Хиляди унгарци протестират след превземането от Орбан на последната независима медия

Основаното през 1999 г. онлайн издание беше последната по-голяма медия, която притесняваше правителството.

© Reuters

Основаното през 1999 г. онлайн издание беше последната по-голяма медия, която притесняваше правителството.Хиляди унгарци излязоха на шествие в Будапеща и протест пред кабинета на премиера Виктор Орбан в защита на свободата на медиите, след като десетки журналисти - на практика целият редакционен състав - подадоха оставка от последното голямо издание, критикуващо правителството.


Повече от 80 журналисти от интернет сайта Index.hu демонстративно напуснаха заради "открития опит за натиск" над изданието им от новия собственик на фирмата, контролираща рекламите и приходите. Миклош Васили, известен с близките си отношения с премиера, вече притежава проправителствената телевизия TV2 и изигра ключова роля в превръщането в рупор на правителствената пропаганда на сайта Origo пред 2014 г. Днес се появиха и негови снимки как обядва с Орбан и историчката Мария Шмид, ключова негова съветничка.


Председателят на Index.hu Zrt - фондацията, издаваща сайта Index, отстрани в сряда главния редактор Шаболч Дул, защото не можел да контролира напрежението в редакцията. Това предизвикало хаос и спад н приходите, защото рекламодателите се отдръпнали.
Журналистите не приеха това обяснение и поискаха главният им редактор да бъде върнат. След отказа това да стане, всички групово напуснаха.


На практика всички журналисти напуснаха днес.

© Reuters

На практика всички журналисти напуснаха днес.


Външният министър Петер Сиярто - прочут защитник на антилибералната политика на Орбан, заяви в четвъртък, че срещу правителството се отправят необосновани обвинения. "Как ще се меси държавата в решението на медия, която е частна собственост", попита той.


"Index беше последното издание, което притесняваше в такава степен правителството", каза за "Ройтерс" Петел Уж, съосновател на медията, напуснал през 2011 г. заради натиск от управляващата партия "Фидес". "Системата поглъща не само изданията, но и рекламните агенции... Правителството контролира три четвърти от рекламния пазар по един или друг начин. Това е държавен пазар", допълва той.


Хиляди унгарци протестират след превземането от Орбан на последната независима медия

© Reuters


"Не сме тук, защото непременно харесваме Index, но достигнахме точката, отвъд която вече няма нормален достъп до информация", казва пред "Ройтерс" 30-годишният Ищван, един от протестиращите.


За задаващото се превземане на изданието предупреди преди месец главният му редактор. В коментар той написа, че Index е "поставен под такъв външен натиск, че това може да е краят на редакцията във вида, в който я познавате". След това той премести на "В опасност" показалеца на "Барометъра на свободата", който сатът бе създал.


За 10 години, откакто е на власт, Виктор Орбан на практика превзе всички медии. През това време страната му слезе до 89-о място в Индекса за свобода на пресата на "Репортери без граници" и бе обявена за хибридна демокрация от фондацията "Фрийдъм хаус".


Днес почти всички медии просто чакат нареждания от правителството какво да отразяват и как да го отразяват, пише Би Би Си. Редакциите на обществените телевизия и радио и националната информационна агенция MTI отдавна са спрели дори да се преструват, че са безпристрастни. "Непсабадшаг" - водещото издание на левиата, спряна да излиза през 2016 г. Почти всички регионални медии за част от медийната империя на "Фидес".


Хиляди унгарци протестират след превземането от Орбан на последната независима медия

© Reuters


Орбан, който влезе в политиката като противник на еднопартийното управление на комунистите, сега възстановява точно такъв вид управление, продължава Би Би Си. Като плени държавата - икономиката, парламента, Конституционния съд, медиите - той рискува да изглежда нелепо.


В крайна сметка тази неспирна кампания заплашва да се обърне срещу него и принуждава критиците му да преосмислят формите на съпротива. Едни призовават за нови партии или за сливане на избутаната в ъгъла опозиция. Но други директно настояват за бойкот на парламента и на изборите през 2022 г., за да лишат Орбан и партията му от каквато и да е демократична легитимност, за каквато той претендира.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK