Америка е заселена 15 000 години по-рано, показват разкопки в Мексико

Америка е заселена 15 000 години по-рано, показват разкопки в Мексико

© Devlin A. Gandy/Handout via REUTERSХората са се заселили в Северна Америка много по-рано, отколкото се смяташе досега, според нови археологически находки от Мексико.


Данните показват, че хората са живели там преди 33 000 години - около 15 000 години по-рано от приетата възраст за най-ранното селище в Америка, съобщиха учени в сряда.


Резултатите са базирани на работа в пещерата Чикиуите (Chiquihuite) - високо разположено скално убежище в Централно Мексико. Археолозите откриха над 1900 каменни сечива, което предполага, че пещерата е била използвана поне 20 000 години.
Историята за това как и кога Homo sapiens пристига в Америка - последната голяма земна маса, която се населява от нашия вид - е ожесточено дискутирана сред експертите и новите открития вероятно ще бъдат оспорени.


През втората половина на ХХ век сред археолозите в Северна Америка се появява консенсус, че хората от културата Кловис са били първите, които са достигнали Америка, преди около 11 000 - 13 000 години.


Те преминават сухопътен мост от днешна Русия до Аляска преди около 13 500 години, през последния ледников период, и се преместват бавно юг през коридор между две масивни ледени плоскости. Тази сухопътна връзка - известна като Берингия - впоследствие изчезва под вода с топенето на ледовете.


Смята се, че тези ловци на едър дивеч са допринесли за изчезването на мегафауната - големи бозайници като мамут, мастодон и различни видове мечка, които са населявали региона до края на последната ледникова епоха.


Археологически доказателства - включително уникално изработени копия - предполагат, че културата Кловис е дала началото на коренното население на Северна Америка. Но моделът започна да бъде оборван през последните две десетилетия с откриването на няколко древни човешки селища, датиращи две или три хиляди години по-рано.


Преди Кловис?


Докато идеята за културата Кловис и Берингия ставаше все по-популярна, всякаква информации за по-ранни населения бяха отхвърляни като ненадеждни и археолозите спряха да търсят признаци на по-ранни култури.


Америка е заселена 15 000 години по-рано, показват разкопки в Мексико

© Ardelean et al/Nature


Но през 80-те години се появиха солидни доказателства за 14 500-годишно човешко присъствие в Монте Верде, Чили. В началото на този век беше приета и датировката на други обекти, преди появата на Кловис - включително 15 500-годишният комплекс Бътърмилк Крийк (Buttermilk Creek) в централен Тексас.


Сега Киприан Арделеан от Университета на Аутома де Закатекас, Мексико, Том Хигъм от Университета в Оксфорд и техни колеги са открили доказателства за човешко население много преди познатите ни обекти в централните северни мексикански планини.


Резултатите са публикувани в списание Nature.


"Това е уникален обект, никога досега не сме виждали подобно нещо", каза пред Би Би Си проф. Хигъм. "Доказателствата от каменните инструменти са много, много убедителни. Всеки може да види, че това са нарочно произведени каменни инструменти и има много от тях."


"Вероятно е хората да са използвали това място сравнително постоянно, може би в периодични сезонни епизоди, част от по-големи миграционни цикли", заключава проучването.


Методи на датиране


Екипът е разкопал стратиграфски участък с дълбочина 3 м - последователност от почвени слоеве, подредени в реда, в който са били депозирани - и открил около 1900 каменни артефакта, направени през хиляди години.


Изследователите са успели да датират 50 проби от кости, въглени и утаечен материал, свързани с каменните инструменти, използвайки две различни техники.


Първото - радиовъглеродно, датиране разчита на начина, по който радиоактивната форма на елемента въглерод (въглерод-14) се разпада с течение на времето. Второто - оптично стимулирана луминесценция (OSL), работи чрез измерване кога за последен скали и почви са били изложени на светлина.


Америка е заселена 15 000 години по-рано, показват разкопки в Мексико

© Devlin A. Gandy/Handout via REUTERS


Получените резултати от двете техники съвпадат, което придава "по-голяма достоверност на данните, особено за най-старите находки", обяснява Хигам.


Откритията биха могли да накарат учените да разгледат наново други места, за които има съмнения, че може да са били населявани много преди Кловис.


"В Бразилия има няколко места, където имате каменни инструменти, които са датирани на преди 26 000 - 30 000 години, подобни на нашите данни", каза проф. Хигам.


Различно обяснение


Проф. Дейвид Мелцер от Southern Methodist University в Далас, Тексас, който не е участвал в изследването, заяви, че резултатите са "интересни", но предупреди, че "не е достатъчно да се каже, че каменните образци биха могли да бъдат културни артефакти - трябва да се покаже, че те не са естествени". Естествените процеси могат да имитират някои видове каменни инструменти, каза проф. Мелцер.


При една дълготрайна традиция на каменни инструменти, очаквате тя да бъде много по-широко разпространена в региона, повдигайки въпроса защо тази технология не е забелязана другаде. Очаквате да видите технологични и културни промени за толкова дълъг период от време.


Дейвид Мелцер,

професор по археология в Southern Methodist University в Далас, Тексас


Според него има и много необяснени неща за използването на пещерата. Тя е на над 1000 м надморска височина, което повдига въпроса защо хората не са живели по надолу в долината и защо са се връщали постоянно там. "Не много обекти имат такъв тип дългосрочно повтарящо се присъствие на хора, освен ако на мястото няма нещо много полезно или лесно достъпно."


Начини на пътуване


В периода преди 26 000 - 19 000 години морското равнище е било достатъчно ниско, за да могат хората лесно да преминат от Сибир в Америка през Беринговия сухопътен мост, но за момента не е известно как това би могло да стане по-рано.


"Последните данни сочат, че преди 26 000 години Берингия може да е била доста непривлекателно място за хората. Възможно е да е било силно заблатено и много трудно да се пресече", каза проф. Хигам. "Все още смятаме, че най-вероятният сценарий е хората да са дошли по крайбрежен маршрут, може би дори използвайки лодки."


Макар данните да показват население в Америка преди 26 000 години, е вероятно това да са били спорадични и малки групи. Едва много по-късно, между преди 14 000 и 15 000 години, населението значително се увеличава. Това съвпада с температурния скок в края на последната ледникова епоха, когато се наблюдават повишения от 7 градуса в интервала от две до три години.


Коренни американци


Учените не са успели да съберат достатъчно ДНК материал с добро качество за анализ от пещерата Чикиуите. Предишни доказателства от ДНК показаха, че хората от културата Кловис споделят много прилики със съвременните индианци.


Сега учените ще искат да разберат как тези по-стари популации се отнасят към по-късните човешки групи, обитавали континента.


В същия брой на Nature проф. Хигъм и Лорена Бесера-Валдивия от Оксфорд описват как са използвали датировки от 42 археологически обекта в Северна Америка и Берингия, за да изследват как хората се разселват. Резултатите разкриват човешко присъствие, простиращо се хиляди години назад преди Кловис.


"Ясно е, че хората са били в Америка много преди развитието на технологията Кловис в Северна Америка", казва Рут Грун, професор по антропология в Университета в Алберта, в коментар за новите открития.


"Това са промени в парадигмите, които формират нашето разбиране за първоначалното разпръскване на съвременните хора в Америка", добави Бесера-Валдивия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 85 Неутрално
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 273 Любопитно

  До коментар [#2] от "sbaleev":

  Важна е, защото за пореден път разбива мита за превъзходството на бледоликите събратя, което е по-скоро комплекс за малоценност...

  we are darker!

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 5. 5 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1073 Любопитно

  Датирането назад във времето е много "неточна" наука, особено, когато става въпрос за хиляди и милиони години. Никой със сигурност не знае кой и какво е живяло преди нас на тая планета, но пък е страшно интересно, когато се открият някакви читави артефакти. Имало е много цивилизации преди нас, ще има (най-вероятно) и такива след нас, пък кой кога и как ще ни изследва след хиляди години... само един Бог знае...

 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2182 Весело

  Нека позная. Били са македонци.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 7. 7 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Няма особено значение, при положение, че днес са дебили, които си избират Тръмп за президент.

 8. 8 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Америка е имала великoлепни цивилизации докато не дойдоха испанските златотърсачи и английските затворници.

 9. 9 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 273 Любопитно

  До коментар [#7] от "hashtag Нормална държава":

  И все пак са по-добре от тези, които си избират герой, вдъхновен от Винету, нали?

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 10. 10 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Смята се, че тези ловци на едър дивеч са допринесли за изчезването на мегафауната - големи бозайници като мамут, мастодон и различни видове мечка, които са населявали региона до края на последната ледникова епоха.

  С каменни копия и стерели да са унищоцили всички мамути и мечки.
  Тези са били супер ловци.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 11. 11 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Смята се, че тези ловци на едър дивеч са допринесли за изчезването на мегафауната - големи бозайници като мамут, мастодон и различни видове мечка, които са населявали региона до края на последната ледникова епоха.С каменни копия и стерели да са унищоцили всички мамути и мечки.Тези са били супер ловци.
  —цитат от коментар 10 на deepblue


  Само дето астероид или комета е унищожил мегафауната в Америка, я не хората.

 12. 12 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Америка е имала великoлепни цивилизации докато не дойдоха испанските златотърсачи и английските затворници.
  —цитат от коментар 8 на staro-nov dnevnik-ar


  Ама разбира се-особено ацтеките са били великолепни.Само за една година са пренесли в жертвоприношение 250 хиляди души.

 13. 13 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2101 Весело

  До коментар [#2] от "sbaleev":Важна е, защото за пореден път разбива мита за превъзходството на бледоликите събратя, което е по-скоро комплекс за малоценност...we are darker!
  —цитат от коментар 4 на Λllαν Βalckmore


  Важна е защото в основата не са бледоликите а блядовете - Те преминават сухопътен мост от днешна Русия до Аляска преди около 13 500 години, през последния ледников период ............

 14. 14 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Америка е имала великoлепни цивилизации докато не дойдоха испанските златотърсачи и английските затворници.
  —цитат от коментар 8 на staro-nov dnevnik-ar


  Великoлепни цивилизации от каменната и раннобронзовата епоха, които са стагнали върха на човешкото жертвоприношение. Прочие, англичаните (или французите) не са се срещали с никакви "цивилизовани" индианци в Северна Америка. Индианските цивилизации към 15-16 в. са били от Мексико на юг.

 15. 15 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 540 Неутрално

  we are darker!
  —цитат от коментар 4 на Λllαν Βalckmore


  Кои сте "вие"?

 16. 16 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Няма особено значение, при положение, че днес са дебили, които си избират Тръмп за президент.
  —цитат от коментар 7 на hashtag Нормална държава


  Какво общо има Тръмп с Мексико?

 17. 17 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Испанските колонизатори са изтребили местните индианци ИНДИРЕКТНО чрез болестите които да пренесли в Америка за който местните не са имали никакъв имунитет.
  90% от местните индианци са си отишли по този начин.

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Любопитно

  Няма особено значение, при положение, че днес са дебили, които си избират Тръмп за президент.
  —цитат от коментар 7 на hashtag Нормална държава


  Ние какви сме, щом винаги гласуваме за Доган и Пеевски!?

 19. 19 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 540 Неутрално

  С каменни копия и стерели да са унищоцили всички мамути и мечки.Тези са били супер ловци.
  —цитат от коментар 10 на deepblue


  Техните предци са постигнали същия "успех" в Евразия. Изобщо хората са майстори на изтребването на големи сухоземни животни.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Megafauna #Megafaunal_mass_extinctions

  В последните два века и на мегафауната в океаните.

 20. 20 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Само дето астероид или комета е унищожил мегафауната в Америка, я не хората.
  —цитат от коментар 11 на Мусаши


  Едва ли.

 21. 21 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мусаши":

  "ацтеките ... за една година са пренесли в жертвоприношение 250 хиляди души"

  Ама верно ли?! Кой и как е определил че е било так? Наверно бъркаш с жертвоприношенията на Католическата църква, само дето не са 250.000 а най-малко 30 милиона в продолжение на векове и на всички континенти.

 22. 22 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ехото на Гласът":

  Ми не сме руси и синеоки и нямаме комплекс на темата, и сме в основата на почти всички изобретения, присвоени от "белия" човек като огъня, барута, алкохола, стремето, композитния лък...докато разни чергари бутали затъналите колесници с впрегнати биволии гонели стадата домашен доботък.

  ама това няма да го прочетеш в нито едон учебник по антропология...

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 23. 23 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Смята се, че тези ловци на едър дивеч са допринесли за изчезването на мегафауната - големи бозайници като мамут, мастодон и различни видове мечка, които са населявали региона до края на последната ледникова епоха.С каменни копия и стерели да са унищоцили всички мамути и мечки.Тези са били супер ловци.
  —цитат от коментар 10 на deepblue


  БЛА БЛА БЛА....И това не десетки милиони ГЛАДНИ И НАСТЪРВЕНИ ловци, а малки групички хора...

  Аве карай да е весело😀

  П.С. Някой от по възрастните може би помни филма "Блайзинг Стейбълс" на Мел Броокс😀 "Мей ДЕ ШУОРЦ БИ УИД Ю"....казал индианският вожд с преувееличен еврейски акцент😀😀😀
  До коментар [#10] от "deepblue":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Смята се, че тези ловци на едър дивеч са допринесли за изчезването на мегафауната - големи бозайници като мамут, мастодон и различни видове мечка, които са населявали региона до края на последната ледникова епоха.С каменни копия и стерели да са унищоцили всички мамути и мечки.Тези са били супер ловци.
  —цитат от коментар 10 на deepblue


  Има една теорич, че малката ледникова еппоха през мини триаса е предизвикана от сблъсък с опашка на комета, като удара става върху ледниците в Северна Америка, от там следва бързо топене,мини потопи, пожари, и рязко охлаждане съпроводено с измирането на мегафауната и част от хората в С.Америка. Теорията има какато горещи привържвници, така и силни противници.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Това е втората находка, предполагаща присъствие на хора в Америка доста преди общоприетите 10-15 хил. години. Липсата на датирани от толкова древни времена човешки останки е главния проблем в признаване на по-ранното заселване на Америка.

  Eddie lives... somewhere in time!
 26. 26 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мусаши":

  Я кажи инквизицията в западна Европа колко милиона хора пренася в жертвоприношение?

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 27. 27 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Америка е имала великoлепни цивилизации докато не дойдоха испанските златотърсачи и английските затворници.
  —цитат от коментар 8 на staro-nov dnevnik-ar


  Австролия и Америка не са едно и също, както Иран и Ирак, Словения и Словакия и т.н.
  Това за английските затворници в Балшая савецкая энциклопедия ли го прочете?
  Английските затворници са в Австралия.
  Хайде потърси какви са заселниците в Америка.

 28. 28 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мусаши":"ацтеките ... за една година са пренесли в жертвоприношение 250 хиляди души"Ама верно ли?! Кой и как е определил че е било так? Наверно бъркаш с жертвоприношенията на Католическата църква, само дето не са 250.000 а най-малко 30 милиона в продолжение на векове и на всички континенти.
  —цитат от коментар 21 на staro-nov dnevnik-ar


  Има си летописи.През 1487г по повод завършването на Голямата пирамида в Теночтитлан само за 4 дни са избити и принесени в жертвоприношение 84 хиляди души.Освен това всеки ден се принасяли човешки жертви,защото ацтеките вярвали,че Слънцето няма да изгрее ако няма жертвоприношение.

 29. 29 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#24] от "DDR":

  Опашката на комета, това е толкова разредено пространство, че Земята дори да премине през цялата и дължина, нищо няма да усетим.
  П. П. Последните мамути са оцелели до преди 7-8 хил. години на изолиран остров в Сибир.

  Eddie lives... somewhere in time!
 30. 30 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  До коментар [#24] от "DDR":Опашката на комета, това е толкова разредено пространство, че Земята дори да премине през цялата и дължина, нищо няма да усетим. П. П. Последните мамути са оцелели до преди 7-8 хил. години на изолиран остров в Сибир.
  —цитат от коментар 29 на tigervi


  Верно ли?Прочети за кометата Шумейкър -Леви,която се удари в Юпитер какви петна образува в атмосферата на Юпитер и тогава говори, че нямало да има поражение върху Земята.

 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#24] от "DDR":Опашката на комета, това е толкова разредено пространство, че Земята дори да премине през цялата и дължина, нищо няма да усетим. П. П. Последните мамути са оцелели до преди 7-8 хил. години на изолиран остров в Сибир.
  —цитат от коментар 29 на tigervi


  Може би съм се изразил неправилно, извинявам се за което.
  Иначе теорията за кометата е развита, да кажеме научно популярно с доказателства "за" (предимно) и "против" (предимно успешно оборени) от:
  Graham Hancock в Magicians of the Gods
  https://1url.cz/xzkSb

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 32. 32 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#30] от "Мусаши":

  Ядрото на кометата е нещо твърде различно от опашката и. ;)

  Eddie lives... somewhere in time!
 33. 33 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  До коментар [#30] от "Мусаши":Ядрото на кометата е нещо твърде различно от опашката и. ;)
  —цитат от коментар 32 на tigervi


  Гравитацията ще привлече цялата комета.Не само опашката.

 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  .. Освен това всеки ден се принасяли човешки жертви,защото ацтеките вярвали,че Слънцето няма да изгрее ако няма жертвоприношение. ...
  —цитат от коментар 28 на Мусаши

  В Старият завет също пише, че всеки ден трябва да се принасят жертви (по три пъти на ден май) само, че там са животински (агнета, овнета, едри рогати животни) и растителни/хранителни. Разписано е и подробно, кои части от жертвеното животно или растение/храна се изгарят, кои хвърлят и кои се ядът от жреците. След Исус Христос, вече свеща заменя животинското и растително/хранително жертвоприношение. Иначе преди това е падало здраво клане около скинията, но така се е стимулирало животновъдството и свързаните с него занаяти (като кожарство например)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 35. 35 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#31] от "DDR":

  Да, така става, кометите все пак са обекти с големина от порядъка на 10-20 км и могат да предизвикат големи разрушения. Нужен глобален ефект върху климата за да има масови измирания. Предполага се, че тунгуският метеорит е комета, разрушила се преди да стигне земната повърхност.

  Eddie lives... somewhere in time!
 36. 36 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#33] от "Мусаши":

  Дължината на кометата опашка може да достигне радиуса на земната орбита. От друга страна скоростта на кометата спрямо Земята е толкова голяма, че тя трябва да мине съвсем близо за да бъде привлечена.

  Eddie lives... somewhere in time!
 37. 37 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  [quote#34:"DDR"][/quote]

  В какъв смисъл след Исус Христос?Исус не е проповядвал забрана на жертвоприношенията.

 38. 38 Профил на roosty
  roosty
  Рейтинг: 644 Неутрално

  А лично мен, тази новина не ме впечатлява толкова.

 39. 39 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  [quote#34:"DDR"]
  —цитат от коментар 37 на Мусаши
  В какъв смисъл след Исус Христос?Исус не е проповядвал забрана на жертвоприношенията. [/quote]

  След него вече няма ежедневните животински и растителни жертвоприношения а ги замества паленето на свещ. (за това се казва, че църковната свещ е жертвоприношение)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 40. 40 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  [quote#39:"DDR"][/quote]

  Къде ги няма?В юдаизма ли?

 41. 41 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Весело

  В Старият завет също пише, че всеки ден трябва да се принасят жертви (по три пъти на ден май) само, че там са животински (агнета, овнета, едри рогати животни) и растителни/хранителни. Разписано е и подробно, кои части от жертвеното животно или растение/храна се изгарят, кои хвърлят и кои се ядът от жреците. След Исус Христос, вече свеща заменя животинското и растително/хранително жертвоприношение. Иначе преди това е падало здраво клане около скинията, но така се е стимулирало животновъдството и свързаните с него занаяти (като кожарство например)
  —цитат от коментар 34 на DDR


  Старият завет е бая интересно четиво, ако го четеш избирателно😀

  На всичките новодошли "юдаизмът" беше задължителна дисциолина във ВУЗ през 60те и 70те в Израел. И го преподаваха не равини/попове а историци. В Техниона завеждащият катедрата беше д-р (после п (рофесор) Радаи, от Чехословакия (офейкал през 56). Той съумя да ни го обясни (на "безбожниците" от соц'лагера) на бая разбран език.

  И изведнъж ВСИЧКО става логично! И за жертвоприношенията (е не яж благо агънце багънце гьотора, гиди чревоугодник, а като жест към твоя господ), и за забраната на свинско и морски дарове (които се развалят първи без охладителна техника), та до ЗАБРАНАТА да се бачка 24/7/365 (дай на бачкерите почи1ивка, гиди чорбаджия изЬедник)😀

  И разните забрани за лъжесвидетестване, прелюбодейство и т.н., които по късно са възприети от римското, а после от съвременните законодателства.

  П.С. Да не споменавам за налагането на разни хигиенни правила (миене на ръце преди ядене (и след голяма/малка нужда), къпане ПОНЕ веднъж седмично, секс в определени времена в зависимост от "периода" на жената, и т.н., и т,п,.
  До коментар [#34] от "DDR":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 42. 42 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  ... Да не споменавам за налагането на разни хигиенни правила ...
  —цитат от коментар 41 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  И специалната шатра за жените в цикъл и правилата за многоженство.
  Но едно от нещата, които много ме впечатлиха беше, че всяко нещо общо взето има седем годишна давност -> след седмата година ако ти искат прошка трябва да простиш, дълговете (ако не се лъжа) май също се опрощаваха след седмата година на принципа кво платил платил, също (ако не с елъжа) роба след седмата година има право дали да стане свободен и да напусне господаря си или да остане при него (с по-добър стаут), но ако избере да остане, то няма право вече да го напусне никога (или нещо подобно). И да прав си, много инресна книга е ине бива да се чете сляпо и избирателно. Тя е едно ръководство, пригодено за 80% товите, как да водят що годе морален и здравословен и смислен живот.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 43. 43 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#24] от "DDR":
  "Има една теорич, че малката ледникова еппоха през мини триаса е предизвикана от сблъсък с опашка на комета"

  Опашката на комета съдържа около 1 милиард пъти по-малко частици в единица обем от земната атмосфера. Все едно локомотив да мине през страничен вятър и да се деформира от това.

 44. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  ЧЕТЕТЕ ... "Древният човек и Океана" от Тур Хеергал
  :-) Първите заселници на Америка са от Магаскар ...
  писал го е човекът преди много години ... ама кой да чете ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 45 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#31] от "DDR":

  Извинявам се. Не бях прочел коментарите надолу.

 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  А лично мен, тази новина не ме впечатлява толкова.
  —цитат от коментар 38 на roosty


  На всеки хоризонта му е според интелигентността :-)
  невежеството е аргумент не търпящ възражение !
  :-) За щастие сме няколко вагона книги пред тебе и ни е интересно

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на ivan_ko9
  ivan_ko9
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Не е невъзможно, всичко това да е точно така.

 48. 48 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Неутрално

  За древните сечива в Бразилия, гледах филм. Там доказаха, че хората са живяли по тези места преди повече от 25 000 г. Обаче не се знае със сигурност откъде точно са дошли.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 49. 49 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "Мусаши":

  "Има си летописи"

  Тези летописи са писани от йезуитите (католическото гестапо). Достоверноста им е блиско до нулата, чак и отрицателна.

 50. 50 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  ...Но едно от нещата, които много ме впечатлиха беше, че всяко нещо общо взето има седем годишна давност -> след седмата година ако ти искат прошка трябва да простиш, дълговете (ако не се лъжа) май също се опрощаваха след седмата година на принципа кво платил платил, също (ако не с елъжа) роба след седмата година има право дали да стане свободен и да напусне господаря си или да остане при него (с по-добър стаут), но ако избере да остане, то няма право вече да го напусне никога (или нещо подобно)...
  —цитат от коментар 42 на DDR


  Е, в година 2020 в България още не са решили давността на дълговете, я евреЙте го формулирали преди 3,500 годии, бунаците им с бунаците😀😀😀 Е, не е баш така, в съвременното ни законодателатво нещата са различни. Но практично НЯМА вечен длъжник, освен някой дължащ на държавата чрез съдебно решение

  Апропо, това за роба втори път "доброволно=вечно"-и то не е така. Известната притча за един който робувал 7 години за да се ожени за "красивата дъщеря": Свършили 7те години и таткото му казва-ами омъжи се за Сара (май), по възрастната му щерка. Пък момъкът искал малката му дъщеря Рахел😀Та (май) от тогава има фраза в рзговорният иврит-РАХЕЛ МАЛКАТА ТИ ДЪЩЕРЯ!!! Демек-ОБЯСНЯВАЙ ТОЧНО И ПОДРОБНО😀😀😀

  До коментар [#42] от "DDR":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 51. 51 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 713 Неутрално

  we are darker!
  —цитат от коментар 4 на Λllαν Βalckmore


  Ем брат изкъпи се със сапун и шампоан, помага.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 52. 52 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 87 Неутрално

  Дневник, само с превод не става :)

  "Археолозите откриха над 1900 каменни сечива, което предполага, че пещерата е била използвана поне 20 000 години."

  По едно каменно сечиво на има/няма 10.5 години ли са изработвали? Каква точно е връзката между сечивата и годините? Може да са ги създали за последните 6 месеца!

 53. 53 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#52] от "Соколов":

  Сечивата са датирани и разликата между най-старите и най-новите е 20 000 години. Отделен въпрос е как са датирани и доколко са достоверни датировката.
  В Южна Америка не само хората използват оръдия на труда, наскоро имаше съобщение за още един вид. :)

  Eddie lives... somewhere in time!
 54. 54 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#16] от "Ехото на Гласът":

  Чака едни 💰...

  Модератора е неадекватен!
 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Весело

  До коментар [#23] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Филмът е "Блейзин саддълс" (Blazing Saddles), не "Стейбълс" (обори).
  Два от моите любили цитати:

  "Hedley Lamarr: Qualifications?
  Bart: Stampeding cattle.
  Buddy Bizarre: That's not much of a crime.
  Bart: Through the Vatican?
  Hedley Lamarr: Kinky! sign here"
  +
  "Bart: Are we awake?
  Jim the Waco Kid: We're not sure. Are we black?
  Bart: Yes, we are.
  Jim the Waco Kid: Then we're awake. But we're very puzzled."
  +
  "Lili Von Shtupp: Tell me, schatze, is it twue what they say about the way you people are... gifted?
  [sound of zipper opening]
  Lili Von Shtupp: Oh, it's twue. It's twue. It's twue, it's twue!"

  (Барт е черният шериф (Клийвън Литъл) , Джим - алкохоликът/гънфайтър (Джийн Уайлдър), Лили - наетата проститутка говореща с идиш акцент (Мадлен Каан), играе в много от филмите на Мел Брукс (Мелвин Камински) :-)

 56. 56 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Весело

  До коментар [#41] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  "Мойше", в тази връзка едно от откритията на одеските учени е, че когато Моисей слиза от планината и обявява 10-те заповеди, той изтървал кристалните таблици и те се потрошили. Народът се сборичкал за парчетата.
  Към малцината, на които се паднали едите парчета - "кради", "прелюбодействай", "лъжи" са богатите, а на останалите се паднали "не", "не", "не" - и те са обикновените хорица.

 57. 57 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#21] от "staro-nov dnevnik-ar":
  Много добре е документирата и силната ненавист на околните индиански племена към ацтеките. В отделните битки испанците са били по няколко стотин души и най-многобройната част от армията им се е състояла от индиански съюзници, които били готови на всичко, само и само да унищожат ацтеките и много държали след победите испанците да не им пречат да си отмъщават и да избиват мирното население.
  А тия обяснения за конете и че мислели еврпейците за богове, са глупости, защото испанците водят доста сражения, докато ликвидират империята на ацтеките, като имат и малки загуби . Така че при разгрома ацтеките много добре са знаели с кого си имат работа.

 58. 58 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Отново комунарско - левичарска пропаганда. Как лошия бял човек унищожил цивилизацията на северноамериканските индианци. Работата е там, че те не са имали никаква култура и цивилизация. Нямало е какво да се унищожава. Къде е писмеността на Команчите, къде е тяхната история, география, математика ? Индианците, поне в Северна Америка са били на ниво Неандерталци, когато идват Европейците. Живеели във вигвами на родово - общинен принцип. Това ли е великата цивилизация, която европейците са унищожили ?

 59. 59 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Отново комунарско - левичарска пропаганда. Как лошия бял човек унищожил цивилизацията на северноамериканските индианци. Работата е там, че те не са имали никаква култура и цивилизация. Нямало е какво да се унищожава. Къде е писмеността на Команчите, къде е тяхната история, география, математика ? Индианците, поне в Северна Америка са били на ниво Неандерталци, когато идват Европейците. Живеели във вигвами на родово - общинен принцип. Това ли е великата цивилизация, която европейците са унищожили ?
  —цитат от коментар 58 на Светозар Христов


  Това ми звучи като от идеология "Hitler type "

 60. 60 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мусаши":

  То в Европа, щото по времето на келтите не е било с човешки жертвопрношения, та сега откриват труповете по разни блата, където са принасяни жертвите(Говорим за Германия, Полша и като цяло цяла Централна Европа.). Вавилон, Асирия да не са били по-назад?
  А сега излизат наяве мащабите на цивилизацията в Америка. В Южна Америка е имало цивилизации с огромни мегаполиси. Да, не са ползвали товарни животни и колелото, но за времето си са били напред и примерно 500г назад от европейците като технологии и оръжия. Просто завоевателите са искали да изличат до корен историята на континента и да оправдаят зверствата си с това, че хората там са примитивни туземци, които едва ядат банани от дърветата.
  Историята на вида ни е жестока и кръвта е навсякъде. Последните 70ина години живеем в относителен мир. Всичко останало е кой ще изяде другия и постоянни конфликти. Да, Европа покрай насищането с богатства от покорените и Ренесанса и Просвещението, технологиите дърпа напред, но това не я прави едва ли не единствената древна цивилизация.
  По римско време римляните са говорили като теб за варварите(т.е. всички останали). Това значи ли, че траките, келтите, галите са нямали цивилизация и е било не завоевание, а просвещаване на диваци?

 61. 61 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Тези учени от САЩ трябва да преборят друга интересна теория освен Кловис. Последните години излизат находки в Бразилия, които по същите методи са датирани на над 30000 години.
  То и в Азия се променя теорията. Вече излизат по-ранни находки от досега установеното време на преселение. В Африка също историята на вида ни се връща от 200000 на 300-400000 години назад.

 62. 62 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Моше, DDR,

  Говорите за основата и на християнската религия и исляма. Това е есенцията на знанието как да си добър човек като цяло.

  Първите синдикати са от юдаизма. Правилото да се плати надница преди залез същия ден? Днес намери еврейска фирма да забави заплати. Масово преди края на месеца ще ти платят и не им пука, че не е минал.

  Справедливо плащане и да не измамиш с цената? Еврейските фирми плащат масово над средната заплата. Пазаренето откъде идва? Не да спестиш, а да намерите цената и двамата да не сте измамени, т.е. даже да дадеш повече, ако другият ще загуби от ниската цена или обратното. Евреин ще плати на друг повече да му развие бизнеса или ще му даде по-евтино да го подпомогне, така стават богата общност.

  Идеята, че да се отделиш в пещера да се молиш на бога не е голямо дело, а е по-голямо добро да създадеш работни места. Това ги кара да инвестират.

  Стиснатостта, която виждаме, просто е от неразбиране. Няма да даде 100000 за кола, ако може да изкара с такава за 10000. 90000 защо да не ги инвестира и завърти. В същото време няма да те насили да продадеш за 8000 на загуба, ако знае, че струва 10000. По-скоро даже и 12000 ще ти даде, ако може да си го позволи и знае, че имаш нужда от парите. Ако им вършиш повече работа като наемник, няма как да не дадат бонус. Не им е в кръвта да има някой да не са се разплатили с него.

  Изобщо имат куп правила, които са уникални. В частта на бизнеса имаме много да учим от тях.

  Единствено деленето на свои и чужди на моменти идва в повече. Ама какво да ги правиш? "Божият народ" няма как да не се приема за топ оф дъ топ. И това се преборва, като им покажеш къде знаеш повече с малко повече инат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK