Белите мечки може да изчезнат до края на века, сочи ново изследване

Белите мечки може да изчезнат до края на века, сочи ново изследване

© Polar Bears InternationalИзменението на климата ще доведе до изчезването на всички, освен една, от популациите на бели мечки в света преди края на века, освен ако не бъдат ограничени въглеродните емисии. Това показва нов компютърен модел, който обединява данни колко морски лед може да бъде на разположение на мечките за лов, колко енергия им е необходима ежедневно и какви са запасите им от мазнини преди всеки сезон на гладуване. Това позволи на учените да прогнозират за първи път колко дълго популациите на бялата мечка ще могат да продължат да се възпроизвеждат и оцеляват.


Учените твърдят, че някои популации вече са достигнали своите граници на оцеляване заради свиването на ледовете в Арктика. Мечките разчитат на леда, за да ловуват тюлени, които са основната им храна.


Изчезването на ледената покривка принуждава животните да изминават дълги разстояния, за да намерят храна за себе си и малките си.
Мечката се превърна в "символ на климатичните промени", заяви Питър Молнар, биолог от Университета в Торонто и водещ автор на изследването, публикувано в Nature Climate Change. "Белите мечки вече са ограничени в крайните северни райони - ако ледът изчезне, те няма къде да отидат", каза той.


Животните са посочени като "застрашени от изчезване" от Международния съюз за опазване на природата (IUCN), като изменението на климата е ключов фактор за тяхното намаляване.


Белите мечки може да изчезнат до края на века, сочи ново изследване

© Polar Bears International


До момента се знаеше, че намаляването на морския лед ще доведе до значителното намаляване на размера на популациите, а новото проучване изчислява и кога може да се случи това.


"Първото, което ще се случи, е намаляването на броя на малките. Мечките ще продължават да раждат, но женските няма да имат достатъчно телесна мазнина, за да произвеждат мляко по време на гладните сезони", заяви пред Би Би Си Стивън Амструп от Polar Bears International, който също е участвал в проучването.


Чрез моделиране на енергийните нужди на белите мечки учените са успели да изчислят с голяма точност техните граници на издръжливост.


"Всеки от нас знае, че можем да останем без храна само определен период от време", добави той. "Това е биологична реалност за всички видове".


Изследователите също успяват да прогнозират кога тези прагове на издръжливост ще бъдат достигнати в различни части на Арктика. Това може би вече се е случило в някои райони, където живеят бели мечки, казват учените.


"Показването колко непосредствена е заплахата за различните популации на бяла мечка е още едно напомняне, че трябва да действаме сега, за да отстраним най-лошите от бъдещите проблеми, пред които сме изправени всички", каза Амструп. "Посоката, в която се движим в момента, не е добра, но ако обществото действа заедно, имаме време да спасим белите мечки. И ако го направим, това ще бъде от полза за целия живот на Земята, включително и самите нас."


Белите мечки може да изчезнат до края на века, сочи ново изследване

© Polar Bears International


Ако емисиите от парникови газове продължат със сегашните нива до 2100 г. единствените живи бели мечки ще бъдат в най-северните райони на Арктика. Дори при умерено намаляване на емисиите някои популации ще изчезнат, предупреждават учените.


Проучването изследва 13 от 19 популации на бяла мечка в света, представляващи 80% от общата популация на вида. Не са включени някои популации в арктическите части на Канада, където географията - предимно острови и малки заливи - затруднява прогнозирането за състоянието на леда в бъдеще.


От изследваните популации белите мечки в залива Хъдсън и протока Дейвис в Канада са "много вероятно" да претърпят репродуктивна недостатъчност до 2040 г. дори при намаляване на емисиите от вредни газове. Белите мечки в голяма част от Аляска и Русия ще изпитват сериозни проблеми до 2080 г. До 2100 г. е неизбежно всички популации да претърпят репродуктивна недостатъчност, което да доведе до тяхното изчезване, ако държавите не намалят драстично емисиите от парникови газове.


Белите мечки може да изчезнат до края на века, сочи ново изследване

© Polar Bears International


Резултатите подкрепят предишни прогнози, че до 2100 г. белите мечки ще оцелеят само много далеч на север, ако не се забавят промените в климата.


Учените са тествали своя модел, сравнявайки получените прогнози за миналото с реални исторически наблюдения и данни, като например движението в популацията на бели мечки в залива Хъдсън през 80-те и 90-те години.


Молнар казва, че макар да изглежда като "поредната сълзлива история за края на бялата мечка", изследването показва, че намаляването на емисиите може да доведе до промяна. "Няма алтернативен начин."


Морският лед се образува и топи в зависимост от сезоните в Арктика. Някои от ледовете продължават да съществуват с години като осигуряват жизненоважно местообитание на дивата природа в региона като полярни мечки, тюлени и моржове.


Морският лед, който остава в Арктика по-дълго от година, намалява със скорост около 13% на десетилетие от 70-те години насам, сочат сателитни данни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  О, те изчезват много отдавна.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Случват се и такива работи.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Те изчезват от 1954 година когато на някой кретен му хрумна че Environmental awareness е начин да се цоца валута от държавата. След двеста години и 300 трилиона правителствено финансирани програми се надявам на същите тия кретени да им светне, че никой няма да изчезне,

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Весело
 5. 5 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До края на века ще изчезнат и белите народи (ще оцелеят само руснаците и поляците ако излизат от ЕС) ама за тва няма статии в "прогресивните" медии.

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Любопитно

  Ако ги пренесат на Антарктида, ще стане интересно...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1863 Весело

  Кампания ! Пръдни в торба, спаси бяла мечка ! Нека заедно спрем да пърдим на обществени места, нека бъдем човечни спрямо белите мечки !


 8. 8 Профил на четири
  четири
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Значи ще ме надживеят! Тогава няма защо да се притеснявам!

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Весело

  Ако ги пренесат на Антарктида, ще стане интересно...
  —цитат от коментар 6 на Незнайко в Слънчевия град


  Та ти да видиш пингвин как бЕга тогава ...

  Може би чак по Норвежко ша са спрат?

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Белите мечки няма да изчезнат защото няма да има с какво да плашат мат'ряла. И ледниците се топят ама няма да се разтопат! Тия екомошеници няма да има с какво да плашат, че да цоцат! Бъдете спокойни!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на Yarak4You
  Yarak4You
  Рейтинг: 463 Неутрално

  [quote#5:"staro-nov dnevnik-ar"]До края на века ще изчезнат и белите народи (ще оцелеят само руснаците и поляците ако излизат от ЕС) ама за тва няма статии в "прогресивните" медии.[  Кой ви е виновен, че носите рецесивни и низши гени, които толкова лесно се размиват. Надявам се възможно бай бързо роднините ти от женски произход да си намерят и по някой негър или поне арабин за мъж, че поне да не си губят времето.

  Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........
 12. 12 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  В процеса на дишане се изхвърля около 4% CO2. Грета моли - "СПРИ ДА ДИШАШ"! Спаси бяла мечка.

 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  Само те ли ?! (ツ)
  —цитат от коментар 4 на balgariez


  Не само те. И руската мечка.

 14. 14 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Ако ледовете се разтопят, цялото крайбрежие ще се превърне в кална баня. Мечките ще се търкалят в калта и ще се пребоядисат от бели на кафяви. А кафявите мечки нямат никакъв проблем да живеят и без сняг.

 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  До края на века ще изчезнат и белите народи (ще оцелеят само руснаците и поляците ако излизат от ЕС) ама за тва няма статии в "прогресивните" медии.
  —цитат от коментар 5 на staro-nov dnevnik-ar


  Руснаците ще оцелеят , но ще са с дръпнати очи и ще се казват китайци.

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Понеже не виждам как емисиите въобще могат да намалеят, да не говорим в тези срокове (2040 - 2080) и при уговорката че прогнозите са относително верни, няма ли да сме по на далавера, да храним мечките вместо да накараме Земята да престане да се върти.

 17. 17 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1249 Весело

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Не бих се учудил некви умнокрасивци да прекарат бели мечки натам, даже се чудя как не им е хрумнало досега.

  Ще има яко да хлебят покрай просълзяващо драматични кампании - СПАСЕТЕ КЛЕТИТЕ ПИНГВИНИ ОТ ЗЕЕЩАТА МЕЧА ПАСТ, ДАЙТЕ НИ ТРИЛЬОНИ!!!

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 18. 18 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  Ако мечките бяха черни, нямаше нужда да изчезват, но тези са бели мечки, уаит наци съпримаси и трябва да изчезнат от политкоректност! хахах

 19. 19 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  Понеже не виждам как емисиите въобще могат да намалеят, да не говорим в тези срокове (2040 - 2080) и при уговорката че прогнозите са относително верни, няма ли да сме по на далавера, да храним мечките вместо да накараме Земята да престане да се върти.
  —цитат от коментар 16 на tsvetko_51


  Те другарите не искат мечките да ядат, а те самите. :-)

 20. 20 Профил на enderchr
  enderchr
  Рейтинг: 233 Неутрално
 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Разстроено

  Ще бъде много жестоко и тъжно , ако белите мечки наистина изчезнат!

 22. 22 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  И защо белите мечки увеличават популацията си?Нали уж и кога имало глобално затопляне.Интересно как са преживели периодите, в които температурите са били много по-високи от сега?Като през Холоценът или римската епоха?

 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Ще бъде много жестоко и тъжно , ако белите мечки наистина изчезнат!
  —цитат от коментар 21 на bat_plamen


  Ни бой съ. Само плашат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  [quote#5:"staro-nov dnevnik-ar"]До края на века ще изчезнат и белите народи (ще оцелеят само руснаците и поляците ако излизат от ЕС) ама за тва няма статии в "прогресивните" медии.[Кой ви е виновен, че носите рецесивни и низши гени, които толкова лесно се размиват. Надявам се възможно бай бързо роднините ти от женски произход да си намерят и по някой негър или поне арабин за мъж, че поне да не си губят времето.
  —цитат от коментар 11 на Yarak4You


  Ти недей бери грижа за българите.Гледай си Турция, където до края на века турците ще са малцинство. А може и доста по-рано.Кюрдите действат в тази посока.

 25. 25 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 970 Любопитно

  Абе, как са пропуснали екомошениците пак да покажат и оная снимка с болната и изпостеляла бяла мечка, дето я въртяха по какви ли не медии близо година.Включително и в Дневник. Пускаха я през седмица.

 26. 26 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Процесът е започнал отпреди много години.

 27. 27 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "tacheaux":

  "Руснаците ще оцелеят , но ще са с дръпнати очи и ще се казват китайци"

  Ама верно ли? А какви ще са германците, американците и българите?

 28. 28 Профил на vucoff
  vucoff
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не вярвам да изчезнат.

 29. 29 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 852 Неутрално

  За 2 милиарда години живот на Земята са изчезнали стотици хиляди видове и толкова са се появили,но е нямало хора,които да се изживяват като божества,желаещи да консервират удобното за тях състояние. Има затопляния,има захлаждания и продължават тези,които се адаптират.С другите се занимават археолозите.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 30. 30 Профил на bjf25646298
  bjf25646298
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Пука ми, аз ще съм умрял!" - ревна форумния цървул Ганьо. "Сийкеееей, сипи ощи пърцуца, ма краво!!"

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Като изчезне ледът и те ще изчезнат.

 32. 32 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#29] от "Майндърбайндър":

  За 2 милиарда години живот на Земята са изчезнали стотици хиляди видове и толкова са се появили,но е нямало хора,които да се изживяват като божества,желаещи да консервират удобното за тях състояние. Има затопляния,има захлаждания и продължават тези,които се адаптират.С другите се занимават археолозите.
  —цитат от коментар 29 на Майндърбайндър


  Няма как да знаем наистина дали е "нямало хора". :-)

 33. 33 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  И тази прогноза е правена от "специалисти", дето не могст да познаят какво ще е времето след една седмица, а иначе предсказват неща за белите мечки!!!

 34. 34 Профил на vms2o649369
  vms2o649369
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да разселят част от тях в Антарктида, може би там популацията ще оцелее.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  А Ледниковият период пак ли от нас хората е предизвикан?

 37. 37 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  В предишното изследване прогнозите бяха,че към днешна дата вече ще са изчезнали, а белите мечки се увеличиха. Науката вече е дотолкова корумпирана и безотговорна, че е загуба на време да се четат подобни простотии.

 38. 38 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  За 2 милиарда години живот на Земята са изчезнали стотици хиляди видове и толкова са се появили,но е нямало хора,които да се изживяват като божества,желаещи да консервират удобното за тях състояние. Има затопляния,има захлаждания и продължават тези,които се адаптират.С другите се занимават археолозите.
  —цитат от коментар 29 на Майндърбайндър


  В момента всичките милиони видове живеещи на Земята представляват само 0.1% от всички видове живяли в цялата и история! Представи си само колко трилиона долара щяха да изсмечат екомошениците да ги "спасяват", ако и те са живели през цялото време!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 39. 39 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#35] от "vms2O649369":

  Дебилите сте тези,дето ще моделират природата по свой образ и подобие,защото се имате за венец на природата.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на laskovf
  laskovf
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Това според мен си е част от един нормален процес. Нацдали ще изчезнат напълно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK