ЕС, САЩ, Русия и ООН изразиха безпокойство от напрежението между Армения и Азербайджан

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3085 Весело

  Безпокойсто безпокойство ама ако и Путин се е обезпокоил ще им иде на гости да ги успокои.

  подпис
 2. 2 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Я, и Русия ли се безпокои? Да не би стрелбата да е започнала без разрешение от Москва и без "съветници"? Ще внимаваме на кого русиянците ще започнат да доставят муниции.

  без подпис!
 3. 3 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3410 Неутрално

  Имайки предвид факта, че Азербайджан и Русия имат много обтегнати отношения, не се съмнявам, че провокацията беше от проруски карабахски арменци. И като знаем, че Азербайджан почти изцяло е изместил Путенланд от турския пазар на газ, това мога да кажа със 100% гаранция.

  "Чуждестранен агент"
 4. 4 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 613 Неутрално

  От своя страна Турция, която има близки етнически и културни връзки с Азербайджан, изрази подкрепа за Баку в конфликта. "Това, което направи Армения, е неприемливо. Тя трябва отново да се вразуми"

  Ердо в още една война ли се кани да влезе ?
  Турция ептен ще удари фалита с бясна скорост .

 5. 5 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Имайки предвид факта, че Азербайджан и Русия имат много обтегнати отношения, не се съмнявам, че провокацията беше от проруски карабахски арменци. И като знаем, че Азербайджан почти изцяло е изместил Путенланд от турския пазар на газ, това мога да кажа със 100% гаранция.
  —цитат от коментар 3 на putinxujlo


  Не съм съгласен. Русия не признава Карабах! Никоя страна всъщност не признава Карабах, макар че има всички основания за това - там живеят практически 100% арменци, от поне 2200 години районът е населен с такива и единствената причина Азербайджан да има каквито и да било претенции, е "подаръкът" на Сталин за азерските комунисти през 1921г. Така че Русия, ако поне малко наистина имаха добри отношения с Армения, щяха да са признали отдавна арменската република. Но явно Путин иска да омилостиви Азербайджан заради петродоларите.
  Но не е само Путин така, целият свят се интересува повече от петрола, отколкото от справедливостта и истината.

 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3919 Неутрално

  Естествео е Турция да поддържа Азербайджан след като е обвинена от Армения в геноцид, и това се приема от демокрациите по света като справедлива присъда. Иначе Азерите са доста по-близки с Иран като етнос и култура отколкото до окупиралата ги отоманска Турция.

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До коментар [#5] от "kazushi":

  Аз пък го знам точно обратното. Сталин е забъркал тази гадост като е дал на арменците анклав вътре в Азербайджан.

 8. 8 Профил на njp11622446
  njp11622446
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Много грешно го знаеш. Азербайджан първи стават комунисти. За това Сталин им дава територия 100% заселена с арменци. Има и ужасни кланета и избивания, на които жерва са пак арменците. Но и през комунизма населението на областта има най-малко 85% арменци. Сега там отново живеят само арменци.

 9. 9 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Русия - съюзник на Армения, Турция -съюзник на Азербайджан. Задава се поредната война (след Сирия и Либия) дето българските "десни" ще са фенове на международния джихад.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До коментар [#8] от "njp11622446":

  Обясни защо тогава днес нито една страна в света (!) ни признава Нагорни Карабах?! Нито една! Включително и Русия.

 11. 11 Профил на Ivelin
  Ivelin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дали САЩ ще се опитат да въведат „демокрация“?

 12. 12 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3410 Неутрално

  До коментар [#5] от "kazushi":

  Не съм съгласен. Русия не признава Карабах!
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

  Цитирам Уикипедия на руски.
  И това е 👇 едно и същото, че Русия признава:

  Нагорно Карабахската република е призната за частично призната от Република Абхазия [3] [66] [67] [68] [69] и Южна Осетия [3] [66], както и непризнатата Приднестровска Молдова [4] [66].

  "Чуждестранен агент"
 13. 13 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#8] от "njp11622446":Обясни защо тогава днес нито една страна в света (!) ни признава Нагорни Карабах?! Нито една! Включително и Русия.
  —цитат от коментар 10 на deaf


  Обясних, че според мен е чисто и просто заради петродоларите на Азербайджан. Очевидно обаче причината може да е и това, че хората са страшно необразовани за този конфликт. Има преброявания на населението поне от 1926г. насам, има и свиделства за азерските масови кланета, грабежи и убийства, включително и от азерски комунисти. Хиляди страници документация и история, например от азерския комунист Оджахули Мусаев. Ето и едно клипче по въпроса, ако някой не иска да чете официални документи и свидетелства от преди 100 години https://www.youtube.com/watch?v=unBdquVfnug

 14. 14 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#5] от "kazushi":Не съм съгласен. Русия не признава Карабах!▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️Цитирам Уикипедия на руски.И това е 👇 едно и същото, че Русия признава:Нагорно Карабахската република е призната за частично призната от Република Абхазия [3] [66] [67] [68] [69] и Южна Осетия [3] [66], както и непризнатата Приднестровска Молдова [4] [66].
  —цитат от коментар 12 на putinxujlo


  Да, само други непризнати републики признават Ацрах. Русия не признава републиката!

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Каква е причината за конфликта?

 16. 16 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#15] от "Роси":

  Арменците не щат да се интегрират в страната в която живеят. За което масивно допринася и Рашата, въоръжавайки и Армения, и Азърбайджан.

  Pederugi kradat Bulgaria. PP - v kausha!
 17. 17 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#15] от "Роси":

  Отваряне на втори фронт(ба, трети), където Турция да се “ангажира”. Сирия, Либия и сега Азербайджан.
  Кой има интерес от това, питай форумния специалист “ети”

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 18. 18 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  [quote#14:"kazushi"][/quote]

  На кратко историята на региона Нагорни-Карабах или Арцах.
  Този регион вероятно е бил час от Урарту през желязната епоха, а през 4. в. пр. н. е. става част от Армения. Т.е. там живеят арменци 1000 години преди България изобщо да съществува. Това само като предистория.
  Интересното започва през 1917г. когато се създава федеративна република в Кавказ. В началото на следващата година обаче тя се разпада, не само заради етническите различия, но и заради политика.
  Германците са достигнали Кавказ и естествено искат нефта от Баку. Те веднага се съюзяват с грузинците. Срещу тях са турците, които имат идея за пантюркска империя и искат да завладеят даже Казахстан. Дори има битка между германците и турците, които са съюзници и са част от Централните сили.
  Но преди самия разпад на Федерацията, в столицата ѝ Баку има конфликт. Общо взето в Баку има три партии - комунисти, арменци и азери. Османската империя настъпва към Баку, като арменците и руснаците дават отпор, но са победени. В самият град има убийства и от двете страни, но арменците излизат по-силни, защото имат негласна подкрепа от комунистите.
  Това става през март 1918г. След няколко седмици Федерацията се разпада и Азербайджан обявяват Карабах за част от новата република. Естествено в региона веднага се организира съпротива, тъй като той е населен само от арменци. Нагорни-Карабах се се обявява за независима република на 22.07.1918г.
  Между временно след излизането на България от войната (ПСВ), Османската империя не може да получава помощ от Централните сили на 31.10. също капитулира. Турските войски са заместени от британски (припомням, че в началото на 1918г. Османската империя побеждава комунистите и арменците и успява да окупира част от Кавказ). Карабах обаче не е окупиран и съответно ако британците искат да влязат там, те не могат просто да заменят турските войски, а трябва да го отвоюват със сила.
  Великобритания се съгласява регионът да се даде на Азербайджан, едно защото иска силен Азербайджан, който да продължи да се бори срещу комунистите, друго, защото иска нефта от Баку (Чърчил още преди войната посочва нефта като основна суровина за Великобритания). Това става още през декември 1918г., припомням преди Парижката мирна конференция.
  Разбира се, има протести от арменците в Карабах, които се опитват да се позоват на принципа на самоопределяне на народите на Удроу Уилсън и разбира се, британците не им обръщат внимание.
  Азербайджан нахлува в Нагорни-Карабах през април. 580 цивилни арменци са убит в село Гайбалу. После следва примирие, тъй като азерите не успяват да овладеят района. Това примирие нарушено на Персийската нова година (празнувана от азерите) 1920г. Арменците решават да си отмастят за кланетата с други такива, но са отблъснати. Арменците в град Шуша са избити напълно (ок. 20 000 души).
  Но през април 1920 Азербайджан е завладян от комунистите, а Армения следва към края на годината. Между другото Грузия също има гранични конфликти с Армения, но се разбират и грузинците обещават помощ на Армения. Но всичко приключва със съветска окупация.
  Въпросът за съдбата е оставен на Сталин. Той иска да омилостиви Мустафа Кемал, мислейки че последният може да стане съюзник на СССР (който по това време е пълна изолация от останалия свят). Съответно Сталин оставя Карабах в Азербайджан, макар и под формата на автономен регион. 94% от населението (към 1924г.) са арменци. Това е след няколко години азерска власт и след доста кланета.
  Следват десетилетия на обичайната политика на заместване на населението и културна деарменизация, като азерите се оплакват, че са икономически маргинализирани от по-заможните арменци.
  През 1988г. арменците в Карабах правят петиция и решават да се отделят отново от Азербайджан. Следва нов конфликт, в който Москва подкрепя в началото азерите.
  Следва война, която приключва през 1994г. и за която е писано доста, включително и на български.

 19. 19 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  [quote#14:"kazushi"][/quote]

  На кратко историята на региона Нагорни-Карабах или Арцах.
  Този регион вероятно е бил час от Урарту през желязната епоха, а през 4. в. пр. н. е. става част от Армения. Т.е. там живеят арменци 1000 години преди България изобщо да съществува. Това само като предистория.
  Интересното започва през 1917г. когато се създава федеративна република в Кавказ. В началото на следващата година обаче тя се разпада, не само заради етническите различия, но и заради политика.
  Германците са достигнали Кавказ и естествено искат нефта от Баку. Те веднага се съюзяват с грузинците. Срещу тях са турците, които имат идея за пантюркска империя и искат да завладеят даже Казахстан. Дори има битка между германците и турците, които са съюзници и са част от Централните сили.
  Но преди самия разпад на Федерацията, в столицата ѝ Баку има конфликт. Общо взето в Баку има три партии - комунисти, арменци и азери. Османската империя настъпва към Баку, като арменците и руснаците дават отпор, но са победени. В самият град има убийства и от двете страни, но арменците излизат по-силни, защото имат негласна подкрепа от комунистите.
  Това става през март 1918г. След няколко седмици Федерацията се разпада и Азербайджан обявяват Карабах за част от новата република. Естествено в региона веднага се организира съпротива, тъй като той е населен само от арменци. Нагорни-Карабах се се обявява за независима република на 22.07.1918г.
  Между временно след излизането на България от войната (ПСВ), Османската империя не може да получава помощ от Централните сили на 31.10. също капитулира. Турските войски са заместени от британски (припомням, че в началото на 1918г. Османската империя побеждава комунистите и арменците и успява да окупира част от Кавказ). Карабах обаче не е окупиран и съответно ако британците искат да влязат там, те не могат просто да заменят турските войски, а трябва да го отвоюват със сила.
  Великобритания се съгласява регионът да се даде на Азербайджан, едно защото иска силен Азербайджан, който да продължи да се бори срещу комунистите, друго, защото иска нефта от Баку (Чърчил още преди войната посочва нефта като основна суровина за Великобритания). Това става още през декември 1918г., припомням преди Парижката мирна конференция.
  Разбира се, има протести от арменците в Карабах, които се опитват да се позоват на принципа на самоопределяне на народите на Удроу Уилсън и разбира се, британците не им обръщат внимание.
  Азербайджан нахлува в Нагорни-Карабах през април. 580 цивилни арменци са убит в село Гайбалу. После следва примирие, тъй като азерите не успяват да овладеят района. Това примирие нарушено на Персийската нова година (празнувана от азерите) 1920г. Арменците решават да си отмастят за кланетата с други такива, но са отблъснати. Арменците в град Шуша са избити напълно (ок. 20 000 души).
  Но през април 1920 Азербайджан е завладян от комунистите, а Армения следва към края на годината. Между другото Грузия също има гранични конфликти с Армения, но се разбират и грузинците обещават помощ на Армения. Но всичко приключва със съветска окупация.
  Въпросът за съдбата е оставен на Сталин. Той иска да омилостиви Мустафа Кемал, мислейки че последният може да стане съюзник на СССР (който по това време е пълна изолация от останалия свят). Съответно Сталин оставя Карабах в Азербайджан, макар и под формата на автономен регион. 94% от населението (към 1924г.) са арменци. Това е след няколко години азерска власт и след доста кланета.
  Следват десетилетия на обичайната политика на заместване на населението и културна деарменизация, като азерите се оплакват, че са икономически маргинализирани от по-заможните арменци.
  През 1988г. арменците в Карабах правят петиция и решават да се отделят отново от Азербайджан. Следва нов конфликт, в който Москва подкрепя в началото азерите.
  Следва война, която приключва през 1994г. и за която е писано доста, включително и на български.

 20. 20 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Естествео е Турция да поддържа Азербайджан след като е обвинена от Армения в геноцид, и това се приема от демокрациите по света като справедлива присъда. Иначе Азерите са доста по-близки с Иран като етнос и култура отколкото до окупиралата ги отоманска Турция.
  —цитат от коментар 6 на daskal1


  От личните ми контакти с азери, мога да кажа, че това не е точно така. Те си говорят на турски и са мюсюлмани.

 21. 21 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#6] от "daskal1"

  Ацрах е една от земите, които са с особено голямо значение в историята и културата на Армения. Арменците са там още от 7 век преди новата ера. Или с други думи почти 1400 години преди създаването на Аспарухова България. През 5 век след новата ера там е основано първото арменско училище. Тоест арменците са имали собствено училище два века преди българите на Аспарух да влязат в земите южно от Дунав.
  От 7 век преди новата ера насам през следващите хилядолетия Ацрах е бил символ на арменската идентичност, така че съвсем не е случайно, че привързаността на арменците към тези земи в последните десетилетия се брани с оръжие и саможертва.
  Европа, САЩ и останалите световни сили би трябвало да са наясно с историческите факти и изкуственото разделяне на арменските земи от рускосъветските болшевики.

 22. 22 Профил на vlpe
  vlpe
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Арменската армия разчита на подкрепата на събора на епископите на Арменска Апостолическа Църква.

 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3919 Неутрално

  До коментар [#21] от "GreenEyes":

  И да не се забравя, че Сталин съвсем целенасочено включва райони традиционно населени с етноси от съседни републики с цел за "кърваво разделяне което да преотврати разпада на Съюза". Е, той се разпадна, но конфликтите заровени от тогава остават и се задълбочават поради масовото незнание на историята им от политиците на "големите сили".

 24. 24 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#21] от "GreenEyes":И да не се забравя, че Сталин съвсем целенасочено включва райони традиционно населени с етноси от съседни републики с цел за "кърваво разделяне което да преотврати разпада на Съюза". Е, той се разпадна, но конфликтите заровени от тогава остават и се задълбочават поради масовото незнание на историята им от политиците на "големите сили".
  —цитат от коментар 23 на daskal1


  Това го обясних и аз. Както и че руснаците в началото на последната война подкрепиха Азербайджан. Но не са единствените. Британците също разпалват конфлитка и също вземат азерска страна.

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3919 Неутрално

  До коментар [#20] от "kazushi":

  Историята на региона е дълга и пълна с конфликти, само ще посоча, че и Азербайджан, и Иран са шиити за разлика от сунитска Турция. За азерите и ролята им в арменския геноцид и обратно (например Арменско-Татарския, а реално с азерите през 1905-1907) има писано много, в пропагандата се стига и до абсурдни грешки, като например тази https://mirrorspectator.com/2019/03/07/armenian-genocide-photos-included-in-azeri-exhibit-by-mistake/

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4332 Любопитно

  До коментар [#18] от "kazushi":

  Срещу тях са турците, които имат идея за пантюркска империя и искат да завладеят даже Казахстан.
  =========
  Това е крайно грешна позиция.....
  Пантюркизма в Казакистан е няколко нива по на високо равнище от този в съвременна Турция.....
  Не забравяй кой помогна най много за оправянето на отношенията между Ердоан и Пути....след свалянето на руския самолет.....
  Нурсултан Назарнайев.....с прозвището.... Ак сакал..... (белобрадия).....

  Bukalemun
 27. 27 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#18] от "kazushi":Срещу тях са турците, които имат идея за пантюркска империя и искат да завладеят даже Казахстан.=========Това е крайно грешна позиция..... Пантюркизма в Казакистан е няколко нива по на високо равнище от този в съвременна Турция..... Не забравяй кой помогна най много за оправянето на отношенията между Ердоан и Пути....след свалянето на руския самолет..... Нурсултан Назарнайев.....с прозвището.... Ак сакал..... (белобрадия).....
  —цитат от коментар 26 на eti mehter


  Ако беше прочел внимателно, щеше да знаеш, че говоря за края на ПСВ, а не за съвремието.

 28. 28 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Русия изразила! Хайде глупости. русия въоръжава азерите срещу Армения и Нагорни Карабах. Толкова за православието.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4332 Неутрално

  До коментар [#27] от "kazushi":

  щеше да знаеш, че говоря за края на ПСВ, а не за съвремието.
  =======
  Родината на пан тюркизма е далечна Азия.....
  Територията между езерото Байкал и пустинята Кара Курум.....(името Крум произлиза от там).....
  В средата на седми век, битките в Джурджун и Талкан.....допринасят до голяма степен за хегемонията на Исляма над пан тюркизма по тия земи
  Пан тюркизма всъщност е своеобразен вариант на европейския расизъм......

  Bukalemun
 30. 30 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2517 Весело

  бе ко се коркате договора за охрана на западната граница на Армения от Русия даже либераста Пашинян не посмя да разтрогне нищо няма да стане докато го има този договор

 31. 31 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2517 Любопитно

  10 армия си е там - сега може да има друг номер, но отговарят за турско-арменската армия на 5000 метра какво става е нещо като битката Китай Индия в Тибет

 32. 32 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2517 Любопитно

  Проблема с Армения е че елита им се намира в З.Европа и САЩ
  Както казваше Тръмп "На кого да се обадя за да се договоря с ЕС" е абсолютно валидно за армения обаждаш се и чакаш да вземат решение с външните участници

 33. 33 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2517 Весело

  но до изборита САЩ ще играят пас все пак мъжа на кардишян е кандидат за президент

 34. 34 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "Роси":

  Както винаги Армения.

 35. 35 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#27] от "kazushi":щеше да знаеш, че говоря за края на ПСВ, а не за съвремието.=======Родината на пан тюркизма е далечна Азия.....Територията между езерото Байкал и пустинята Кара Курум.....(името Крум произлиза от там).....В средата на седми век, битките в Джурджун и Талкан.....допринасят до голяма степен за хегемонията на Исляма над пан тюркизма по тия земи Пан тюркизма всъщност е своеобразен вариант на европейския расизъм......
  —цитат от коментар 29 на eti mehter


  Националистическите движения датират от 19.в. Не може да се говори за нещо такова преди модерната ера. За расизъм също. Отново, това е идея на новото време. В античността разделението е ставало само на принцип племе. Примери за обединения на племена, които говорят на различен език, има много, точно в средна Азия. Специално пантюркизмът възниква в края на 19. в. под влиянието на татарския джадидизъм. Даже първият идеолог е Юсуф Акчура, татар.

 36. 36 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#23] от "daskal1":

  Така е. Миналото горе-долу е ясно. Армения е една от малкото страни на тази планета с по-трагична история от нашата. Интересно е какво става с Армения в последните години. Арменците нямат много голям избор за защита на суверинетата и териториалната си цялост. От югозапад постоянна заплаха е агресивната турска дуржава, на запад Армения е блокирана от враждебна Грузия. На изток е още по-враждебен Азербейджан. Единствената приятелско настроена държава, с която Армения има сухопътна граница е Иран. Иран трдиционно поддържа добри отношения с арменското си население и с Армения. Огромна част от търговията на Армения се осъществява или с Иран или с трети страни, но пак през ирано-арменската граница. В Ереван и в по-големите арменски градове е пълно с ирански инвеститори. Те купуват недвижими имоти и хотели, отварят ресторанти и барове, текстилни и обувни фабрики. Армения няма и кой знае какви природни суровини, И тук отново идва Иран с техния петрол и електричество. И докато Иран предоставя главно икономическа помощ, военната помощ идва главно от Русия. Руската армия защитава проблематичната граница с Турция и часр от грузинакста граница. В Армения са базирани постоянно големи руски военни части. Но както споменах, Армения няма голям избор.
  ПС Пожелавам ти спокойни дни без комплексирания, ти знаеш за кой става дума. Поне няколко дни може да се пише без опасност, ще се се лепи като гербава марка за неудобните му. :)

 37. 37 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  "суверенитета"

 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4332 Любопитно

  До коментар [#35] от "kazushi":

  Националистическите движения датират от 19.в. Не може да се говори за нещо такова преди модерната ера. За расизъм също.
  =========
  Така ли?
  Това не го знаех....
  Само не мога да разбера защо не може да се говори.....
  Защото ерата е модерна, ли.....?

  Изведнъж ми хрумна интересния въпрос......
  Ако термина "геноцид" е приложен за пръв път на конкретната дата "А".....доколко имаме право да твърдим, че геноцид преди тая дата не е съществувал?

  Bukalemun
 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4332 Неутрално

  До коментар [#35] от "kazushi":

  Специално пантюркизмът възниква в края на 19. в. под влиянието на татарския джадидизъм. Даже първият идеолог е Юсуф Акчура, татар.
  =======
  Дядото (Шах Исмаил)....и бащата (Ертугрул) на Осман (основателя на ОИ).....са се борили срещу това което пишеш.....през целия 12 и век......
  Това че някой го е комплектовал като идеология през 19.....не значи че преди това не е съществувало.....
  Все едно да се твърди че преди създаването на движението "Ислямски братя".....не е съществувал Ислям......

  Bukalemun
 40. 40 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#35] от "kazushi":Специално пантюркизмът възниква в края на 19. в. под влиянието на татарския джадидизъм. Даже първият идеолог е Юсуф Акчура, татар.=======Дядото (Шах Исмаил)....и бащата (Ертугрул) на Осман (основателя на ОИ).....са се борили срещу това което пишеш.....през целия 12 и век......Това че някой го е комплектовал като идеология през 19.....не значи че преди това не е съществувало.....Все едно да се твърди че преди създаването на движението "Ислямски братя".....не е съществувал Ислям......
  —цитат от коментар 39 на eti mehter


  Пишеш пълни и абсолютни глупости. Геноцидът е изтребление на хора, защото последните имат определен етнически произход, т.е. говорят на някой език и имат някаква определена религия. Такива неща е имало и преди хиляди години.
  Национализмът е идеология, която се базира на идеята за нация. Нацията, това са хора, които освен че имат обща етническа принадлежност, говорят на един език и имат една релиягия, са обединени и в една държава. Такива държави в Европа изобщо няма през Средновековието и като цяло в света също отсъстват. Така че няма как да се говори за национализъм. Например през 7.-8. век всички славяни говорят на абсолютно един и същ език и имат една религия (славянското езическо), т.е. те са част от един етнос, но имат безброй независими политически организации. Защото племето не е етнос. А реално почти няма етнос, който изобщо да има идеята да се обедини в една държава. Тази идея се появява чак през 19.в.

 41. 41 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Забравих да спомена, че Нахичеван има доста подобна съдба на Арцах. С тази разлика, че там в началото на 20.в. арменците не са 100%, а 50% и съответно комунистите и азерите успяват да ги унищожат напълно.

 42. 42 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Родината на пан тюркизма е далечна Азия.....Територията между езерото Байкал и пустинята Кара Курум.....(името Крум произлиза от там).....В средата на седми век, битките в Джурджун и Талкан.....допринасят до голяма степен за хегемонията на Исляма над пан тюркизма по тия земи Пан тюркизма всъщност е своеобразен вариант на европейския расизъм......
  —цитат от коментар 29 на eti mehter


  Пиша ти голям МИНУС тука. Именно с Пантюркизма трябва да сте горди, защото е много, ама много по-важен от Исляма. Това ви дава ИДЕНТИЧНОСТ. Пантюркизмът е връзката ви с Атилла, с Великата Степ, от която произлиза почти цялото държавотворчество в целия свят. Това са три хиляди години!
  И да- прав си, малко подобно е на расизма в Европа, но в ТОВА НЯМА НИЩО ЛОШО, НИТО ПЪК УКОРИТЕЛНО. Нормално е, народите с велика история да са горди от това. Пантюркизмът има да играе важна роля в близко бъдеще - Източен Туркестан и Северен Китай им е време да се отделят от расата Хан и да се върнат на изконните собственици. Англо-Американците също ще дадат едно рамо за тая работа. От Германия до Япония, през Великата Степ са хора, много от които са HERRENVOLK и Пантюркизмът е в една линия със Западния Империализъм. Можете само да се гордеете с това!

 43. 43 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  [quote#42:"transvaal"][/quote]

  95% е сигурно, че Атила не е тюрк. За държавничеството на великата степ... понякога глупостите са толкова големи, че човек се чуди на абсурда им.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK