Македонците избират днес между пътя към ЕС, отдръпването от България и премиер албанец

Плакат с премиера Зоран Заев

© Associated Press

Плакат с премиера Зоран ЗаевСеверна Македония избира между път към Европейския съюз, защита на суверенитета и идентичността си и повече признание за албанците в страната, от чиято група може да дойде следващият премиер.


Такава картина би могло да създаде обобщението на кампаниите на най-големите партии в страната, докато отварят урните за предсрочни - и едновременно с това отложени - избори с неизвестен победител. Днешният ден, неработен за цялата страна, всъщност е третият, макар и основен, от гласуването; в понеделник и вторник гласуваха заразените с коронавирус, затворниците и хората с други тежки здравословни проблеми. Спорно е дали която и да било от партиите би могла да осъществи декларираните си цели, или изобщо дали смята да го направи.


Проучванията не дават еднозначен отговор кой ще е победителят - социалдемократите (СДСМ) на премиера Зоран Заев, който се аргументира с евроатлантическия път на страната, отворен по неговото време, или консервативната ВМРО-ДПМНЕ, чийто лидер Християн Мицкоски е споменавал ревизия на договора за добросъседство с България и на този за името с Гърция.
Същевременно други представители на партията са изключвали Скопие действително да се върне към ревизията на миналото, ако консерваторите се върнат след няколко години извън избраното правителство.


Който и да спечели, ще има и по-сериозни проблеми от заложените в ярките обещания на десните и албанските партии - справянето с икономическите последици от кризата с коронавируса и евроинтеграцията на Северна Македония, процес, който ще се проточи с години.


Не може без албанците


Все пак повечето анкети до момента дават лека преднина на СДСМ в битката за 120-те депутатски места, за които се надпреварват 5 коалиции и партии. Очаква се и двете да вземат около една трета или малко повече от гласовете, без която и да било от тях да може да състави сама мнозинство.


Както и други години, ще е нужно, който и да победи, да се обърне към албанския блок. В последните правителства неизменен партньор е Демократичният съюз за интеграция (ДУИ), но сега тя има самостоятелен кандидат за премиер - албанецът Насер Зибери (вчера обявил, че е заразен с COVID-19). СДСМ пък има собствен коалиционен партньор от албанския блок - "Беса", която враждува с досегашния коалиционен партньор на Заев, ДУИ. Необичайното бе, че този предизборен съюз се формира преди изборите, а не след тях. Обещанията на албанците събудиха спомен за етническото напрежение преди 20 години, когато те не бяха поканени в правителство и се стигна до ескалация, приключила с договор през 2001 г., но днес конфликтът изглежда далеч.


Плакат с лидера на опозицията Християн Мицкоски

© Associated Press

Плакат с лидера на опозицията Християн Мицкоски


ДУИ се очаква да вземе над 10% и който и да спечели, ще трябва да търси диалог с партията, макар част от анкетите да ѝ дават почти изравнени позиции с основния ѝ противник в албанския блок - Алианса на албанците (последните опитваха да се конкурират с ДУИ в обещанията, като предложиха "изцяло албанско правителство). Между партиите в македонския блок същевременно се появиха предложения да си "услужат" с депутати само и само да няма коалиция прекаралата твърде много (според Заев) във властта ДУИ. Не е известно дали ДУИ би отстъпила от червената си линия за "премиер албанец", ако се стигне до преговори.


Формално избирателите са 1.814 млн. Всъщност никой не знае точния им брой; преброяване не е имало от 2001 г., трябваше да има през април, но го отложи коронавирусът. Очаква се реалният брой гласоподаватели да е със стотици хиляди по-малък, но тъй като се използва изборният списък от началото на века, данните за активността и сега ще бъдат изкривени от него.


Предизборната кампания - лишена от многохилядни митинги заради коронавируса - бе съпътствана от компромати. В интернет се появиха както записи от нови разговори на Заев с представящите се за известни личности и свързвани с Кремъл шегаджии Вован и Лексус, така и от тайни обсъждания на Мицкоски на спорни въпроси, свързани с изборите и с политически натиск.


Македонците избират днес между пътя към ЕС, отдръпването от България и премиер албанец

© Associated Press


"Не може до безкрай със служебно правителство"


Вотът трябваше да е през декември, четири години след последния. През октомври миналата година обаче Заев обяви, че ще подаде оставка, след като въпреки всички усилия и жертви като смяна на името страната не получи одобрение за начало на преговори от евролидерите. През януари той се оттегли и бе създадено преходно правителство, което обаче отложи изборите заради коронавируса. Малко по-късно евролидерите се съгласиха да започнат преговори със Северна Македония, но пътят пред нея е дълъг и белязан от позиция на София, която Скопие трудно може да изпълни.


Няколко седмици в страната имаше ожесточени спорове между доскоро управлявалите социалдемократи на Заев и ВМРО-ДПМНЕ на Мицкоски за това дали изборите не трябва да се отложат; тъкмо преди месец и половина, около края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, започна нова вълна на заразата, след като строгата карантина бе свела новите случаи на ден до няколко десетки (наскоро за кратко доближиха 200, а вчера бяха 135).


Двете партии постигнаха компромис, след като Еврокомисията заяви, че макар да е желателно ситуацията с коронавируса да се овладее, страната "не може до безкрай да има служебно правителство".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 858 Разстроено

  Слаба България -просръбска Македония!

 2. 2 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Зайко хитрецът ще спечели.
  Върти Бойко на малкия си пръст.
  А Бойко е еманация на царстващия в региона балкански и ганьовски типаж.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 3. 3 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  "в понеделник и вторник гласуваха заразените с коронавирус, затворниците и хората с други тежки здравословни проблеми."

  Македонци, сър!

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  " Не може без албанците

  Все пак повечето анкети до момента дават лека преднина на СДСМ в битката за 120-те депутатски места, за които се надпреварват 5 коалиции и партии. Очаква се и двете да вземат около една трета или малко повече от гласовете, без която и да било от тях да може да състави сама мнозинство."

  Ето това е голямата драма на СМ - да зависиш от албанците, да виждаш как сраната ти се албанизира, българското население в нея се топи, а етническия рекет ни е добре познат от престъпния модел на сараите у нас......

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3932 Любопитно

  " ДУИ се очаква да вземе над 10% и който и да спечели, ще трябва да търси диалог с партията, макар част от анкетите да ѝ дават почти изравнени позиции с основния ѝ противник в албанския блок - Алианса на албанците (последните опитваха да се конкурират с ДУИ в обещанията, като предложиха "изцяло албанско правителство"

  Колкото си повече във властта, апетити растат - от партньор, без " който не може", до " искаме изцяло албанско правителсство" - картинката ни е позната......Но дали българите в тази държава най - после ще осъзнаят откъде идва истинската опасност за самите тях ?

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  Македонците избират дали да станат албанци, или да си останат македонци(след, като не искат да са българи). Засега, всичко сочи към първия вариант. Но : ум царува, ум робува, ум патки пасе.

 7. 7 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 197 Неутрално

  До коментар [#6] от "Vlado Nikolov":

  "Македонците избират дали да станат албанци, или да си останат македонци"

  Тва се просто избори за ново правителство. Можеш да обясниш как македонец ще става албанец?

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4563 Неутрално

  Парадоксът е че албанците във властта в Македония
  означават ПОВЕЧЕ ЕВРОПЕИЗЪМ и ПОВЕЧЕ НАТО
  Означават още и ПО-МАЛКО СЪРБОСЛАВИЯ
  и ПО-МАЛКО РУСИЯ в Македонския политически живот
  Затова форумните СЪРБОМАНЕ и ПРИЯТЕЛИ НА РУСИЯ
  толкова пищят срещу албанците във властта в Македония

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4563 Неутрално

  До коментар [#6] от "Vlado Nikolov":"Македонците избират дали да станат албанци, или да си останат македонци"Тва се просто избори за ново правителство. Можеш да обясниш как македонец ще става албанец?
  —цитат от коментар 7 на staro-nov dnevnik-ar


  Другият парадокс във връзка с албанците във властта в Македония е
  че се стопира СЪРБИЗИРАНЕТО на Македония
  Албанците във властта НЯМА ДА ПОЗВОЛЯТ СЪРБИЗАЦИЯТА
  и ЮГОСЛАВНИЧЕСТВОТО в Македония
  Затова СЪРБОМАНИТЕ и ПРИЯТЕЛИТЕ НА РУСИЯ са бесни
  от перспективата да има и албанци във властта в Македония

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3932 Весело

  До коментар [#6] от "Vlado Nikolov":

  " Македонците избират дали да станат албанци, или да си останат македонци(след, като не искат да са българи). Засега, всичко сочи към първия вариант. Но : ум царува, ум робува, ум патки пасе."

  Накрая никой няма и да ги пита какви са: една част от държавата им ще се превърне в изцяло албанска, друга част - в населена с макета, най - после самоопределящи се като българи, а античното им македонско минало ще си остане само там, от където се е появило - в Сърбия ! Как беше вица: какво ще остане след къпане на македонеца ? Мръсна вода и чист българин.....

 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4563 Любопитно  А по-добре ли ще е вместо премиер албанец

  Македония да има

  ПРЕМИЕР СЪРБОМАН и РУСОЛЮБЕЦ

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Братята оттатък Вардар ще продължат да имат сериозни проблеми докато не разберат че ние- българите сме единствените им доброжелатели!!!

 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4563 Неутрално

  За Русия и нейната държанка на Балканите - Сърбия а преди нея-Югославия
  албанците и Албания са враг номер едно
  Оттам и продиктуваното от живота АНТИРУСКО и АНТИСЪРБОСЛАВСКО
  поведение на Албания и на албанците в Македония и Косово
  Парадоксът е че интересите и на Албания и на албанците в Македония
  и на България а и на самите македонци в Македония е да има
  разбирателство с албанците като противовес на СЪРБИЗАЦИЯТА
  и РУСОФИЛИЗМА в Македония

 14. 14 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 542 Весело

  Като не искат България и ЕС ще станат Северна Шиптария, като Сърбия дето ще стане Косово :)

 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  Да видим, дали са забравили как ги принудиха, да променят името на държавата си!

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4746 Весело

  До коментар [#12] от "selqnin":

  Отсам Вардар са бракята. Отатък Вардарот са предимно албанци. Не смеят да се преброят вече 20 години, защото ще излезе, че албанците са повече от 50 % и тогава "идентитетот" ке иде на кино, да гледа "Пукни со зор" (Умирай трудно).

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  Парадоксът е че албанците във властта в Македонияозначават ПОВЕЧЕ ЕВРОПЕИЗЪМ и ПОВЕЧЕ НАТООзначават още и ПО-МАЛКО СЪРБОСЛАВИЯи ПО-МАЛКО РУСИЯ в Македонския политически животЗатова форумните СЪРБОМАНЕ и ПРИЯТЕЛИ НА РУСИЯтолкова пищят срещу албанците във властта в Македония
  —цитат от коментар 8 на Hawaii


  ——-

  Какво означава “европеизъм” и “повече НАТО”, според теб?
  Защото аз свързвам първото с премахването на митата и оставяне на местната икономика да се конкурира с корпорации на 200 години. А за НАТО също - просто едни производители на оръжия, ще вземат 2 % от бвп на Македония. Всичко е бизнес.
  Какви сатрапии,какъв Путин, какви 5 лева.

  Любовта ще спаси света!!!
 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  А по-добре ли ще е вместо премиер албанецМакедония да има ПРЕМИЕР СЪРБОМАН и РУСОЛЮБЕЦ
  —цитат от коментар 11 на Hawaii


  В интерес на България е Македония да има албанско правителство. Тогава можем да се разбарам с тях по историческите въпроси, защото албанците не признават антибългарския македонизъм. Сърбоманите в България не могат да разберат , че албанците и Албания като държава са естествените съюзници на България против антибългарския македонизъм.

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3087 Весело

  До коментар [#13] от "Hawaii":

  Брей,тая сутрин право думаш,Хавайчо!

 20. 20 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  До коментар [#16] от "Незнайко в Слънчевия град":
  "Отсам Вардар са бракята. Отатък Вардарот са предимно албанци. Не смеят да се преброят вече 20 години, защото ще излезе, че албанците са повече от 50 %"

  Любчо Георгиевски каза ведно интервю, че албанците в Македония са над 30% и заедно с турци , власи , цигани и торбеши са над 50% от населението на страната.

 21. 21 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#12] от "selqnin":

  "Братята оттатък Вардар ще продължат да имат сериозни проблеми докато не разберат че ние- българите сме единствените им доброжелатели!!!"

  Така , но трудно се стига до истината в нашите ширини. Ще ближат сол, ще ядат жаби, ще ядят бой и накрая ще проумеят......

  FILII MARIS SUMUS
 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4532 Любопитно

  Надявам се СДСМ да спечели, те поне са проевропейски настроени. И със сигурност ще има албанска партия, която ще им бъде коалиционен партньор в управлението (като беше досега впрочем).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Отдръпване от България --- авторът едно си знае, едно си бае.
  Македонците не трябва да включват България в избирателната си листа, защото са настроени от юго пропагандата антибългарски. България трябва да стои на разстояние от вътрешната им политика.

 24. 24 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#16] от "Незнайко в Слънчевия град":"Отсам Вардар са бракята. Отатък Вардарот са предимно албанци. Не смеят да се преброят вече 20 години, защото ще излезе, че албанците са повече от 50 %"Любчо Георгиевски каза ведно интервю, че албанците в Македония са над 30% и заедно с турци , власи , цигани и торбеши са над 50% от населението на страната.
  —цитат от коментар 20 на tacheaux


  Това при първолаците в училище, за да станат мнозинство сред избирателите ще трябва още време.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 25. 25 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#16] от "Незнайко в Слънчевия град":"Отсам Вардар са бракята. Отатък Вардарот са предимно албанци. Не смеят да се преброят вече 20 години, защото ще излезе, че албанците са повече от 50 %"Любчо Георгиевски каза ведно интервю, че албанците в Македония са над 30% и заедно с турци , власи , цигани и торбеши са над 50% от населението на страната.
  —цитат от коментар 20 на tacheaux


  Това при първолаците в училище, за да станат мнозинство сред избирателите ще трябва още време.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 26. 26 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  да има разбирателство с албанците като противовес на СЪРБИЗАЦИЯТА и РУСОФИЛИЗМА в Македония
  —цитат от коментар 13 на Hawaii

  Пародийната античка история на СМ е оръжието на ВМРО-ДПМНЕ в опита им да зомбират населението. Смешна е руската подкрепа за тази психиатрична идеология.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 27. 27 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Във стремежа си да не са българи ще станат албанци !!!

 28. 28 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Слаба България -просръбска Македония!
  —цитат от коментар 1 на SSmart


  А тя е слаба, защото е социалистическа. И като управление, и като мислене на хората.

 29. 29 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1209 Любопитно

  До коментар [#8] от "Hawaii":
  сериозен ли си, защото и ДПС са либерали и са за нато и ЕС, ама много си падат по руските проекти

  Тиква под наем.
 30. 30 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#18] от "tacheaux":

  Май излиза, че е точно така. На Балканите май албанците най-много ни обичат.

  caterpillar
 31. 31 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hawaii":
  с бензин да се бориш срещу пожар, не е най умното което може да се направи

  Тиква под наем.
 32. 32 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1209 Разстроено

  До коментар [#10] от "samoedin":
  едно нещо са вицовете, друго нещо реалностите. Макетата наистина се мислят за друга нация и докато начело на България са безродници като Бойко, Станишев ,Кунева да не изброявам, и няма как да сме алтернатива за обикновените македонски граждани, виждащи в България само възможност за лично облагодетелстване и да се припознаят като българи

  Тиква под наем.
 33. 33 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1209 Любопитно

  До коментар [#18] от "tacheaux":
  казвате да се разберем с шиптърите и да си делнем македонията докато се окопитят сърбоманите и руските им спонсори

  Тиква под наем.
 34. 34 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#23] от "Славейко":
  глупости, България трябва да е активна във вътрешната им политика както са активни сърбите и гърците, аман от интернационалисти

  Тиква под наем.
 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  За макитата "трът" е по-близо до трътка отколкото до истина.

 36. 36 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  една част от държавата им ще се превърне в изцяло албанска, друга част - в населена с макета, най - после самоопределящи се като българи
  —цитат от коментар 10 на samoedin


  Тези вече са си сменили пола (пардон, етническото самосъзнание). Връщане назад не може да се очаква.

 37. 37 Профил на ydh27548692
  ydh27548692
  Рейтинг: 21 Неутрално

  А защо никъде в статията не е е споменато, че за пръв на избори в Северна Македония участва открито про-българска партия, ръководена от Петър Колев - Гражданско Демократичната Уния (ГРАЃАНСКО ДЕМОКРАТСКА УНИЈА)? - https://gdu.org.mk/

  Кампанията им е под надслов "Гражданите против Мафията". Имат доста връзки с нашето псевдо-ВМРО (не симпатизирам на Каракачанов), което им дава финансиране за започването на партията през 2018 год., когато интервюирах лично Петър Колев в Скопие за дисертацията ми. А той се говореше, че е част от паспортната мафия.

  Но да оставим негативите, факт е, че са първата про-българска партия от независимостта им насам, участваща на избори в Северна Македония.

  https://www.facebook.com/GragjanskoDemokratskaUnija/

 38. 38 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Мейк ФИРОМ грейт ъгейн!

 39. 39 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  На бас, че ще си натресат албански балансьор и ще прикриват нас#аните гащи на бъдещата кокалиция с българофобия. Крайно време е да се поучим от гърците на политика - все пак тяхната държава е дала на света концепцията за съвременното политическо устройство (макар то да е получило своето усъвършенстване и развитие в Древния Рим).

 40. 40 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  До коментар [#7] от "staro-nov dnevnik-ar":

  С обикновен естествен прираст на населението.

 41. 41 Профил на Толерантофил Еманципатков
  Толерантофил Еманципатков
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Който се отрича от рода, езика и историята си няма бъдеще.

 42. 42 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1415 Любопитно

  Ей неграмотен народ бее ....На тоз Билборд има една камара правописни грешки ! Не се научиха да пишат правилно тия хора ...........

 43. 43 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1415 Любопитно

  До коментар [#30] от "caterpillar":

  С Албанците никога не сме имали кофти отношения . И напрактика нямаме причина да сме в лоши отношения . Даже напротив в много от моментите сме били в 1 лагер . Другите с който няма причина да сме в лоши отношения са Черно горците . И може би от части Хърватите (ама от части).

 44. 44 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Прочитам леко завоалираното в статията:
  "Малко по-късно евролидерите се съгласиха да започнат преговори със Северна Македония, но пътят пред нея е дълъг и белязан от позиция на София, която Скопие трудно може да изпълни."

  Казах си - какво става тука, бе. Каква е тази позиция, какви искания имаме, кое е трудно за Македонците. Та.
  Всъщност ТРУДНОТО ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ действие от Скопие е да признае, че Гоце Делчев е Българин. И Позицията на София е, че Гоце Делчев е Българин.

  Кофти е, за нас, защото като погледнеш картата на Европа - всяка богата държава има за съседи други богати държави. Колкото по-богати комшии имаш - толкова по-добре. Е ние с Македонцията за комшии сме обречени. Тея нищо хубаво не ги чака. Като им гледам "трудностите" и като им гледам политическия пейзаж, то по-зле от нашипя, в пъти.....

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7521 Неутрално

  Изглежда македонците смятат България за свой главен враг. Толкова са им промили мозъците, докато бяха част от Югославия.

 46. 46 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 409 Весело

  Парадоксът е че албанците във властта в Македония
  означават ПОВЕЧЕ ЕВРОПЕИЗЪМ и ПОВЕЧЕ НАТО
  —цитат от коментар 9 на Hawaii


  Айде сега си признай, че и у нас повече ДПС във властта е означава етническо спокойствие и ПОВЕЧЕ ЕВРОПЕИЗЪМ и ПОВЕЧЕ НАТО.

  Абе като ви набират има ли критерии за тъпота или поне необразованости и липса на мислене?

 47. 47 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  До коментар [#37] от "ydh27548692":
  "пръв на избори в Северна Македония участва открито про-българска партия, ръководена от Петър Колев"

  Прочетох програмата на тази партия. Никъде не се споменава думата българин или България. Така , че тази партия не е "открито про-българска" , но може би така е по-добре. Антибългаризмът в тази страна е толкова силен , че всеки , който се обяви за българин се счита враг, предател или за луд. Петър Колев е от Щип, убеден българин , завършил е право в България, водеше предаване по една от българските телевизии. Той се е обявил за българин отдавна. Слабостта на тази партия е , че се поддържа и може би финансира от българското фалшиво ВМРО. Добре , че си е признал , че е участвал в далаверата с търговията с български паспорти. Срамно петно в биографията му , но който работи с Каракачанов няма начин да не се омърси. Нищо не говори по историческите въпроси. Умълчал се е. Ако успее да събере мълчаливи , но осъзнали се като българи македонци , това ще е добре. Давидим какви резултати ще покаже на изборите. От българска страна открита подкрепа на тази партия само ще и навреди.

 48. 48 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4563 Неутрално

  Айде сега си признай, че и у нас повече ДПС във властта е означава етническо спокойствие и ПОВЕЧЕ ЕВРОПЕИЗЪМ и ПОВЕЧЕ НАТО.
  —цитат от коментар 46 на Сър Джон


  Когато албанските партии в Македония минат на РУСКА ХРАНИЛКА

  както ПРОДУКТА на ДС и КГБ в България - ДпС

  тогава сравнявай тези партии с РУСКАТА ДпС

 49. 49 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4563 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii":сериозен ли си, защото и ДПС са либерали и са за нато и ЕС, ама много си падат по руските проекти
  —цитат от коментар 29 на TzZar


  В поста ми който репликираш НИКЪДЕ НЕ ГОВОРЯ за ДПС
  НИКЪДЕ !
  И НЯМА никаква причина да говоря за албанските партии в Македония
  като за ДПС
  Албанските партии в Македония НЕ СА РУСКИ ПАРТИИ каквато е ДПС
  Те НЕ СА НА РУСКА ХРАНИЛКА както е ДПС
  Те НЕ СА ПРОДУКТ на КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ каквато е ДПС

  Пак ще повторя

  НЕ СРАВНЯВАЙ албанските партии в Македония с ДПС

  И не ми приписвай такова сравняване на мен

 50. 50 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#34] от "TzZar":

  България трябва да е 7 пъти по-активна, но не да влиза в устата им.
  Отдръпването от България е станало 1944 г., оттогава се иска мозък.
  Партия, която каже "ние сме за сближение с България" ще отпадне от македонския политически живот. Па другото ти както кажеш.

 51. 51 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  Що за тъпо заглавие ?!!
  Сериозно ли си мислите, че макетата гласуват и си мислят за България ?!!
  Хайде събудете се

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 52. 52 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#51] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  И аз тва им викам.
  Авторът е автор на заглавието, извод да си прави той

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK