Пандемията остави САЩ без дребни монети

Пандемията остави САЩ без дребни монети

© Associated PressИзбори 2022

Пандемията остави САЩ без дребни монети - буквално. Монетният двор отправи молба към американците - да плащат с точни монети и да връщат такива в обращение, разказва Си Ен Ен.


"Молим американците да харчат монетите си, да ги депозират в банки, да ги уедряват във финансови институции или да ги върнат в специалните будки", гласи изявлението на институцията.


Миналия месец председателят на Федералния резерв Джером Пауъл коментира този проблем пред Комисията за финансови услуги в Конгреса. Той обясни, че понеже повече хора си стоят у дома, пазаруват онлайн и избягват употребата на пари в брой, нормалното движение на монетите е възпрепятствано. "Цялата система спря", каза той.
Монетният двор забави производството, за да въведе мерки за безопасност също.


Недостигът може да засегне зле потребителите с ниски доходи, които са по-склонни да плащат в брой. Това ще дойде като втори удар след кризата, която вече удари тежко по най-бедните. Ще пострадат и търговците, които ще трябва да плащат такси върху плащанията с кредитни и дебитни карти, вместо просто да приемат пари в брой.


"В икономиката има достатъчно монети, но забавената им циркулация води до това, че там, където са необходими, няма достатъчно от тях", обясняват още от Монетния двор.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK