България влезе в "преддверието" на еврозоната

България влезе в "преддверието" на еврозоната

© ecb.europa.euБългария и Хърватия са приети в механизма ERM II, където в следващите 3 години страните се подготвят за приемане на единната европейска валута, съобщи "Ройтерс", цитирайки Европейската централна банка. В самото съобщение няма посочени срокове за престой в "преддверието" на еврозоната, но обикновено ставадуа за 2 години плюс още около една година за техническа подготовка за отказа от национална валута и приемане на еврото.


Така еврозоната може да се разшири с нови членове за пръв път от 2015 г. насам. Тогава Литва стана 19-ят член.


ЕЦБ посочва още, че обменният курс на българския лев е 1.95583, а на хърватската куна - 7.53450 за едно евро.
"Стандартна флуктуация от плюс или минус 15% ще бъде наблюдавана около централния обменен курс на лева", се казва още в съобщението за България.


"В същото време - допълват от ЕЦБ, след внимателна оценка на това доколко е подходящ и усточив валутният борд на България, се приема, че България се присъединява към механизма при условията на съсществуващия валутен борд като едностранен атажимент, като така не се възлагат на ЕЦБ допълнителни задължения."


"Споразумението за участието на лева в ERM II се основава, наред с другото, на ангажимента на България едновременно да се присъедини към ERM II и Банковия съюз и да се приключат от българските власти пакет от мерки, описани в писмото им за намерение от 29 юни 2018 г., които са много важни за гладкото преминаване към и участие в ERM II."


Към съобщението е добавено писмото от 9 юли 2020 г., с което управителят на Българската народна банка Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов изразяват официално "твърдото намерение" на България да влезе в ERM II и "в крайна сметка да въведе еврото". Изброяват се и основни мерки - законови и регулаторни - в България и сроковете за въвеждането им в следващите 2 години.


България влезе в "преддверието" на еврозоната


ЕЦБ посочва, че България трябва да продължи да приема мерки в 6 сектора:


- банков надзор
- макропруденциалната рамка (т.е. политиките за наблядаване на цялата финансова систума, откриване и предотвратяване на рискове и слабости в нея - бел.ред.)
- надзор на небанковия финансов сектор
- рамка за борба с прането на пари
- рамка за обявяване в несъстоятелност
- управление на държавни предприятия


"България също така ще продължи да прилага широк спектър реформи в правораздаването и борбата срещу корупцията и организираната престъпност в страната в свтлината на тяхното важно значение за стабилността и интегритета на финансовата система.(...)


Страните по ERM II пирветстват положителната оценка на прилагането на тези ангажименти от ЕЦБ и Европейската комисия. ЕЦБ обявява днес създаването на тясно сътрудничество с Българската народна банка", се казва още в съобщението на ЕЦБ от Франкфурт.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK