Арктика и "Северен поток 2" водят Помпео в Дания година след скандала с Гренландия

Арктика и "Северен поток 2" водят Помпео в Дания година след скандала с Гренландия

© Associated PressГодина след скандала с предложението на Доналд Тръмп да купи Гренландия американският държавен секретар Майк Помпео е на посещение днес в Дания, за да обсъди сътрудничеството в Арктика на фона на китайските амбиции.


След като вчера посети Великобритания, американският държавен секретар ще се срещне с датския премиер Мете Фредериксен и с датския външен министър Йепе Кофод, който покани на срещата външнополитически представители на Гренландия и Фарьорските острови, друга автономна територия на Дания.


"Тъй като ще обсъждаме нашите отношения в Арктика, колегите ми от Гренландия и Фарьорските острови естествено трябва да присъстват на масата на преговорите. За мен това е изключително важно", подчерта Кофод.
Дания, която, по думите на министъра, смята Съединените щати за "своя абсолютно най-близък съюзник", от 20 години демонстрира своята атлантическа линия, като изпраща войници в Афганистан и Ирак и като участва във военната интервенция в Либия.


"Абсурдна" покупка?
Перфектното разбирателство обаче бе помрачено през август от твърде неочакваната оферта за покупка на Гренландия, тази огромна територия с площ от над два милиона квадратни километра в сърцето на Арктика и безспорен стратегически коз на малката Дания.


Беше ли това провокация на Тръмп, чийто девиз е "Да направим Америка велика отново", с цел придобиването на 51-и щат? Или признак за възобновяването на стратегическия интерес на Америка по отношение на Арктика, където действа и новият й голям съперник Китай?


Проявата на американския президент може би изрази по-сложно послание от това на повърхността, като бъде взет предвид слабият интерес на Вашингтон към Гренландия след края на Студената война. Фредериксен нарече "абсурдно" предложението на американския президент. Непосредствено след това Тръмп анулира държавна визита в Копенхаген, планирана за септември, като се аргументира с "лошия" тон на датския премиер.


Няколко телефонни разговора намалиха напрежението. На 10 юни САЩ, 67 години след затварянето му, отвориха отново консулството си в Нуук, столицата на Гренландия, след зелена светлина от Копенхаген. През април гренландското правителство прие 12.1 млн. долара американски помощи за обществени проекти. "Казаното в миналото и това, което правим днес, са две различни неща. От значение е това, което казваме днес", заяви вчера гренландският представител Стеен Люнге.


Освен Арктика при визитата на Помпео ще бъдат обсъдени "темите от общ интерес като сигурността, търговията и значението на пандемията от COVID-19 за международното сътрудничество", заявиха датските домакини.
Помпео ще се срещне следобед и с бившия генерален секретар на НАТО и бивш датски премиер с подчертана атлантическа ориентация Андерс Фог Расмусен.


Майк Помпео постави отново на преден план миналата седмица един от най-сложните за датската дипломация въпроси: този за газопровода "Северен поток 2" между Русия и Германия, на който Вашингтон се противопоставя заради риска от засилване на зависимостта на Европа от руския газ.


Бившият военен и ръководител на Централното разузнавателно управление подготви почвата този месец за засилване на санкциите срещу компаниите, свързани с проекта, обявени няколко месеца по-рано от Доналд Тръмп. Една линия, която бе разкритикувана сериозно от Германия, която е страната с най-много ползи от "Северен поток 2", и от Европейския съюз.


"Северен поток 2"


Дания остана последната страна, която трябваше да даде зелена светлина за проекта, и чака до края на октомври миналата година, за да го направи.


Макар Копенхаген да отрече да има какъвто и да било натиск или външна намеса, дипломатически източник разказа пред "Франс прес" за изпитваното от малката северна страна затруднение да балансира по този чувствителен въпрос между интересите на двата си основни съюзника, Съединените щати и Германия.


Отношенията между световните сили бяха сред темите, обсъждани при вчерашната визита на Помпео в Лондон. Той призова света да се противопостави на Китай, след като разговаря в Лондон с британските управляващи, чиито отношения с Пекин се охладиха заради въпроса с Хонконг и заради изключването на китайския гигант "Хуауей" от проектите по изграждане на 5G мрежа. /БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK