Русия ще дава безплатно земя в Арктика

Русия ще дава безплатно земя в Арктика

© ReutersРуснаците ще могат да получат земя в Арктика безплатно и по опростена процедура. Това обяви Министерството за развитие на Далечния изток и Арктика.


Подготвя се законопроект, с който ще се получава възможност за изграждане на жилищен дом или извършване на всякаква икономическа дейност на територия с площ до един хектар.


По модел на стратегията за Далечния изток (т. нар. далекоизточен хектар) идеята е да се подпомогне развитието на Арктика. Ще бъдат достъпни конкретни райони по северозападното руско крайбрежие - Мурманска област, Ненецки автономен окръг, части от Красноярския край, Архангелска област и републиките Коми и Карелия.
Първите шест месеца тази възможност ще е само за жители на същите области и общини, в които се предлагат парцелите. След това тя ще е достъпна за всеки гражданин на Русия.


Обширни арктически райони в Русия остават пусти в момент, когато Москва и други световни сили насочват интереса си към Арктика. В руската арктическа зона живеят 2.5 млн. души, от които 90% са в големи градове по данни на министерството.


Проблемът на тази схема на задържане на населението според някои експерти е, че тя залага на насърчаване на хората да осъществят "предприемаческите си идеи", но не може да създаде нито нужните работни места, нито инфраструктурата в Арктика (пътища, електричество, комуникация).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK