Водещи университети в САЩ оспорват в съда отмяната на визи за студенти с онлайн обучение

Кампусът на Масачузетския технологичен институт.

© Associated Press

Кампусът на Масачузетския технологичен институт.Две американски висши училища - университетът в Харвард и Масачузетският технологичен институт (Massachusetts Institute of Technology, MIT), заведоха днес дело във федерален наказателен съд с искане да бъде блокирано решението на правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп да отмени визите на чуждестранни студенти, чието обучение ще остане онлайн в началото на следващата учебна година, предоха световните агенции.


Ще се защитаваме решително по това дело, за да позволим на нашите чуждестранни студенти и на чуждите студенти от всички университети в страната, да продължат следването си без риск да бъдат експулсирани, подчерта в туит президентът на Харвардския университет Лорънс Бакоу, съобщи "Франс прес". Бакоу заяви днес, че разпореждането е направено без предупреждение и неговата жестокост е надмината единствено от неговата безразсъдност, предаде ДПА.


Правителството на Доналд Тръмп обяви в понеделник, че няма да позволи на чуждестранните студенти да останат в САЩ, ако техните университети са решили заради пандемията през следващата учебна година да се преподава само онлайн. Американският президент вчера разкритикува престижния университет в Бостън, като нарече "нелепо" решението му наесен всички курсове да бъдат онлайн заради пандемията.
В Харвард има близо 5000 чуждестранни студенти от общо 23 хил. В Масачузетския технологичен институт, чийто кампус е съседен на този на Харвард в Бостън, близо една трета от студентите са чужденци.


Според внесената днес във федералния съд в Бостън жалба, насочена срещу министерството на вътрешната сигурност, имиграционната полиция, митническите власти и техните служители, това решение "е хвърлило в хаос Харвард и Масачузетския технологичен институт, както и всички висши учебни заведения в САЩ", предаде АФП. Посочва се, че решението е било взето без оглед на здравето на студентите, преподавателите, административния персонал и оставя стотици хиляди чужди студенти без възможност да следват в САЩ. За да могат да останат, правителството на Тръмп настоява те да се прехвърлят в университети, където обучението ще бъде присъствено.


Вносителите на жалбата заявяват, че решението на правителството на Тръмп е "произволно и своенравно" и не "взима под внимание важни аспекти на проблема". Според учебните заведения това е


опит да бъдат принудени университетите да се върнат към присъствено обучение,


независимо от здравните рискове. Затова настояват съдът да не допусне влизането в сила на това решение, съобщи АФП. Тръмп вчера беше домакин на кръгла маса, чието заседание беше излъчвано в реално време на сайта на Белия дом. В кръглата маса участваха преподаватели, които се застъпваха за отваряне на училищата наесен, като много от тях изтъкваха, че ако не са в класните стаи, студентите и учениците рискуват да пострадат от психически проблеми и образователен дефицит.


Днес Тръмп удвои натиска си като заплаши да съкрати финансирането на училища, които не отворят врати през следващия учебен срок. Той посочи, че Германия и други държави връщат децата в клас. Директивата на американското правителство предизвика ответна реакция от университети от всички краища на САЩ, които изтъкват, че чуждестранните студенти имат важно място в техните общности, предаде Асошиейтед прес. Много висши училища зависят от приходите от такси за обучение, които при студентите от чужбина са по-високи, отбелязва АП. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK