"Ако Мохамед се пробуди, няма да познае възгледите си"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред превърнатата в джамия "Св. София", 19 юли.

© Associated Press

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред превърнатата в джамия "Св. София", 19 юли."Превръщането на "Света София" в джамия е демонстрация на власт", смята ислямоведът Моханад Корхиде, цитиран от "Дойче веле". Това действие казва: "В името на исляма мога да унизя християните".


Какво цели превръщането на истанбулската църква "Света София" в джамия? Зад това решение прозира политическият ислям, твърди ислямоведът Муханад Корхиде, професор в Университета в Мюнстер и автор на книгата "Фалшивите адвокати на господа". В 30-минутно радиопредаване на "Дойчландфунк" Корхиде, който е роден в Бейрут, отраснал в Саудитска Арабия и следвал във Виена, обяснява защо и за кого е опасен политическият ислям и каква е разликата между него и джихадизма. От този дълъг разговор сме подбрали няколко интересни пасажа.


Ислямът трябва да бъде освободен от политическата инструментализация


Моята мисия е просвещение, казва Корхиде и обяснява: "Всяко просвещение започва със самокритика. Когато се вгледате в ислямската теология, веднага ще видите, че много от нещата в нея са изкуствено конструирани. Още от самото начало политическото измерение играе огромна роля в оформянето на исляма. Така че днес трябва да освободим исляма от тази политическа инструментализация, от това политическо измерение и да развием неговия духовен и морален потенциал."
Корхиде признава, че с книгата си е раздразнил както умерените мюсюлмани, така и радикалните им едноверци. "Седя между два стола", констатира с горчивина той и обяснява как се опитва да деконструира основите тъкмо на политическия ислям:


"Първите политически структури възникват още през 661 година с първата династия. Нека да припомня, че Пророкът Мохамед умира през 632. Тоест първата династия възниква чак 30 години след смъртта му. Това кралство днес ние бихме определили като "строга диктатура в името на исляма". Тогава започват и манипулациите, защото халифите смятат себе си за божии представители на земята."


Манпулациите не се ограничават само на политическо равнище, те засягат и културния, и религиозния аспект, обяснява Корхиде. "Тези манипулирани, но и манипулативни структури и до днес доминират в главите на много мюсюлмани, които поради това не съумяват да подложат на критичен анализ редица позиции в исляма. () Превръщането на църквата "Света София" в джамия е класически пример за инструментализирането на религията. На пръв поглед, от ислямска гледна точка, това е благочестиво действие, но всъщност е демонстрация на власт. Това действие казва: "В името на исляма аз мога символично на унизя християните." Така в главите на хората се затвърждава разделението на "ние" и "другите", на "ислям" и "враговете - християните и Запада".


Джихадизмът е по-искрен от политическия ислям


А какви са опасностите, които създава политическият ислям? Корхиде отговаря така:


"Целта на този инструментализиран политически ислям е да властва над вас като немюсюлмани, да ви демонстрира надмощие, а ако го кажем още по-агресивно - да ви унизи в името на исляма. Това е претенцията на политическия ислям. Той иска да завладее Европа, макар и в одеждите на демокрацията и човешките права. Трябва обаче да правим разлика между политическия ислям, от една страна, и джихадизма и салафизма, от друга. Джихадизмът и салафизмът са много по-праволинейни, там всичко е видимо. Те декларират: Вие сте наши врагове и ние ще ви унищожим. Докато политическият ислям го върши далеч по-подмолно."


Корхиде обръща внимание на опасностите, които политическият ислям крие и за самите мюсюлмани:


"Той потиска свободолюбивия потенциал на исляма и превръща мюсюлманите в пасивни и подчиняващи се обекти, вместо да ги прави свободни. Той внася и разединение сред самите мюсюлмани. Истинските мюсюлмани са на наша страна, на страната на политическия ислям, казва той, това са добрите. Останалите са лоши. Те са привърженици на Запада и предатели."


Мохамед не би разпознал днешния ислям


Професор Корхиде смята, че много от пророчествата на Мохамед нарочно се пренебрегват: "Ако Пророкът Мохамед се прероди или се пробуди из мъртвите, той изобщо няма да познае своите възгледи. И сигурно би казал: "Чакайте малко, та аз исках свобода за хората." Защото по онова време има много силни племенни и обществени структури на подчинение. А Мохамед е искал равенство и свобода за хората. Къде го днес всичко това в името на исляма?"


Но дали все пак ислямът не е опасен в самата си сърцевина? На този въпрос Корхиде отговаря така:


"Всеки светоглед, който твърди, че е единственият истинен, се поддава на злоупотреби. И ислямът, но и християнството, юдаизмът, дори будизмът. Ето защо е особено важно е да се освободим от тази абсолютна претенция и да осъзнаем, че целта на религиите не е да разединяват хората."


Религиите трябва да са източник на свобода, любов и милосърдие


А това освобождаване, според него, може да се случи едва тогава, когато мюсюлманките и мюсюлманите осъзнаят себе си като субекти на своята религия: "В смисъл: Аз съм свободно същество. Божията воля е да бъде свободен, бог ми е дарил свободата сам да се определям и да решавам, дори когато става въпрос за религията. Не бива да приемам на сляпо каквото и да било, не бива да позволявам да ме назидават. Не бива да го позволявам нито на Корхиде, нито на някой имам или ходжа."


А тази свобода, смята авторът, не поставя истината или светогледа под съмнение, напротив: "Тя извлича самата есенция на исляма, каквато е и есенцията на християнството. Става дума за любов и милосърдие."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3633 Весело

  По - добре е да вземат да се пробудят всички ония, които смятат, че Турция е светска държава, верна на принципите на Ататюрк ! Специално пробуждане с тежък оттенък и неприятно усещане в устата предстои за САЩ и Западна Европа.....

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Псевдо султанът дори не е вярващ!!!
  Той просто ИЗПОЛЗВА религията, като ИНСТРУМЕНТ за да утвърди своята сатрапскса власт!!!

 3. 3 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Има нещо в религията на исляма, нещо в идеите насаждани от него, което прави мюсюлманите непригодни за съвременния свят и неговата общоприета култура. Някаква идея, която дава трансцендентна, божествена подкрепа за престъпната и антисоциална нагласа в мнозина мюсюлмани и така оправдава в техните очи престъпленията, които вършат. И ако опитите за решение на проблема не адресират религията, те няма да са успешни.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 4. 4 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 404 Неутрално

  етка, я ни светни какво е искал да каже автора

 5. 5 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Ако Ататюрк се пробуди няма да познае държавата си!

 6. 6 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всичко е наред и се според Корана: „И се сражавайте с тях, докато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах” (2:193).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Нямало да познае възгледите си? Аман от тези опити да внушите, че ислямът е толерантна религия. Не е. В корана е пълно с агресивни послания. Например:

  https://libertarium.net/как-терористите-четат-корана/

  "Регулирането на словото е опасна идея, която не е съвместима с принципите на свободното общество." - Рон Пол
 8. 8 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Ердоган трябва да възпали света за да покаже на мюсюлманите колко е велик. Целта е Турция да се утвърди като единствен лидер на мюсюлманския свят избутвайки Саудитска арабия и Иран.

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5094 Весело

  Да го пробудят Ердогана

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизийски":

  Нали разбирате че степента на обобщение е обратно пропорционална на съдържащата се в нея истина...?!
  Когато казвате "мюсюлманите" е много вероятна да грешите, имайки предвид повече от милиард души по цял свят!
  Факт е, че по Хиджра днес е 1398.ма година, но този подход не помага...

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2841 Весело

  ... ислямоведът ...

  Аааа, не!
  Покоряваме нови и нови върхове!

 12. 12 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Не, превръщането на Света София не е атака срещу християнството. Защото не е вярно, че църква е била превърната в джамия от Ердоган. Един музей беше превърнат в джамия от Ердоган. Не Ердоган е заплаха на християнството, заплаха за християнството са либератските политици, като гръцките Ципрас и МИцотакис например.

 13. 13 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 994 Весело

  Проблемът на християните е, че са закърмени с "ако те зашлевят, си подай и другата буза" и тем подобни глупости, от които вадят полза подобни човекоподобни.. Мюслитата считат за слабост и покана за доминация всяка проява на човещина спрямо тях..
  Такива ги оправят много бързо само ония със "Зъб за зъб и око за око", и после пищят по цял свят колко лоши били 😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 14. 14 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Пътят към ада е осеян с добри намерения. Мюсюлманството е религия, възникнала стотелетия след християнството и е взаимствала много неща от него. Но употребата и за политически и лични цели го е превърнала в това, което е. Спомнете си и колко смърт и разрушения са донесли йезуитите и кръстоносците. Последните май минаха и през нашите земи.

 15. 15 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  До коментар [#12] от "ygo11542256":

  Ами превръщането на Ал-Акса в синангога, после в музей и накрая в църква дали ще е атака?

 16. 16 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#8] от "puknatastotinka":

  А те пък арабите и персите така му се възхищават...
  Кой въобще признава Турция за нещо в ислямският свят? Били са под османско владичество и араби и перси и само така са се подчинявали. При положение, че сега са свободни няма кой да ги накара да признаят Турция за каквото и да е. Ердоган бешпе направил някаква ислямска конференция организирана от него, на която той лично присъства и какво стана? От исламските държави само единици и то тюркски държави изпратиха държавните си глави. Всички останали изпратиха някакви предствители на ниско ниво. Ердоган е голям самохвалко и може би някои в Турция му вярват (не са много), но в чужбина няма кой да се връзва.

 17. 17 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Има си хас.

  Да не би Христос да си познае учението, ако пристигне да види как не само е обявен за бял човек, но е станал знаме на десните консерватори, които на практика са против всичко, което е проповядвал?

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 18. 18 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Има нещо в религията на исляма, нещо в идеите насаждани от него, което прави мюсюлманите непригодни за съвременния свят и неговата общоприета култура.
  —цитат от коментар 3 на Мизийски


  Ето какво казва един арабски анализатор за ползата от арабите, цитиран не от кой друг, а от "Ал Джазира":

  https://www.vesty.co.il/main/article/S1nYwcVaI

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 19. 19 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Или либерастите ще направят от Европа Халифат, или ще се роди някой с мустачки и особен блясък в очите. Трети вариант няма!

 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Религията е опиум за народите. Карл Маркс.
  Ислямът е ацетоновото лепило за простите народи.

 21. 21 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  "Трябва обаче да правим разлика между политическия ислям, от една страна, и джихадизма и салафизма, от друга. Джихадизмът и салафизмът са много по-праволинейни, там всичко е видимо. Те декларират: Вие сте наши врагове и ние ще ви унищожим. Докато политическият ислям го върши далеч по-подмолно."

  Откри Америка и този ислямски богослов, сякаш не е ясно че разликата между умеренията и фундаменталният ислям политкоректно наричан радикален е само в методите за постигане на крайната цел - завладяването на света!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4046 Любопитно

  До коментар [#7] от "Политически некоректен":

  Но ги има също и мирните послания, например:

  https://ahmediyya.org/wp-content/uploads/2018/11/islam-religion-peace.pdf

  https://www.bbc.co.uk/bitesize/guides/zfnv87h/revision/4

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Пътят към ада е осеян с добри намерения. Мюсюлманството е религия, възникнала стотелетия след християнството и е взаимствала много неща от него. Но употребата и за политически и лични цели го е превърнала в това, което е. Спомнете си и колко смърт и разрушения са донесли йезуитите и кръстоносците. Последните май минаха и през нашите земи.
  —цитат от коментар 14 на 3biri


  Християнството също е взело от по-стари религии.

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3021 Весело

  Има си хас.Да не би Христос да си познае учението, ако пристигне да види как не само е обявен за бял човек, но е станал знаме на десните консерватори, които на практика са против всичко, което е проповядвал?
  —цитат от коментар 17 на Petko Boukov  До коментар [#17] от "Petko Boukov":

  Да те питам,ти би ли простил изневеря на жена си,както учи Христос? И ВИНАГИ да и прощаваш,ако в бъдеще продължи да изневерява.

 25. 25 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Още в заглавието лъсва провокативната заблудата на Дойче манипулаторите..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 26. 26 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Мохамед ли нямало да познае днешния ислям? - военен командир участвал в 29 битки и организирал още толкова други, в които избивал военнопленници, поробвал жени и деца и присвоявал собственост и хора както що му било на кеф - сигурно би възкликнал, че правоверните много са се разпуснали.

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4046 Любопитно

  До коментар [#16] от "anonim440":

  И това е така не от сега, а още от края на 19 и още повече от началото на 20-ти век. Последните халифи са били някакви турци, които са се ръководили от османския султан. А, те от своя страна са ги използвали за политически цели. Прекрасен пример за това е времето на ПСВ, когато германския крал Вилхелм II моли турксия султан да нареди на халифа (който уж трябва да бъде водач на всички мюсюлмани по света) да обяви джихад срещу Великобритания и Франция и всички мюсюлмани по света да тръгнат на свещена война срещу тези две държави. Вместо това арабите се съюзяват с французите и британците и заедно водят битки срещу османските окупатори и техните германски съюзници в Близкия изток.

  Това показва какво е било още тогава отношението на голяма част от мюсюлманите спрямо османците и контролираните от тях халифи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#18] от "venci4":

  Много обичам да чета как евреите определят някого за непълноценен унтерменш.

 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Весело

  До коментар [#11] от "xm...":

  ислямоведът ...

  Аааа, не!
  Покоряваме нови и нови върхове!
  =========
  Цъ.....не....!
  Секулариста.......

  Въпреки че малко позакъсня, DW намери подходящата статия за да хвърли леке на сред утрешния ден......
  Добре стъклени опорни точки......лесно и бързо възприемани се от голямата част на аудиторията на Дневник.....

  Bukalemun
 30. 30 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":

  Всички религии се използват за политически цели. Християнството също е било мирна религия на преследваните и онеправданите през първите три века, докато император Константин не я прави официална религия на Римската империя. Прегърната от властта, тя се превръща в религия на преследващите.

  Ислямът, като по-млада религия все още е агресивен, каквото е било християнството. Надеждата ми не е мюсюлманите да прегърнат друга църква, а да се нормализират чрез отхвърляне на религиозните догми.

  Знам, че не ти отговорих на въпроса, но ми се видя твърде личен и еднопланов.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 31. 31 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Има нещо в религията на исляма, нещо в идеите насаждани от него, което прави мюсюлманите непригодни за съвременния свят и неговата общоприета култура. Някаква идея, която дава трансцендентна, божествена подкрепа за престъпната и антисоциална нагласа в мнозина мюсюлмани и така оправдава в техните очи престъпленията, които вършат. И ако опитите за решение на проблема не адресират религията, те няма да са успешни.
  —цитат от коментар 3 на Мизийски


  Абсолютно същото може да се каже за християнството, че и повече. Ислямът никога не е създал инквизиция примерно. Докато тук в рамките на Османската империя ние сме строили църкви, в Италия и Испания са горили на кладата заради "многозначителен поглед" или усмивка, камо ли за различни вярвания.

  Откакто религиите станаха не лична философия, а политически инструмент, няма смисъл от тях. Служат само за разделение и подчинение.

 32. 32 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  “Истинските мюсюлмани са на наша страна, на страната на политическия ислям, казва той, това са добрите. Останалите са лоши. Те са привърженици на Запада и предатели."

  Това звучи като цитат от Ердоган. Само дето Ердоган не споменава термина политически ислям. За него ислямът е един, този който самият той проповядва.

 33. 33 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 947 Любопитно

  Има ислям - има проблем. Няма ислям - няма проблем.

  https://www.lentata.com/page_7959.html

  Апокалипсисът апокалиптичен
 34. 34 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизийски":

  СТО ПЪТИ СЪМ ГО КАЗВАЛ ИСЛЯМЪТ Е ЕДНА АГРЕСИВНА В СЪщНОСТТА СИ ТЕО-ИДЕОЛОГИЯ(КАКВИТ И ГЛУПОСТИ ДА ПИшАТ ДОЙЦЕ ВЕЛЛЕ ЗА ПРОРОКЪТ МОХАМЕД,ТОЙ Е СЪЗДАЛ ЕДНА РЕЛИГИЯ ЗА ЛИччНА УПОТРЕБА(ЗАМИСЛЯЛИ ЛИ СТЕ СЕ ,НА ПРАКТИКА БЕЗ МОХАМЕД ,НЯМА ИСЛЯМ,) ТЕО-ИДЕОЛОГИЯ ИСПИРИРАНА ОТ НАЙ-ПРИМИТИВНАТА чАСТ ОТ СТАРИЯ ЗАВЕТ(ПЪРВИТЕ 5 ГЛАВИ),КОИТО НАЙ-ДОБРЕ "ПАСВАТ"" НА АРХАИчНИТЕ ПОРЯДКИ И ОБИчАИ НА ПАСТИРО-НОМАДСКИТЕ ПЛЕМЕНА ОТ АРАБСКИЯ ПОЛУОСТРОВ. ИСЛЯМЪТ Е НАЙ-ЛОшОТО ОТ юДАИЗМА- РИТУАЛНОСТТА,,ЖЕРТВОПРИНОшЕНИЯТА,ДЕЛЕНЕТО НА чИСТИ И НЕччЕСТИ,ПЪЛНОТО ИЗОЛИРАНЕ И ПОДчИНЕНИЕ НА ЖЕНИТЕ,НО ЗА РАЗЛИКА ОТ юДАИЗМА ТАМ ВСИччКО ВЕчЕ СЕ Е СЛУчИЛО ,ПОСЛЕДНИЯТ ПРОРОК МЕСИЯ Е ДОЖЪЛ И ВРЕМЕТО Е СПРЯЛО ЗАВИНАГИ(-НАМА РАЗВИТИЕ НЯМА НАДЕЖДА -ИМА САМО ПОДчИНЕНИЕ .ОТ ХРИСТИЯНСВОТО Е ДОБАВЕН ПРОЗЕЛИТИЗМЪТ ,НО В МНОГО ПО-АГРЕСИВНА ФОРМА- ЕДНА ПАТРИАРХАЛНА""МЪЖКАРСКА"" РЕЛИГИЯ ,КОЯТО СКОРО щЕ ПОДчИНИ ФЕМИНИЗИРАНА ПОСТХРИСТИЯНСКА ЕВРОПА.

 35. 35 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Много са ми забавни коментиращи, които не са чели нито Библията, нито Корана.

  Ми прочетете стария завет, там освен секс, педофилия и убийства, почти нищо няма. Е, забранено е да онодиш баща си, докато спи, и толкоз.

 36. 36 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  “ самата есенция на исляма, каквато е и есенцията на християнството. Става дума за любов и милосърдие."

  Така е. Който не вярва да прочете библията и корана. Човеколюбие и милосърдие прозират почти от всеки ред. И именно затова увличат обикновените хора.

 37. 37 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Писна ми да дъвчат "църквата превърната в джамия". Тя не е църква от над 500 г и второ последните 90г е музей. Но не и църква.

 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  "Мохамед не би разпознал днешния ислям"

  Няма да го разпознае , защото той е рожба на КГБ.

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Неутрално

  Религиите трябва да са източник на свобода, любов и милосърдие
  ========
  В края на четивото.....секулариста съвсем се е разхлабил.....
  За да има истинска любов и милосърдие.....свободата винаги трябва да бъде ограничена.....

  Bukalemun
 40. 40 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Ами превръщането на Ал-Акса в синангога,
  До коментар [#15] от "lz73":

  Заслужават го. Само така биха разбрали обидата която ние чувстваме заради повторната окупация на катедралата Света София.

 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Е, то който и да се пробуди ще се ужаси от днешния Свят :)

  Еди Чърчил ако се пробуди и ако види това в Лондон, щеше да иска да се е предал навремето на Германия. :)

  https://www.bbc.com/news/uk-england-london-53487143

 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Неутрално

  До коментар [#37] от "touchthis":

  Тя не е църква от над 500 г и второ последните 90г е музей. Но не и църква.
  ========
  Тя не е била християнска църква и през първите си 200 години......
  Наподобявала е повече на пагански храм.....

  Bukalemun
 43. 43 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  А Исус, като изгледа един филм по Картун или Дисни направо ще припадне.
  Моля Ви се... евтин популизъм е това.

  Любовта ще спаси света!!!
 44. 44 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Религиите трябва да са източник на свобода, любов и милосърдие========В края на четивото.....секулариста съвсем се е разхлабил.....За да има истинска любов и милосърдие.....свободата винаги трябва да бъде ограничена.....
  —цитат от коментар 39 на eti mehter


  Прав си, В Германия, Нидерландия, Белгия...държавите, които видяха какъв проблем е свободата на вероизповедание противоречащо на християнските ценности и корени на Европа, да ограничат свободното практикуване на исляма. Като прекъснат всякакви връзки с Дианет, СА и други ислямски центрове.

 45. 45 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  “ самата есенция на исляма, каквато е и есенцията на християнството. Става дума за любов и милосърдие."Така е. Който не вярва да прочете библията и корана. Човеколюбие и милосърдие прозират почти от всеки ред. И именно затова увличат обикновените хора.
  —цитат от коментар 36 на half truth


  Ти какво точно си чела?Със сигурност не е било Библията и Корана.

 46. 46 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Фрапиращо са отклоненията на религията, такава, каквато е била създадена. Съществуват секти и учения, които проповядват ненавист към всички, които не са мюсюлмани и дори към мюсюлмани. На тази база възникна ислямския фундаментализъм и неговото грозно проявление в тероризма, но в миналото и в християнската религия е имало отклонения. Съществува инквизицията.

 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Любопитно

  Аз съм свободно същество. Божията воля е да бъде свободен, бог ми е дарил свободата сам да се определям и да решавам, дори когато става въпрос за религията
  =======
  Това кощунство е също от ати религиозен тип......
  И въобще в цялата статия има оскверняване както срещу Исляма. ....така и срещу самата религия, въобще. .....
  Всевишния ни е дарил с тоя земен живот........не за да се наслаждаваме на безгранична свобода и охолство. .....а да се придържаме към едни принципи за любовта и милосърдието спрямо Вярата си .....
  Днешните критерии за свобода са крайно изопачени .....понеже се гледат от към критериите на демокрацията и секуларизма. .....

  Bukalemun
 48. 48 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 503 Неутрално

  На практика исляма си е военна доктрина и нищо повече.
  Целта е ясно обозначена,тоест "неверниците" за вярващите в исляма.
  Според исляма "неверниците" или трябва да приемат тяхната религия,или да бъдат унищожени.
  Това е казано ясно и директно. Дори са казани и методите на ликвидирането на изповядващите друга религия.
  Ислямистите всъщност са варварите на 21век.

 49. 49 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2841 Весело

  До коментар [#11] от "xm...":ислямоведът ...Аааа, не!Покоряваме нови и нови върхове!=========Цъ.....не....!Секулариста.......
  —цитат от коментар 29 на eti mehter


  Оказваш се единствен, който разбира за какво иде реч.

  Само дето аз говорех за мимикрията и неистовото гънене за постигането и.
  Щом даже на Дойчо Веллето прибягва до изсмукани от пръстите русизми ...

 50. 50 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 947 Весело

  Всевишния ни е дарил с тоя земен живот........не за да се наслаждаваме на безгранична свобода и охолство. .....а да се придържаме към едни принципи за любовта и милосърдието спрямо Вярата си .....
  —цитат от коментар 47 на eti mehter


  Анджък, Ети, "спрямо вярата си". А друговерците, бой до дупка докато им дойде акъла, нъл тъй?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 51. 51 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  До коментар [#6] от "1908":

  "Мир ще има само когато мечът на Исус посече последния неверник"
  Като виждам злобата на някои днешни "християни" , си представям как същите са колили и бесели през Тъмните векове и искат да го правят и днес, като ислямските си събратя.
  Мохамед е едно към едно с Исус, но нали трябва Свещени войни/Джихади за власт и пари, днешния ислям няма нищо общо с оригинала, както Никифор детеубиец и Василий Българоубиец нямат нищо общо с християнството.

 52. 52 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Аз съм свободно същество. Божията воля е да бъде свободен, бог ми е дарил свободата сам да се определям и да решавам, дори когато става въпрос за религията=======Това кощунство е също от ати религиозен тип......И въобще в цялата статия има оскверняване както срещу Исляма. ....така и срещу самата религия, въобще. .....Всевишния ни е дарил с тоя земен живот........не за да се наслаждаваме на безгранична свобода и охолство. .....а да се придържаме към едни принципи за любовта и милосърдието спрямо Вярата си .....Днешните критерии за свобода са крайно изопачени .....понеже се гледат от към критериите на демокрацията и секуларизма. .....
  —цитат от коментар 47 на eti mehter


  Забавното е, че казваш всичко това в 21 в, ползвайки спокойно постиженията на същата тази демокрация и секуларизъм. Защото крушката си има опашка, научният прогрес, свободната икономическа инициатива са свързани първоначално с отслабването на властта на църквата, която спира да гори на гладата учени и мислители. И т.н и т.н Това за християнски свят. За ислямския има ли смисъл да говорим? Още преди паданаето на Гренада забрави за научен напредък там. И развитите ислямски държави са такива с технологии, идеи и личности идващи от западни общества.

 53. 53 Профил на cinqueau
  cinqueau
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Относно # 6 от "1908" Цитат:
  "Всичко е наред и се според Корана: „И се сражавайте с тях, докато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах” (2:193)."

  "1908" иползва превода на Корана на Цветан Теофанов от 2009г. издателство на Главното Мюфтийство. Позоваването на част само на един стих е некоректно и опасно. Ето пълното садържание от същия превод на споменатия стх и логичски свързения с него предхождащ стих.

  ==== ====== ====== ====== ====

  (2:190)
  И се сражавайте по пътя на Аллах с онези които се сражават с вас, ала не престъпвайте! Аллах не обича престъпващите
  ...
  (2:193)
  И се сражавайте с тях, докато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах! А престанат ли, тогава да не се враждува, освен против угненителите!

  =========== ========== ===========

  Същите два стиха в официалния превод на Корана на български език от 1993г. изглежзат малко по-различно:

  ============= =================

  (2:190)
  Воювайте по пътя на Аллах с тези които са ви обявили война, но не започвайте вие, защото Аллах не обича войнолюбците.
  ...
  (2:193)
  Водете битки с тях чак докато изчезнат всички интиги и раздори и докато вярата на Аллах се разпростре навсякъде. Ако те се откажат от това да сеят смут и раздори, то да угасне врдждата и да се прекрати битката освен срещу нечестивите.

  ============== ===========

  Преводът на свещенни текстове е много отговорна ифинна работа (както и всеки превод) Трябда да се предаде смисъла, а смисълът всвоята дълбочена е достъпен само за избрани.

  Само християни могат да водат успешна борба срещу политизираният ислям.

 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  "Мохамед не би разпознал днешния ислям"Няма да го разпознае , защото той е рожба на КГБ.
  —цитат от коментар 38 на tacheaux


  Ако под "днешен ислям" разбираме съвременнният ислямски фундаментализъм , той действително е създаден от КГБ:

  https://www.168chasa.bg/article/4550774

 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4046 Любопитно

  До коментар [#30] от "Petko Boukov":

  Добре казано. Споделям вашето мнение.

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2457 Весело

  До коментар [#53] от "cinqueau":

  Същото е и с "мечът на Исус" - говори се за меча не на насилието, а на познанието и не за нападение, а за защита - но кръстоносци/джихадисти не могат да го схванат и си воюват в буквалния смисъл.

 57. 57 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4046 Любопитно

  До коментар [#54] от "tacheaux":

  Модерния ислямизъм е създаден от САЩ, КСА и Пакистан, ето повече подробности:

  https://www.theatlantic.com/politics/archive/2020/03/jihad-abdallah-azzam-america-osama-bin-laden/607498/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 58. 58 Профил на Violeta Dimitrova
  Violeta Dimitrova
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":

  Дали питаш за "прошка" , или за одобрение да я заколиш?(Прощавай,че ти отговарям,въпреки ,че съм жена, но ти отговарям от позицията на свекърва)Изневярата е лъжа и човек не живее с лъжите, но и не отнема живот заради тях.

 59. 59 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4046 Любопитно

  Според исляма "неверниците" или трябва да приемат тяхната религия,или да бъдат унищожени.Това е казано ясно и директно. Дори са казани и методите на ликвидирането на изповядващите друга религия.Ислямистите всъщност са варварите на 21век.
  —цитат от коментар 48 на anty


  Ако това действително е така как си обясняваш историческия факт, че милиони християни и юдеи са живеели от първите арабски халифати от 7 век, чак до 19 век в Османската империя!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Весело

  До коментар [#57] от "Иво":


  Модерния ислямизъм е създаден от САЩ, КСА и Пакистан,
  ======
  Ха ха ......ето я и върховната глупост.....
  ''Моерния ислямизъм''.....създаде ДАЕШ.......
  Извод......
  Исляма няма нищо общо с ''модерпия ислямизъм''......

  Bukalemun
 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Неутрално

  До коментар [#59] от "Иво":

  Ако това действително е така как си обясняваш историческия факт, че милиони християни и юдеи са живеели от първите арабски халифати от 7 век, чак до 19 век в Османската империя!?
  =======
  Отговора дойде от самия теб ,Ивчо. .....
  Тогава е нямало'модерен ислямизъм'....имало е единствено Ислям. ....

  Bukalemun
 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Любопитно

  До коментар [#43] от "hope":

  Моля Ви се... евтин популизъм е това.
  =======
  Популизъм .....да ......но не и евтин.....

  Статията се отличава с факта, че макар и да са ясни .....двете мишени ( Турция и Ердоан)....не са споменати нито веднъж. ...

  Bukalemun
 63. 63 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4168 Любопитно

  До коментар [#59] от "Иво":

  Да те попитам, на равноправни начала ли са живеели мюсюлмани, християни, евреи, зороастрианци и т.н. или е имало някакво условие за приоритетна религия и съответни финансови задължения...?

 64. 64 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#47] от "eti mehter":

  " .....а да се придържаме към едни принципи за любовта и милосърдието спрямо Вярата си ....."

  Значи ако моята вяра ми налага, в името на любовта и милосърдието да избивам всички други хора, които не споделят моите възгледи, за Вас няма да е проблем, "да се придържаме" към тези принципи?!? И ще приемете да Ви огранича свободата, така щото да следвам моята вяра?
  Това наистина ни връща към най-мрачните години на Християнството и към най-съвременната Идеология на Исляма.
  Дано все пак правите разлика между Религия и Духовност. Първата е социално-политическа структура/институция, целяща да обедини дадена религиозна общност и да я управлява, налагайки определени морални принципи. Докато Духовността е лично търсене на Бог и божествеността. Докато Религията е насочена към обществото, Духовността е личен път. Това се основната разлика между Будизма всички останали големи религии. В Будизма има Учители, в другите има "проповедници" и "пастири", т.е. те по презумпция приемат, че човекът е глупаво животно, което трябва някой (попът, равинът, ходжата) да води по религиозния път към Бог и щастието. И никога да не забравя, че ако не е от нашите, ще се пържи в ада до края на дните :-)))

  За образован и интелигентен човек, имате учудващо тесногръдо схващане за религиите.

 65. 65 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4046 Весело

  До коментар [#60] от "eti mehter":

  Глупостите ги пишеш ти Етка и обикновено така се получава, защото твоите познания по история са равни на нула. 😉

  Модерния ислямизъм не започва с ДАЕШ, а с талибаните и ал-Кайда (90-те години на миналия век). Основателите на тези две организации са двама бивши муджахидини - Молла Омар и Осама бен Ладен. А муджахидините бяха създадени с активната финансова и въоръжена подкрепа на три държави: САЩ, КСА и Пакистан.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4046 Любопитно

  До коментар [#63] от "daskal1":

  Разбира се, че не. Плащали са допълнителни данъци. Нямали са абсолютно същите права и свободи като техните мюсюлмански сънародници.

  Но от друга страна да те попитам Даскале какво става с милионите мюсюлмани и евреи в Испания например през 16 и 17 век!? Каква е тяхната съдба и как се отнасят към тях испанските християнски монарси?

  Какво става с мюсюлманите в Сицилия и Южна Италия пак през Средновековието?

  Какво стана с населението на Малта? И как от мнозинството мюсюлмани те стават християни?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на Violeta Dimitrova
  Violeta Dimitrova
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Ако ние ,хората ,сме творение на господ, то откъде -накъде ще негодува той от нас?Кой родител негодува от детето си - този, който не си е свършил работата като родител. Саваот ли е, Аллах ли е ,Филанкишията ли е , сътворили са ни, даже и са се опитали да си развалят ,по някое време, творбата - сега те да си излизат в пенсия , а ние да не се вторачваме кой обрязан, кой кръщаван ами всеки да се труди за живота си честно.Всички религии говорят едно : НИЕ СМЕ ВИСШИ , ВИЕ СТЕ НИСШИ - ЩЕ НИ СЛУГУВАТЕ!

 68. 68 Профил на giy14583303
  giy14583303
  Рейтинг: 12 Неутрално

  "Всички религии и всички политически идеологии са създадени да обуздаят лошите и зли хора.
  В резултат, лошите и зли хора са обладали всички религии и идеологии."
  Иван Балсамаджиев - "Борбата със злото в мен" -автобиография

 69. 69 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":Дали питаш за "прошка" , или за одобрение да я заколиш?(Прощавай,че ти отговарям,въпреки ,че съм жена, но ти отговарям от позицията на свекърва)Изневярата е лъжа и човек не живее с лъжите, но и не отнема живот заради тях.
  —цитат от коментар 58 на Violeta Dimitrova  До коментар [#58] от "Violeta Dimitrova":

  Исус буквално НЕ Е разбирал какво значи изневяра. Него го е интересувало единствено спасението на душата. В този смисъл той е възприемал живота си тук на Земята като краткотраен сън,след (смъртта на) който започва истинският живот.

 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  То и Христос няма да ги познае, ако види как от Синода се кланят на мафията.

 71. 71 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4168 Неутрално

  До коментар [#66] от "Иво":

  Правилно постявяш въпроса за липсата на толерантност към мюсюлмани и евреи в средновековна Испания, от въстанията на мюсюлманите от 1499 г. нататък последвани от репресиите на Християнското Братство, крипто-исляма през 17 век и т.н., "гетоизацията" на евреите и емиграцията на непокръстените към Германия и Руската Империя. Зададох въпроса в смисъл на критикае на твърденията, които чета тук понякога, за мирния и хармоничен живот на "различните вероизповедания" в империите, и християнски, и мюсюлмански през този период.

 72. 72 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4168 Неутрално

  До коментар [#65] от "Иво":

  Защо не погледнеш за създаването на "Мюсюлманското Братство" в Египет от 1928 г. основано от Хасан на Ал Бана като международна организация с над 2 милиона членове ?

 73. 73 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2039 Весело

  Модерния ислямизъм не започва с ДАЕШ, а с талибаните и ал-Кайда (90-те години на миналия век)
  До коментар [#65] от "Иво":

  Двойка и на вашите познания по този въпрос. Модерният ислям започва от Ататюрк и се състои в разделянето на религията от държавата.

 74. 74 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Весело

  До коментар [#65] от "Иво":

  Модерния ислямизъм не започва с ДАЕШ, а с талибаните и ал-Кайда (90-те години на миналия век
  ========
  Само че аз не съм твърдял подобно нещо......
  Казак че ДАЕШ е производна на модерния ислямизъм.......
  А 27 март 1978 година е датата на която е основан последния.....
  На същата дата се доуточнява.......
  1).....кога ще падне берлинската стена
  2)....кога ще започне перестройката
  Голямата идея е била......кой ще замести сссср след края на студента война......
  Три десетилетия това бе осъществено чрез.... "модерния ислямизъм".....но вече Китай ще поеме щафетата......
  После не се знае......но едно е сигурно......
  САЩ без противници е обречен на разпад......

  Bukalemun
 75. 75 Профил на giy14583303
  giy14583303
  Рейтинг: 12 Неутрално

  В 600-ната година Византия е огромна от Гибралтар до безкрая на изтока. Тогава в "безплодната" пустиня се ражда исляма.
  В Константинопол следват доктрината на отхвърляне на всички които не следват точно религиозните "християнски" практики ( копти, иконоборци, последователи на разни пророци ....) Постепенно империята губи хора, битки и територии.
  В същото време - от минарето ходжата пее: ела, ела който и да си!
  След 1000 години Константинопол става Истанбул.

  Не отхвърляйте различните! Различните ще отидат при другите. Историята на Спарта е същата - отхвърлят: куцо, сакато незаконородено....и , и , и изчезват!

 76. 76 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  След 1000 години Константинопол става Истанбул.
  До коментар [#75] от "giy14583303":

  Тогава Константинопол е станал Константиние. Едва от републиката насам е Истанбул.

  Султанът се настанил в двореца наимператора (днешният Топкапъ Сарауъ) и започнал да събира данъците той. И така векове наред събирали данъци и ги изяждали без да направят нещо за народа и поколенията.
  Така че ”еле който и да си” е само блъф.

 77. 77 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  До коментар [#13] от "venci4":

  Докато са слаби се възползват на драго сърце. Но благодаря няма да кажат. Справка: Ангела Меркел

 78. 78 Профил на giy14583303
  giy14583303
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#76] от "half truth":

  "БЛЪФ"!!!!

  ВСИЧКО византийско в Азия и Африка днес е ислям.

 79. 79 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Неутрално

  До коментар [#73] от "half truth":

  Преди два часа сложиха и табелата

  Bukalemun
 80. 80 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  До коментар [#77] от "Славейко":

  Taka e, ама до време. Мюсюлманите вече почват да се усещат, че в ислямаса са равни ама само на приказки. Особено жените никак не са съгласни с неравенството. Така че ...

 81. 81 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2039 Неутрално
 82. 82 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  До коментар [#79] от "eti mehter":

  Грешен линк Ви пратих. Всъщност заслужавата линк с Реджеп Иведик с език между долната устна и зъбите, катещ пръст и глава. Това го разбрахте нали така.

 83. 83 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  До коментар [#73] от "half truth":

  Непълен отговор и 4ка. Модерният ислямизъм започва с Мюсюлмански братя и реакция на закриването на халифата от Ататюрк. А тая статия горе се нарича китман (такия) - заблуда на неверниците. Говориш им шербет и халва, докато станеш отново силен да им режеш главите. Не е като да не ги знаеме...

 84. 84 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  До коментар [#70] от "Роси":

  Той е казал какво ще каже на някои: "никога не съм ви познавал"

 85. 85 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  До коментар [#59] от "Иво":

  До 14 век, след това изчезват. Основно Тимур ислямизира всичко живо насила. Но и преди това не са цъфтели. В Близкия Изток и Северна Африка поизчезват след кръстоносните походи, както и християнските държави в днешен Судан. В Средна Азия след Тимур няма християни, а през 6-8 век бъка. Дори последният сасанидски шах е погребан от епископа на Мерв понеже зороастрийците не са искали да го пипат поради отношението им към мъртвата плът

 86. 86 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1608 Весело

  До коментар [#80] от "half truth":

  Да, знам много примери на "така че ..." понеже се интересувам от темата :)

 87. 87 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4046 Любопитно

  До коментар [#71] от "daskal1":

  Точно така Даскале, разбрал си ме чудесно. Точно това имах в предвид в моя коментар.

  +++

  Живота на християните в мюсюлманските средновековни държави никак не е бил лесен, но те поне са имали свои храмове и са можели да живеят в тези държави. Докато по същото време в християнските държави всички мюсюлманите са били изгонени от там, а техните храмове разрушени или превърнати в джамии. В някакъв смисъл е имало по-голяма религиозна толерантност в тези мюсюлмански държави по време на Средновековието отколкото в християнските държави. Докато днес в християнските и западни държави има по-голяма религиозна толерантност отколкото в мюсюлманските държави. И ние винаги трябва да настояваме, те (мюсюлманските държави) да проявяват същата толерантност като нас и там да има истинска религиозна свобода, каквато имаме ние тук на Запад.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 88. 88 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4046 Любопитно

  До коментар [#72] от "daskal1":

  Да, това също! +++

  Според много специалисти МБ се корени модерния ислямизъм. И точно един от лидерите на МБ, някакъв египтянин Кууб вдъхновява Осама бен Ладен и неговия днешен наследник Заркауи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 89. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4046 Любопитно

  До коментар [#85] от "Славейко":

  Може би изчезват в Централна Азия, но остават в Близкия изток (Сирия, Ливан, Ирак, Анадола), както и в Северна Африка - Египет.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 90. 90 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Всички религии са се изродили в политически инструмент за контрол и така са изменили на основната си цел - да правят хората Свободни. аТова важи НЕ само за исляма, но и за Християнството, като и за всяка останала религия, използвана като средство за "сплотяване"(подчинение).

  "В смисъл: Аз съм свободно същество. Божията воля е да бъде свободен, бог ми е дарил свободата сам да се определям и да решавам, дори когато става въпрос за религията. Не бива да приемам на сляпо каквото и да било, не бива да позволявам да ме назидават. Не бива да го позволявам нито на Корхиде, нито на някой имам или ходжа."

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 91. 91 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  Той и Исус ако се пробуди, какво има да види, малеееееееей!!!!!?

 92. 92 Профил на mgo21648637
  mgo21648637
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Пътят към ада е осеян с добри намерения. Мюсюлманството е религия, възникнала стотелетия след християнството и е взаимствала много неща от него. Но употребата и за политически и лични цели го е превърнала в това, което е. Спомнете си и колко смърт и разрушения са донесли йезуитите и кръстоносците. Последните май минаха и през нашите земи.
  —цитат от коментар 14 на 3biri


  Християнството се завърна към корените си след като престъпници го оглавиха и изопачиха и това беше масово движение на самите християни. Просвещението и техническия прогрес помогнаха на християните да се върнат към оригиналното учение на Христос тотално отричащо насилието. В исляма не виждаме нищо подобно. Никаква реформация. Даже напротив: Мюсюлманството дегенерира и все-повече показва своята насилническа природа. Всъщност нищо ново. Още Христос е казал в Евангелието че ще различите истинските пророци от псевдопророците по делата им.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK