Йордания се заигра с идеята за една израелско-палестинска държава

На тази снимка от 2010 г. са президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас, израелският премиер Бенямин Нетаняху, йорданският крал Абдула и египетският президент Хосни Мубарак.

© Associated Press

На тази снимка от 2010 г. са президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас, израелският премиер Бенямин Нетаняху, йорданският крал Абдула и египетският президент Хосни Мубарак.Министър-председателят на Йордания казва, че кралството би погледнало положително на създаването на двунационална държава, гарантираща равни права на израелците и палестинците, ако предлаганата от Израел анексия на части от окупирания Западен бряг затвори вратата за решение с две държави. Международната общност и палестинското ръководство остават ангажирани с решение с две държави на продължаващия от десетилетия конфликт. Израел отхвърля идеята за двунационална държава, страхувайки се, че евентуално палестинско мнозинство би застрашило неговото съществуване като еврейска и демократична държава.


Но обещанието на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да анексира една трета от Западния бряг в съответствие с плана на президента Доналд Тръмп за Близкия изток би направило буквално невъзможно създаването на жизнена палестинска държава. Критиците казват, че това би принудило Израел да избира между вариантите да бъде държава на апартейда или да даде равни права на всички. "Вие затваряте вратата за решението с две държави, аз до голяма степен бих могъл да погледна положително на това, ако ясно отворим вратата за демократично решение с една държава", заяви министър-председателят на Йордания Омар Разаз в публикувано вчера интервю за британския вестник "Гардиън".


"Но никой в Израел не говори за това и следователно ние не можем просто да доукрасяваме това, което правят те. Кой в Израел говори за решение с една държава? Те говорят за апартейд във всеки един смисъл", добави той. "Предизвиквам някой от Израел да каже - да, нека да сложим край на решението с две държави, то не е жизнеспособно", каза той. "Но нека да работим заедно за демократично решение с една държава. Мисля, че ще погледнем доста благосклонно на това. Но да затваряме едното и да мислим пожелателно за другото е просто самозаблуда."
Йордания, която е близък съюзник на Запада и е една от само двете арабски държави, сключили мир с Израел, твърдо се противопоставя на анексията. Наред с повечето арабски и западни страни тя подкрепя палестинските искания за държава на Западния бряг, в Газа и Източен Ерусалим - територии, завзети от Израел при войната през 1967 г.


По-рано този месец виден еврейско-американски коментатор се обяви в подкрепа на двунационална държава, разтърсвайки еврейската върхушка и вашингтонските външнополитически среди.


Питър Байнърт - преподавател по журналистика в Сити юнивърсити в Ню Йорк и сътрудник на сп. "Атлантик", настоя, че решението с две държави вече не е възможно, и подкрепи идеята за една демократична държава между Средиземно море и река Йордан с равни права за евреи и палестинци.


Подкрепата за демократична двунационална държава все още до голяма степен се ограничава до малка група интелектуалци от двете страни на израелско-палестинския конфликт. Нито една голяма партия или фракция в Израел или палестинските територии не я подкрепя. Макар решението с две държави да продължава до голяма степен да е смятано за единствения начин за уреждане на конфликта, двете страни остават дълбоко разделени по основните въпроси и не са водили съдържателни преговори от над десетилетие. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK