Отричането на геноцида в Сребреница е недопустимо

Отричането на геноцида в Сребреница е недопустимо

© ReutersИстината трябва да се защитава, а за жертвите трябва има справедливост - това е единственият шанс да се предотврати геноцидът в бъдеще, подчертава Дуня Миятович, комисар по човешките права към Съвета на Европа, пише комисарят за човешките права съм Съвета на Европа Дуня Миятович за "Дойче веле".


Това, че преди 25 години в босненския град Сребреница бе извършен геноцид, е безспорно. Потвърждават го множеството присъди на международни съдилища. Въпреки това много политици продължават да отричат тази истина. Така те задълбочават страданията на оцелелите и застрашават мира.


При клането в Сребреница загинаха над 8000 души, предимно босненски мъже и младежи. 30 хил. души бяха прогонени - от армията на Република Сръбска под командването на един междувременно осъден военопрестъпник и със съучастието на пасивната международна общност. Вместо това престъпление да бъде признато за една от най-ужасяващите глави в съвременната европейска история и да се работи за помирение, много известни политици и обществени личности в Босна и Херцеговина и Сърбия разпалват искрите на национализма и умишлено сеят омраза. А това е опасно.


Военопрестъпници на високи постове
Отричането на клането отслабва способността на обществото да съзре индикациите, които могат да доведат до нови жестокости. Освен това то накърнява както жертвите, така и оцелелите, и им отнема признанието и справедливостта. Отричането възпрепятства борбата срещу безнаказаността за военните престъпления и в крайна сметка възможността за помирение.


На политическата реторика, която отрича клането, делегитимира съдилищата и възхвалява военопрестъпниците, не е сложен край. Военнопрестъпници дори заемат високи обществени постове в Република Сръбска, кандидатират се за постове в Сърбия или водят активен обществен живот. Като същевременно разпространяват същите отблъскващи възгледи и лъжи, които още преди 25 години са довели до толкова много човешки страдания.


Би било заблуда да се смята, че този проблем се свежда само до Босна и Херцеговина и Сърбия. Двете държави със сигурност трябва да сторят много повече, за да се преборят с безнаказаността и отричането на клането. Същевременно обаче европейските държави, както поотделно, така и като част от международни организации, трябва да се отърсят от безразличието и да положат усилия за постигането на справедливост и помирение на Балканите.


Мълчанието на международната общност


Макар Международният наказателен съд за бивша Югославия да беше създаден, международната общност се забави твърде дълго с настояването към държавите от региона наистина да изправят пред правосъдието извършителите на клането. Минаха години, докато обвинените личности бъдат предадени на Хага. А и днес международната общност мълчи по отношение на необходимостта отричащите клането да бъдат спряни и наказани.


Това отричане засяга всички ни. Тъй като то подкопава справедливостта за жертвите, достигната с толкова усилия. То води до разделение и недоверие между хората и така прави конфликтите в обществото и между държавите по-вероятни. Това трябва да се има предвид особено днес, когато неонацистките и националистическите партии в Европа почти навсякъде отново са във възход.


Какво трябва да се направи?


Първата стъпка би било приемането на закони на национално ниво, които да наказват отричането на клането. Такива закони вече има в множество европейски страни. Следващата стъпка би било въвеждането на Международен ден в памет на клането в Сребреница. Тази молба на майките от Сребреница съществува отдавна и е най-малкото, което международната общност би могла да предприеме. Но преди всичко е необходимо разясняване и обсъждане на темата - учебниците в цяла Европа трябва да представят обективно геноцида в Сребница.


За целта се изисква единствено и само политическа воля. Определянето на един такъв ден няма да струва нищо на международните организации, но пък ще означава много за оцелелите - като знак за ангажимента спрямо справедливостта и истината. Същевременно ще бъде признато човешкото достойнство на жертвите и оцелелите от клането в Сребреница.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2456 Неутрално

  Отричането на арменският геноцид също е НЕДОПУСТИМО.
  Отричането на геноцида на българите по време на "присъствието" е също НЕДОПУСТИМО.
  Отричането на геноцида над тракийските българи също е НЕДОПУСТИМО.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 2. 2 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  Мълчанието на международната общност доведе и до Крим ,Украйна,Сирия.
  Мълчанието помага на такива като Милошевич,Путин,Ердоган пък и на такива като Методиев!

  klimentm
 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3824 Неутрално

  Как може да се отрича клането на 8 000 души, след като самите сърби са го признали ? Сега ли ще тръгнат да пренаписват фактите ? По - добре да се получат от грешните си, иначе ще ги повторят отново.....

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  Едно от символичните престъпления на сърбите в поредицата от войни, които водиха срещу народите от разпадналата се Югославия. Бог да прости жертвите и дано това никога да не се случва отново на Балканите. И тъкмо под знака на тези трагични и престъпни събития би трябвало днес политическите сили да осъдят опита на Ахмед Доган да разпали етническо напрежение като остана в Отманли и привика 3000 свои съпартийци. И най-дълбоки благодарности на протестиращите, които не се поддадоха на провокацията и се държаха културно и човешки със симпатизантите на Доган. Уважение и към тези хора от Родопите. Слава богу, че тук имаме достатъчно здрав разум и човещина, въпреки мръсните политически игрички някога на Тодор Живков, а днес на Ахмед Доган (без да ги поставям на една плоскост, защото Тодор Живков извърши непростими престъпления към турците).

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3747 Разстроено

  е недопустимо
  =========
  Да, но......на един австрийски писач, дори и Нобел му връчиха....задето каза че е допустимо.
  Гнусен гаден двоен стандарт......

  Bukalemun
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3747 Неутрално

  До коментар [#2] от "klimentm":

  Специално в Сирия.....да се вини Ердоан, че спаси 3.6 милиона от явна смърт......е преди всичко.....типично американски начин на мислене......

  Мъката американска.....чемтия хора не умряха.....е впечатляваща.....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1479 Любопитно

  е недопустимо=========Да, но......на един австрийски писач, дори и Нобел му връчиха....задето каза че е допустимо.Гнусен гаден двоен стандарт......
  —цитат от коментар 5 на eti mehter


  А Турция кога ще признае геноцида над арменците ?

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3747 Неутрално

  До коментар [#7] от "nessarox":

  Никога.....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1479 Любопитно

  До коментар [#7] от "nessarox":Никога.....
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  Двоен стандарт или отричане на историята ?

  Питам само, далеч от идеята съм за провокация .

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3747 Весело

  До коментар [#7] от "nessarox":

  Геноцид..... 😁..... Такава дума дори не е съществувала тогава.....
  Запада периодично си измисля някакви думички......и после с тях прави политика.....
  Тия номера вече не минават.....
  60 милиона индианци са избити в Америка....... ама не е геноцид.....
  Така добре ли е..... 😝....?

  Bukalemun
 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Къде видя че обвинявам Ердоган за Сирия или за нещо такова? Или гузен негонен бяга? Ердоган е класически диктатор в собствената си страна и има да направи още много,много зулуми!

  klimentm
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3939 Весело

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  А за индианците избити в Амазония,Ориноко и Патагония не те ли боли? Или само за тези в Сев Америка?

  klimentm
 13. 13 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Неуважаема Дюля, геноцид в анклава Сребреница имаше първо от страна на мюсюлманите в периода на 1992-95, но ти, както и целият двуличен Запад, не говорите за него. За целия низ от изнасилвания, убийства, грабежи и побои.

 14. 14 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Бях гледал по немска телевизия действителен запис как убиват тези в Сребреница.Беше ужасно.

 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2809 Гневно

  "Първата стъпка би било приемането на закони на национално ниво, които да наказват отричането на клането. Такива закони вече има в множество европейски страни. Следващата стъпка би било въвеждането на Международен ден в памет на клането в Сребреница. Тази молба на майките от Сребреница съществува отдавна и е най-малкото, което международната общност би могла да предприеме. Но преди всичко е необходимо разясняване и обсъждане на темата - учебниците в цяла Европа трябва да представят обективно геноцида в Сребница."

  Ашколсун! Брюкселските бюрократи приеха със съжаление и вече забравиха превръщането на Света София от музей в джамия! За клането което са извършили в храма османските главорези и дума няма да споменат но за измисленият геноцид-клане?! в Сребреница щели да искат наказения за тези които го отричат!? Абе що не искате същото за арменския геноцид бе лицемери гнусни?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  60 милиона индианци са избити в Америка..
  —цитат от коментар 10 на eti mehter


  Те толкова никога не са живяли там, какво остава шепата европейци да успеят да избият толкова ..... по полека с лъжите.

 17. 17 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 647 Неутрално

  "Същевременно обаче европейските държави, както поотделно, така и като част от международни организации, трябва да се отърсят от безразличието и да положат усилия за постигането на справедливост и помирение на Балканите."

  Тая истрещяла патка! "европейските държави" бяха пасивни участници в клането! Има я хронологията, как холандските п*тки направо дават карт бланш на сръбските главорези! Взе ли тази Европа поука от това гнусно срамно петно?! Другия път! Ама прдължава в същия дух да ръси морално превъзходство към останалия свят!

  Winora forever
 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3747 Неутрално

  До коментар [#12] от "klimentm":

  Най много ме боли за северно американските индианци.....и има защо.....
  Днес, държавата която се е разположила на тяхната територия.....теърди че е най голямата демокрация на света.....
  Ейтова е хипер дразнещо и анти хуманно....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  СЪЩОТО ТРЯБВА ДА ВАЖИ ЗА ВСИЧКИ ГЕНОЦИДИ !!!
  ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗА ТЕЗИ НА ГЪРЦИ, АРМЕНЦИ И АСИРИЙЦИ ИЗВЪРШЕН ОТ ТУРЦИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3747 Неутрално

  До коментар [#16] от "Alex Ivanov":

  Живели са......дори и повече.....
  А за 400 години да избиеш 60 милиона, не е никак трудно.....
  Особено ако имаш демокрация като американската......
  "Не мога да дишам".....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2809 Любопитно

  А тези на снимката какви са?! Единствините оцелели от клането муслими!? По маските личи че е от тази година и пак са изровили от някъде кокали които да представят като жертви на геноцида! Надявам се най-после независимата комисия да се произнесе по въпроса и тази гнусна некрофилия да престане вече!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 22. 22 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  И откъде накъде да има Международен ден на жертвите от Сребреница ?? Тия побъркали ли са се ??!

  Аз пък искам да има международен ден на жертвите от Априлското въстание ...... сърбите ще искат пък Международен ден на жертвите от геноцида на усташите над сръбския народ ..... гърците ще искат такъв за жертвите от Смирна ...... ние по-малко ли заслужаваме от тия, че специално заради тях искате и световен ден да се прави ?!

 23. 23 Профил на Соломон Гилотен
  Соломон Гилотен
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Мълчанието на международната общност доведе и до Крим ,Украйна,Сирия.Мълчанието помага на такива като Милошевич,Путин,Ердоган пък и на такива като Методиев!
  —цитат от коментар 2 на klimentm


  Пропуснал си и некои мирикански президенти.....,ама лошо нема.
  Случва се.

  Много съм тъп
 24. 24 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Единственото недопустимо е отричането на правото да отричаш.

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4301 Весело

  До коментар [#12] от "klimentm":

  Той силно антиамерикански настроен от турската ислямопокорна преса в която хвалебствията за "спасителя на вярата Ердоуан" са безусловно изискване. Иначе един паралел на съдбата на "индианците" (местните племена) бледнее в сравнение с кланетата от страна на отоманските пълчища и съюзниците им по пътя към "великите" им победи, наример помохамеданчването на Иран, да не говорим за България и съдбата на помохамеданчените българи които са имали избор между секирата на дръвника и "правата вяра". Нещо подобно би торпилирало постоянните им хвалби за "мирното съжителство в отоманската държава", нещо което по политически причини се е подело като мантра и от някои във форума. От друга страна има един сходен паралел между идеологическите мисии на двете цивилизации, отоманската и христианската, и едната, и другата на определен етап тръгват да "вкарват неверниците в правия път на вярата". Просто едните порастват и разделят религията от държавата, другите не.

 26. 26 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  До коментар [#7] от "nessarox":Геноцид..... 😁..... Такава дума дори не е съществувала тогава.....Запада периодично си измисля някакви думички......и после с тях прави политика..... Тия номера вече не минават..... 60 милиона индианци са избити в Америка....... ама не е геноцид.....Така добре ли е..... 😝....?
  —цитат от коментар 10 на eti mehter


  Питах само .........
  И клането в Батак искаха да омаловажат , но е факт.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 27. 27 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#16] от "Alex Ivanov":Живели са......дори и повече..... А за 400 години да избиеш 60 милиона, не е никак трудно.....Особено ако имаш демокрация като американската...... "Не мога да дишам".....
  —цитат от коментар 20 на eti mehter


  Ми не, не са живяли толкова. Ти как си представяш шепа белокожи, колкото са били в първите няколко столетия, да избият милиони индианци ??!

  Освен това, повече индианци са избили други индианци, отколкото бели са избили. Щото индианците от векове се бият помежду си, още далеч преди идването на "лошите" белокожи .....

 28. 28 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Над българите поне?

 29. 29 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Отричането на етничките прочиствана наричани "покръстителни акции" и "възродителен процес" също е недопустимо.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3747 Любопитно

  До коментар [#23] от "Соломон Гилотен":

  Пропуснал си и некои мирикански президенти.....,ама лошо нема.
  Случва се
  =======
  Помниш ли Буш.....как по погрешка изби 1 милион иракчани.....?
  Че и после се извини.....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  Що да е недопустимо. Отричането на геноцида над българите в Македония си го отричат, що да не отричат и този?

 32. 32 Профил на ljg3364O625
  ljg3364O625
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Стига с тия избирателни политически определения за геноцид, масово изтребление, демократично потушаване на терористична атака и пр., в зависимост дали са го извършили "нашите" или "вашите". На хората им се повдига от двойни стандарти и политкоректно лицемерие.

 33. 33 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Либералната демокрация има традиция да налага двойни стандарти. В това отношение изобщо не се различава от автокрациите - този ,който управлява избира и гледната точка. По подобни теми : демокрация ,ама в утопията на Платон.

  Не отговарям на хейтъри.
 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3747 Неутрално

  До коментар [#27] от "Alex Ivanov":

  Ти как си представяш шепа белокожи,
  =========
  Ето ти един жокер.....
  Ако İQ то ти е достатъчно високо......с лекота би разбрал къде е истината....

  https://tr.pinterest.com/pin/448671181617567809/

  Bukalemun
 35. 35 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Аз го отричам!!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 36. 36 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#27] от "Alex Ivanov":Ти как си представяш шепа белокожи,=========Ето ти един жокер.....Ако İQ то ти е достатъчно високо......с лекота би разбрал къде е истината....https://tr.pinterest.com/pin/448671181617567809/
  —цитат от коментар 34 на eti mehter


  Аз истината я знам, толкова индианци никога не са населявали в този период Северна Америка. Тази част е била доста слабо заселена и именно това спомага сравнително лесното й колонизиране от европейците - французи, англичани, че и испанци.

  Плюс това, отделните племена непрестанно са във войни помежду си, често има и съюзи между бели и червенокожи срещу други бели и червенокожи. Нещата не са черно-бели.

 37. 37 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Стига с тия избирателни политически определения за геноцид, масово изтребление, демократично потушаване на терористична атака и пр., в зависимост дали са го извършили "нашите" или "вашите". На хората им се повдига от двойни стандарти и политкоректно лицемерие.
  —цитат от коментар 32 на ljg3364O625


  Именно, точно този цинизъм и двуличие разделят, а не обединяват. Всеки народ с по-дълга история има както тъмни петна в своето минало, така и тежки мигове на страдание. Непрестанните опити да се вменява непрекъснато вина на определени народи/етноси/раси, а да се мълчи за тъмното минало на други такива създава разделение и омраза. Понякога си мисля, че умишлено го правят псевдо либералите ..... точно за да разделят хората и да ги насъскват.

 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  До коментар [#25] от "daskal1":

  Има една много интересна дисертация относно приемането на исляма от помаците в Бг.
  Alexander Velinov: Religiöse Identität im Zeitalter des Nationalismus. Die Pomakenfrage in Bulgarien.
  Може да се намери в нета свободно (ако не се лъжа). Заслужава си да се прочете. Дава тема за размисъл.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3747 Весело

  До коментар [#36] от "Alex Ivanov":

  Аз истината я знам
  ======
  Ок......тогава разговора ни е приключил......

  Bukalemun
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3747 Весело

  До коментар [#38] от "DDR":

  Дава тема за размисъл.
  =======
  Размисъл?
  Тук всичко живо е всезнайковци..... :).....
  Мисълта е спряла понеже знанието им е направило таван.....

  Bukalemun
 41. 41 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  Тия номера вече не минават.....
  60 милиона индианци са избити в Америка....... ама не е геноцид
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️
  Успокойся бе, за тези измислени милиони ‼
  И колко индианци убиха руснаците? “ Чували ли сте нещо например за Руско-индейската война от 1802-1805 г.? Колко загинали индианци изобщо никой не ги броил ‼ Така наречена "Руско-тлинкитска война"
  Чухте ли нещо за наказателната операция на Иван Соловьов, който уби над 5 хиляди алеути (коренните жители на Алеутския архипелаг) на остров Уналашка.
  Чували ли сте нещо за експедицията на Григорий Шелихов, който просто изби местното население ?!

 42. 42 Профил на Faro
  Faro
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тиква загубена":

  Оставете Сребреница....
  Ако сте гледали как Боко кратуната обяснява защо ще остане да управлява......не може така....а и оня опиянчен най-важен човечец в Росенец....не, не бива така.....СТИГА...!!!!!

 43. 43 Профил на mgo21648637
  mgo21648637
  Рейтинг: 157 Неутрално

  [quote#9:"nessarox"][/quote]

  Просто потурнашки манталитет. Също като на лидера му от Дръндар.

 44. 44 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#3] от "samoedin":

  Дори сделката за 8000 не са 200000, както "междунарадната общност" бе самосезирана

 45. 45 Профил на mgo21648637
  mgo21648637
  Рейтинг: 157 Неутрално

  До коментар [#27] от "Alex Ivanov":Ти как си представяш шепа белокожи,=========Ето ти един жокер.....Ако İQ то ти е достатъчно високо......с лекота би разбрал къде е истината....https://tr.pinterest.com/pin/448671181617567809/
  —цитат от коментар 34 на eti mehter


  Ти да не намекваш че индианците са говеда бе, мангасар ?

 46. 46 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 154 Неутрално

  До коментар [#26] от "nessarox":

  Клането в Батак е извършено предимно от башибозук, подобен на този от Гърмен, закаран с автобуси в сарая до Бургас. Изобщо днес автобусите (в посока Бургас или София) станаха много актуални.

 47. 47 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2056 Весело

  Днес, държавата която се е разположила на тяхната територия.....теърди че е най голямата демокрация на света.....
  До коментар [#18] от "eti mehter":

  За Турция ли говорите. Определението пасма без грешка.👌

 48. 48 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  СЪЩОТО ТРЯБВА ДА ВАЖИ ЗА ВСИЧКИ ГЕНОЦИДИ !!!ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗА ТЕЗИ НА ГЪРЦИ, АРМЕНЦИ И АСИРИЙЦИ ИЗВЪРШЕН ОТ ТУРЦИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!
  —цитат от коментар 19 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Както и геноцида на българи извършен от гърците. Доказан геноцид. Документиран с Карнегиевата анкета от 1914 година.

 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  Мълчанието на международната общност доведе и до Крим ,Украйна,Сирия.Мълчанието помага на такива като Милошевич,Путин,Ердоган пък и на такива като Методиев!
  —цитат от коментар 2 на klimentm

  Пропуснал си и некои мирикански президенти.....,ама лошо нема.
  Случва се.
  —цитат от коментар 23 на Соломон Гилотен


  Както и някои руски царе и след тях Ленин и Сталин.....ама лошо нема. Случва се.

 50. 50 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  До коментар [#25] от "daskal1":
  "Той силно антиамерикански настроен от турската ислямопокорна преса в която хвалебствията за "спасителя на вярата Ердоуан" са безусловно изискване."

  Неговият антиамериканизъм е наследство още от времето , когато е бил партиен секретар в социалистическа България. Имаше един римуван виц , че по ония времена ,за да си добре в България трябва да си на Тодор Живков зет , или турчин с партиен билет.
  Той е класически пример как пътя от комунизма до ислямизма се преминава само с една крачка.

 51. 51 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  Що да е недопустимо. Отричането на геноцида над българите в Македония си го отричат, що да не отричат и този?
  —цитат от коментар 31 на blondofil


  В Македония бяха проведени два вида геноцида над българите. Десетки хиляди българи бяха избити само затова , че защитават свота народност и не искаха да стават сърби или македонци. Останалите два милиона бяха насилствено отродени, което е своеобразен културен етногеноцид.

 52. 52 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3440 Весело

  До коментар [#41] от "putinxujlo":
  "Чували ли сте нещо за експедицията на Григорий Шелихов, който просто изби местното население ?!"

  Българите са учили , че руснаците са добри хора и те могат само да освобождават.

 53. 53 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4301 Неутрално

  До коментар [#38] от "DDR":

  Едно от умните неща което прави отоманската администрация към втората половона на 17 век е да установи годишна парична издръжка за български вдовици с деца при приемане на мюсюлманството. Останалата без мъж жена в традиционното българско семейство е била безплатна слугиня, защото онаследяването е било по мъжка линия, а в някои случаи и е била изгонвана. Интересното е, че допълнителните "детски" за момичета в семейството на вдовицата приела исляма са били практически с 50% по-високи от тези за момчета, нещо като 700 акчета/гроша. Реално това е инструментът за масовизация на помохамеданчването в Добруджа, по-малко в Родопския край. Има доста мащабно изследване на БАН на тази тема от края на 1970-те, чел съм го но не помня точното название.

 54. 54 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1144 Гневно
 55. 55 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Всъщност, болестите нахлули с европейските колонизатори в Америка са взели повече жертви отколкото политиката на целенасочен държавен геноцид.
  И все пак НЕ това е важно.
  Важното е че мнозинството в цивилизованите държави си дава честна сметка за това. Не го отричат, опитват се да се помирят, па дори изпадат в безумни крайностти, както се видя от последните събития в USA. Същият компклекс го има и в германците.
  Обратно!
  В потомствени ислямо-съветски сатрапии от типа на Турция и Рассия най-нагло отричат гнусотиите вършени от държавите им.
  Най-гнусни са примерно руско-турските 'асвабадители' които НЕ признават вина въпреки милионите убийства извършени целенасочено и с ясно съзнание на държавно ниво.
  ----

 56. 56 Профил на BFB
  BFB
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#15] от "Julian Mall":

  Абе тъпанар гузен Света София е била света до 1453.След това е джамия и продължава да е такава, арменския геноцид е измислица на гладните арменци които имат за цел да спечелят някоя пара, а Сребреница ще лежи на съвестта на западните "демокрации" които си затвориха очите пред престъпленията на Милошевич и Младич-съвременни фашисти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK