ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Претъпкани сгради с течащи покриви - къде живеят работниците в германските кланици

Претъпкани сгради с течащи покриви - къде живеят работниците в германските кланици

© Associated Press



Мухъл, рискове от падане на работници, течащи покриви, в отделни случаи "катастрофални санитарни възли", пълна липса на дезинфектанти. "Най-лошите опасения се потвърдиха", пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг" за доклада на здравните власти в Северен Рейн-Вестфалия, открил поне 1863 случая на нередности в жилищата на работниците в кланиците.


Месната индустрия и условията, които предлага на предимно източноевропейските си служители, станаха основна тема в Германия, след като "Тьониес", най-голямата кланица в страната, се превърна в огнище на коронавирус. Малко по-рано това стана и с "Вестфлайш", друг лидер в месопреработвателния сектор, в същата провинция. Двата инцидента заедно повдигнаха въпроса как може да се променят условията на работа и живот за персонала, често нает от подизпълнители, за да се отклони отговорността на големите компании, и подлаган на тежък труд в неблагоприятна среда.


Инспекцията е извършена преди откриването на огнище на коронавирус в "Тьониес". Представен пред парламента в Северен Рейн-Вестфалия от регионалния здравен министър Карл-Йозеф Лауман, докладът обхваща резултатите от проверката на 650 сгради с над 5300 работници в месната индустрия (далеч не целият им брой - само в "Тьониес" персоналът наброява над 6500 души).


"Катастрофално" положение в тоалетните




Четири апартамента - всички в Гютесло (където е "Тьониес"), Еспелкамп и Бохум - е трябвало да бъдат евакуирани заради сериозни структурни дефекти и здравни рискове, се посочва в доклада.


ФАЦ и "Шпигел" определят новите данни за условията като шокиращи, въпреки че германската общественост вече започна да се запознава с проблемите на работниците в месната индустрия. Изреждат се някои от тях:


- липсват елементарни хигиенни мерки;


- няма планове за почистване;


- тоалетните са в "катастрофално" положение;


- в някои апартаменти има плъхове или насекоми;


- апартаментите не отговарят на условията за пожарна безопасност.


Блоковете за работниците не само често са претъпкани; някои от тях лесно могат да се срутят.


Възможна ли е инспекция и след пандемията


Изненадващо малко на този фон са нередностите при настаняването на селскостопанските работници - около 170, и то сравнително дребни, нередности са открити в места, където живеят близо 5800 души в провинцията.


Според Лауман проверката и в двата бранша е станала възможна само заради пандемията - властите нямат право на подобни действия. Той обаче търси начин да регулира дейностите в сектори, наемащи чужди работници, и специално в месната индустрия още от миналата година, когато щатът изготви доклад, описващ хиляди случаи на нередности, свързани с условията на труд. Лауман увери, че според него е нужна промяна в законите на федерално ниво, за да може жилищните помещения на трудещите се в такива сектори да бъдат инспектирани и след като приключи пандемията.


"Тьониес" остава затворена поне до средата на юли - бе разрешено само на административния персонал да се върне на работа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK