Байдън еволюира към либерален популизъм, за да го използва срещу Тръмп

Байдън еволюира към либерален популизъм, за да го използва срещу Тръмп

© Associated PressДжо Байдън застана в металургичен завод в Пенсилвания на няколко километра от дома, където е прекарал детството си, и обеща президентското му управление да бъде дефинирано от широкообхватна икономическа програма, каквато американците не са виждали от Голямата депресия и индустриалната мобилизация за Втората световна война насам.


Вероятният кандидат на демократите за президент обеща, че тази програма ще е отговор не само на предизвиканата от пандемията рецесия, а и на векове расизъм и системни неравенства с "една нова американска икономика", която "най-после е на висотата на думите и ценностите от основополагащите документи на тази нация, че всички сме създадени равни".


Това беше изненадващ призив от страна на Байдън, 77-годишен представител на върхушката, който е по-известен като сговорчив преговарящ, отколкото като далновиден реформатор. Той обаче ясно подчерта намерението му да провери докъде се простира либералният популизъм с опита си да създаде коалиция, която може да победи президента Доналд Тръмп през ноември.
Тръмп и републиканските му съюзници твърдят, че позиционирането на Байдън, особено работата му с прогресисти, доказва, че той е пленник на радикалното ляво крило в партията си. Обратно, активисти, които подкрепиха Бърни Сандърс или Елизабет Уорън в първичните избори на демократите, реагират насърчено, макар и предпазливо, на способността на Байдън да изпълни елементи от програмите им, като същевременно признават, че плановете му по въпроси като борбата с климатичните промени и наказателното правораздаване все още са далеч от техните идеали.


Вътрешното обкръжение на Байдън настоява, че подходът му през 2020 г. е същият като при влизането му в Сената през 1972 г.: Да посрещне момента.


"Той винаги е еволюирал. През цялата си близо 50-годишна кариера той е последователен в едно: никога не обещава неща, които не мисли, че може да направи", каза най-старият съветник на Байдън Тед Кауфман.


Кауфман, който зае мястото на Байдън в Сената, след като той стана вицепрезидент, каза, че по същество идентичността на Байдън не се е променила: "прогресивен демократ", приятелски настроен към работниците и бизнеса, последователен поддръжник на гражданските права, вярващ в ролята на правителството и в частния сектор. Различното през 2020 г. според него са обстоятелствата в страната - криза в здравеопазването, равнища на безработица почти като по времето на Голямата депресия, национална реакция срещу расизма и длъжността, към която сега се стреми Байдън.


"Ако искате нещо да бъде направено, насърчете го. Това, което той научи от наблюдението на кампании е, че предлагаш програма, после встъпваш в длъжност и всеки участващ знае, че това е програмата, която предлагаш", каза Кауфман.


Еволюцията на Байдън се вижда от началото на кампанията му. Той се движи наляво както по форма, така и по съдържание, като същевременно


се старае да съхрани репутацията си на прагматик.


В началото на първичните избори на демократите Позицията на Байдън беше предлагане на умерена алтернатива на призива на Сандърс за политическа революция и настояването на Уорън за големи структурни промени.


Бившият вицепрезидент контрира предложението им за държавно финансирано универсално здравно осигуряване с план за държавно осигуряване, който да се конкурира с частното осигуряване. Прогресистите искаха безплатно държавно висше образование; Байдън предлага субсидии за студентските такси в двугодишните курсове на обучение. Байдън определи климатичната криза като заплаха за самото ни съществуване и предложи план за екологично чиста енергия за трилион долари, но се противопостави на пълната версия на прогресивния Зелен нов курс. Той обеща съществени данъчни увеличения за корпорациите и инвеститорите, но е против данък богатство върху нетното благосъстояние на физически лица.


Байдън отбеляза, че програмата му за здравеопазване го прави по-ляв от кандидатката на демократите през 2016 г. Хилари Клинтън и президента Барак Обама, който махна публичната опция от своя здравен закон през 2010 г., ядосвайки либералните демократи.


А по расовия въпрос, още преди избухването на последните национални протести срещу полицейското насилие, Байдън често е говорил за системния провал на нацията да бъде на висотата на Декларацията за независимост. "Томас Джеферсън не е бил на тази висота", казваше той често в ранните си речи, намеквайки за факта, че авторът на Декларацията и трети президент на САЩ е притежавал роби.


Байдън все пак не е защитен от вътрешнопартийното напрежение, което коства на Хилари Клинтън подкрепата на прогресистите през 2016 г., и


прекара последните три месеца в укрепване на левия си фланг.


Байдън и Сандърс създадоха работни групи по политиката, които да напишат препоръки за платформата на демократите за изборите през 2020 г. Тези групи в сряда публикуваха 110 страници политически планове преди речта на Байдън в Пенсилвания. Те не стигнаха до подкрепа на Байдън за универсално държавно здравно осигуряване и най-взискателните крайни срокове за постигане на въглеродно неутрална икономика, но ратифицираха твърденията му, че е на по-прогресивни позиции от предшествениците си.


Освен това Байдън вече се беше доближил до позицията на Сандърс за студентските такси, като подкрепи четиригодишни пълни субсидии за повечето домакинства от средната класа. Той възприе предложената от Уорън реформа на закона за фалитите и идеите й за кампания на държавни поръчки в полза на американски компании.
Прогресистите обещават да продължат да оказват натиск.


"Мисля, че работата ни е понякога наистина да го натискаме", каза конгресменката от Вашингтон Прамила Джаяпал, която е помогнала в ръководенето на работната група Байдън-Сандърс за здравеопазването. Според нея това означава "да сме заедно с него, разбира се, но и понякога да се движим пред него".


Варшини Пракаш от движението "Сънрайз", което е водещо в борбата за опазването на околната среда, заяви, че нейната група няма да се откаже от Зеления нов курс. Тя обаче похвали Байдън за подкрепата му за достатъчни държавни инвестиции за преобразуване на енергийния сектор по време на пандемичната рецесия.


Байдън постигна партийно единство, което не съществуваше преди четири години.


"Смятам, че предложенията на Байдън са не толкова политическо съобразяване с прогресистите, колкото издигане до висотата на момента, в който живеем", каза Адам Грийн, съосновател на предизборния комитет за Прогресивна промяна и съюзник на Уорън.


Бившият вицепрезидент натрупа и впечатляващ брой подкрепи за кандидатурата си и изгради група от предизборни застъпници, включително всичките му основни съперници по време на първичните избори. Много от тях организираха прояви в часовете и дните след речта му от четвъртък в проява на сила, която Тръмп трудно ще постигне дори с интензивното си присъствие онлайн и въодушевената си електорална база.


От своя страна Тръмп обвини Байдън, че плагиатства икономическия му популизъм, но и заклейми Байдън като левичар, който не може да спечели. "Този план е много крайноляв, но той каза правилните неща, защото копира това, което аз съм направил", каза Тръмп в петък преди да замине от Белия дом за Флорида.


Кауфман каза, че Байдън ще продължи да води кампанията си като номиниран, който не се вълнува от такива етикети. "Това, което му помогна да оцелее през всички тези години е, че той не се занимава с такива охарактеризирания", каза Кауфман. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK