Правителството на САЩ изненадващо отмени забраните за студенти от чужбина

Правителството на САЩ изненадващо отмени забраните за студенти от чужбина

© ReutersАдминистрацията на президента Доналд Тръмп изненадващо отмени почти всички ограничения за чуждестранни студенти, които бе въвела миналата седмица. Това стана сред масови критики и под натиска на висши училища и бизнес средите, допълва "Ройтерс".


В страната има над 1 милион студенти от други държави, които са важен източник на приходи за университети и колежи. Но преди броени дни администрацията обяви, че обучаващите се във висши училища, където заради пандемията ще има само онлайн курсове, трябва да напуснат.


През март бе оябвено и силно ограничаване издаването на студентски визи F-1 и M-1 за млади хора от чужбина, идващи да учат при същите условия, но имиграционните власти го анулираха на 6 юли без обяснения. Условието сега е вузовете да имат присъствени или смесени присъсвени и онлайн курсове.
Мярката неприятно изненада университетите и редица от световноизвестните сред тях като Харвард или Масачузетския технологичен институт заведоха съдебни жалби. Същото направи коалиция от властите в няколко щата, а от трета страна оспорват големи компании.


Съдебно заседание по жалбата на Харвард и MIT имаше днес и то продължи по-малко от 4 минути. Съдията заяви, че федералната администрация и университетите са се споразумели, мярката се отменя и се възстановява досегашното положение.

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  Добре е че тъпата забрана от тъпия президент е отменена. Доходите от чуждестранните студенти са най-малката загуба. Да привлечеш таланти от целия свят, огромното мнозинство от тези таланти да останат в страната, да допринасят за развитието на технологиите. Това е цената!

 2. 2 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 302 Неутрално

  От Доню Тъпото съдилищата немат почивка.

 3. 3 Профил на Ivan Batchvarov
  Ivan Batchvarov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  С туитване всичко се променя за секунди. Непоправимото в случая е, че на САЩ вече се гледа като на страна с нестабилно управление, променящо си политиките на базата на краткосрочни капризи.

 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1052 Весело

  Ха ха там лобито на професорите е силно , а тук на наркоманите от студентски град 😁😁😁

 5. 5 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Дони се опита да приложи схемата Trump university, ама не му мина номера!

 6. 6 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Краят на палячото наближава! Всичко след него е по-добро, колкото и да е компромисно!

 7. 7 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1082 Весело

  Буля Корнела му се е обадила по сателита, че синчето ще остане без диплома, зер на България и трябват образовани люде да я управляват, дето са прочели N-броя вагони книги за меринджейство. На кого другиго да остави Партията и Техноимпекс.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 8. 8 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1082 Весело

  Краят на палячото наближава! Всичко след него е по-добро, колкото и да е компромисно!
  —цитат от коментар 6 на RumenTheKite


  Ти да не си аватар на "Аз съм българче и обичам наште планини зелени"?

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4047 Неутрално

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  Ти разбираш ли за какво става въпрос? Харвард и МИТ , и 200-та подписали с тях университети и мколежи, искат да се разреши на чуждестранни студенти да пристигат на студентска виза при пълен онлайн вариант на обучение, с други думи без контрол на физическото присъствие.
  Което съдията е казал, че се отменят ограниченията за Ф-1 визите за присъствено (очно) обучение. Присъственото обучение изисква минимум 4 предмета на седмица (12 кредитни часа) от които само един може да бъде онлайн. Разбира се, университетите ще направят занятията хибридни и с "доброволно физическо присъствие", но нека се ограничим малко в реакциите си.

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4047 Любопитно

  До коментар [#5] от "L Glassman":

  Наложително ли е да говориш глупости? Каква схема на "Тръмп университет" в Харвард и МИТ, става въпрос за визови режими.

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4047 Любопитно

  До коментар [#4] от "ju.li":

  Не толкова на професорите, а на завършилите Харвард и МИТ, особено юристите.

 12. 12 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 785 Весело

  Краят на палячото наближава! Всичко след него е по-добро, колкото и да е компромисно!
  —цитат от коментар 6 на RumenTheKite


  Някой налага сенилния Байден, след което той преждевременно напуска поста. На това му казват подмяна на вот. Куманизите винаги са били майтори на това - хора без морал. Кой дърпа конците в този компромис? Какви сделки се случват зад гърба на гласоподавателя? И това се пробутва на американския избирател. Да видим дали ще клъвне.

 13. 13 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Много добра новина! Ето какво каза по този повод Attorney General Maura Healey в нашия щат:
  “For the hundreds of thousands of international students across this country who enrich our institutions and strengthen our communities — we celebrate this victory with you,” Massachusetts Attorney General Maura Healey said in a statement. “This ICE rule was senseless and illegal the minute it came out, and the Trump Administration knew it didn’t have a chance. This is why we take action in court, why we stand up for our values, and why we will remain vigilant in protecting our international students from these harmful disruptions.”

  Радвам се, че Харвард и МИТ на минутата се противопоставиха на това решение на федералната администрация.

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4047 Весело

  До коментар [#13] от "GreenEyes":

  Да, новината е добра, даже с пълен онлайн семестър студентите които са на F-1 в страната остават (living in the USA while taking fall classes online). Въпросът сега е за ограниченията в издаването на визи за тези които са в чужбина. За тях влизането на F-1 при вариант онлайн не е разрешено.

  "WASHINGTON – President Donald Trump's administration agreed Tuesday to rescind its controversial rule barring international students from living in the USA while taking fall classes online, a sharp reversal after the White House faced a slew of lawsuits challenging the policy.

  A Massachusetts judge announced the decision during a federal court hearing in a case filed last week by Harvard University and Massachusetts Institute of Technology. Judge Allison Burroughs said the universities' request for the court to block the rule was moot because the government agreed to rescind the policy."

 15. 15 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#13] от "GreenEyes":

  Ред неците ще те обвинят, че тя е демократ, преведено на техен език-враг! Езика на омразата стана знаме на палячото и слугите му, а лъжата негов патент!

 16. 16 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#13] от "GreenEyes":
  Радвам се, че Харвард и МИТ на минутата се противопоставиха на това решение на федералната администрация>>> И ние се радваме с жената, че при нея например едно 90% от студентите са китайци/ки. Моите са само 1/3.

 17. 17 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#14] от "daskal1":
  Чудя се кой го посъветва да направи тази необмислена стъпка?

 18. 18 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3136 Любопитно

  До коментар [#13] от "GreenEyes":
  Колега, участва ли онзи ден на ФБ в ...зууум митинг с Джил Байдън, Поки У и нашата(моята поне..) шефка на даскалския профъюз Уайнгартен? Уж темата беше за проблемите с лекциите на есен, ама го обърнаха в политическа кампания. Дбре, че беше Мелиса Гропър да каже няколко думи, че и нашите лайв матър.:)

 19. 19 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":

  Това развитие на нещата показа колко силни са американските университети! Автономията и независимита политика, която следват, съчетани с огромното реноме, подкрепата на алумните си (в голямата си част много влиятелни хора) и финансовите и ресурси дават възможност да бъдат фактор в американското общество, не само в науката и образованието. Говорейки за ситуацията, в която щяхме да бъдем поставени преди днешното разрешение, искам да кажа, че нашият диин ни писа лично писмо с молба да водим one-on-one tutorial на международните студенти, за да избягнат депортация. Слава Богу всичко се размина.

 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4047 Неутрално

  До коментар [#17] от "тулса":

  Истината е, че той е следвал съществуващия закон за имиграцията за "доказано физическо присъствие", но защо го е казал публично, като знае че ще бъде линчуван не ми е ясно. Реално сега се прави отстъпка от правилата разрешавайки пълно "онлайн" обучение за момента. Най-вероятно до следващия понеделник DHS/SEVIS/SEVP ще излязат с инструкции за проверка на физическото присъствие на студента от международните отдели (international student adviser-ите) - няма да могат да задължат даскалите, но технически лицата определени като упълномощени от университетите да бъдат DHS/SEVP fiduciary reps ще го правят по задължение като част от длъжностната си характеристика.

 21. 21 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#18] от "тулса":

  Не, не съм. Мой приятел катастрофира със жена си и двамата бяха в ЕР и трябваше да се погрижа за децата им, които бяха останали в къщата им сами с детегледачката. Въобще последните дни се занимавах с тези неща. Но чух за дискусията там.

 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4047 Неутрално

  До коментар [#21] от "GreenEyes":

  Дано се оправят хората. Браво за посвещението като приятел, това с чужди деца си е отговорност.

 23. 23 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 785 Весело

  До коментар [#11] от "daskal1":Това развитие на нещата показа колко силни са американските университети! Автономията и независимита политика, която следват, съчетани с огромното реноме, подкрепата на алумните си (в голямата си част много влиятелни хора) и финансовите и ресурси дават възможност да бъдат фактор в американското общество, не само в науката и образованието. Говорейки за ситуацията, в която щяхме да бъдем поставени преди днешното разрешение, искам да кажа, че нашият диин ни писа лично писмо с молба да водим one-on-one tutorial на международните студенти, за да избягнат депортация. Слава Богу всичко се размина.
  —цитат от коментар 19 на GreenEyes


  Силни в промотирането на кенсъл културата и потискане на свободното слово...

 24. 24 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#16] от "тулса":

  “ че при нея например едно 90% от студентите са китайци/ки”
  ——
  Само от любопитство дали съм в час — какво преподава съпругата? Счетоводство или програмиране?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 25. 25 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#10] от "daskal1":

  Схемата е "човекът взе парите и каза чакай малко". Тръмп и Милър бяха решили хем да вземат парите, хем да не идва никой в САЩ. Да, ама без възможността за последваща емиграция, университетите в щатите стават малко по-малко привлекателни! ;)

 26. 26 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#24] от "Gretel":
  Счетоводство или програмиране?
  >>> Нито едно от двете:) Бях ли изчерпателен?
  >>> Нещо така като стохастически анализ, теория на риска..все дисциплини, изучавани от руските девачки от К-12.:)

 27. 27 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#26] от "тулса":

  “ стохастически анализ, теория на риска”
  ——
  😱 Да-а... друг свят... дори китайците ви и те — други. Тук бих го приела само ако беше свързано нещо с FRM или PRM и пак не се вързва

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4047 Неутрално

  До коментар [#25] от "L Glassman":

  Съвсем не е така, Става въпрос за студемнтите които са вече в страната, повечето не си ходиха у дома заради именно тази ситуация: карантина у дома, карантина на връщане, визови проблеми, търанспортни проблеми. Ставаше въпрос че не могат да започнат в режим обучение "онлайн" и да запазят статута си за студентската си виза, а по съществуващите разпоредби трябваше в рамките на 60 дни да си заминат. Никой уважаващ се университе не "взема парите и казва чакай малко" - до две седмици след началото на занятията в семестъра парите за такса обучение се връщат, а срокът до който се връщат с административна удръжка е практически средата на семестъра. Нови студенти от чужбина сега не могат да дойдат, консулствата издават визи само в изключителни случаи, главно за J-1 визи по споразумения.
  При нас например, както в преобладаващото мнозинство университети, общежитията върнаха парите на студентите за периода в който те се обучаваха онлайн от дома си или където и да е но не в общежитията.
  Пак повтарям, такива измислени "мошеничества" като "взел парите и не предоставил услугите" в академията в САЩ просто няма, подсъдно е.

 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  Дано младите хора по света, най накрая разберат как една държава си играе с тях....като с лаборантни мишки......

  Bukalemun
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#28] от "daskal1":

  Работата въобще не е в парите......
  Оставиха ги да се върнат за да станат материал на заплануваните безредици в родината им.
  Хитро......ако трябва да призная....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3136 Весело

  До коментар [#30] от "eti mehter":

  Не конСпиратствай, аркадаш! Чети какво е написал Даскала..той е в административната част...Аз се боря с един тест за секшуъл харасмънт...Задълбочени изследвания... Повече жена няма и да погледна..Пфу, пфу:(

 32. 32 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#28] от "daskal1":

  "Пак повтарям, такива измислени "мошеничества" като "взел парите и не предоставил услугите" в академията в САЩ просто няма, подсъдно е."

  Тръмп затова ли се споразумя да плати $25 милиона по делото срещу Trump university?! Щото няма мошеничества.
  Искаш ли да предположиш какъв процент от студентите ще продължат да си плащат таксите ако ги върнат в родните им страни, да се обучават онлайн?!
  Университетите и бизнеса продължават да съдят администрацията и заради визите за нови студенти. Очаквам и там да дадат заден!

 33. 33 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#27] от "Gretel":
  Тук бих го приела само ако беше свързано нещо с FRM
  >> Това ми звучи непознато...Ще демонстрираме ли ерудиция или аз скромно да замълча:)

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3518 Весело

  До коментар [#31] от "тулса":

  Чети какво е написал Даскала
  =========
  Той е умен а аз съм прост......
  Как ще стане тая работа?

  Bukalemun
 35. 35 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3136 Весело

  До коментар [#34] от "eti mehter":Той е умен а аз съм прост
  >>> Има и друг вариант. И двамата сте умни, но той е малко по-осведомен по темата, даже и от мен.

 36. 36 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Айде половин милиона китайци да ходят да се учат в университети на ЕС. Не ги щем в Америка. Нека вас да ви окрадат та да дигнете и вие ръце от тях.

  Да кажем не на педерастията!
 37. 37 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#33] от "тулса":

  “ FRM
  >> Това ми звучи непознато”
  ——
  Financial Risk Manager... просто дезигнация, макар и много сериозна ... аз на времето седях на 8 часа изпит с обедна почивка за да покрия базовото изискване. Значи китайците са раса проста, практична и социална ...демек оптимизират the risk-adjusted rate of prestige ... страхувам се, че няма да ме разберете ама е дълго да се обяснява за човек, който е далеч от финансите. Цитирайте го на съпругата и я помолете да Ви обясни смисъла и играта на думи.

  Апропо, аз много рано обърнах гръб на научната кариера, но тя щом се занимава със стохастика може и да сме се засичали по конференции. Обещавам да не ровя из интернет!... че жените, дето отбираме от това не сме много на кълбото ...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 38. 38 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4047 Неутрално

  До коментар [#32] от "L Glassman":

  Мислех че говоорим за академични институции, не за т.н."комерциални университети и колежи". Да, през последните години те направиха доста пари от плащания със студенски дългове, но никога не са били нещо на което се гледа сериозно. "Университетът на Тръмп" не беше никакъв университет, а търговско предприятие.

 39. 39 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4047 Весело

  До коментар [#30] от "eti mehter":

  Откъде го измисляш и ти тези щуротии не зная, но щом ти е забавно, играй си.

 40. 40 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3582 Весело

  До коментар [#35] от "тулса":

  Като работещ по разни международни програми в неговия
  ВУЗ няма как да не е осведомен, но пък ети веднага съзря нов пъклен план и конспирация в отказа на администрацията за визи при онлайн обучение.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 41. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4047 Весело

  До коментар [#31] от "тулса":

  Има и радостна вест, ваксината на "Модерна' е създала антитела в цялата група от волунтьори -30 здрави хора. Минават към по-мащабно и диверсифицирано експеримениране пак с желаещи. Дано това е началото на края на страха.

 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3518 Весело

  До коментар [#41] от "daskal1":

  А ти си забравяш обещанията....
  Ама е нормално.......

  Bukalemun
 43. 43 Профил на qmt02646292
  qmt02646292
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Типично за оранжевия - днес едно говорим, утре друго правим.

 44. 44 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Ако се въведе такава забрана за студенти, след 2 десетилетия Щатите падат на нивото на Рашата.

 45. 45 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 410 Весело

  До коментар [#41] от "daskal1":

  абре даскалче, откъде ти дойде това идиотско определение за доброволци, не знам?

 46. 46 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Да, пропадна опитът на Тръмп да спре китайската инвазия и по тази линия. Не знам защо се радвате, нещастници. Университетите "победили". Това е пирова победа за САЩ. А за нас специално и за Европа щеше да е по-добре ако алчните американски университети не бяха победили.

 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  За пореден път Тръмпи се показа като слаб и глупав президент, добре, че беше натиска на американските университети, че да промени той предишната си глупава заповед касаеща чуждестранните студенти в страната.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  До коментар [#47] от "Иво":

  Иво, в случая няма заповед на Тръмп. Такъв е закона от много години преди да бъде избран.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#48] от "vesolr":

  Разбирам, мерси за уточнението Весо.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на laskovf
  laskovf
  Рейтинг: 411 Весело

  Там няма нищо изненадващо!

 51. 51 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2560 Весело

  "САЩ изненадващо отмени забраните за студенти от чужбина"..... Каквото си решат, това ще правят...... То остава посланика ни в САЩ да почне и тои да "подкрепя или да не подкрепя".......

 52. 52 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3136 Весело

  До коментар [#34] от "eti mehter":а аз съм прост.
  >>> Eee..не се подценявай и ти. Имаш потенциал.:)

 53. 53 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3136 Весело

  До коментар [#38] от "daskal1":"Университетът на Тръмп" не беше никакъв университет, а търговско предприятие.
  >>> Мижи да те лажем?:)

 54. 54 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Харвард, Масачузетския и много други са просто предприятия за имидж където богати хора си пращат децата. Това наистина е сериозен доход за да го изрежат просто защото Тръмп се е ядосал.

 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4047 Неутрално

  До коментар [#54] от "deutschland":

  Май наистина не искате да разберете защото вече имате мнение. Законът съществува много преди Тръмп, в случая администрацията временно прекраява действието на закона за чуждестранни студенти в САЩ (не извън) които поддържат статута си чрез обучение онлайн. Ако не поддържат този статут, тоест ако не са регистрирани за минималния часов обем занятия, те пак попадат в категорията на "незаконно пребиваващи".

 56. 56 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4047 Неутрално

  До коментар [#54] от "deutschland":

  Ще ви разочаровам, само с пари не става, децата трябва да отговарят на определени академични и социални изисквания за да учат там.

 57. 57 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4047 Весело

  До коментар [#45] от "mekarshalev":

  Специално за теб, за да разбереш и да се радваш, съм употребил равнозначно и "волуньори", и "доброволци". Ако има някакъв утвърден български термин, моля сподели го, аз не съм "в час" с много от новобългарския.

 58. 58 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4047 Весело

  До коментар [#53] от "тулса":

  Определено. Тази категория търговски институции се разви бурно по време на кризата, ниски критерии при подбора на студените, реално главно парите.

 59. 59 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#54] от "deutschland":Харвард, Масачузетския и много други са просто предприятия за имидж където богати хора си пращат децата
  >>> За Харвард не знам, но MIT е доста по-различен. ...Откакто жена ми почна да използва за готвене "интелигентен" тиган, конструиран от техни възпитаници..вече съм 3 кила повече:)Следи за температурата и строго командва кое как. Накрая и оценка пише..

 60. 60 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4047 Весело

  До коментар [#59] от "тулса":

  Навремето един "новоруски" богаташ искаше да уредим сина му в Харвард, плащал тройно. Обясних му, че "тройно", демек 150 холяди не е достатъчно за един университет с над 40 милиарда фондация и 5 милиарда годишен бюджет за да си рискува "марката" (за специалистите по новоговор "бренда") :-)

 61. 61 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3582 Весело

  До коментар [#54] от "deutschland":

  Хора като теб не са наясно, че Харвард, МИТ и подобни ВУЗове харчат повече пари за студент отколкото получават като учебна такса. Престанете да пречупвате нещата през българската андрешковска призма.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 62. 62 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3582 Весело

  До коментар [#60] от "daskal1":

  Трябвало да даде около четворно, за да се покрие бюджета на университета/обучаема глава. А за да е вярно това което твърдят злите езици - печалбарско място за богати синчета, трябва да ги чарджват поне 5орно, че да има и печалба.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 63. 63 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4047 Весело

  До коментар [#59] от "тулса":

  Значи следващото съпътстващо изобретение да е намордник за нас по-лакомите, който да дозира "ориема" на храна и напитки. Аз съм против!

 64. 64 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#41] от "daskal1":

  Привет! Дали мога да те помоля да ми дадеш малко повече информация( или линк) за резултата на "Модерна". Жена ми , която психяса по-темата, живо се интересува и ми чете по 5 пъти на ден разни псевдо новини, А аз като скептик и опонирам, че тази работа не става от ден до пладне , ако изобщо има позитивен хоризонт , той би бил поне 2-3 г.

 65. 65 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4047 Неутрално

  До коментар [#64] от "glaxo11":

  Здравей! Разбира се, ето линк към статия за следващия етап с 30,000 волунтьори за ваксината. И при мен е така, жена ми искаше да се запише и тя за експерименталните опити :-)
  https://www.cbsnews.com/news/coronavirus-vaccine-moderna-testing-final-phase/
  и
  https://www.wbur.org/commonhealth/2020/07/15/moderna-coronavirus-vaccine-results

 66. 66 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#65] от "daskal1":

  Много ти благодаря! Сега ще ги отворя. Че и малко да и разсея страховете, че покрай кооперацията ни , която е на 500 м. от Ларгото и на 300 м. от НС, всяка вечер безработни лумпени, наркомани, разни тъпанари и платени партизански групи се носят напред назад със свирки, тъпани и ревове и ни късат и малкото останали нерви!

 67. 67 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4047 Неутрално

  До коментар [#66] от "glaxo11":

  Не сте за завиждане, наистина. Чета постовете ти и съм съгласен с позицията ти против дозата анархия без политическа стратегия.
  Апропо, втората статия е доста по-аналитична и за препоръчване.

 68. 68 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 818 Весело

  Краят на палячото наближава! Всичко след него е по-добро, колкото и да е компромисно!
  —цитат от коментар 6 на RumenTheKite


  Това ми напомня прогнозите за Барба Ганьос.

 69. 69 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#67] от "daskal1":

  +++++Точно това си помислих, след като ги прегледах. И прочетох само втората на жена ми, като се оказа че тя е теоретично-имунобиологично и за токсичността, напълно наясно и ми наду главата с с обяснения в детайли от 20 изтояника. Станах пишман, че и го прочетох :-).
  А тези митинги са до болка познати и са ми дежа вю, защото от 30 години съм ги виждал много пъти. И колко са наивни вярващите на собствените си илюзии, че живота им зависи от някой друг. А все още не са видели дебелия край на тоягата, която ще ги дрънне по тъпите глави към края на годината. В здравен и най-вече икономически план. Следя редовно анализите на Bloomberg, за световната икономика, и никак не съм оптимист! Поздрави!

 70. 70 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4047 Неутрално

  До коментар [#69] от "glaxo11":

  Или, ще дойде "Зимата на нашето недоволство".. :-(
  ПП
  Нека се изкаже съпругата, тя е натрупала толкова информация и трябва да излее част от напрежението. Би трябвало да сме свикнали след толкова години.
  Как беше във вица за Рабинович на въпроса "Кажете нещо за вашия дълъг и щастлив 50-годишен брак?"
  "Е, ами 3 години щастлив и 47 години дълъг..." :-)

 71. 71 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#69] от "glaxo11":

  Извинявай, но си смених стария лаптоп, който си бях купил от Дрезден преди 10-12 г, с немска подредба на местата на някои букви и символи, а новият ми е с обичайната подредба и сега по навик чукам по старите ( навикът е втора природа, как се казва) и допускам неволни грешки!

 72. 72 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4047 Весело

  До коментар [#71] от "glaxo11":

  О, сравнение с мен си напълно изряден. Опитах се миналия уикенд да пиша от телефона си, при това с българска клавиатура (има и други езици) и редакторът ми направи ред обезмислящи текста поправки, повечето от които останаха незабелязани от мен :-)

 73. 73 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 986 Весело

  До коментар [#54] от "deutschland":Хора като теб не са наясно, че Харвард, МИТ и подобни ВУЗове харчат повече пари за студент отколкото получават като учебна такса. Престанете да пречупвате нещата през българската андрешковска призма.
  —цитат от коментар 61 на vesolr


  Българин ли го ръководи този Харвард че все минус...

 74. 74 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  До коментар [#73] от "deutschland":

  Къде е казано, че е на минус? Учебните такси са само част от приходите на университетите, просто те не покриват бюджета и затова се допълват с други приходи за да функционира.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 75. 75 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Обучението на студенти от цял свят тук е бизнес, така че Тръмп трябваше да махне ограниченията. Много заможни хора изпращат децата си да се образоват тук и да получат конвертируема диплома. Нещо, което носи печалба, не трябва да се огфраничава, а тъкмо напротив.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK