеления преход в енергетиката. Тя е нужна, доколкото сегашният модел не може да изпълни целта за климатична неутралност до 2050 г. на приемлива цена. Нужни са нови връзки между секторите. Според комисията проблемът днес е, че потреблението на енергия в транспорта, индустрията и строителството става в "силози" (инфраструктура за съхранение), всеки от които има собствени вериги на добавена стойност, правила, инфраструктура, планиране и операции.


Напротив, нужна е система, свързваща различни енергоносители, инфраструктура и сектори на потребление. Например електричеството, което захранва колите в Европа, да идва от слънчевите панели на покривите, а отоплението на сградите да става с топлина от близкия завод, който пък се захранва с чист водород, произведен от вятърна енергия.


Брюксел обяви стъпките за създаване на "новата водородна икономика" в ЕС


Стратегията има три основни елемента:


- Създаване на "кръгова" енергийна система с акцент върху енергийната ефективност и с конкретни действия, които да се приложат за постигането ѝ в сградите и в публичното пространство. Сериозен например е потенциалът за използване на остатъчната топлина от индустриални обекти, центрове за данни и други източници, както и от биологични отпадъци.


- Електрифициране във възможно най-много сектори, свързани с крайното потребление. Това означава електрически термопомпи, електрически пещи в някои индустрии и все повече електромобили (сред целите са изграждане на мрежа от милион точки за зареждане на електрически превозни средства и все по-широка употреба на соларна и вятърна енергия).


- Използване на чисти горива, където електрификацията не е възможна - водород, устойчиви биогорива и биогаз. Ще има нова система за класифициране и сертифициране на възобновяеми и нисковъглеродни горива.


За целта:


- ще се преразглежда съществуващо законодателство;


- ще се оказва финансова подкрепа за внедряване на нови технологии и изследователска дейност;


- страните членки ще получават насоки какви фискални мерки да вземат и как да премахнат субсидите за изкопаеми горива;


- ще се подобрят управлението на енергийния пазар и предоставянето на информация на потребителите.


Над 1 млн. тона възобновяем водород до 2024 г.


В интегрирана енергийна система водородът би могъл да подпомогне декарбонизацията на индустрията, транспорта, производството на енергия и сградите в Европа.


Стратегията за чист водород търси начин чрез инвестиции, регулации, създаване на пазар и научноизследователска дейност да разшири използването на водорода там, където секторите няма как да се електрифицират. Друга полза от водорода според комисията е, че той може да балансира променливите потоци на възобновяема енергия. Нужни са координирани действия на публичния и частния сектор на европейско ниво.


Приоритетът е да се използва основно възобновяем водород - основно с помощта на вятърна и слънчева енергия. Докато това е възможно, Комисията залага, "краткосрочно и средносрочно", на "нисковъглероден" водород, който ще помогне за намаляване на емисиите.


Брюксел обяви стъпките за създаване на "новата водородна икономика" в ЕС


Ще се действа на три етапа: - 2020-2024 г. - ЕС ще поддържа изграждането на водородни електролизатори в съюза с обща мощност поне 6 гигавата и производството на до 1 млн. тона възобновяем водород;


- 2025-2030 г. - водородът трябва да стане източник, присъщ на интегрираната енергийна система; общите мощности да достигат 40 гигавата, произвоството - 10 млн. тона;


- 2030-2050 г. - внедряване на технологии за "възобновяем" водород в сектори, където декарбонизацията е трудна.


Заедно с това се създава Европейският алианс за чист водород, в който трябва да участват лидери от индустрията, гражданското общество, национални и регионални министри и Европейската инвестиционна банка. Съюзът ще работи за създаване на инвестиционен поток, който да насърчи производството.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  То икономика не остана, те водород щели да внедряват.

 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Сега ще се разбере кой плаща музиката. Или, по-точно, на кого ще плащаме.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 345 Гневно

  Водород, та водород... Няма никакъв смисъл в производството на водород, поне със сегашните технологии.

  Тесла вече много ясно показаха в Австралия, че бъдещето е на енергия от слънце, вятър и вода, подкрепяни от големи батерии... В близкото бъдеще и от ядрени централи, докато им изтече времето.
  Другото, което ще покажат скоро е виртуална централа от фотоволтаици по покривите на жилищни сгради и батерии. Разбира се и интелигентно управление на енергийните потоци.

  Тоя напън да се намеси водородът ме навежда на мисълта за силно лобиране от петролните компании и/или финансовите министри, които искат постоянно да има нещо, върху което да налагат данъци и такси.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  Звучи прекрасно.Да се надяваме да се получи. Хем чисто , хем независимо от добивните икономики.

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 664 Неутрално

  ЕС трябва да се копперира с Китай в областта на възобновяемата енергия.

  “До края на тази година Китай има възможност да увеличи с 52% капацитета на вятърна и слънчева енергия, в сравнение с добавения през 2019 г., съобщава Bloomberg.

  Най-големият потребител на енергия в света има възможност да добави към своята мрежа 36,65 гигавата вятърни мощности и 48,45 гигавата слънчева енергия, става ясно от анализ на National New Energy Absorption Monitoring and Warning Center.“

  https://www.investor.bg/aziia/336/a/kitai-moje-da-uvelichi-kapaciteta-si-na-vyzobnoviaema-energiia-s-52-prez-2020-g-304962/

 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Ще имаме големи проблеми, включително наказания, по Зелената сделка

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Пълни неадекватници са тия зелендури в ЕС. Зелени сделки, програми, приказки, и накрая се оказа, че едни маски не могат да произведат.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  не знам какво се цели с тоя водород.
  всички неща. които чета в Bloomberg
  и други места, говорят за перки и фотоволтаици,
  както и за децентрализирано съхранение и ползване
  на ток. Мъск направи софтуер с AI за игра на борсата за ток
  със собствените батерии, инсталирани в къщата.
  https://electrek.co/2020/05/03/tesla-autobidder-new-product-electric-utility/
  40% от енергопотреблението е за отопление и охлаждане в градовете.
  това с водорода ми е много странно.

 12. 12 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тоя напън да се намеси водородът ме навежда на мисълта за силно лобиране от петролните компании и/или финансовите министри, които искат постоянно да има нещо, върху което да налагат данъци и такси.
  —цитат от коментар 3 на tie_interceptor


  точно това и аз мисля.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  България ще оглави раздел Головодороден.

 15. 15 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  https://www.yahoo.com/finance/news/demise-gas-project-shows-u-113000532.html
  а тука пише, че газовите тръбопроводи
  стават лека полека нерантабилни.
  къде е оня боклук борисов да обяснява за
  турски поток.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Само не разбрах - как ще добиваме водород - пак ли чрез електролиза с КПД около 50%

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1376 Весело

  а тука пише, че газовите тръбопроводи стават лека полека нерантабилни.
  —цитат от коментар 15 на mihail_p


  Др Варен Бюфет яко се е нахендрил

  https://www.investopedia.com/buffett-s-berkshire-buys-dominion-natural-gas-assets-for-usd10-billion-5070491

 20. 20 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  не знам какво се цели с тоя водород.
  —цитат от коментар 11 на mihail_p


  Цели се да имаш начин за складиране на енергия, когато вятърът утихне или слънцето залезе, какъвто е проблемът на възобновяемите източници. Няма как да складираш излишната енергия, затова я използваш за производство на водород.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 21. 21 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Бъдещето трябва да е в индивидуалните генератори на енергия - една къща сама да се захранва от слънцето, а не да се плаща на ЧЕЗ.
  Същото трябва да важи и за колите.
  Да няма монополисти, които да произвеждат и разпределят енергията и да и диктуват цените и условията.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 22. 22 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Да ви светна как се получава "нисковъглероден водород" - от природния газ.
  Защо не се приеме директива транспорта да мине направо на природен газ за мен е загадка, още повече че конвертацията и на бензинови, и на дизелови двигатели много отдавна са разработени.

  Знанието е сила, информацията - власт
 23. 23 Профил на ewu2164947o
  ewu2164947o
  Рейтинг: 3 Неутрално
 24. 24 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#20] от "Petko Boukov":

  има. батериите на тесла заместват
  пиковите централи в Австралия.
  как ще произвеждаш водород при такова
  ниско кпд за сега, още повече да го съхраняваш
  за пикови моменти. нещо не е така.

 25. 25 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Биогорива-т.е ще сечат дървета,за да произвеждат ток. Много екологично.

 26. 26 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#24] от "mihail_p":

  1. КПД не е от особено значение, когато алтернативата е изцяло да загубиш излишната енергия.

  2. Производството на батерии е далеч по-замърсяващ природата процес отколкото производството на резервоари за водород.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 27. 27 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 643 Неутрално

  АМЕРИКА И ЕВРОПА УМИРАТ КИТАЙ ПРОЦЪФТЯВА И СТАВА ОТ БОГАТ ПО БОГАТ , ПОПИТАЙТЕ СЕ ЗАЩО , САМО ЩЕ КАЖА КОГАТО ТИ ЗАПЛАЩАШ ОКОЛО ДЕСЕТ ПЪТИ ПО СКЪП ТОК ОТ НА КИТАЙЦИТЕ ПРОСТО РУХВАШ ИКОНОМИЧЕСКИ КОНКУРЕНЦИЯ НЯМА , ФАЛИРАШ

 28. 28 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#12] от "mihail_p":

  То икономиката на тоя ЕС се състой само от такси данъци и акцизи ,така че ще я развиват

  гошо
 29. 29 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 603 Неутрално

  а теменужка обяви стъпките за съживяване на зомбито марица изток! Познайте утре кой ще е спечелилия и кой - загубилия?!

 30. 30 Профил на ewu2164947o
  ewu2164947o
  Рейтинг: 3 Неутрално

  България да строи още ПАВЕЦ-ове и да изкупува евтино нощна и слънчева енергия от излишъка на комшиите за да задоволява нуждите си, пък каквото остане може да им го връща скъпо в пиковите часове.

 31. 31 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Само не разбрах - как ще добиваме водород - пак ли чрез електролиза с КПД около 50%
  —цитат от коментар 17 на iavorski


  КПД е максимум 38% ..

 32. 32 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Другото, което ще покажат скоро е виртуална централа от фотоволтаици по покривите на жилищни сгради и батерии.
  —цитат от коментар 3 на tie_interceptor


  Батерии, та батерии. И после ще ги закопаваме по нивите за идните поколения, нали? Водородът е в пъти по-чист от батериите като носител на енергия!

 33. 33 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Като чуя в едно изречение ЕС, стратегия, мерки, разбирам само поредното крадене, пардон усвояване на пари за глупости.
  Някой да спомене непровалена тяхна стратегия за нещо, от земеделие до бежанци.

 34. 34 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#26] от "Petko Boukov":

  бе не е така, ма да не влизаме
  в научни спорове.

 35. 35 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  България да строи още ПАВЕЦ-ове и да изкупува евтино нощна и слънчева енергия от излишъка на комшиите за да задоволява нуждите си, пък каквото остане може да им го връща скъпо в пиковите часове.
  —цитат от коментар 30 на ewu2164947O


  кажи го оня боклук борисов,
  който всеки ден се лензи на путин
  с тоя турски поток.

 36. 36 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Стратегията е добра,стига да не се злоупотреби с идеята и пак да се получи-"каква я мислехме,пък какво излезе." Не съм голям оптимист при натоящото управление в БГ нещо добро ще се случи.По вероятно е парите само да се присвояват или по "предназначение" да се усвояват.Ако всички граждани имат достъп до тези фондове би трябвало на всеки покрив на жилищна сграда да има фотоволтаици и вместо гражданите да плащат прескъпа ел. енергия на доставчиците на такава,те да изкупуват от тях излишната им нощна енергия.Така ще има смисъл от тази стратегия,защото и гражданите ще са заинтересовани да участват.

 37. 37 Профил на ewu2164947o
  ewu2164947o
  Рейтинг: 3 Неутрално

  До коментар [#35] от "mihail_p":

  Не виждам връзка с Турски поток.

 38. 38 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Тия като едно време при комунизъма ...
  Производството на водород не е проблем, най- производителният начин е с високотемперетурни атомни реактори. Там просто се продухва водна пара и се разлага на водород и кеслород. Но и с перки и слънце става.
  Основните проблеми при водорода са
  - най-лесно минава през даже микроскопични отвори. А един теч на водород си е много по взривоопасен отколко природния газ и е с по-голяма енергия и скорост на горене.
  от там преноса и съхранението си е проблем, единствено Япония има решение. Свързва се с химикал, като течност която е негорима се транспортира, може с кораби, тръби, и после се отделя водорода като химикала се използва отново.

 39. 39 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 598 Неутрално

  https://www.yahoo.com/finance/news/demise-gas-project-shows-u-113000532.html а тука пише, че газовите тръбопроводи стават лека полека нерантабилни.къде е оня боклук борисов да обяснява за турски поток.
  —цитат от коментар 15 на mihail_p


  И като са толкова нерентабилни, защо се налагат санкции на СП 2, защо държавите около Кипър са пред война за откритото огромно газово находище, защо всички трасета на евентуални газопроводи са под политически и военен контрол на великите сили. Газта е евтина и чиста и още поне 50 год. ще е без алтернатива. Това, че някои си мерят пиш..ите на неин гръб е отделен въпрос.

 40. 40 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#35] от "mihail_p":

  Природният газ и нефта освен за греене и ток се ползват за много други неща, така че ще си трябват ако ще водород от чешмите да тече. Идеята за водорода идва от невъзможността да се съхранява произведената електрическа енергия, та водорода е нещо като ПАВЕЦа, като суперкондензатор, акумулатор.

 41. 41 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#39] от "rvr12572942":

  защото няма диверсификация на
  източниците на тоя газ, за това
  сп2 му се случва това. монопол.

 42. 42 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#37] от "ewu2164947O":

  връзката е, че вместо да доизградят ПАВЕЦ
  Чаира тея се занимават с обслужване на
  рекетьорските мераци на путин.

 43. 43 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Водород, та водород... Няма никакъв смисъл в производството на водород, поне със сегашните технологии.
  Тесла вече много ясно показаха в Австралия, че бъдещето е на енергия от слънце, вятър и вода, подкрепяни от големи батерии... .
  —цитат от коментар 3 на tie_interceptor


  В ЕС обаче са на друг акъл!
  Ще преминат към кръгова, въглеродно нулева икономика!

  Ве повече ще е енергията от ВЕИ източници!
  Слънце и вятър са около 3% .. без съмнение, заради голямата неравномерност на източниците, което налага големи студени резерви и дългите периоди в които енергията просто не идва..

  Когато към този коктейл се добавят , за капак и тонове литиево-йонни батерии, с високата си цена , с капризното си поведение при температурни колебания и с нерешените екологични проблеми при рециклиране .. манджата става ептен с грозде ..

  А за ВЕЦ нещата са малко по-розови, но местата на Земята, където има воден ресурс, който би бил рентабилен и до сега да се не използва са малко ..

  Та ще видим, дали политиката на ЕС не е по-правилна ..

 44. 44 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#38] от ".":

  Загубите на водород са загуби на Земята, защото той излита в космоса и Земята не може да го удържи.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 45. 45 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 534 Неутрално

  .. на всеки покрив на жилищна сграда да има фотоволтаици и вместо гражданите да плащат прескъпа ел. енергия на доставчиците на такава,те да изкупуват от тях излишната им нощна енергия.
  —цитат от коментар 36 на Armagedon


  Гражданите с фотоволтаиците, от къде ще имат нощем енергия, па камоли да имат и излишна нощна енергия?

 46. 46 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Ще имаме големи проблеми, включително наказания, по Зелената сделка
  —цитат от коментар 8 на neut


  Заради БСП и присъдружтоно ДеБъ ..

  В София, по програма Околна Среда бяха инвестирани към 700 милиона европейки пари, за кръгова икономика и алтернативна енергия.

  Зелената сделка - кръгова икономика и нисковъглеродност!

  Да ама - те не рачат! Искат да имало било путинов природен газ ..

  "По чисто е с газ" .. викат .

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7366 Неутрално

  Пък ние ще си построим Атомна централа. Да ни се чудят на акъла.

 48. 48 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Бях скептичен, но ЕС все повече заприличва на СССР. Направо да въведат първият петгодишен план!

  Борбата с СО2 имисиите я разбирам (макар ако се извършва само от Европа няма никакъв смисъл). Това което не разбирам е кое кара бюрократите в Брюксел да си мислят, че знаят технологичните решения на тези проблеми с такива подвобности. Данък върху СО2 (ако приходидте от него с раздават поравно на всички) е логично решение. Фантазиите, като описаните в статията, не се различават особено от фантазиите на плановиците в СССР.

 49. 49 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  До коментар [#38] от ".":

  Не само изтича, но и за да се съхранява трябва да се охлади до някакви ужасно ниски температури. Това в масово производство е не само невъзможно но и невъзможно енергоемко.

  Аз се чудя, защо по същата логика не се прави чист (възобновим) природен газ от въглеродният двуокис във въздуха. Вече има инсталации, които индустриално събират въглеродният двуокис от въздуха и енергията която ползват е нищожна. Вода, реакция на Сабатиер, и ето ти, метан от въздуха. Това ще начина на производство на горивно на Марс, в началото на века така са правели гориво за газови лампи.

  Ефективност, подобна на електролизата на вода. И метан се съхранява много по- лесно от трудният за съхранение водород. Е, и на две молекули вода полувачаш ена въглероден двуокис, ама все пак, това е рециклиран въглероден двуокис.

  Между другото, мисля, че тази стратегия е за дълготрайно съхранение на енергията. И къде би била приложима? Най- вероятно за отопление и за самолетният транспорт, където все още батериите не могат да заменят горивата.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 50. 50 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Между другото, Бил Гейтс финансира една такава компания, която събира въглероден двуокис от въздуха и от него прави твърд материал във формата на прах:

  1. Който може да се гори и от него да се прави ток или да се използва за отопление, дори в печки и бойлери за битово отопление.

  2. От него лесно се прави всякаква пластмаса.

  3, Ако пък решите да погребвате съхранениет въглерод, материала е дълготраен, трае векове, заравяте го в Земята.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 51. 51 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Основното е да се ползва енергия от възобновяеми източници - дали след това ще се консумира директно, ще се захранват батерии или ще се произвежда водород е според конкретните възможности.... Във Великобритания например има вече работеща централа, която преобразува излишната енергия във втечнен въздух, който при нужда отново се газифицира и произвежда обратно енергия с кпд около 75%.

 52. 52 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Тя затова Германия си направи Северен поток и скоро ще има и втори. Затова са се хванали за гушите толкова страни за залежите в Средиземно море. Затова американците изнасилват де която колония хванат да строи терминали. Затова и всички северни страни, включат европейски се готвят да усвоят ресурсите на Арктика.
  Защото вярват в кръгово-триъгълно-паралепипедната въздух под налягане икономика.
  Това ще е поредния предлог да ни го доначукат и на енергетиката, 4 спрени блока на Козлодуй не им стигат, както и на останалите източни колонии. Разкарването на празни тирове по пресния план Мобилност част от кръгово-невъглеродно-зелената икономика ли е?
  Просълзяваме тъпата наивност на някои, за платените НПО-та е ясно.

 53. 53 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1563 Весело

  До коментар [#7] от "dpnps":
  "ЕС трябва да се копперира с Китай в областта на възобновяемата енергия."
  предлага китайският представител в Дневник

  подпис
 54. 54 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1563 Весело

  До коментар [#17] от "iavorski":
  " как ще добиваме водород - пак ли чрез електролиза с КПД около 50%"

  Не няма да добиваме с 50% КПД, защото сега горивните клетки на водород дават 80% КПД в двете посоки - от електроенергия във водород и обратно от водород в електроенергия. Грубо изилиза че ще добиваме с 90% КПД

  подпис
 55. 55 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 124 Весело

  До коментар [#11] от "mihail_p":

  Ай стига с тоа Мъск. Оня ден пак показа, че е гений, като подкрепи м-р Кардашян за президент на най- демократичната...

 56. 56 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2836 Весело

  Ай стига с тоа Мъск. Оня ден пак показа, че е гений, като подкрепи м-р Кардашян за президент на най- демократичната...
  —цитат от коментар 55 на jord bond


  Много ви бърка Илон навсякъде. На тъпите руссиански тролове!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 57. 57 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Добиването на водород чрез електролиза използва 3 ПЪТИ повече електрическа енергия от това, което поглъща една батерия.

  Такъв водород въобще няма никакъв смисъл да се използва в транспорта по простата причина, че там, батерията е стократно по- евтино решение. Вече съизмеримо с бензиново- дизеловото като производство и 5 пъти по- евтино

  Единственото използване е вероятно, за дълготрайно съхранение на енергия, над 6 месеца в енергетиката.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 58. 58 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  До коментар [#57] от "Realist":

  "и 5 пъти по- евтино"

  и 5 пъти по- евтино за използване. При използване на възобновяема енергия като слънце или вятър, дори още повече.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 59. 59 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1051 Весело

  То икономика не остана, те водород щели да внедряват.
  —цитат от коментар 1 на moreee

  Спокойно таварищ, вашата "икономика" не участва в тази игра. Дали е останало нещо от икономиката на матушката ти, нас това не ни интересува. 😂🤣

 60. 60 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1051 Весело

  Много ви бърка Илон навсякъде. На тъпите руссиански тролове!
  —цитат от коментар 56 на Realist

  Илон Мъск е враг номер едно на Магаданската селищна система. 😂🤣

 61. 61 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  България да строи още ПАВЕЦ-ове и да изкупува евтино нощна и слънчева енергия от излишъка на комшиите за да задоволява нуждите си, пък каквото остане може да им го връща скъпо в пиковите часове.
  —цитат от коментар 30 на ewu2164947O


  Типично ТЪПО българско мислене - "Другите са глупац, само ние сме големи тарикати" !
  Я да те питам. Защо такива "невероятни" тарикати имат най-мизерната държава в Евриоа??????
  Защото сме най-загубената нация в Европа! Най-големте загубеняци! Това го показва действителността, а не го определя самохвалството ни.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 62. 62 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 124 Весело

  До коментар [#35] от "mihail_p":

  Кажи го на Дания, дето даде "зелена светлина" на СП2: https://bit.ly/38EkwiB

 63. 63 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 124 Любопитно

  Споко, след време ще ползваме 100% чиста енергия.

  "Ново изследване: Можем да използваме черни дупки за неограничена енергия" https://youtu.be/_22mzuNxSwI

 64. 64 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 124 Весело

  Къде са балканските мириканци тука? Заспалият Джо измисли, как да направи Америка "зелена", ако го изберете: https://youtu.be/Ku7uZ0Gok2g

 65. 65 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#38] от ".":Не само изтича, но и за да се съхранява трябва да се охлади до някакви ужасно ниски температури. Това в масово производство е не само невъзможно но и невъзможно енергоемко.Аз се чудя, защо по същата логика не се прави чист (възобновим) природен газ от въглеродният двуокис във въздуха. Вече има инсталации, които индустриално събират въглеродният двуокис от въздуха и енергията която ползват е нищожна. Вода, реакция на Сабатиер, и ето ти, метан от въздуха. Това ще начина на производство на горивно на Марс, в началото на века така са правели гориво за газови лампи.Ефективност, подобна на електролизата на вода. И метан се съхранява много по- лесно от трудният за съхранение водород. Е, и на две молекули вода полувачаш ена въглероден двуокис, ама все пак, това е рециклиран въглероден двуокис.Между другото, мисля, че тази стратегия е за дълготрайно съхранение на енергията. И къде би била приложима? Най- вероятно за отопление и за самолетният транспорт, където все още батериите не могат да заменят горивата.
  —цитат от коментар 49 на Realist


  Русианец, няма ли да почнеш да скачаш, по команда от Кремъл, за електроколи?

 66. 66 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 534 Неутрално


  Типично ТЪПО българско мислене - "Другите са глупац, само ние сме големи тарикати" !
  Я да те питам. Защо такива "невероятни" тарикати имат най-мизерната държава в Евриоа??????
  Защото сме най-загубената нация в Европа! Най-големте загубеняци! Това го показва действителността, а не го определя самохвалството ни.
  —цитат от коментар 61 на quatro_4x3


  Русиянец, като ти не харесва България- марш в някой руски електрокарен форум..
  Да славите, колко е велик Путин, дето е решил до 10 години да въведе навсякъде електроколи!

 67. 67 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 534 Неутрално

  На тъпите руссиански тролове!
  —цитат от коментар 56 на Realist


  Тъпите русиянски тролове повтарят 1:1 посланията на Кремъл:

  "Ще забраним ДВГ, ще принудим хората да карат електрички"!

  Предателите всякакви Реалисти-Рубладжии, Кутровци, Месершмити и цялата останала паплач, повтарят, каквото чуят от Кремъл!

 68. 68 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 534 Неутрално


  То икономика не остана, те водород щели да внедряват.
  —цитат от коментар 1 на moreee

  Спокойно таварищ, вашата "икономика" не участва в тази игра. Дали е останало нещо от икономиката на матушката ти, нас това не ни интересува.
  —цитат от коментар 59 на Птеродактиль Северномонгольский


  Хубаво е, че Руското посолство, за своите електрокарни кампании, може да избира само сред невероятно тъпи идиоти - които и в Дискусия не можгат да влезнат, а са само курдисани да скачат "електро! електро!" и побеснели да ръсят тъпоумни обиди!

  С това разполага Кремъл!

 69. 69 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Добиването на водород чрез електролиза използва 3 ПЪТИ повече електрическа енергия от това, което поглъща една батерия.Такъв водород въобще няма никакъв смисъл да се използва в транспорта по простата причина
  —цитат от коментар 57 на Realist


  Рубладжиите си останахте все същите мчалоумни идиоти!

  Дизелово гориво от водород ИМА 35 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ЕНЕРГИЯ, ЗАТВОРЕНА В НЕГО, ОТКОЛКОТО ИМА КИЛОГРАМ ЛИТИЕВО-ЙОННА БАТЕРИЯ..

  ТРЪК С ТАКОВА ГОРИВО ЗАРЕЖДА ЗА 3 МИНУТИ, НЕ МУ ТРЯБВАТ ОПЪНАТИ НАСАМ-НАТАМ КАБЕЛИ, НЕ МУ ТРЯБВАТ ЗАРЯДНИ СТАНЦИИ, А МОЖЕ ДА СИ ВЗЕМЕ 4-5 ТУБИ И СЛЕД 1000 КИЛОМЕТРА ЗА 3 МИНУТИ ДА ЗАРЕДИ И ДА ИЗМИНЕ ОЩЕ 1000 ..

  Като за тъпи руски електрокарни тролове - клипчета, дано този път ги схванат , поне малко ..

  "Този път" щото до сега поне 7-8 пъти съм обяснявал , със същите клипчета , на руския електро-мурзилкаж .. на всякакви там Реалисти, Месершмити, Дългия, Кутрото и останалите рублозависими ..

  https://www.youtube.com/watch?v=VonWJYysl3k&t=46s

  Европа е поела път КЪМ ВЪГЛЕРОДНА НЕУТРАЛНОСТ и ВЕИ икономика .. Многократно съм го казвал..

  А как това да се приложи към транспорта , към строителството, към селското стопанство, към риболова ?

  Малоумните рубло-електрокаристи , така и не можаха да разберат, че багери, булдозери, валяци, асфалтови машини - в строителството , комбайни, трактори, сламопреси, силажокомбайни - в селското стопанство, кораби-сейнери, кораби траулери , рефриджераторни кораби са дизели и дават на хората риба, в горите мащините също са дизели ..


  Ето едно от решенията

  https://www.youtube.com/watch?v=XIdg6o7zDZA

  Това е бъдещето - въглеродната неутралност! Видяхте ли - добива се водород, който се смесва с СО2 от въздуха, и така СЕ НАМАЛЯВА НИВОТО НА ПАРНИКОВИТЕ ЕМИСИИ.. добитите горива са ВЕИ и могат веднага да се ползват в съществуващите машини!

  Всичко ще се задвижва с въглеродно-неутралнен възобновяем източник!

  Интересно ми е, как би могъл риболовен кораб да е на батерии?
  Трактор който оре - на батерии.. ??

  Пътни машини изграждат участък от магистрала - и са на батерии ??
  Машини в горите и по полето - на батерии ??
  Глупости !

  Русоробите-електрокаристи са явно без никакъв мозък!
  Пасолят е подбрал най-най-най-тъпите и им е посочил място пред клавиатурите, да славят Путин и електрото!


  Ето го ВЕИ решението - нискоемисионни горива и ВЕИ икономика!
  Европа ще постигне нулева въглеродност!

  https://www.youtube.com/watch?v=HFKkqqdm5BE&t=25s

 70. 70 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#57] от "Realist":"и 5 пъти по- евтино"и
  При използване на възобновяема енергия като слънце или вятър, дори още повече.
  —цитат от коментар 58 на Realist


  Русофилски електрокарни глупости..
  Точно обратно , в пъти е по-скъпо при втория вариант, а никакво "5 пъти по- евтино за използване. "

  Кремъл не може, да събере читави тролове за налудните си кампании из форуми!
  Това е добрата новина!

  Но не са само българските форуми!

  И в самата Русия на налудното пропутиново електрокарно бръщолевене му се отгонваря с аргументи!

  ------------------
  «Очередная глупость»: в России намерены запретить бензин и дизель

  МОСКВА, 3 августа , 13:11 — REGNUM Глава правительства .. дал поручение вице-премьеру Аркадию Дворковичу проработать предложения по мерам господдержки развития электрического транспорта, пишут «Известия».

  Подробности: https://regnum.ru/news/economy/2306698.html .. „
  ----------------------

  "Поредна глупост" - ей как се оценяват кремълските напъни за електро и забрана на бензин и дизел !

  Единствено отчаяните русороби останаха да късат рубашки из форумите "електро! електро"

 71. 71 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#7] от "dpnps":

  Може и да може, но реално сондира и открива нефт и газ на суша и в спорни морски води, където се стига до военна конфронтация със САЩ. Башка печалбата от петролната война, която беше спечелена от Китай, запълнил де що има празни места с евтин нефт. Най-старият Институ по водорода е в Саудитска Арабия... В рамките на нашия живот няма да има нищо по-ефективно от тубата с дизел. Половината население в света въобще няма или има само ограничен достъп до ток, като гори дървета, храсти и животински изпражнения. Дори да стане Германия изцяло водородна, а Франция - атомна, това никак не влияе на планетата като цяло.

 72. 72 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 534 Неутрално

  ЕС трябва да се копперира с Китай в областта на възобновяемата енергия.“До края на тази година Китай има възможност да увеличи с 52% капацитета на вятърна и слънчева енергия, в сравнение с добавения през 2019 г., съобщава Bloomberg.Най-големият потребител на енергия в света има възможност да добави към своята мрежа 36,65 гигавата вятърни мощности и 48,45 гигавата слънчева енергия, става ясно от анализ на National New Energy Absorption Monitoring and Warning Center.“https://www.investor.bg/aziia/336/a/kitai-moje-da-uvelichi-kapaciteta-si-na-vyzobnoviaema-energiia-s-52-prez-2020-g-304962/
  —цитат от коментар 7 на dpnps


  Тези нови мощности слънчева енергия са комай ок. 3% от целокупното средно потребление ..
  Иначе Китай премина отдавна на курс към електромобили и това е един от факторите, които доведоха до рекорд в употребата на въглища ..

  ---------------------
  China’s coal consumption on the rise

  https://images.theconversation.com/files/257208/original/file-20190205-86198-1i5ds7e.PNG?ixlib=rb-1.1.0&q=45&auto=format&w=754&h=476&fit=crop&dpr=1

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK