България няма да затваря АЕЦ "Козлодуй", обяви министър Петкова

България няма да затваря АЕЦ "Козлодуй", обяви министър Петкова

© Анелия НиколоваБългария няма да затваря АЕЦ "Козлодуй", обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя коментира темата след публикация на в. "Сега", че премиерът Бойко Борисов се е съгласил цялата централа АЕЦ "Козлодуй" да бъде изведена от експлоатация. Вестникът се позовава на заключенията на Съвета на ЕС, приети по-рано тази седмица, чиято формулировка действително звучи сякаш става въпрос за затваряне на цялата централа.


"Това е една лъжа, манипулация и много сериозна фалшива новина", каза министър Петкова. "Тези програми са предназначени за това да компенсират държавите-членки, които са извели от експлоатация работещи блокове, тоест преди да изтече техният полезен срок на експлоатация", уточни още тя. "Средствата, които са отпуснати - 56 млн. евро - са свързани единствено и само с извеждане от експлоатация на блокове първи до четвърти на АЕЦ "Козлодуй".


По време на този Съвет лидерите на страните-членки постигнаха споразумение за седемгодишния бюджет на съюза (Многогодишната финансова рамка, МФР). Според тях са предвидени 57 млн. евро за "Козлодуй" за периода 2021 г. - 2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%, също така са предвидени и суми за Словакия и Литва.
"Дневник" очаква отговори от Съвета дали има споразумение за затваряне на цялата централа, или действително става въпрос за финансиране на работата само по първите четири реактора.


Текстът в официалния превод на български гласи следното:

С цел подкрепа на ядрената безопасност в Европа ще бъде отпуснато специфично подпомагане за извеждането от експлоатация на следните атомни електроцентрали:


- 490 млн. евро за "Игналина", Литва, за периода 2021-2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 86%;


- 50 млн. евро за "Бохунице", Словакия, за периода 2021-2025 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%;


- 57 млн. евро за "Козлодуй", България, за периода 2021-2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%.


Освен това ще бъдат предоставени 448 млн. евро за ядрена безопасност и извеждане от експлоатация на собствените инсталации на ЕС.


Първите предложени такива суми дойдоха от Еврокомисията - през 2018 г., когато започнаха обсъжданията на бюджета, Брюксел предложи 63 млн. евро за България, Словакия да получи 55 милиона евро за АЕЦ "Бохунице", а Литва - 552 милиона евро за АЕЦ "Игналина".


През 2017 г. и 2019 г. централата получи лицензи да експлоатира пети и шести блок за по десет години, което значи, че те ще са активни до 2027 г. и 2029 г. съответно. Според резултатите от обосновката, няма ограничения за безопасната работа на шести блок в следващите 30 години, посочва Агенцията за ядрено регулиране.


През 1999 г. България и Европейската комисия подписаха споразумение за закриването и разглобяването на блокове 1-4 в Козлодуй - това бе едно от условията за присъединяване. Отпусканите средства се управляват от Европейската банка за възстановяване и развитие и са насочени към необходимите дейности, включително изграждането на площадка за ядрените отпадъци.


От 2008 г. 1 и 2 блок бяха обявени от Министерския съвет за съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци (РАО), като заедно с необходимото движимо имущество бяха предоставени на Държавно предприятие "РАО" (ДП "РАО"), през 2012 г. МС взе същото решение за 3 и 4 блок.


Според документ на енергийния директорат на ЕК има предвидени дейности за хранилището за радиоактивни отпадъци, както и за съоръжанието за плазмено изгаряне, но всички те споменават само първите четири блока. Целта на Брюксел е извеждането им от експлоатация да приключи до 2030 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (136)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3924 Весело

  Ще я бранит с голи гърди и докрай ! Нали главния разбойник пое ангажимент към руския президент неговите проекти у нас да не се пипат, а да се реализират изцяло !!!

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3924 Весело

  Това правителство само за това стои - да подсигури интересите на Кремъл у нас ! Другото е без значение !!!

 3. 3 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  "Дневник" очаква отговори от Съвета дали има споразумение за затваряне на цялата централа, или действително става въпрос за финансиране на работата само по първите четири реактора."

  Правилно. Дотам ни докараха от шайката - да чакаме информация от ЕС, а да не вярваме на енергийния министър.
  Апропо, "Сега" трябваше първо да се обърнат към европейските институции, ако не вярват на българските и след това да излизат с такъв материал. Паднаха ми в очите.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5895 Весело

  Късно е либе... Вече е написано във вестника, че сестра ти е пачавра. Иди доказвай, че нямаш сестра! Политик и муха се трепят с вестник!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1201 Любопитно

  До коментар [#1] от "samoedin":

  И какви са твоите предложения, с какво трябва да заместим АЕЦ Козлодуй? Или ще стоим на тъмно?

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5437 Неутрално

  Никой не може да скрие ИСТИНАТА !!! Ще се разбере !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":

  Смешник, ти явно искаш да минеш на свещи и мангалче вкъщи!
  Къде ви намират такива граждани за “европейско развитие”!?

 8. До коментар [#5] от "moreee":


  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Остави ги тези тролове! Те не знаят дори и за какво живеят.

  Парите ще са за извеждане от експлоатация на блокове от 1 до 4, така небрежно затрити от КуКуневицата мадам Йес. През цитирания период от време би следвало да се извършват демонтажни работи в реакторните отделения на блоковете.

  Слава Богу успяхме успешно да удължим срока на експлоатация на блокове 5 и 6, които ще гарантират устойчива енергийна система следващите 30 години. Време е да се забързаме и по другия ядрен проект!

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2230 Весело

  До коментар [#5] от "moreee":

  С евтин и бърз ремонт на съществуващите ТЕЦове......като преминат на природен газ!А по въпроса за тъмното .... такива като Вас винаги ще бъдат на "тъмно".Въпрос на капацитет!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Това правителство само за това стои - да подсигури интересите на Кремъл у нас ! Другото е без значение !!!
  —цитат от коментар 2 на samoedin


  Бая глупости си надращил!

 11. 11 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 272 Неутрално

  За да оправдае проектът за АЕЦ Белене и да се случи сега, а не след 30 години, когато изтече животът на блок 5 и 6 на АЕЦ Козлодуй, отдавна се лансират идеи за пълно затваряне на АЕЦ Козлодуй. На комисионерите, работещи в полза на руските проекти и АЕЦ Белене, няма да им мигне окото, ако това стане. Даже ще потриват довлно ръце.

 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  То и куКунева казваше, че няма да затваряме от първи до четвърти реактор, ама после се обърна. И си призна.

 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5895 Весело

  До коментар [#3] от "Darulio":

  Относно края на предния програмен период за финансиране на кохезионните проекти в ЕС, у нас започна здраво да се троли, че след 2020 европарите ще спрат. Просто едни половинчати факти от Брюксел, се раздуват и украсяват с неверни твърдения от червените рупори и троловете шумно подхващат опорките. Боце бил продал химна, Боце бил затворил Козлодуй, Боце си купил остров, имал любовница, но вместо да си я люби напреки на спалнята, възбуждайки я с отвореното чекмедже, я пратил да живее в къща, на 2000 км от София, в Барселона...
  Боце си е тулуп, но чугунеите операции срещу него, са още по-зле. Втвърдява се червения бабешкия електорат, друг ефект няма

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 363 Гневно

  Заглавието (а респективно и изявлението на Теменужчето) не е коректно - България няма да затваря централата повече отколкото ВЕЧЕ е поето като ангажимент да я затвори. А то е достатъчно.
  Свидетели сме на резултата от поредица анти-български правителства, които мислят само за собствените си джобове. Неспирно се опява (а и сме под постоянен натиск) да намалим енергийната си зависимост от Русия. Абсолютно съм "за" това бързам да подчертая.
  Но за всичките тези години на "преход" да чухте някой да говори за разумна, смислена, ИЗГОДНА ЗА България алтернатива?
  С какво точно да заменим руските АЕЦ-ове и руската газ? Със скандално скъпите, с отчайващо ниско КПД "зелени" паркове на мафията? Защото дайте да си говорим там са само мафиоти. Тя цялата енергетика е превзета от мафията де, зарежи другото.
  Изобщо това е още един огромен отрасъл със стратегическо и ключово за националната ни сигурност значение, който тотално е взет на концесия от явни престъпници, съответно липсва единна стратегия за развитието му, няма визия - ден да мине друг да дойде. През 6 месеца купения ДКЕВР помпа цената на тока, за да може да продължи да се върти понзи схемата и това им е цялата "стратегия".
  Ама то само енергетика да беше.... Всичко в тая разкапана кочина е превърнато в машинка за крадене на пари и тъпкане на пачки по джобовете на мафията.
  После ни питат защо сте толкова ядосани. Ми *бете си майката!

 15. 15 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1201 Любопитно

  До коментар [#9] от "Willy Messerschmitt":

  "С евтин и бърз ремонт на съществуващите ТЕЦове......като преминат на природен газ!"

  А ГАЗ откъде? От кремълското джудже?

 16. 16 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 3047 Неутрално

  Сериозно развитие има тази дама. От "до края на годината ще имаме стратегически инвеститор за Белене", преди две години, до "абе май ще затваряме и Козлодуй", което чуваме сега. Тия ще ни върнат в родовообщинния строй, както са подкарали.

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  "Средствата, които са отпуснати - 56 млн. евро - са свързани единствено и само с извеждане от експлоатация на блокове първи до четвърти на АЕЦ "Козлодуй"."

  Ами подписваш документ с ясно упоменато с какво е свързан, иначе след един подобен подпис Дянков се кълнеше, че ще напляска руснаците, а им платихме 1.2 млрд

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Ми да видим - никъде в документа не пише, че става въпрос само за блокове 1-4. Лицензът на 5-ти блок беше удължен с 10 години, това се случи през 2017 година, т.е. изтича 2027. Лицензът на 6-ти изтича 2021 година.

  Даденият в документа срок за извеждане от експлоатация е 2021 - 2027. Интересно съвпадение.

  А олигофрените, които предлагат да закриваме АЕЦ ЩОТО БИЛ РУСКьИ, няма нужда да се спори до тях. Бой със сопата, докато спре да мърда, и това е.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 20. 20 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#5] от "moreee":С евтин и бърз ремонт на съществуващите ТЕЦове......като преминат на природен газ!А по въпроса за тъмното .... такива като Вас винаги ще бъдат на "тъмно".Въпрос на капацитет!!!
  —цитат от коментар 9 на Willy Messerschmitt


  Тиква, как ще компенсираш 33% от АЕца?

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5437 Неутрално

  До коментар [#21] от "KopeikoBojkovist":

  Недей да спамиш !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  Да в дадат на концесия, като летищата, добива на злато, водата, тока.
  Да станем един френско-немски протекторат.

  Ще радикализират много хора и тук ще започнем с изтъпленията, да знаете...

  Любовта ще спаси света!!!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  dgn1364O773
  Рейтинг: 3 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 27. 27 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1418 Любопитно

  До коментар [#9] от "Willy Messerschmitt":

  A CO2 квоти? Дори в момента цената им е висока за българския джоб. Ами ако ПАК скочи НЕКОЛКОКРАТНО, както вече се случи през последните години?

  До коментар [#12] от "Vlado Nikolov":

  3 и 4.
  1 и 2 бяха опасни реактори и за тях не се е предвиждало удължаване на живота (освен в мокрите сънища на комисионери и политически лаладжии). 3 и 4 бяха затворени с няколко години по-рано; при всяко положение нямаше да работят днес.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 28. 28 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  А тази защо е още министър?

  "Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че подава оставка. Тя е взела решението си след разговор с министър-председателя Бойко Борисов. Причината е връзка на Петкова с купувачите на активите електроразпределителното дружество ЧЕЗ в България."

  Бързо ли забравихте това прости герберастки крадци?

 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5230 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":И какви са твоите предложения, с какво трябва да заместим АЕЦ Козлодуй? Или ще стоим на тъмно?
  —цитат от коментар 5 на moreee


  Точно толкова НА ТЪМНО
  колкото НА ТЪМНО СТОИ
  ВИЕНА
  която си няма АЕЦ
  Още по-малко си има пък
  РУСКА АЕЦ

  Това впрочем е най-неадекватната РУСКА ОПОРКА
  Ако НЕ ИЗТОЧВАМЕ МИЛИАРДИ в посока РУСИЯ
  и като ДАНЪК РУСИЯ
  щяли сме да стоим на тъмно

  Ха-хааааааааа

 30. 30 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5895 Неутрално

  До коментар [#14] от "Драгомир Дончев":

  Двата блока на АЕЦ Козлодуй не са вечни, естествено. Договорен е срок за тяхното извеждане от експлоатация след края на технологичния им живот. Нищо не е вечно. Само човешката простотия!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 31. 31 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1418 Любопитно

  До коментар [#29] от "Hawaii":

  Как Козлодуй източва милиарди в посока Русия бе, бот? Сериозно ли смяташ, че АЕЦ Козлодуй трябва да бъде затворена сега, а не след 30 години?

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 32. 32 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5230 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hawaii":Как Козлодуй източва милиарди в посока Русия бе, бот? Сериозно ли смяташ, че АЕЦ Козлодуй трябва да бъде затворена сега, а не след 30 години?
  —цитат от коментар 31 на Darulio


  Никъде не пиша дали да затваря Козлодуй или да не затваря
  Нека да си работи Козлодуй въпреки че токът от Козлодуй
  нарочно не го подават на РАЯТА защото е евтин
  Подават го на ЧЕРВЕНИТЕ ИЗНОСИТЕЛИ на еленергия
  да печелят и да субсидират турската икономика
  МАТРЯЛА в България - нека плаща скъпия ток
  и КАЛКУЛИРАНИЯ В ЦЕНАТА МУ
  ДОГАН-СТУДЕН РЕЗЕРВ

 33. 33 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 532 Неутрално

  АЕЦ е технология от миналия век. Водородът е на дневен ред, парите са подготвени, очакват се само хора/държави с революционно мислене, които ще направят първите, смели крачки... Водородната икономика е шанс за България да стопи изоставането си спрямо другите европейски държави, но затова трябва да сме сред пионерите... Визионери, а не демагози!

  I shave with Occam's razor
 34. 34 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#14] от "Драгомир Дончев":

  Заглавието, както изявленията на Теменужчето пет пари не струват! Гледа се това, което е подписано! И ако докуметът е наистина такъв, както го представя Сега, бай Хой трябва да бъде съден за идиотизъм и нанасяне на щети в особено големи размери.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hawaii":

  "Точно толкова НА ТЪМНО
  колкото НА ТЪМНО СТОИ
  ВИЕНА която си няма АЕЦ
  Още по-малко си има пък
  РУСКА АЕЦ"

  „Ако говорим за енергийните доставки в Европа или Австрия, трудно можем да си ги представим без Русия. Това е факт, независимо дали на някой му харесва или не“

  Себастиан Курц

 37. 37 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5895 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hawaii":

  Австия има Алпи, пълни с ПАВЕЦ-ове. Ние такива планини нямаме. Австрия има множество проточни ВЕЦ-ове по Дунава. Ние нямаме. Австрия има и вятърни и соларни паркове, но има и ТЕЦ-ове:
  Общо 25.414 MW енергийни мощности.
  5714 MW проточни ВЕЦ-ове,
  8436 MW ПАВЕЦ-ове
  7183 MW ТЕЦ-ове
  2887 MW - вятърни паркове.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 38. 38 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1201 Любопитно

  До коментар [#33] от "Сахаров":

  "АЕЦ е технология от миналия век. Водородът е на дневен ред, парите са подготвени, очакват се само хора/държави с революционно мислене, които ще направят първите, смели крачки."

  Някъде има ли централа на водород с мощност повече от 12 MW?

 39. 39 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 380 Весело

  Това правителство само за това стои - да подсигури интересите на Кремъл у нас ! Другото е без значение !!!
  —цитат от коментар 2 на samoedin


  Кремъл има нужда от тока на АЕЦ, а не българските граждани? Руските подлоги, за да се направите на "русофоби", сте готови да пишете невъобразими идиотщини...

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 457 Неутрално

  АЕЦ е технология от миналия век. Водородът е на дневен ред, парите са подготвени, очакват се само хора/държави с революционно мислене, които ще направят първите, смели крачки... Водородната икономика е шанс за България да стопи изоставането си спрямо другите европейски държави, но затова трябва да сме сред пионерите... Визионери, а не демагози!
  —цитат от коментар 33 на Сахаров


  Бай визионер, може ли да образоваш публиката по следните въпроси:

  1) колко страни в света в момента имат дори планове за базови мощности на водород?
  2) Колко електроцентрали на чист водород в момента генерират електроенергия и захранват национални мрежи където и да било по света?
  3) Къде има изградена инфраструктура за производство - в промишлените количества, за които говорим в случая - на водород, и въобще колко ще струва да се докарва?
  4) Абе водородът и природният газ нямат ли различни свойства, бай визионер? Ти ли ще строиш разпределителните възли, компресорните станции, газопроводите и хранилищата, щото май нещо не са много съвместими с тези за природен газ? Нещо ми е едно такова визионерско и си представям, та питам?
  5) При положение, че водородът е далеч по-опасен от природния газ, ще се нагърбиш ли да наложиш стандарти за лицензиране и безопасност, или това ще е на принципа "дайте да дадем", докато такива като теб визионерстват?

  А, и още нещо, бай визионер - електрическите автомобили, не са ли и те технология от миналия век? За протокола питам...

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 42. 42 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  Сериозно поставят на изпитание търпението на хората.
  Някой разбра ли, какви са загубите към бюджета от Летище София?
  - колко пари влизаха до сега
  -колко ще е концесията
  - как ще се променят колективно вноските за пенсии към НОИ
  -колко работни места ще се дадат на чужденци

  Това всичко са приходи от нашето потребление, което трябва да носи печалби за нас.

  Любовта ще спаси света!!!
 43. 43 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#33] от "Сахаров":"АЕЦ е технология от миналия век. Водородът е на дневен ред, парите са подготвени, очакват се само хора/държави с революционно мислене, които ще направят първите, смели крачки."Някъде има ли централа на водород с мощност повече от 12 MW?
  —цитат от коментар 38 на moreee


  Никой не е говорил за централи на водород... демагог... Информирай се и недей заблуждава хората!

  I shave with Occam's razor
 44. 44 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 532 Неутрално

  [quote#41:"Чубакът"][/quote]

  Информирай се! "Водородна икономика" в гоогле, разбиранията ти са морално остарели

  I shave with Occam's razor
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 700 Неутрално

  българия няма да строи южен поток, българия няма да парви аец белене, слушали сме ги зез.
  аеца отече. БОЕКО ЗЕМА ПАРИТЕ................

 47. 47 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 380 Весело

  Ми *бете си майката!
  —цитат от коментар 14 на Драгомир Дончев


  И твоята, и твоята...

 48. 48 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 457 Неутрално

  [quote#41:"Чубакът"]
  —цитат от коментар 44 на Сахаров
  Информирай се! "Водородна икономика" в гоогле, разбиранията ти са морално остарели[/quote]

  Точно след "информирането" ги задавам тия въпроси, паляк. Кой и с какво ще строи инфраструктура за пренасяне на водород, за генерирането му, за лицензирането му?

  Научете го тоя шибан термин "базови мощности" какво означава и защо няма избягване от него. Невероятно е как "визионерството" и дилетантството се покриват почти изцяло.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Ако все пак това се случи, килиите с южно изложение са сигурни.

 51. 51 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Каквото и да се коментира, винаги става въпросза пари! А тока ще стане у нас 3 лв преди бензина!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 52. 52 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  [quote#41:"Чубакът"]
  —цитат от коментар 44 на Сахаров
  Информирай се! "Водородна икономика" в гоогле, разбиранията ти са морално остарели[/quote]

  Нещо като алтернативата Наб(ал)уко, азербейжанския газ за бедни, балканския хъб и други врели некипели раздути от повелителя на шкафчето.

 53. 53 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3924 Неутрално

  До коментар [#5] от "moreee":

  Енергийните ни нужди могат да се задоволят на 100 процента при цялостно елиминиране на загубите по електропреносната мрежа на страната ни ! Ако бяхме инвестирали в подмяна и рехабилитация на тази стратегическа за страната ни инфраструктура, няма да имаме нужда и от АЕЦ Козлодуй, за Белене да не говорим ! Въпреки че е обсъждано преди повече от 20 години, нищо не се направи досега ! Не само нищо, но множество вецове са в ръцете на почетния ! Затова енергетиката е най - корумпирани отрасъл у нас ! Но и АЕЦ Козлодуй е до време.....Но , както казах, зависимостите от Кремъл си остават !

 54. 54 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Браво на Нюшка, че няма да затваря пети и шести блокове. А ще строи ли "Белене" в угода на съвецките другари? Ще има ли три-четири милиарда разместени по офшорки? Ще има ли свръхпроизводство на ток и непродаваем излишък? Демек огромни загуби за икономиката, щото атомна централа не става за студен резерв. Там запали ли се веднъж голямата печка - край - гасене няма до края на живота и.

 55. 55 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 532 Неутрално

  [quote#48:"Чубакът"][/quote]

  Лъжец, ако беше прочел 2 реда по темата, нямаше да задаваш толкова неадекватни въпроси. С базовите ти мощности си спрял някъде в 60-70те на миналия век... Технологията тепърва ще се развива, Европа насочва огромни ресурси в тази посока,, въпросът е кой ще направи първите, смели крачки... на България ѝ е нужна технологична революция, за да стопи огромното си изоставане! Затова се искат визионери!

  I shave with Occam's razor
 56. 56 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  АЕЦ е технология от миналия век. Водородът е на дневен ред, парите са подготвени, очакват се само хора/държави с революционно мислене, които ще направят първите, смели крачки... Водородната икономика е шанс за България да стопи изоставането си спрямо другите европейски държави, но затова трябва да сме сред пионерите... Визионери, а не демагози!
  —цитат от коментар 33 на Сахаров


  Колко ще струва добиването на водород и по кой метод ще се получава?

 57. 57 Профил на БУДЖАК
  БУДЖАК
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Баце, изпусна шанса да зашиеш шамар на съветските разбойници, които се опитват да те съборят в момента...

 58. 58 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 532 Неутрално

  [quote#56:"Лопе де Вега"][/quote]

  Електролиза! Ток+Вода -> Водород
  Процесът е обратим.
  Водородът се използва като "батерия" за произведената от ВЕИ енергия

  I shave with Occam's razor
 59. 59 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  Отново лъжи. Нали тези блокове са затворени,защо сега ще ни наливат излишни пари??? Евросъюза ли са балъци или Герб ни смята нас за балъци???

 60. 60 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Отново лъжи. Нали тези блокове са затворени,защо сега ще ни наливат излишни пари??? Евросъюза ли са балъци или Герб ни смята нас за балъци???
  —цитат от коментар 59 на Toni Ivanov


  демонтирането също струва пари - много пари.

 61. 61 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#10] от "von_seeckt":

  Защо да са глупости? Те фактите и действията му сами говорят, колкото и ББ друго да плямпа. ДПС му кадрува и казва какво да прави, а ДПС = руски икономически интреси в БГ.

 62. 62 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До #5 moree. Или ще стоим на тъмно или ще ни направят на дискотека,както беше през Живково време или ще купуваме сега ние ток от Турция,на която Русия строи три атомни централи,а ние с този банкянски цървул се люшкаме ту на ляво ту на дясно и нямаме нито нова централа нито нови алтернативни източници на енергия и ще плащаме въглеродни емисии за Мариците. Герб когато и да бъдат изгонени от властта все ще е късно...

 63. 63 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До # 58 Сахаров А какво е КПД-то на твоята схема или само перпетомобиле?

 64. 64 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2453 Неутрално  Значи демонтажа и рециклирането на една (1) АЕЦ във ФРГ струва около €1млрд.


 65. 65 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Тока от АЕЦ е най евтин , за мизерията в която живеем това е най важния показател , да го затворим само защото бил Руски - това ще е най голямата идиотщина. Но има всякакви идиоти - русофили , русофоби, американофили и т.н гонещи чужди интереси , но не и българските.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 66. 66 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До # 58 Сахаров А какво е КПД-то на твоята схема или само перпетомобиле?
  —цитат от коментар 63 на Toni Ivanov


  Това е пътна карта на ЕС, не съм го измислил аз! Съюз, в който България е пълноправен член между другото... по документи поне
  https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/hydrogen_strategy.pdf

  I shave with Occam's razor
 67. 67 Профил на Dubai
  Dubai
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#64] от "Нинов":

  На един АЕЦ или един Блок? Правите ли разлика?

 68. 68 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  До коментар [#67] от "Dubai":

  Точно така!
  Не на АЕЦ, а на реактор!
  €1 млрд струва от реактор да направиш зелена поляна, каквато е била 1970 год. преди да го построят.

 69. 69 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1418 Весело

  До коментар [#42] от "hope":

  Не трябва само да ти носи печалба на тебе, ами трябва да ми е удобно и на мене, сещаш ли се? Въпросът не е единствено делянбойкокорнелияахмедкраси да изкара от държавното някой лев за преразпределяне, ами и ползващите летището да получат по-високо ниво на услугата.
  При това положение концесията е единственият работещ вариант в полза на ползвателите (а не на леля гинка от добриновци, която не е виждала самолет на живо и на чичо гойчо от карлуково, който с трепет си спомня за годините преди '89, когато държавата правеше милиарди, всички бяха весели и засмени, а баничката струваше 7 ст.).
  яван
  Затова браво на правителството за подписания договор, дано подадат оставка и влязат по затворите, за да не открадната огромната сума, която концесионерът ще плати наведнъж.

  До коментар [#44] от "Сахаров":

  Абе, Сахаров, май ти не разбираш и повтаряш дочути и прочетени модерни фрази из някое комюнике за случващото се в Брюксел, ама нейсе. Въпросите, които ти зададе човекът, са напълно резонни.
  Става въпрос за изграждане на изцяло нова инфраструктура. Далече сме от това - може и да сме готови, като изтече животът на Козлодуй след 30 години, ама викам дотогава да си залагаме стабилно на съществуващите ядрени мощности.

  П.П. Освен разпространените реактори от 3 поколение, има и такива от 4, които могат да ползват за гориво отработеното гориво от същестуващи АЕЦ. Тая технология, обаче, не влиза в "екологичните" сметки на евопейските лидери и затова сега се налага да се дават милиарди евро за съхранение на гориво, което може да бъде използвано.
  "Зелени" политики и политици, к'во да ги прави човек?

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 70. 70 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3924 Неутрално

  До коментар [#20] от "von_seeckt":

  До 40 % достигат енергийните загуби по съществуващата енергопреносна система у нас ! Ако се оптимизира, от АЕЦ Козлодуй няма да има нужда! Да не говорим ако се пресекат мафиотските схеми на сараите и в тази сфера !

 71. 71 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Те в Брюксел може да са му казали ама той ухилен да си е мислил че му казват че Аеца е много красив, че дори и по работно да ги е потупъл може, няма да се учудя

 72. 72 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1418 Весело

  До коментар [#66] от "Сахаров":

  Оп, бях написал това за комюникето преди да видя, че си публикувал въпросното комюнике.
  Самият факт, че пътната им карта е до 2050, пряко подкрепя написаното от мен, че сме (БГ) много далече от водородна икономика и че е най-добре да заложим на съществуващите ядрени мощности до края на живота им.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 73. 73 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#8] от "Антикомунист антиГЕРП и парламентарно непредствен тъмносин седесар":

  защо да „забързаме“ – белеНе е напълно излишна и е само корупционна хранилка на мутрата и руснаците.

 74. 74 Профил на Dubai
  Dubai
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#70] от "samoedin":

  Негатив-
  Лъжа!-
  Загубите са 2-4%, КПД-то на подстанциите е 98%.

 75. 75 Профил на Dubai
  Dubai
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#68] от "Нинов":

  Точно това имах предвид.

 76. 76 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#66] от "Сахаров":Оп, бях написал това за комюникето преди да видя, че си публикувал въпросното комюнике. Самият факт, че пътната им карта е до 2050, пряко подкрепя написаното от мен, че сме (БГ) много далече от водородна икономика и че е най-добре да заложим на съществуващите ядрени мощности до края на живота им.
  —цитат от коментар 72 на Darulio


  Дума не съм казал срещу АЕЦ Козлодуй! Написах, че АЕЦ е остаряла технология! За доизживяването на Козлодуй съм и против Белене!
  Водородът е бъдещето и само назадничав чугун може да го отрече! ЕС създава пътна карта и подготвя огромни средства, за да стимулира развитието на технологията! Революцията ще се случи с или без нашето участие... Въпросът е, че това е златна възможност за България да изплува... но за това, както написах, са нужни визионери, а не демагози! Точка... който разбрал, разбрал

  I shave with Occam's razor
 77. 77 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#53] от "samoedin":
  "Енергийните ни нужди могат да се задоволят на 100 процента при цялостно елиминиране на загубите по електропреносната мрежа на страната ни ! Ако бяхме инвестирали в подмяна и рехабилитация на тази стратегическа за страната ни инфраструктура, няма да имаме нужда и от АЕЦ Козлодуй, за Белене да не говорим !"

  Загубите при пренос на електроенергия достигат 30%. Ако всяко домакинство монтира на покрива на къщата си соларни панели , то ще се самозадоволява с електричество. Тогава преносът на енергия на големи разстояния и съответните неизбежни загуби още повече ще се намалят. Необходимостта от базови мощности
  също ще се намали. Няма да са нужни сегашните енергийни мастодонти , още по-малко да се строят нови такива.

 78. 78 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  Значи демонтажа и рециклирането на една (1) АЕЦ във ФРГ струва около €1млрд.
  —цитат от коментар 64 на Нинов


  До сега за спирането на първите 4 реактора на Козлодуй ЕС е дало стотици милиони евра. Ако не ги бяхме спряли по тяхно желание , средствата за тяхното спиране и демонтиране, тези стотици милиони евра, щяхме да ги плащаме ние.

 79. 79 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3989 Неутрално

  Нямат си работа и затова им се плаща......само тук може да се говорят толкова глупости, ние сме в положение на бъдещо пропадане във всяко отношение !

 80. 80 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2855 Любопитно

  До коментар [#67] от "Dubai":Точно така!Не на АЕЦ, а на реактор! €1 млрд струва от реактор да направиш зелена поляна, каквато е била 1970 год. преди да го построят.
  —цитат от коментар 68 на Нинов


  Това да се прави мястото където е бил реактора зелена поляна е някакъв идиотизъм! Може да се намери някаква многа по-евтина форма за използване на вече построеното например като хранилище за ядрени отпадъци! Защото ако наистина трябва да се разрушава къде ще се депонира тогава планината от радиоактивен железобетон?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 81. 81 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  До коментар [#77] от "tacheaux":

  Във ФРГ в момента са на мода микро ФЕЦ за собствени нужди с по 300 вата мощност (на парапета на балкона), които влючваш в контакта и "забавяш" електромера.

  Трябва обаче да имаш балкон със съответното слънчево изложение.

 82. 82 Профил на Dubai
  Dubai
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#77] от "tacheaux":

  Кой ви пречи да си монтирате слънчеви панели на покрива?
  1. Къде/как ще съхранявате остатъчната енергия
  2.Слънчевите панели губят околко 3% от ефективноста си годишно, след 10 години ще използвате само 1/3 от тях

 83. 83 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 251 Неутрално

  До коментар [#9] от "Willy Messerschmitt":

  Е, не много евтино нито е бързо смяната на горивото...

  Модератора е неадекватен!
 84. 84 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  До коментар [#80] от "Julian Mall":

  Хранилище за адрени отпадъци се прави в бивши солни мини на поне 300 метра под земята.

 85. 85 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  До коментар [#27] от "Darulio":

  Проверката на МААЕ и взетите стружки от защитните куполи на реакторите показаха, че са безопасни и могат да работят още 30 години. Само първи редактор беше изкарал срока и предстоеше удължаване. 2,3 и 4 не изкараха и проектния срок, а бяха затворени предсрочно. АЕЦ"Черна вода" в Румъния е по - опасна от нашата. Технологията е френско - канадска и отработеното гориво е плутоний. С период на полуразпад 26000 години. За военни нужди.

 86. 86 Профил на Dubai
  Dubai
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#81] от "Нинов":

  За колко време се изкупува тази балконна инветстиция?

 87. 87 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Факт: реагираха едва на третия ден, след като информацията се появи по сайтовете. Дотук явно са се питали, абе какво дрънкат тия гадове? Ще рече: Тиквата, преводачката му, придворния антураж и калинките в Брюксел хабер са нямали какво е предложено за подпис и са търсили потвърждение какво, аджеба, е подписал Тулупът.

 88. 88 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  До коментар [#86] от "Dubai":

  при цена на електричеството от €0,30 кв.ч инвестицията се изплаща за около 5 години.

  Мой колега ми показа графика на дневния добив.... и в 18 часа има срив до нула.

  -Ааааа, викам му аз - това ще е някаква стена, зад която се крие слънцето.

  - Точно така! отговаря ми той.

 89. 89 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 981 Неутрално

  АЕЦ Козлодуй не е Светия грал, един ден ще затвори и само разходи ще има...
  В момента има пренос на Прав ток по делекопроводи, което е без загуби...
  Идват нови технологии.
  Аз, не желая Служебно правителство!

 90. 90 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 251 Неутрално

  До коментар [#80] от "Julian Mall":

  Принципно рекултивацията на терена се определя още на етапа проект и получаване на разрешителни за изграждане.
  Ядрените отпадъци са разлипни класове инсъответно се рециклират илинсъхраняват съгласно класът. Никой няма нужда нито пък има смисъл да оставя подобни съоръжения недемонтирани и теренът без да е рекултивиран.

  Модератора е неадекватен!
 91. 91 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 710 Любопитно

  Нека всички фенове на ядрената енергетика (независимо от каква националност), които дрънкат глупости за евтиния ток да прочетат това, а ако може още някои работи, и да започнат да смятат истинската цена на ядрения ток: защото фактите са, че не само години, а десетилятия след затварянето на блоковете те още гълтат десетки и стотици милиони за сигурното им разглобяване, а съхранението на ядрените отпадаци, не само че е нерешен проблем, ами също гълта огромни суми. Само дето те не се виждат в сметката за тока, а се плащат от държавата, или в случая от ЕС - тоест вземат ви парите от другия ви джоб. И това не е уникален проблем на България, а е навсякъде и за това на все повече държави им идва акъла и започват да обръщат гръб на ядрената енергетика. Дори влюбените в мирния атом французи не планират никакви нови мощности извън намиращият се в строителство реактор във Фламанвил (който до сега е със закъснение близо 10 години и почти три пъти по-скъп от планираното), и дори затварят старите чайници като Фесенхайм. Но експертите в източна европа както винаги последни ще разберат на къде духа вятъра...

 92. 92 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 251 Неутрално

  До коментар [#82] от "Dubai":

  Към мрежата или във батерии.
  Не е голям проблем в няй лошит случай ще ги подмените.

  Модератора е неадекватен!
 93. 93 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2622 Неутрално

  Сигурно е така теменужке, обаче като знаем, че "
  "Аз сутринта три пъти, нали, му обяснявах, понеже съм прост и не знам английски, всъщност, не съм разбрал това, което ми е казвал правилно и съм ги наебал с двеста – тези чужденци, премиери… и сега като усетиха, че съм им го вкарал, аз съм се оправил, а те са затънали, …и се обаждат да ми кажат защо съм… и викам – ей, не е със лошо, прост съм, на мене английския ми е лош, всъщност…(не се разбира) …какви пари искате, мама му да еба… "
  че може нещо да е подписАл, без да разбере.

 94. 94 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Само прочетете в уикипедия официалните данни за аварии в това техническо нещастие. Само това.
  Пък после постройте още 15 беленета и я удължете тая атомна бомба за напред да продължи....АД.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 95. 95 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3693 Любопитно

  "Според тях са предвидени 57 млн. евро за "Козлодуй" за периода 2021 г. - 2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%, "

  някой може ли да разясни, какво се има предвид в това изречение?

  Любовта ще спаси света!!!
 96. 96 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Ето как се лъготят, управляват ядрената "безопастност" и в прав текст заявяват, че няма да спазват изискванията на европейската комисия:
  https://www.youtube.com/watch?v=oBcWxcqodbg

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 97. 97 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3693 Любопитно

  До коментар [#91] от "antikommunist":

  " Но експертите в източна европа както винаги последни ще разберат на къде духа вятъра..."

  ако нещо не разбираме е, защото всичко става тайно и подмолно.
  На мен специално ми е ясно, че ценат на тока е с малки амплитуди в ЕС, за разлика от средните доходи. И тази разлика без евтиния ток от Козлодуй, ще стане още по-голяма.

  Любовта ще спаси света!!!
 98. 98 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  [quote#56:"Лопе де Вега"]
  —цитат от коментар 58 на Сахаров
  Електролиза! Ток+Вода -> ВодородПроцесът е обратим. Водородът се използва като "батерия" за произведената от ВЕИ енергия[/quote]

  Знам, Сахаров. Познавам още три метода за получаване на водород и всички те са НЕРЕНТАБИЛНИ! За електролизата - за разлагането на водата е нужна повече енергия, отколкото ще се отдели при изгарянето на получения водород! Тоест, губим малко енергия, която е произведена по друг метод.. Иначе може да построим перпетуум мобиле, което си е просто мечта. Останалите три метода дори няма да обсъждам.

 99. 99 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  Спирането на четирите блока беше най-голямото престъпление на Брюксел. Щетите бяха толкова големи, че европодаянията никога няма да ги покрият.

 100. 100 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 625 Весело

  уикипедия

  ...уикипедия официалните данни за а...
  —цитат от коментар 94 на Октавиан

  По надежден източник не съществува!!!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK