Заев води с 1 пункт на македонските избори, албанският блок е разцепен на две

Зоран Заев

© Reuters

Зоран ЗаевСоциалдемократическият съюз на Северна Македония (СДСМ) на бившия премиер Зоран Заев води с около процентен пункт на изборите в страната, следван от консервативната ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски. Това сочат първите резултати от изборите, проведени предсрочно днес.


Частичните данни на избирателната комисия (сайтът на институцията падна почти час преди публикуването на този текст) потвърждават и че има сериозна конкуренция в албанския блок. Разстоянието между двете водещи партии е под два пункта и ако тенденцията се потвърди, дългогодишният монопол на Демократичния съюз за интеграция е под въпрос.


Според тези резултати коалицията на СДСМ води с 36.79% при 35.75% за ВМРО-ДПМНЕ. ДУИ получава 10.31%, а основният конкурент - Алиансът на албанците - има 8.13 на сто. На предишните избори, водена от бившия премиер Никола Груевски, ВМРО-ДПМНЕ имаше над 43%, социалдемократите - едва 25 на сто. Тогава ДУИ имаше 7%, Алиансът - едва 3, при доста по-висока избирателна активност.
За разлика от други избори на Балканите в последните години този вот не бе предизвестен. Проучванията показваха малка разлика между социалдемократите на Заев и консерваторите на Мицкоски и очертаваха битка за надмощие на албанския политически терен, с надпревара между Демократичния съюз за интеграция и Алианса на албанците.


Предстои публикуването на още данни - според ръководителя на избирателната комисия Оливер Деркоски тези към 00:30 българско време са се основавали на около 70% от протоколите. Той обясни, че сривът в системата вероятно се е дължал на хакерско нападение от чужбина.


Резултатите засега означават, че трудното едва предстои.


Сниманият от телевизия "Канал 5" екран на сайта на Държавната изборна комисия преди техническия срив. Властите са критикувани в последния час, че новият софтуер, който се ползва за изборите, се е сринал малко след като е трябвало да започне да отчита резултати.

Сниманият от телевизия "Канал 5" екран на сайта на Държавната изборна комисия преди техническия срив. Властите са критикувани в последния час, че новият софтуер, който се ползва за изборите, се е сринал малко след като е трябвало да започне да отчита резултати.


Преговорите за съставяне на мнозинство ще са тежки, а последните, през 2017 г., когато спечели ВМРО-ДПМНЕ, завършиха с тежка политическа криза и доведоха СДСМ на власт. Сега напрежението на Заев и Мицкоски с ДУИ означава, че всяка страна ще изостря тона в евентуалните преговори, включително ДУИ, която обеща премиер албанец.


Който и да състави правителство, ще има пред себе си две тежки задачи - преговорите с ЕС и справяне с последиците от пандемията. Заев, по чието време бяха подписани договорът за добросъседство с България и този за смяна на името с Гърция, обещава да доведе Северна Македония до края на пътя към еврочленството. Мицкоски изрази готовност да преразгледа тези договори, макар други представители на партията му да не бяха категорични.


Много по-ниска активност


Изборите се проведоха въпреки резервите на някои експерти и политически партии след задълбочаването на кризата с коронавируса - 198 заразени и 4 починали.


До 20 ч. местно (21 ч. българско) време активността бе 50.86 на сто - "задоволителна" към момента, обявиха представители на изборната комисия. Делът на гласувалите обаче бе значително под този на предходните избори през 2016 г. - тогава право на глас упражниха 66.70% от избирателите. Тогава изборният ден приключи в 19 ч., а днес двата допълнителни часа са отчасти свързнани с COVID-19.


Християн Мицкоски

© Reuters

Християн Мицкоски


Не е известно и каква е действителната активност на вота - смята се, че избирателният списък с 1.8 млн. души не е актуален, тъй като заради липсата на преброяване не е променян от 20 години.


Комисията, натоварена със задачата да следи изборните нередности, написа, че вотът протича "мирно" и без инциденти. И днес обаче, както в последните години на повечето балкански избори, неправителствени организации съобщават за т. нар. български влак - в Битоля избиратели гласували, носейки в себе си още една, попълнена, бюлетина, за да пусне нея и да предаде празната отвън за попълване.


Екзит пол междувременно даде на СДСМ резултат от 36.78% при 35.71% за ВМРО-ДПМНЕ и 10.34% за ДУИ при 8.16 - за Алианса на албанците.

© Reuters

Екзит пол междувременно даде на СДСМ резултат от 36.78% при 35.71% за ВМРО-ДПМНЕ и 10.34% за ДУИ при 8.16 - за Алианса на албанците.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK