Пари срещу законност в ЕС - българските евродепутати са разделени

Пари срещу законност в ЕС - българските евродепутати са разделени

© Associated PressДали средствата от Европейския съюз ще се получават само срещу спазване на определи норми и "доказване", че дадена държава спазва принципите на върховенството на закона и отговаря на демократичните стандарти в Европа?


Дебатът се води в последните две години, откакто Брюксел предложи механизъм за ограничаване на достъпа до средства в следващата многогодишна финансова рамка. Сблъсъкът на мнения изглежда предопределен. В Източна Европа държави като Полша и Унгария негодуват; те твърдят, че европейските процедури срещу тях и периодичните критики за погазване на независимостта на институциите и (особено в унгарския случаи) свободата на медиите могат да станат повод за политическа атака и да ги лишат от жизненоважно финансиране. Експерти в България и други европейски страни смятат, че състоянието на българската демокрация може да стане причина до Варшава и Будапеща скоро да се нареди и София.


Днес темата отново е актуална. Евродепутатите ще обсъдят със Съвета на ЕС и Европейската комисия предложението за превръщане на върховенството на закона в задължително условие държавите членки да получават финансиране от следващия седемгодишен бюджет на ЕС (който в момента е обект на преговори). Европарламентът (в предишния си състав) е изразявал принципно съгласие Европейската комисия да работи с независими експерти за установяване на "широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава" и да замразява или спри финансиране при нужда.


"Условието"?
В понеделник заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова подгря дебата - тя заяви, че върховенството на закона, включващо независимостта на съдебната система, трябва да е "условието" за достъп както до структурните фондове, така и до фонда за възстановяване от кризата с коронавируса. Тази позиция няма да се приеме добре от част от евродепутатите, които и без това са загрижени как ще се защитават крайните бенефициери, какви ще са критериите за погазване на законността и кой ще ги оценява. Разделени са и българските представители, които "Дневник" попита за позицията им на брифинг преди започналата вчера пленарна сесия на ЕП.


"Малко съм резервиран за (думата) "условието" - европейското финансиране не може да бъде използвано като инструмент за наказание или поощрение," каза Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП. Той подчерта, че е грешка представата за парите, отпускани срещу реформи в конкретни сектори, като нещо, с което разполага държавата. "Всяко евро е под мониторинг... и в момента върховенството на закона е условие да получаваш пари."


Макар да не оспорва, че споменатите от Йоурова критерии трябва да участват във формулата, за него първо е нужен отговор на много въпроси - "с каква тежест" ще са; кой ще "мери" върховенството на закона и по какви критерии; дали ще го прави "анонимна комисия от експерти" (такава идея се появи в плана на Брюксел); има ли "механизъм за защита", ако една страна бъде неправомерно обвинена. Освен това не бива да бъдат засягани интересите на данъкоплатците, които страдат, ако държава бъде санкционирана по този начин.


Радан Кънев, от "Демократична България", но от същото политическо семейство в Европарламента, е на друго мнение. "Това е философски, а не технически въпрос - няма никаква връзка с техническите елементи на механизма за отпускане на средства, за които говори Новаков." От една страна техническите норми и в момента според него не са на необходимото ниво - нито ефективността в използването на средствата, нито контролът. От друга, "честно е данъкоплатецът да плаща - той си е избрал правителството." Макар темата засега да е болезнена основно за Полша и Унгария, "вярвам, че България върви към това да стане третият член на компаинята по свобода на медиите и независимост на правосъдието, макар че се надявам да не стигнем дотам".


Въпросът е "докъде се простират правомощията на европейските институции към европейския данъкоплатец и европейския бюджет" и дали ще се даде на ЕС възможност и за политическа преценка. Такава стъпка би направила отговорността политическа и би била "един от най-големите демарши към федерализация на ЕС." "Като български гражданин винаги съм разчитал, че европейските институции имат по-голяма отговорност какво се случва в България... че гаранциите за правата на всеки европейски гражданин ще бъдат скрепени с възможността за санкции при нарушаването им. - както за правосъдието, така и за медийната свободата... Един такъв механизъм е спирачка, която се надявам да бъде натисната."


Гаранции за европейските граждани


Искра Михайлова от ДПС/"Обнови Европа" също подкрепя превръщането на върховенството на закона в ключов критерий и подчертава, че това е позицията и на групата ѝ в ЕП. И тя обаче има въпроси.


От една страна трябва "да се намери форма, при която ЕС да може да реагира" с механизъм за спиране на фондове при необходимост, но "без да се засягат правата на европейски граждани". "Кой ще гарантира, че студентите няма да бъдат спрени (от програма Еразъм+ - бел. ред.), ако страната бъде санкционирана?"


Политически погледнато "съм твърдо "за", независимо дали това са структурни фондове, (фонда за) справедлив преход или за възстановяване," каза още Михайлова. Как и дали обаче ще се синхронизира механизмът с действащите за структурните и инвестиционни фондове? "Надяваме се, че есента, когато излязат първите доклади за върховенството на закона във всички страни членки, ще имаме база да разсъждаваме какви са критериите на ЕК, отчела ли е позицията на гражданското общество, медиите, НПО, и дали има силите да продължи напред."


Евродепутати вече дадоха сигнал тази година, че се очертава все по-голямо съгласие за въвеждане на правилото. Дали то да е ръководното, както каза Йоурова, може да е по-трудният въпрос. Днешният дебат няма да го реши, тъй като държавите членки още не са се споразумели за обща позиция и законодателните преговори със Съвета на ЕС не са започнали.


Според еврокомисаря за правосъдието Дидие Рейндерс този механизъм би имал смисъл в комплект с годишните доклди за върховенство на закона в страните членки и създаването на прокуратура на ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 740 Неутрално

  За ЕС върховенството на закона е "Родител 1, родител 2". Не съм оптимист.

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  Независимо какво мислят българските евродепутати, мярката “пари срещу законност” трябва задължително да се въведе.

  В устройствения договор на Европейския съюз не влиза задължение на германските, френските или холандските данъкоплатци да пълнят гушите на разни мафии в пленени държави.

  Достатъчно, стига толкова и баста!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Какво значи законност? България е пример за законна и послушна държава. С премиер, спящ с милиони, с агент на ДС, избиращ и назначаващ политици и съдии...

 4. 4 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 856 Любопитно

  ха-ха, герб и дпс отново заедно, в колебанията си за върховенството на закона

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2521 Весело

  "дадена държава спазва принципите на върховенството на закона и отговаря на демократичните стандарти в Европа?" - ние нито отговаряме, нито спазваме, нито имаме желание да го правим - БГ ОПравниците де. След век няма да има условия за спазване на ценностите на "нормалните" държави, защото няма и наченки дори. По документи даже няма да можем да се класираме, че капацитетите, накацали по БГ институции не знаят как да дотаманят нещата. Но пък хваленето е на първи план, че сме най-добрите и другите ако не бяха с техните вътрешно политически проблеми...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Новаков, който се чуди как ще бъде мерено това върховенство на закона, да провери в регистрите в Страсбург, колко пъти е осъдена българската държава и ще му се изясни механизма!

 7. 7 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  На сопола, прасето-паяк, прасето-тиква, прасето-рибка, прасето с каскета, на ПСП (самоопределила се като Шехерезада),... някой трябва да им обясни, че тяхната свърши. И задуха ли вятър откъм Брюксел, тарабите на кочината им ще се разхвърчат.
  Онзи ден, Христо Иванов разкова 4-5 тараби.

 8. 7 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Трябва да спрат всякакво евро-финансиране не само в България и да преосмислят за какво се харчат тези пари. Навсякъде се харчат за глупости, а в България и Източна Европа пълнят гушата на мафията и олигархията. Получава се добре обезпечена корупция финансирана от ЕС.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Весело

  "Той подчерта, че е грешка представата за парите, отпускани срещу реформи в конкретни сектори, като нещо, с което разполага държавата. "Всяко евро е под мониторинг... и в момента върховенството на закона е условие да получаваш пари.""

  Тогава какъв е проблема ? Защо се притесняват да подкрепят нещо, което и сега уж действало ?

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Дано успеят да дефинират законност.

  Щото за сега се използва като разтегливо понятие за натиск над тези дето не искат мигранти.

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Весело

  Скоро и пълна проверка на Кьовеши как се усвояват евросредствата у нас !

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#4] от "Stewie":

  “...ха-ха, герб и дпс отново заедно...”

  Защото те разпределят (крадат) субсидиите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Проблема е, че тази "законност" я пишат тъкмо тези, които усвояват. Докато не се разпусне НС и не минем на директно управление от Брюксел нищо няма да се промени. Предпочитам ясни правила пред мътен мутро-суверинитет

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 14. 14 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#4] от "Stewie":“...ха-ха, герб и дпс отново заедно...”Защото те разпределят (крадат) субсидиите.
  —цитат от коментар 12 на Norman Granz


  Когато започнете вие да ги крадете положението значително ще се подобри.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Разстроено

  За съжаление за нас ЕС и неговите институции останаха последна надежда за отстояване върховенството на Закона в Отечеството!!!

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#15] от "selqnin":

  “За съжаление за нас ЕС и неговите институции останаха последна надежда за отстояване върховенството на Закона в Отечеството!!!”

  По две линии: завъртане на кранчето и наказателно преследване на крадците.

  Затова Барба Ганьосите и придворната им прокуратура още по времето на Цацата бяха толкова против избирането на Кьовеши.

  Затова и невъзпитаните им тролове я мразят толкова, че се подиграват и с името й.

  Нищо - тя им знае и кътните зъби, защото идва от подобен разграден (макар и не чак толкова) двор.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#15] от "selqnin":

  "За съжаление за нас ЕС и неговите институции останаха последна надежда за отстояване върховенството на Закона в Отечеството!!!"

  Блажени са верующите, тяхно е Царството небесно. На никой в ЕС не му пука за върховенството на закона. За тях важното е да слушкаш,да папкаш и да съблюдаваш правата на ЛГБТ. И преди да започнеш да ме оборваш, ти ми кажи чувал ли си някога лоша дума от ЕС за Борисов???

 18. 18 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3558 Разстроено

  Колкото и да звучи неприятно, Андрешко си знае работата и ще се старае всячески да се измъква от всякакви неблагоприятни за него ситуации.

  Неслучайно Данте е рекъл за такива случаи "Надежда всяка оставете"...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 19. 19 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#16] от "Norman Granz":

  Защо за 10 години кражби на Борисов нито веднъж не чухме критика от ЕС към него??? Шарл Мишел го кани на закуска, Фон дер Лайнен - на вечеря, Меркел го прегръща, Юнкер го гали по главичката. Унгария, Полша и Чехия ги попиляха, а за нашата Тиква нито дума, ЗАЩО????

 20. 20 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Оставете хищниците гладни и те ще се самоизядът!

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 21. 21 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Крайно време е да се спрат кинтите на всички източноевропейски тарикати. Бързо ще стане ясно, че управлението е за умни и можещи хора, а не за бандити....

 22. 22 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 339 Неутрално

  До коментар [#16] от "Norman Granz":Защо за 10 години кражби на Борисов нито веднъж не чухме критика от ЕС към него??? Шарл Мишел го кани на закуска, Фон дер Лайнен - на вечеря, Меркел го прегръща, Юнкер го гали по главичката. Унгария, Полша и Чехия ги попиляха, а за нашата Тиква нито дума, ЗАЩО????
  —цитат от коментар 19 на moreee


  Защото наше момче е послушко. Докато той спазва "генералната линия на Партията" тука всичко ще е наред с върховенството на закона.

 23. 23 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 755 Неутрално

  е добре де как може да се дават пари взети от данъкоплатците изкарани с много усилия и да се дадат на мафията ?
  естествено че това трябва да бъде най важният критерии за отпускане на средствата. в бг мутрата за всеки лот от магистрала взима около 10мил евра по не официални данни, в пачки от по 500 евро или в кюлчета злато.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 24. 24 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  кой ще "мери" върховенството на закона и по какви критерии
  —цитат от коментар 0 на др Новаков


  Спецялна комисия, подбрана лично от др Сорос. За да се пестят средства от евробюджета може да се ползва директно ГРЕВИО.

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До 19:"moreee"...:Защо за 10 години кражби на Борисов нито веднъж не чухме критика от ЕС към него??? Шарл Мишел го кани на закуска, Фон дер Лайнен - на вечеря, Меркел го прегръща, Юнкер го гали по главичката. Унгария, Полша и Чехия ги попиляха, а за нашата Тиква нито дума, ЗАЩО????[/quote]

  Ще ти обясня. С думи прости. Изброените имена не канят барба Ганьос, или оня дето спи с пистолета, а канят представителя на суверенната българска нация. и правят големи усилия за да издържат няколко часа в компанията му, или няколко минути, докато се снимат.
  И ако си забелязал, интересът към личността му е почти нулев - интервюивират го само наши мисирки.

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  "...Блажени са верующите, тяхно е Царството небесно. На никой в ЕС не му пука за върховенството на закона. За тях важното е да слушкаш,да папкаш и да съблюдаваш правата на ЛГБТ...."

  Пука им. Никой не иска за съсед объркани нации с проблеми, източници на безброй пълчища от навлеци-мигранти.

 27. 27 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Черна гора ще дръпне напред, защото разреши еднополовите бракове.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Разделени??

  Взятка ли е - взимай.
  Подкуп то не е ;)

  "Пари срещу законност в ЕС -
  българските евродепутати са разделени"

 30. 30 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Европейските пари подхраниха мафията в България. С тях на практика мафията укрепна и превзе държавата. И присвояването продължава, не е спирало. Ако ЕС наистина иска да бъде полезен на България е незабавно да врътне кранчето на мафията.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ами в СЕС*а не знаят какви услуги праят.
  *СЕС: Съвет на ЕС.

  Върховният Закон КРБ показа Члена си 5 и каза:
  Непосредствен съм. Действащ.
  Казах.

  Действа Върховно и Непосредствено.

  Ама кой да знай... царя далече.

  Пъдар се довлече и рече:
  Ся кво прайм?
  Ся!

  и... наложи се да отложим
  върховенството

  До коментар [#4] от "Stewie":

  ха-ха, герб и дпс отново заедно, в колебанията си за върховенството на закона

 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Верно, според репортаж на Елин Пелин от Третото българско царство ;)

  Частен предприемач Андрешко могъл да си позволи да зареже тлъсти бакшиш
  и (държавен?) бирник в тъмна кална нощ... и животинска тяга...
  и файтона си с екстри, за да предпази брато си беден Станойко...
  а и да му е леко на душата.

  Защо плачеш, дедо Андро?
  Причина: внуче Андрешко, успело и преуспеващо ; или бирник изедник?
  Самоопредели се ;)

  По-добре, разтегни акордеона...

  До коментар [#18] от "дедо Андро":
  Растроено

  Колкото и да звучи неприятно, Андрешко си знае работата
  и ще се старае всячески да се измъква от всякакви неблагоприятни за него
  ситуации.

 36. 36 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1560 Весело

  За ЕС върховенството на закона е "Родител 1, родител 2".
  —цитат от коментар 1 на moreee


  Популистите само с това ни плашат... Много ги е страх "Родител 1 и родител 2" да не преборят корупцията!

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Естествено , че са разделени. Нали началниците на някои от тях доста добре усвояват еврофондове.

 38. 38 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Какво значи законност? България е пример за законна и послушна държава. С премиер, спящ с милиони, с агент на ДС, избиращ и назначаващ политици и съдии...
  —цитат от коментар 3 на Lazarus


  Такива Брюксел не ги гони, даже им дава огризки от френско-испанската трапеза.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 39. 39 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  До коментар [#16] от "Norman Granz":Защо за 10 години кражби на Борисов нито веднъж не чухме критика от ЕС към него??? Шарл Мишел го кани на закуска, Фон дер Лайнен - на вечеря, Меркел го прегръща, Юнкер го гали по главичката. Унгария, Полша и Чехия ги попиляха, а за нашата Тиква нито дума, ЗАЩО????
  —цитат от коментар 19 на moreee


  А, нема да доживееме.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 40. 40 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Няма как Грънчо да не им ги пълнят ,спрат ли да им плащат ,идва Русия с Колнелия и , и там ти по добре ги знаеш кои са Така че ще плащат къде ще ходят

  гошо
 41. 41 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#16] от "Norman Granz":

  Ти уж се пишеш политически грамотен Не виждаш ли ,че ако не Бойко на власт, у нас ще дойде някой като Орбан и тия от сегашния джендърски ЕС, си слагат още един таралеж в гащите

  гошо
 42. 42 Профил на Емил 47
  Емил 47
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Не обичам ГЕРБ и пребоядисаните му ръководства,но ме втриса,само като си представя СЛУЖЕБНО правителство, съставено от старшина РАдЛЕВ .

  emil_47
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK