Байдън еволюира към либерален популизъм, за да го използва срещу Тръмп

Байдън еволюира към либерален популизъм, за да го използва срещу Тръмп

© Associated PressДжо Байдън застана в металургичен завод в Пенсилвания на няколко километра от дома, където е прекарал детството си, и обеща президентското му управление да бъде дефинирано от широкообхватна икономическа програма, каквато американците не са виждали от Голямата депресия и индустриалната мобилизация за Втората световна война насам.


Вероятният кандидат на демократите за президент обеща, че тази програма ще е отговор не само на предизвиканата от пандемията рецесия, а и на векове расизъм и системни неравенства с "една нова американска икономика", която "най-после е на висотата на думите и ценностите от основополагащите документи на тази нация, че всички сме създадени равни".


Това беше изненадващ призив от страна на Байдън, 77-годишен представител на върхушката, който е по-известен като сговорчив преговарящ, отколкото като далновиден реформатор. Той обаче ясно подчерта намерението му да провери докъде се простира либералният популизъм с опита си да създаде коалиция, която може да победи президента Доналд Тръмп през ноември.
Тръмп и републиканските му съюзници твърдят, че позиционирането на Байдън, особено работата му с прогресисти, доказва, че той е пленник на радикалното ляво крило в партията си. Обратно, активисти, които подкрепиха Бърни Сандърс или Елизабет Уорън в първичните избори на демократите, реагират насърчено, макар и предпазливо, на способността на Байдън да изпълни елементи от програмите им, като същевременно признават, че плановете му по въпроси като борбата с климатичните промени и наказателното правораздаване все още са далеч от техните идеали.


Вътрешното обкръжение на Байдън настоява, че подходът му през 2020 г. е същият като при влизането му в Сената през 1972 г.: Да посрещне момента.


"Той винаги е еволюирал. През цялата си близо 50-годишна кариера той е последователен в едно: никога не обещава неща, които не мисли, че може да направи", каза най-старият съветник на Байдън Тед Кауфман.


Кауфман, който зае мястото на Байдън в Сената, след като той стана вицепрезидент, каза, че по същество идентичността на Байдън не се е променила: "прогресивен демократ", приятелски настроен към работниците и бизнеса, последователен поддръжник на гражданските права, вярващ в ролята на правителството и в частния сектор. Различното през 2020 г. според него са обстоятелствата в страната - криза в здравеопазването, равнища на безработица почти като по времето на Голямата депресия, национална реакция срещу расизма и длъжността, към която сега се стреми Байдън.


"Ако искате нещо да бъде направено, насърчете го. Това, което той научи от наблюдението на кампании е, че предлагаш програма, после встъпваш в длъжност и всеки участващ знае, че това е програмата, която предлагаш", каза Кауфман.


Еволюцията на Байдън се вижда от началото на кампанията му. Той се движи наляво както по форма, така и по съдържание, като същевременно


се старае да съхрани репутацията си на прагматик.


В началото на първичните избори на демократите Позицията на Байдън беше предлагане на умерена алтернатива на призива на Сандърс за политическа революция и настояването на Уорън за големи структурни промени.


Бившият вицепрезидент контрира предложението им за държавно финансирано универсално здравно осигуряване с план за държавно осигуряване, който да се конкурира с частното осигуряване. Прогресистите искаха безплатно държавно висше образование; Байдън предлага субсидии за студентските такси в двугодишните курсове на обучение. Байдън определи климатичната криза като заплаха за самото ни съществуване и предложи план за екологично чиста енергия за трилион долари, но се противопостави на пълната версия на прогресивния Зелен нов курс. Той обеща съществени данъчни увеличения за корпорациите и инвеститорите, но е против данък богатство върху нетното благосъстояние на физически лица.


Байдън отбеляза, че програмата му за здравеопазване го прави по-ляв от кандидатката на демократите през 2016 г. Хилари Клинтън и президента Барак Обама, който махна публичната опция от своя здравен закон през 2010 г., ядосвайки либералните демократи.


А по расовия въпрос, още преди избухването на последните национални протести срещу полицейското насилие, Байдън често е говорил за системния провал на нацията да бъде на висотата на Декларацията за независимост. "Томас Джеферсън не е бил на тази висота", казваше той често в ранните си речи, намеквайки за факта, че авторът на Декларацията и трети президент на САЩ е притежавал роби.


Байдън все пак не е защитен от вътрешнопартийното напрежение, което коства на Хилари Клинтън подкрепата на прогресистите през 2016 г., и


прекара последните три месеца в укрепване на левия си фланг.


Байдън и Сандърс създадоха работни групи по политиката, които да напишат препоръки за платформата на демократите за изборите през 2020 г. Тези групи в сряда публикуваха 110 страници политически планове преди речта на Байдън в Пенсилвания. Те не стигнаха до подкрепа на Байдън за универсално държавно здравно осигуряване и най-взискателните крайни срокове за постигане на въглеродно неутрална икономика, но ратифицираха твърденията му, че е на по-прогресивни позиции от предшествениците си.


Освен това Байдън вече се беше доближил до позицията на Сандърс за студентските такси, като подкрепи четиригодишни пълни субсидии за повечето домакинства от средната класа. Той възприе предложената от Уорън реформа на закона за фалитите и идеите й за кампания на държавни поръчки в полза на американски компании.
Прогресистите обещават да продължат да оказват натиск.


"Мисля, че работата ни е понякога наистина да го натискаме", каза конгресменката от Вашингтон Прамила Джаяпал, която е помогнала в ръководенето на работната група Байдън-Сандърс за здравеопазването. Според нея това означава "да сме заедно с него, разбира се, но и понякога да се движим пред него".


Варшини Пракаш от движението "Сънрайз", което е водещо в борбата за опазването на околната среда, заяви, че нейната група няма да се откаже от Зеления нов курс. Тя обаче похвали Байдън за подкрепата му за достатъчни държавни инвестиции за преобразуване на енергийния сектор по време на пандемичната рецесия.


Байдън постигна партийно единство, което не съществуваше преди четири години.


"Смятам, че предложенията на Байдън са не толкова политическо съобразяване с прогресистите, колкото издигане до висотата на момента, в който живеем", каза Адам Грийн, съосновател на предизборния комитет за Прогресивна промяна и съюзник на Уорън.


Бившият вицепрезидент натрупа и впечатляващ брой подкрепи за кандидатурата си и изгради група от предизборни застъпници, включително всичките му основни съперници по време на първичните избори. Много от тях организираха прояви в часовете и дните след речта му от четвъртък в проява на сила, която Тръмп трудно ще постигне дори с интензивното си присъствие онлайн и въодушевената си електорална база.


От своя страна Тръмп обвини Байдън, че плагиатства икономическия му популизъм, но и заклейми Байдън като левичар, който не може да спечели. "Този план е много крайноляв, но той каза правилните неща, защото копира това, което аз съм направил", каза Тръмп в петък преди да замине от Белия дом за Флорида.


Кауфман каза, че Байдън ще продължи да води кампанията си като номиниран, който не се вълнува от такива етикети. "Това, което му помогна да оцелее през всички тези години е, че той не се занимава с такива охарактеризирания", каза Кауфман. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Как металургичният завод може да боде фон на борбата с неравенството!!!!

  Вероятно има предвид, че ако работиш в такъв завод явно сериозно си я закъсал.

  подпис
 2. 2 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1277 Разстроено

  Байдън ако въобще знае към какво еволюира ,утре е забравил! Бахси изкукалите старци,дето и натресоха на тая държава!((((

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  Вероятният кандидат на демократите за президент обеща..."

  Вероятният!!? Да не би да очаквате еволюцията да .. приключи?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1277 Весело

  До коментар [#3] от "дерибеев": Че кой знае Дерибейка,човеко си е с проблеми!)))))

 5. 5 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#2] от "angeles":

  Искаш - не искаш, ще се наложи да миеш черни крака. Това е бъдещето на Великата нация.

 6. 6 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1277 Весело

  До коментар [#5] от "moreee": Споко,не ме мисли!

 7. 7 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1036 Весело

  https://www.facebook.com/106642461119182/videos/1365611443638476/

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2878 Весело

  Сетила се Мара, кога да се побара - Байдън стоя, стоя и накрая атакува Тръмп, където Тръмп е най-силен - популизма. Явно ДП ще чакам(е) следващите избори - ако левичарите не ни превземат отвътре дотогава.

 9. 9 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  В статията директно си е казано,че левичарите ще го натискат за прокарване на левичарски политики.ДП все повече олевява и не е далеч денят,когато кандидат президент ще е някоя като Сашка Кортес.

 10. 10 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1594 Весело

  Аз като му четох основните точки от програмата, останах с впечатлението, че не към "либерален популизъм", а към див олигархичен комунизъм от феодален тип е завил. Щял да слага край на "shareholder" капитализма (за инвестиционните фондове, които са донори на демократите основно не казва нищо де), щял да забранява на общините да правят кадастри включващи квартали за еднофамилни къщи и още една камара типични болшевизми. А върхът е как смята да приключи с двупартийната система в САЩ - веднага се дава гражданство на 22 милиона нелегални, плюс спират депортациите на следващите такива (и естествено и те ще получат гражданство в един момент) - успех после на републиканците да вземат нещо на някакви избори. Също щял да прави DC (Вашингтон) на щат, че демократите да имат още 2-ма сигурни сенатори. Обаче според форумната агитка несбъднати американци бай Тръмп и републиканците били авторитарни, искали да премахнат демокрацията и т.н. Въобще не ми се засягат темите за "расовата справедливост", щото там деменцията на болшевиките вече е дразнеща направо. Според тях излиза, че един черен спортист, който печели десетки милиони годишно и му се разминават всякакви изпълнения от типа на пребиване на жени и деца, шофиране пиян и надрусан, съпротива на полицията и т.н., е "опреснат", за разлика от дошлия със 100 долара в джоба емигрант от Полша или България, който е трябвало да започне буквално от 0, включително с езика. Щом си бял, значи си "привилигирован", ако ще животът да те е млатил по главата всеки божи ден.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 11. 11 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мусаши":
  С тая политика,няма да успеят скоро! Дано стигне до дебати тоя,Тръмпи ще го направи луд и щастлив!

 12. 12 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1594 Весело

  В статията директно си е казано,че левичарите ще го натискат за прокарване на левичарски политики.ДП все повече олевява и не е далеч денят,когато кандидат президент ще е някоя като Сашка Кортес.
  —цитат от коментар 9 на Мусаши


  Тая 100% си прави сметката да е първата жена-президент.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 13. 13 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 316 Разстроено

  До коментар [#2] от "angeles":

  И аз това се чудя, къде ги бутат тия старци, скоро с памперси ще ходят и вертоятно и с деменция. Какви млади и енергични президенти имаха.

 14. 14 Профил на hill875
  hill875
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тюфлекчия":

  Пази боже... https://www.youtube.com/watch?v=X2kdOKXYgz0

 15. 15 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 238 Неутрално

  По ирония на съдбата либералите извоюваха огромни победи точно при Тръмп, който им е обявил война. Даже Washington Redskins се прекръстиха. Оказва се, че колкото повече ги натискаш, толкова по силен е ответният удар а Тръмп не е от най силните в дипломацията и политиката и Нанси го работи лошо!

 16. 16 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Популизъм, комунизъм, фашизъм, шаманизъм, кабализъм, канибализъм -- за тях е все едно, защото те имат само една програма и една политика, и тя се казва Тръмп.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 17. 17 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Др. Байдън вместо да обикаля заводи да разкаже за далаверите на сина си в Украйна!

 18. 18 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 46 Неутрално

  ТРЪМП ТРЯБВА ДА ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ НОЕМВРИ

 19. 19 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#15] от "L Glassman":

  Страшна победа, да преименуваш отбор носел 87 години това име заради измислен расизъм. А това не е постижение на демократите, а на мейнстрийм медиите им и социалните им мрежи, та самата Пелоси беше кенсълирана от напиращите ултра леви младежи, скоро вероятно ще има тотална чистка в тая партия от белите старци.

  -voxy
 20. 20 Профил на cxs546479O2
  cxs546479O2
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За пръв път срещам термина "либерален популизъм" в Дневник, макар и в преведена статия. "Либерален" и "популизъм" винаги следва да се използват в пакет.

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3449 Любопитно

  До коментар [#2] от "angeles":

  " Байдън ако въобще знае към какво еволюира ,утре е забравил! Бахси изкукалите старци,дето и натресоха на тая държава!(((("

  И тоя не още дядка ли ще е алтернативата на Тръмп ? Какво става с Америка ? Накъде е тръгнала тази велика държава ?

 22. 22 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 46 Неутрално

  ПРЕДСТОЯТ МНОГО ТЕЖКИ ДНИ ЗА ТРЪМП И БОРИС ДЖОНСЪН

 23. 23 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 574 Весело

  До коментар [#18] от "cgv37662786":
  Ха ха ха ха ха хаааа
  писА ле го вчера на протестните плакати?
  що имаше ногу вицове на картоните

 24. 24 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 46 Неутрално

  ТРЪМП Е ФАЛИРАЛ ЗА ПОРЕДЕДЕН ПЪТ . КАЗИНАТА МУ И ХОТЕЛИТЕ МУ НЕ РАБОТЯТ .ТРЪМП ДЪЛЖИ ОГРОМНИ КРЕДИТИ КЪМ БАНКИТЕ .

 25. 25 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 467 Неутрално

  В САЩ май найчават поговорката "От трън та на глог"...

  Който и да спечели все е зле според мен.
  Най лошото пък е, че това което загрява за влизане след тези е още по-зле...

  Модератора е неадекватен!
 26. 26 Профил на scu32646294
  scu32646294
  Рейтинг: 15 Весело

  С камъните на Тръмп - по неговата глава.

 27. 27 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 46 Неутрално

  ТРЪМП ЩЕ ИЗГУБИ ИЗБОРИТЕ , ЗА НЕЩАСТИЕ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ РУСОФИЛИ ПУТИНОИДИ

 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  Тоя иска ударно да превърне САЩ на нещо средно между Бразилия и Венецуела :)

 29. 29 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иван K":

  и той не знае какво има предвид .. той не помни какво е закусвал .. ох, ако спечели ще е още по-весело отколкото с тръмп.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 30. 30 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#27] от "cgv37662786": Ок,разбрахме те,не е нужно да повтаряш с тея главни букви!

 31. 31 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#19] от "voxy":

  "Страшна победа, да преименуваш отбор носел 87 години това име заради измислен расизъм."

  Не е само това, това е последното. Малко ли паметници на конфедералисти заминаха през глава. Работодателите не могат да уволняват LGBTQ хора, само заради сексуална ориентация. Equal rights amendment предстои да се ратифицира в 38 щата и ще може да влезе в конституцията (това е за правата на жените). От 1972 се опитват да го вкарат в конституциятата. Животът има странно чувство за хумор и точно при pussy graber-а ще се узаконят равните права на жените!

 32. 32 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  За мен нема значение кои ше управлява.Важното е че политиката си остава съштата от 50 години вече.Не да се страхувам от болшевиски експерименти даи си нивите и ковачницата.Па после като нема печалба на ти ги обратно.Смо с малумни да си немаш работа.

 33. 33 Профил на scu32646294
  scu32646294
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Любопитни крясъци на обезумели тръмписти - Байдън такъв, Байдън онакъв, ще, ще, ще. Без грам довод или мисъл. Кряскайте си, влакът си върви.

 34. 34 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1594 Любопитно

  До коментар [#31] от "L Glassman":

  Ти пък що реши, че републиканците искат жените да нямат равни права с мъжете?!? Единствените, които отказват равни права на жените са бесните феминистки (които познай - до една са върли демократки), които подиграват и канселират всяка жена, която посмее да каже, че е много щастлива като домакиня, или че раждането на децата ѝ, е най-важният и щастлив момент в живота ѝ (а не га са и вдигнали заплатата със 100 долара или е правила гангбанг с 8 черни). Тия дето отказват на жените правото на избор и ги "shame"-ват непрекъснато са точно същите, с които се бори Тръмпя, независимо какво казват ментално предизвиканите водещи по CNN и MSNBC.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 35. 34 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  За България и ЕС Байдън е по-добрият избор, за американците - Тръмп.

 36. 36 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1594 Весело

  За България и ЕС Байдън е по-добрият избор, за американците - Тръмп.
  —цитат от коментар 34 на moreee


  Мдааа - тук съм напълно съгласен. Основната цел на демократите е да обслужват мултинационалните корпорации, като им позволят да изнесат максимален брой работни места от САЩ към по-евтини локации, без да плащат мита като внасят обратно стоките произведени навън, нито данъци за изнесените услуги. Освен това без данъчните облекчения на Тръмп (Байдън обяви, че ги маха веднага), компаниите съвсем губят причина да инвестират в САЩ. От тази гледна точка нас ни е на сметка демократите да са на власт в до средносрочен план. Ама в дългосрочен тяхното безумие ще се пренесе и насам, а на мен не ми се мият крака на индо-европейци, нито ми се живее обграден от "клети бежанци", а още по-малко ми се плащат 80% данъци, щото някоя като Гретето била уплашена за планетата Земя и понеже е "дете" трябва да и уйдисва целият свят...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 37. 37 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Америка си отива към комунизъм или неолиберален фашизъм. Жалко, но факт. Класическата либерална идея, че за един човек трябва да се съди единствено по неговите способности и обективни качества, отиде на кино. Равенството пред закона също отива на кино, защото някои стават по - равни от други и политкоректната норма им дава ясно предимство... Равенството на възможностите пък го разбираме като квоти, които реално ограничават избора и се взимат хора единствено на база външни белези. А истината е, че най - големите расисти реално са левите демократи, за които излиза, че е невъзможно човек с черна кожа да успее по честен начин на равни начала, та затова трябва да му се дават допълнителни права. Ако бях чернокож, щях да съм обиден. Жалко за Западната цивилизация.

 38. 38 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Ще има пак страстни коментари във форума явно. Колеги ситуацията е като цяло ясна. САЩ минаха на цикъл всяка от двете партии да кара два четиригодишни мандата в Белия дом и след това другата. Проблемът е, че паралелно с това нераванествата и различията в обществото се увеличават и за двете партии това се изразява във все по крайни да го кажем кандидати, които също продължават да увеличават тези неравенства. Та ако Тръмп сега вземе втори мандат, да не съм лош пророк но се гответе след 4 години демократическият президент който ще го смени да бъде много по зле от Байдън и респективно следващият републикански да е по зле от Тръмп.

  Къде и как ще свърши подобна сееия предстои да разберем в по далечното бъдеще, само да сме живи и здрави...

  Модератора е неадекватен!
 39. 39 Профил на scu32646294
  scu32646294
  Рейтинг: 15 Весело

  [quote#36:"Тюфлекчия"][/quote]

  шъ, шъ, шъ... Ах, колко е забавно...

 40. 40 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#36] от "Тюфлекчия":

  Тръмп е бизнесмен, безскрупулен при това. Той ще продължи да ни изнудва за пари. Милиардите които платихме са само началото, ако спечели втори мандат, още ще даваме. На него не му пука за това, че ни управляват бандити като Борисов и Пеевски, стига да му плащат. Виждаш отношението на американското посолство към ситуацията в България - песни, танци и баници.

 41. 41 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  В същото време в Индиана застрелват бяла жена, майка на тригодишно бебе, защото казала, че всички животи имат значение. https://www.the-sun.com/news/1129367/jessica-doty-whitaker-all-lives-matter-indiana/ Ако мислите, че е расистка, годеникът ѝ е латинос.

 42. 42 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#19] от "voxy":"Страшна победа, да преименуваш отбор носел 87 години това име заради измислен расизъм."Не е само това, това е последното. Малко ли паметници на конфедералисти заминаха през глава. Работодателите не могат да уволняват LGBTQ хора, само заради сексуална ориентация. Equal rights amendment предстои да се ратифицира в 38 щата и ще може да влезе в конституцията (това е за правата на жените). От 1972 се опитват да го вкарат в конституциятата. Животът има странно чувство за хумор и точно при pussy graber-а ще се узаконят равните права на жените!
  —цитат от коментар 31 на L Glassman


  Наистина животът има странно чувство за хумор.Като държавите в Западна Европа станат джамахирии,първите,които ще го отнесат ще бъдат гейовете. Които са първи застъпници на правата на мюсюлманите. Щото ония пичове са истински хомофоби.А не набедени.
  А в САЩ рано или късно нормалността ще възтържествува.Ако трябва ще се стигне и до разцепване на държавата, територии има достатъчно. И си правете комунизъм негрите ,гейовете и феминистките.

 43. 43 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Байдън бил еволюирал - този естаблишмънт политик никога не е имал някакъв гръбнак от позиции и принципи - целта му е била властта на всяка цена че да може синчето му да е в няколко директорски борда а той да души косите на малки дечица.

 44. 44 Профил на scu32646294
  scu32646294
  Рейтинг: 15 Весело

  [quote#42:"Мусаши"][/quote]

  шъ, шъ, шъ, ей го и следващия пророк...

 45. 45 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  За пръв път срещам термина "либерален популизъм" в Дневник, макар и в преведена статия. "Либерален" и "популизъм" винаги следва да се използват в пакет.
  —цитат от коментар 20 на cxs546479O2


  "Либералния популизъм" на Байдън е същото като "Демократичния социализъм" на дедо Бърни - склеротика се е прицелил в избирателите му дето хич не са ентусиазирани да гласуват за тоя ветропоказател.

 46. 46 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 308 Весело

  Байдън що не е негър ? (ツ)

 47. 47 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  [quote#36:"Тюфлекчия"][/quote]

  Надали точно към България ще се втурнат американски компании, щото тук вече цената на труда поскъпна.
  Но пък САЩ отново ще влязат в Парижкото споразумение за климата,което допълнително ще даде сили на еврозелките и ще има данък"затоплизъм".Плюс навлизане на джендър идеологията и промиване мозъците на децата.
  А като непеошки почнат да мътят главите на циганите, че са дискриминирани и направо ситуацията ще ескалира.

 48. 48 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Левият популизъм дава още по-голяма свобода на езика и въображението от десния, който поне от кумова срама не трябва да излиза от някакви норми като например да се приказва фриволно за "братство, свобода, равенство".
  Негрите много обичат да чуват, че всички са равни и Байдън няма да се посвени да им го обещае.
  Разбира се, те едва ли подозират, че Байдън няма никакво намерение да ги вкара в бордовете на енергийни корпорации наравно със сина си Хънтър.

 49. 49 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  [quote#36:"Тюфлекчия"][/quote]

  Финансова криза в САЩ би била унищожителна за целия останал свят, както сме виждали страшно много пъти, за последно през 2008г. А демонократите ще докарат невиждана криза.

 50. 50 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Кажи му Майдън и го демаскирай.
  Ше гризка дръвцето. Полуживата беше първа, спящия с деменция е следващия.

 51. 51 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мусаши":

  Ще дойдат, спокойно. Все още сме много евтини, а качеството (каквото и да се говори в умнокрасивите медии) е много по-високо от Индия и Латинска Америка. От китайците сме по-зле, ама там стана скъпо, а и има проблем с културата и комуникацията. Така че аз очаквам доста инвестиции. Ще видим.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 52. 52 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Байдън си слага Тръмпова маска! Но мошенникът Байдън си остава мошенник, в каквито и одежди да се преоблече. Да си спомним Клинтън, който премахна банковите регулации и това предизвика имотната криза от 2008.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 53. 53 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Равенство - чернокожите които идват на работа в завода 4 дни в седмицата да взимат същите пари като белите които работят овъртай и бачкат в събота и неделя

 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  На Байдън еволюира единствено деменсията.

 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  Байдън що не е негър ? (ツ)
  —цитат от коментар 46 на balgariez


  Байдън се извини , че е бял.

 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Какво "еволюира", тя Демократическата партия винаги си е била популистка? Обещават неограничени блага на негрите и латиносите разчитайки на огромната им раждаемост. Което значи електорат.

  И не казват, КОЙ ЩЕ ПЛАЩА? Защото те негрите не са много по работенето, повече ги избива на социални помощи да живеят. Така че просто сменете термина "либерален популизъм" с "либерастия" и всичко става познато.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Колкото повече време минава все повече материали излизат как би изглеждала новата администрация на Байдън. Изненадващо Аксиос излезе с кратка статия по темата:

  Biden's doctrine: Erase Trump, re-embrace the world

  https://t.co/aybvq3Gk1Y?amp=1

  Има някои любопитни имена като Сюзън Райс. Избиратели от левия спектър няма да са особено доволни от подобен отбор.
  :)

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 58. 58 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  До коментар [#42] от "Мусаши":

  Апартейда не е нормалност. Ако много ги влече, купете си голям парцел земя и си основете царство и живейте както си искате там обсебени от хомофобия и расизъм.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 59. 59 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3828 Весело

  До коментар [#54] от "tacheaux":


  Тръмп ако загуби и впоследствие се окаже обвиняем, много бързо ще се тръшне от всевъзможни болести както правят родните-тарикати престъпници. Така че собствените ви проекции отново ще се обърнат против вас.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 60. 60 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Байдън води с 30-40 %. Колкото повече левите чупят, грабят и рушат, толкова му се увеличава преднината. Колкото повече престъпността се увеличава, защото деморализираха и полицията, толкова повече преднината му се увеличав. Колкото повече пишмандемократичните клетове правят глупост, след глупост, толкова повече преднината му се увеличава. Накрая ще спечели с мнозинство от 99,9 % сред комнистическата младеж. хахахах :-) Няма такава драма при пишмандемократите. хахах

 61. 61 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#58] от "vesolr":

  До коментар [#42] от "Мусаши":Апартейда не е нормалност. Ако много ги влече, купете си голям парцел земя и си основете царство и живейте както си искате там обсебени от хомофобия и расизъм.
  —цитат от коментар 58 на vesolr


  Кой е казал, че апартейда е нормалност?!? Всички трябва да са разни пред закона. До колкото знам в България, в Европа и в САЩ е така! Повтарям, никой не трябва да има привилегии, по никакъв признак, дори да е от малцинство! Всички животи имат значение! За съжаление, НЕ това казват марксистките пишмандемократи!

 62. 62 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Изкукал дъртел е Байдън. Няма идеи. Само амбиция за власт.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 63. 63 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#42] от "Мусаши":Апартейда не е нормалност. Ако много ги влече, купете си голям парцел земя и си основете царство и живейте както си искате там обсебени от хомофобия и расизъм.
  —цитат от коментар 58 на vesolr


  Ако беше възможно, милиарди хора да са го напраивли. Припомням един случай в Унгария преди вече доста години. Едно село с унгарци си вдигна стена (село, а не отделен човек), за да се справя с редовните грабежи от роми. Цяла Европа пропищя и свалиха стената. Какъв е този расизъм да се пазят от роми и да не им дават да ги крадат лесно!
  То и глобалната картинка е такава. Африканците изгониха белите от държавите си (Алжир Гамбия и Зимбабве са само три примера) и след това се оказа, че никак не им харесва да живеят без бели и хукнаха с милионите към Европа.

 64. 64 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3828 Весело

  До коментар [#10] от "Тюфлекчия":

  Братле, отново лъжеш като за световно. Не е обещавал да даде веднага гражданство, а процедура за получаване на гражданство. Това ще отнеме години. И не на 22 милиона, а 11 милиона. Освен това, според теб и другите от агитката, "милиони нелегални" гласуват вече за демократите, така че не виждам какво те притеснява - ще почнат да гласуват 2 пъти ли ако станат граждани?
  Относно ДиСи - след като Вермонт и Уайоминг могат да имат по 2 сенатори с по-малко население от федералния окръг, какъв е проблем и жителите на столицата бъдат представени в Сената? А, да, знам какво те мъчи - най-вероятно това ще са 2 демократи.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално

  До коментар [#62] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Тръмп е още по-лош. Всеки ден си сменя идеите.

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално

  До коментар [#62] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Тръмп е още по-лош. Всеки ден си сменя идеите.

 67. 67 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1232 Весело

  До коментар [#5] от "moreee":

  Ако искаш да си президент на една нация с доста ярка етническа палитра, трябва да си готов да миеш всякакви крака... И то с удоволствие!

 68. 68 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 929 Весело

  Популизъм, комунизъм, фашизъм, шаманизъм, кабализъм, канибализъм -- за тях е все едно, защото те имат само една програма и една политика, и тя се казва Тръмп.
  —цитат от коментар 16 на Един вампир броди из Европа


  Искаш да кажеш, че се казва 💲, ама си малко срамежлив. В УСА това е религията, която изповядат всички, и единственото което ги обединява.

  Политиката е на второ място. Затова и казват, че там няма две партии, а една, а системата им е Корпоративизъм(

  П.П. Дони е просто еманацията на американското общество.

 69. 69 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 937 Неутрално

  В черния интернет се говори, че този път Путин е избрал Байдън. Предвидлив е и правилно вижда, че по този начин силно ще ускори мъчителната агония в края на САЩ.

 70. 70 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тюфлекчия":

  Чакам с нетърпение да навърши години за да може да се кандидатира. Голям купон ще е с нейната програма ...

 71. 71 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 929 Любопитно

  Др. Байдън вместо да обикаля заводи да разкаже за далаверите на сина си в Украйна!
  —цитат от коментар 17 на balkantourist


  Има и друго, освен далаверите: https://youtu.be/BMdAPdCjHhU?t=1159

 72. 72 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 929 Любопитно

  До коментар [#17] от "balkantourist":

  Плюс това, в Украйна са "изчезнали" $5.3 милиарда американски помощи, според Джулиани, за което отговарял Байдън: https://youtu.be/BMdAPdCjHhU?t=2172

 73. 73 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 929 Любопитно
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK