Орбан ликува - Европа сведе върховенството на закона до общи фрази

Премиерите на Унгария и Полша, Виктор Орбан и Матеуш Моравецки, след срещата в Брюксел.

© Twitter @zoltanspox

Премиерите на Унгария и Полша, Виктор Орбан и Матеуш Моравецки, след срещата в Брюксел.Върховенството на закона трябва да е условието за отпускане на средства", настояваше Европейската комисия само преди седмици. В дните около Европейския съвет много държави изглеждаха неотстъпчиви. До днес.


На продължилите с дни бюджетни преговори евролидерите взеха вече оспорвано решение за механизъм, с който държави като Унгария и Полша - но потенциално и други в Източна Европа - за които има съмнения за нарушаване на принципите на правовата държава и върховенството на закона, да бъдат санкционирани чрез прекъсване на достъпа до средства от бюджета и фонда на ЕС.


"Виктор Орбан празнува. Ще последват и други източноевропейци", написа в "Туитър" датският журналист Свенинг Далгаард. "Свърши се с върховенството на закона в ЕС." Действително Орбан се представи като големия победител: той каза малко след като бе обявено бюджетното споразумение, че заслугата е изцяло негова и на Варшава.
Орбан и полският му колега Матеуш Моравецки, които отправяха един към друг похвали след приключването на 90-часовия Съвет, сега опитват да се представят като основни играчи на терена. Какво всъщност реши ЕС, което те тълкуват в своя полза, и защо едно двусмислено изречение раздели политическия елит в Будапеща и Варшава на два лагера?


Общи фрази, възможност за вето


"Европейският съвет подчертава важността на защитата на финансовите интереси на ЕС", се казва в заключенията от срещата, в които фразата "върховенство на закона" се споменава два пъти. "Европейският съвет подчертава значението на уважението на върховенството на закона. На тази база се въвежда режим на условност за защита на бюджета... Комисията ще предложи мерки в случаи на нарушение да се приложат от Съвета с квалифицирано мнозинство. Съветът бързо ще реагира по темата."


Последното означава, че в националните правителства на практика ще гласуват два пъти - един път с квалифицирано мнозинство, а още един път на ниво Европейски съвет (лидери), където процедурата, ако не е изрично упоменато, изисква единодушие.


Процедурната вратичка, оставена в заключенията, поставя под въпрос прилагането на механизма, тъй като всяка държава, подкрепяща засегнатата, би могла да наложи вето. Това би означавало лесно избягване на санкции от страна на държавите от Вишеградската група - Полша, Унгария, Чехия и Словакия - тъй като при гласуване от страна на една другите могат да подкрепят, а и държави като Словения са все повече на техните позиции.


Затова много коментатори вече заявиха, че идеята за механизма "пари срещу законност" е разводнена. Християндемократите в Германия и баварският ѝ посестрим Християнсоциален съюз каза, че ще разгледа "много внимателно" компромиса с механизма за върховенството на закона, тъй като ако не се гарантират правилната употреба на фондовете и успехът на борбата срещу корупцията, "ЕС като общност от ценности няма да съществува."


Другата гледна точка и объркването


Има и друга хипотеза. Според Даниел Хегедюш от German Marshall Fund условието за върховенство на закона се въвежда, но решението "оставя вратата отворена дори за твърд и ефективен механизъм" и "на практика заобикаля унгарското и полското вето".


Поддръжниците ѝ смятат, че при заплахата, отправяна от Орбан и Моравецки да блокират бюджетната сделка, няма друг начин да се постигне компромис след четири дни и половина на двустранни и многостранни заседания.


"Политико" отбелязва, че политици, журналисти и коментатори в Полша са се разделили на два лагера тази сутрин: едните казват, че механизмът за върховенство на закона е блокиран от Полша и Унгария, другите казват, че не е.


Объркването внася тъкмо двусмислената фраза: The European Council will revert rapidly to the matter ("Европейският съвет ще реагира бързо на въпроса".) Изглежда, не е ясно за кой въпрос става дума. Официална Варшава твърди, че тази фраза означава, че ако Комисията иска да ограничи достъпа до евросредства на дадена държава, след решението на Съвета на ЕС (конфигурация на министри от ЕС) и решение с квалифицирано мнозинство решението се връща към Европейския съвет, където ще се иска единодушие сред лидерите.


За полската опозиция квалифицираното мнозинство е достатъчно според текста, описан в заключенията.

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5681 Неутрално
 2. 2 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Защо неолиберализмът не вирее в бившия Източен блок? Защото свободните хора тук лесно разпознават сянката на комунизма.
  • Комунистите и неолибералите считат себе си за единствените, които могат да носят идеята за свободата и човешките права - другите са закостенели, архаични типове, които не са дорасли за новия ред.
  • Комунистите са интернационалисти, а необолшевиките глобалисти.
  • Обща е идеята, че важни са не индивидуалните, а груповите права.
  • Комунистите се стремят към безкласово общество, а ултралибералите за безполово такова.
  • Идеологията на Коминтерна е да изчезнат държавите и да се създаде една огромна комунистическа страна в целия свят. Новите либерали се борят за премахването на границите, нациите и създаването на икономически наднационални съюзи.
  • Най-големият враг и на двете утопии е християнството.
  • Комунизмът и неолиберализмът изискват публичното пространство да бъде изчистено от символите на другите. И едните, и другите водят ожесточена борба с всяка форма различна от тяхната.
  • За комунистите всички инакомислещи са фашисти, а за новите болшевики - крайнодесни.
  • Комунистите се обявяват за носители на социално-икономическия прогрес, а неолибералите наричат себе си „прогресисти“.
  • През комунизма имаше квоти за активни борци, а неомарксизмът налага квоти по пол и по раса (етнос, религия).
  • Комунистите вдигат паметници на терористи и убийци, а либералните им съответствия поставят на пиедестал криминални престъпници.
  • В социалистическия блок комунистите въведоха термините „от новата ера (от н.е.)“ и „преди новата ера (пр.н.е.)“, а либералболшевиките налагат в момента същите в Западния свят.
  • Това са изкривени идеологии които подменят свободата с робство, но продължават да го наричат „свобода“; подменят истината с лъжа, но продължават да я наричат „истина“.
  • За двете доктрини миналото е омразно, защото там се намира истината, която разкрива тяхната заблуда.
  Историята се повтаря и това не го знаят само те.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 3. 3 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Каква стана тя? Нищо от Прокопвните не се случи!
  Нито Европа е разделена, нито е в конфлик, нито парите да ги нямало..нищо!
  Ех опорки, опорки! Как отлетяхте в канала! Мъка про-Руска!

 4. 4 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 575 Любопитно

  До коментар [#3] от "RumenTheKite":

  Е ти да не би да мислеше че на това заседание ЕС ще се разпадне

  гошо
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  " Процедурната вратичка, оставена в заключенията, поставя под въпрос прилагането на механизма, тъй като всяка държава, подкрепяща засегнатата, би могла да наложи вето."

  И сараите ще бъдат доволни, не само Орбан !

 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Много лоши хора се навъдиха напоследък -- холандци, австрийци, унгарци. . . финландците и те. . . Добре, че сме ние да посддържаме равнището.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Така ми - според Брюксел Орбан и Моравецки трябва да вземат пример от Баце - белоснежният рицар на законността и правото!

 8. 8 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Стъпка в добра посока, но има още дълъг път до СЕЩ

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Защо не напишете Орбан колко пари е договорил? Защото Мицотакис е уредил за Гърция (11 млн население) 72 милиарда. Унгария е малко под 10 милиона.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Типичният популист - дайте ми парите си и не очаквайте да се съобразявам с върховенството на Закона!

 11. 11 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Откога ви оиша тук, че на никой в Европа не му пука за върховенството на закона. Същото важи и за Вашингтон Слагайте ми минуси, не се притеснявайте.

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#10] от "selqnin":

  “Типичният популист - дайте ми парите си и не очаквайте да се съобразявам...”

  Или както вика шопето: пАри ми дай, акъл не ща.

  Ами като си имаш акъл, оти си немаш пАри? Всичко в Москва ли изтича? ☠️

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на mfr34611638
  mfr34611638
  Рейтинг: 34 Разстроено

  Ето заради това ще се разпадне един ден ЕС. Защото гнилите ябълки в него оставят горчив вкус у всички. И евро чиновниците нямат никакво намерение да режат гнилото, а ще папкат тихо дорде могат.

  И някой Божи ден, хората - западноевропейци и историята ще изреже тях - чиновниците. Не искам да мисля, че хора като Борис Джонсън може да се окажат прави.

  Но явно никой не иска да махне гнилите плочки от доминото, които ще съборят всички останали.

  От това естествено ще загубят най много малките! Просто в един "прекрасен" ден, като изчезне кохезията, хора като Баце и Орбан ще бъдат величани като Тодор Живков и колко се е правило по тяхно време и т.н., а останалите ще си тънем в блатото на циЛИВИЛИзацията.

 14. 14 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Това, което Орбан направи за унгарците последните години, нашата мутра няма да направи и за 1000. Пък на европата все Орбан й е крив, защото не слушка. А нашата крадлива мутра е послушна, това, че краде европейските пари и пълни шкафчета явно за еврозелките не е проблем.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Весело

  Язък и за грантовете, с които много хора си живееха спокойно в България. Сега, ще ги спирали...
  Ами сега?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  " Има и друга хипотеза. Според Даниел Хегедюш от German Marshall Fund условието за върховенство на закона се въвежда, но решението "оставя вратата отворена дори за твърд и ефективен механизъм" и "на практика заобикаля унгарското и полското вето".


  Поддръжниците ѝ смятат, че при заплахата, отправяна от Орбан и Моравецки да блокират бюджетната сделка, няма друг начин да се постигне компромис след четири дни и половина на двустранни и многостранни заседания."

  Водещите страни в ЕС могат да блокират по - нататъшното отпускане на евросредства и да наложат механизма на върховенството на закона спрямо цялата общност ! Иначе продължението го знаем.....

 17. 17 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 16 Весело

  "Свърши се с върховенството на закона в ЕС."

  Такива драскачи-оплаквачи са най-забавни.
  Нито се е свършило с Европа(слава Богу), нито с върховенството на закона в ЕС.
  Свършва се с нацилиберализма. Бавно, но сигурно.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 18. 18 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1199 Любопитно

  Толерастията бавно но сигурно ще отиде в киреча! Прекрасно!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 19. 19 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  Докато няма ясни КРИТЕРИИ за оценка - "върховенството на закона" ще продължи да свежда до общи фрази.

 20. 20 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Познавайки бюрокрацията, съм сигурен, че умее да напиши всякакви глупости и да направи, каквото си е наумила. В този дух, опитната брюкселска бюрокрация със сигурност си е вързала гащите, за да може да приложи своите решения, просто още не е време да парадира с това.

 21. 21 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Епа то самото "върховенство на закона" е обща фраза. Но др Далгаард е прав - не изпълнихме поръката на добрия старец с грантовете, не оправдахме доверието. От друга страна се гласуваха сериозни пари за затоплизъм и клети, така че общо имаме победа.

 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  "Свърши се с върховенството на закона в ЕС."Такива драскачи-оплаквачи са най-забавни.Нито се е свършило с Европа(слава Богу), нито с върховенството на закона в ЕС.Свършва се с нацилиберализма. Бавно, но сигурно.
  —цитат от коментар 17 на Сър Джон


  Вчера гледах готина карикатура -- немско семейство на летището, по маски и къси гащи, и си говорят: "Колко е хубаво, че от климатични престъпници се превърнахме в борци срещу рецесията".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Ех Орбане Орбане, заради едната власт в Унгария и пари почти не ти дадоха, а и напълни гушите на тия които само знаят да крадат.

 25. 25 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Няма да се притеснавате, сега Бойкикиев като победи змея и вземе властта, ще вкара омразния тиранин Бокаса в затвора и ще договори не 72 а ПОНЕ 100 милиарда. И ще настане такъв живот ....

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  "Борисов обяви 29 милиарда евро, които “получаваме”. Това е крайно некоректно изказване - голяма част от тези средства могат да бъдат инвестирани единствено въз основа на Национален план за възстановяване и реформи. Такъв план ние нямаме, т.е. засега получаваме нула. Нула."

  Айде честито. Троловете твърдят друго, но ...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#25] от "m17":

  "Няма да се притеснавате, сега Бойкикиев като победи змея ..."

  Мунчо, изглеждам ли ти притеснен? Аз няма да получа и НЕ ИСКАМ дори една стотинка от тези пари.

  Яс ме е, че независимо колко са (а според Радан са НУЛА), те ще идат в джобовете на собствениците ви - Сарая и обръчите.

  Мен не ме мисли.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 475 Весело

  То самият ЕС отдавна вече е само „общи фрази". :) :) :)

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 29. 29 Профил на fil19646402
  fil19646402
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тоя пък популист кой го бръсне за слива.

 30. 30 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 313 Весело

  Не е само Орбан
  —цитат от коментар 1 на pet_fire


  Всички лузъри са победители...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 31. 31 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2498 Весело

  За пред хората е така , иначе всичко си остава в семейството......до 2027 -ма , я камилата , я камиларите ....тоест, няма защо да се интересуваш , напразно е , защото има КОЙ да мисли за теб....

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Общи, общи, колко да са общи? Достатъчни са да ни отрежат парите. Между другото, могат да ги режат и без общи фрази, както по времето на Орешарски. И тук законът няма нищо общо, просто такъв е бизнеса. Майната му, но какви са тези кредити? Да не ни карат зорлям да теглим "свеж паричен ресурс" в подкрепа на ЕЦБ и Еврозоната? Това е много подозрително! Имат си 30 трлн на червено, на нас каква ни е вината?

 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  БЪЛГАРИЯ (ОТНОВО) Е НАЙ-ПРЕЦАКАНА:

  Прости сметки

  750 милиарда са предназначени за възстановяване на националните икономики. Тази сума е разделена на две - 390 милиарда са безвъзмездни субсидии и 360 милиарда са кредити.

  Испания е получила общо 140 милиарда, от които 72,7 милиарда са безвъзмездни. Петте страни нетни вносители в общия бюджет – Германия, Нидерландия, Швеция, Австрия и Дания – получават „опростителни чекове“, т.е., намаляват се техните вноски с общо 52 милиарда през идните седем години. Четирите „пестеливи“ ще си спестят 27 милиарда. Франция е получила 40 милиарда безвъзмездна помощ.

  Гърция ще вземе малко над 70 милиарда.

  Румънският президент Клаус Йоханис обяви тържествено, че северната ни съседка е успяла да договори 79.9 милиарда евро.

  За България предвидените средства са 29 милиарда - с милиард повече, както обяви победоносно Борисов. От тях грант по пакета “Следващо поколение ЕС” са 7.7 милиарда евро. Иначе казано - останалите близо 23 милиарда ще трябва да бъдат върнати обратно на Европа.

  Съотношението грантове/заеми за страните от блока е приблизително 50/50 с малки отклонения. Ситуацията обаче не изглежда точно така за България. Спред проста сметка това е около 30% безвъзмездна подкрепа.

  ...

  Разбира се, Бойко Борисов представя това поредно фиаско като ЕПОХАЛНА ПОБЕДА, зещото все пак се връща с НЕЩО, което ще бъде опапано от ... КОЙто трябва. Пък ще го връщат децата и внуците ни.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мизийски":

  Къде имá време за две минути да прочетеш статията и да го спретнеш тоя пасквил?

  Причината законността трудно да се насажда в посткомунистическите общества е, че хората са навикнали на корупцията и беззаконието.

  Не само Орбан и ние сме така. Русия е още по-добро доказателство, че смяната на комунизма с капитализъм и на диалектическия материализъм с православие не осъществява никакъв прогрес без прозрачност и законност.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#34] от "Petko Boukov":

  "Къде имá време за две минути да прочетеш статията и да го спретнеш тоя пасквил?"

  Той пасквил му е на флашката, защо е трябвало да чете статията, за да го пусне?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  Върховенство на кои закони, тези, които са писани от гербери, орбановци и моравецкисти ли?

  Ами че то по-добре да няма върховенство, като се замислиш...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 37. 37 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 39 Неутрално

  ЕС като е като късния СССР в момента.
  Никой не вярва вече на прогнилия либерализъм.
  За върховенство на закон в България агитират и Борисов и Божков. Практически и на двамата им е през **** за закона. Нещо като комунистите и анти-комунистите през 90-те, обединени от това, че всички са били партийни членове и не са прочели и един ред от Маркс.

 38. 38 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  Достъчни са ни "европейските ценности" на джендър полиси, мигрантсво и хрантутене на НПО-та с бюджетни средства, "върховенстовото на закона", ако е като истанбулския ферман не ни трябва, ама никак.

 39. 39 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  "Свърши се с върховенството на закона в ЕС." Действително Орбан се представи като големия победител:
  ===
  Големия победител е малко силно казано. Аз бих казал кой е големия губещ - либерастията ведно с всички онези неща, които тя ни предлага - джендърство, пе*ерастия, грети, отказ от национална индентичност, неомарксизъм и пр. и пр.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 40. 40 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Орбан се радва. Хем младите напускат страната, хем ще има парички за неговите хора. :)) За пиленцата и трохичките са храна.

 41. 41 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2343 Весело

  Обаче полските умнокрасиви съвсем като нашите. Колкото и да ги бият по избори, не спират да крякат и да искат наказания за собствената си държава...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 42. 42 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не пари срещу законност, а пари срещу послушание и отказване от националните интереси за колониите. Това искаха самообявилите се за господари на съюза. Типичното за
  Затова и Боко нямаше проблем с тази формулировка, защото знаеше какво всъщност значи, затова и до сега никой не споменава България като проблем, а Унгария, Полша и.. Псевдо съюз на лицемерието с лицемерни псевдо ценности.
  Браво на Орбан и сие, има надежда.

 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#27] от "Norman Granz":

  Честно да ви кажа - изглеждате му като обикновен нед*ебан гъз. А конкретно - след броени месеци ще има избори и на тях ще видим кой точно подкрепя народа и кой ще седи под опашката на коня още 4 години.

 44. 44 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 646 Неутрално

  По същество:
  Върховенство на закона - значи каквото се реши в европейската комисия, парламент, консулат и президентство - това да се случва.
  Например: Парите в България трябва да се харчат за развитие на регионите и туризма. И се получават - КЪЩИ ЗА ТЪЩИ,
  Защо?
  Защото това не ни е нужно, не ни е такава държавата, не ни е туризма такъв, не е това правилното място да се влагат пари.

  Ако всичките пари от фондовете за туризъм бяха ги дали ей така, на ръка, без търг, директно на добра воля на академията на Телерик, например - вече щеше да са излязли хиляди ИТ кадри с заплати заповащи от 3 000 лв/месец/декларрани пред НАП.

  Но не става така, има си програмен период, има си програма и план - нищо, че е тотално сбъркан и за нашата държавица не е това пътя.

  Ама върховенство на закона да има.
  То май и единствената държава с думата "демокрация" - "Демократична република конго" не е грам демокрация, ама важното е големи думи да има.

 45. 45 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Мисля, че ако авторитарни и популистки тарикати като Орбан, Моравецки и нашио ББ продължават в същия дух, цивилизованите страни ще намерят начин да си направят цивилизован ЕС, а ще оставят "големите печеливши" на самоиздръжка в техен и ЕС.
  Нещо като Западен и източен ЕС, пък да видим кой ще е по-успешен. Мисля, че веднъж историята го показа, но явно има доста необразован народ, гласуващ за такива особи като Орбан, така че не е зле да се повтори урокът :)

 46. 46 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  Аз мисля, че ние сме постоянно на загуба от този Евросъюз. Най-бедната държава, с най-висока смъртност и най-голяма емиграция.

  За 13 години не видях никаква полза. Единствено не се редим за визи, иначе и преди можеше да се пътува.
  В бранша, в който аз работя, от 2007 година до сега има само спад в продажбите. Работя с български производители на храни.

  Не ме интересуват зелени и бембени сделки, саниране на обществени сгради. За мен живота е по-лош, откакто сме в ЕС.

  Да допълня, че почиваме все по-малко и работим повече, здравната и образователната система стават все по-лоши.

  Жалко, че НСИ не кажат колко пенсионери ходеха на почивка 2000г. и колко ходят сега, спадът сигурно е с 90%.

  Любовта ще спаси света!!!
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  "той каза малко след като бе обявено бюджетното споразумение, че заслугата е изцяло негова и на Варшава."
  Бойко пък вика, че е неговата.

 48. 48 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 103 Весело

  Четох 2 пъти статията и...
  мии
  и тоя дето я писал, бая зор е видял да ни убеди, че е разбрал за какво става въпрос

  Не съм крал
 49. 49 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 103 Весело

  Защо не напишете Орбан колко пари е договорил? Защото Мицотакис е уредил за Гърция (11 млн население) 72 милиарда. Унгария е малко под 10 милиона.
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz


  дай линк, моля!

  Не съм крал
 50. 50 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мизийски":

  великолепно!

 51. 51 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  По същество: Върховенство на закона - значи каквото се реши в европейската комисия, парламент, консулат и президентство - това да се случва. Например: Парите в България трябва да се харчат за развитие на регионите и туризма. И се получават - КЪЩИ ЗА ТЪЩИ, Защо? Защото това не ни е нужно, не ни е такава държавата, не ни е туризма такъв, не е това правилното място да се влагат пари. Ако всичките пари от фондовете за туризъм бяха ги дали ей така, на ръка, без търг, директно на добра воля на академията на Телерик, например - вече щеше да са излязли хиляди ИТ кадри с заплати заповащи от 3 000 лв/месец/декларрани пред НАП. Но не става така, има си програмен период, има си програма и план - нищо, че е тотално сбъркан и за нашата държавица не е това пътя. Ама върховенство на закона да има. То май и единствената държава с думата "демокрация" - "Демократична република конго" не е грам демокрация, ама важното е големи думи да има.
  —цитат от коментар 44 на realismisthename


  Сега да те науча. Най-демократичната демокрация на всички земни кълбета е Народно демократичната република Корея. Забележи как едно и също нещо е казано три пъти: веднъж на български, веднъж на гръцки и веднъж на латински. Мисля, че и Лаос ползва подобна формулировка. Най-недемократичната страна е, разбира се, Обединеното кралство. Те там хабер си нямат от демокрация.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 52. 52 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Мисля, че ако авторитарни и популистки тарикати като Орбан, Моравецки и нашио ББ продължават в същия дух, цивилизованите страни ще намерят начин да си направят цивилизован ЕС, а ще оставят "големите печеливши" на самоиздръжка в техен и ЕС. Нещо като Западен и източен ЕС, пък да видим кой ще е по-успешен. Мисля, че веднъж историята го показа, но явно има доста необразован народ, гласуващ за такива особи като Орбан, така че не е зле да се повтори урокът :)
  —цитат от коментар 45 на debruckere


  Ами този процес вече започна, и аз като живеещ в Нидерландия нямам нищо против да отидем на правилната страна.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 53. 53 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#46] от "hope":

  Аз пък знам, че знаеките и можещите сме на огромна полза от ЕС.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 54. 54 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  То самото "върховенство на закона" е обща фраза. :)

  До сега никой не е успял да формулира какво значи това. :)

 55. 55 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "realismisthename":

  Абе има и една Народно-демократична.

  без подпис!
 56. 56 Профил на Ryszard Ewiak
  Ryszard Ewiak
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Къде се оглавява ЕС? В Библията се казва: "В определеното време [северният цар = Русия] ще се върне." (Даниил 11:29а) Русия отново ще има военни бази в чужбина. Това означава също криза, която ще затъмни Голямата депресия. Ще се срине не само еврозоната, но и ЕС и НАТО. Тогава също много страни от бившия Източен блок ще се върнат към военен съюз с Русия.

 57. 57 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 12 Весело

  До коментар [#2] от "Мизийски":

  Мога ли да ти предложа един истински неолиберал - жак атали - идеолог на мондализма или на нео-номадството//или идеолог на тези, които са спечелили от глобализацията (НЕОМАРКСИСТ като John Foster Dulles и Arnold Joseph Toynbee )
  В неговата книга " Кратка история на бъдещето " Жак Аталли дава детайлен анализ на следвашите 50 години (програма за развитие на социума) - прогносира че след 2035 ще настъпи хиперимперия на пазара и това ще се задържи около 20 години и ще завърши тази епоха с хиперконфликт , в който всеки ще воюва с всеки и единственият изход ще бъде световно правителство ........ Жак Аталли предрича, че моделът за управелние на света е даден от Маркс и световното единно правителство ще използва не пролетариата, а хипер-номадите, които свободно се местят по планетата. Но за целта трябва да се придави финансовия капитал и да се ликвидира пазарната икономика, заменяйки я с разпределеителна икономика (административно-команден модел на висшата класа за да се съхрани тяхното положение на привилегия и власт) (тоест навремето СССР и източният блок искаха да станат частници, а Аталли предвижда, че частниците ще се превърнат в административна върхушка от апаратчици)

  Та според Аталли има и друг сценарий: може да има и нелинеен прорив и ускорен вариант за световно правителство ---> като се направи единна световна валута примерно -----> а за да има повод за такава стъпка е нужна особено силна и тежка финансово-икономически криза !!!
  При 2-та сценария на Атали *първият - естествено-дълъгия с хиперпаъара или **вторият кратко изкуствена финансова криза (пандемия обхванала ужким едновременно цялото земно кълбо) трябва на всяка цена да се задави финансовия капитал - тоест частните банкери се слагат под конторл и пазарната икономика се унищожава.

  Значи преразказвам ти всичко това, за да видиш че върхушките на разните икономически модели са готови на трансформация, само и само да запазят привилегиите си, които са им дадени от Бог.

 58. 58 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 996 Неутрално

  И Бочко ликува, ще има за крадене

 59. 59 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  До коментар [#46] от "hope":

  Стига си философствал. Всички знаят че сме колония. Страх ги е, че могат съвсем да ни изоставят. Щом засипват територията с боклук, значи нямат добри планове.

 60. 60 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  До коментар [#33] от "Norman Granz":

  Понеже повдигна въпроса по-рано, чета, че Унгария ще получи 3 милиарда помощи повече от първоначално планираните 37 милиарда, или общо 40 милиарда от ЕС.

  вижhttps://hungarytoday.hu/rule-of-law-criteria-stays-orban-glad-new-eu-budget-recovery/
  и
  https://hungarytoday.hu/coronavirus-hungary-expected-to-receive-major-eu-funds-to-counter-economic-impact-of-epidemic/

 61. 61 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Абе карат се карат се, накрая пак ние претаковани, но пък и не без основание. Виж ни само премиера, правителството, народа....

  ... с двеста...
 62. 62 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Разбира се че Орбан и другите анти-глобалисти ще победят!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 63. 63 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Разбира се че Орбан и другите анти-глобалисти ще победят!
  —цитат от коментар 62 на ivo


  Разбрал, недоразбрал, ама коментира. Смешко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK