Страните в ЕС да "диверсифицират" доставчиците за 5G мрежите си, поиска Брюксел

Страните в ЕС да "диверсифицират" доставчиците за 5G мрежите си, поиска Брюксел

© Associated PressДържавите в ЕС трябва спешно да "диверсифицират" доставчиците на 5G оборудването си. Това каза Европейската комисия с публикуван днес доклад за напредъка по работата с набора от инструменти, даден миналата година за справяне с рисковете в изграждането на мрежите от пето поколение.


"Ройтерс" отбелязва, че този извод ще се отрази на позициите на китайската корпорация "Хуауей" - световен лидер в производството на 5G оборудване, чиито основни конкуренти са европейски компании, шведската "Ериксон" и финландската "Нокиа".


Това става в момент, когато САЩ оказват натиск върху блока да последва Великобритания, която миналата седмица блокира достъпа на "Хуауей" до 5G мрежите си.
Докладът обаче е резултат и от решението на ЕС да изгради собствен "инструментариум" за справяне с рисковете за киберсигурността, които може да бъдат заложени в 5G мрежите. Завършването им и свързването на много устройства в тях се очаква да доведе до истинска технологична революция, а изградилите ги - да са двигатели в трансформацията на световната икономика в близките години.


Една от препоръчваните стъпки бе тъкмо намаляването на зависимостта от конкретен доставчик - задача, по която е нужна още много работа според Еврокомисията. Нужни са стратегии "с много продавачи" на оборудване за отделните оператори на мобилни мрежи или на национално ниво, но заради технологични или оперативни трудности има "предизвикателства" пред тази задача, продължават авторите.Източници на "Ройтерс" казаха по-рано тази седмица, че Франция ще е следващата (след Великобритания) държава, която в момента работи по "фактическа забрана" на "Хуауей". Китайският гигант отрича обвиненията в шпионаж, отправяни от САЩ, и предупреждава, че разгръщането на 5G мрежите ще се забави и оскъпи с оставането единствено на "Нокиа" и "Ериксон" като доставчици за Европа.


Европейски представители, с които агенцията е разговаряла, обаче смятат, че няма такива рискове, а двете европейски компании имат общ пазарен дял "до 65%" и това е аргумент в подкрепа на тезата, че имат достатъчен капацитет да изградят европейските мрежи, смята неин събеседник.


Комисията също така призова 13 страни в ЕС да въведат механизъм за скрининг на инвестиции, който да позволява на европейски правителства да се намесват в случаи на преки чужди инвестиции в стратегически сектори, особено ако държавно контролирани или финансирани компании извън ЕС участват в сделките.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK