Германия остава твърдо "не" за връщането на Русия в Г-7

Германия остава твърдо "не" за връщането на Русия в Г-7


Хайко Маас продължава да е твърдо против завръщането на Русия в Г-7- заради нестихващите конфликти в Украйна. По неговите думи най-вече от Русия зависи "тези врати отново да бъдат отворени".


Германия отново е отхвърлила предложението на САЩ Русия да се върне в Г-7 - групата, която включва най-големите икономики в света. Това заяви федералният външен министър Хайко Маас в интервю за "Райнише пост". Русия участваше в международния форум в периода 1997-2014, но след анексирането на Крим беше изключена.


"Причината за изключването на Русия беше анексирането на Крим и интервенцията в Източна Украйна", припомня Маас. Германският първи дипломат споделя, че "докато няма решение там", не вижда шанс Русия да се присъедини отново към форума.


Всичко е в ръцете на Русия
Според Маас най-вече от Русия зависи "тези врати отново да бъдат отворени". Той разкритикува липсата на действия от страна на Москва за разрешаване на ситуацията в Украйна, както и възпрепятстването на хуманитарната помощ за 1.5 милиона души в Сирия. Маас все пак посочи, че сътрудничеството с Русия е от ключово значение за разрешаване на конфликтите в Сирия, Либия и Украйна. И подчерта: "Русия сама определя как да бъде възприемана."


Американският президент Доналд Тръмп многократно призова за връщането на Русия в Г-7. Съединените щати в момента председателстват форума, в който участват още Германия, Франция, Великобритания, Италия, Япония и Канада.


Според Тръмп форматът вече не е актуален


46-ата ежегодна среща на върха на лидерите от седемте водещи икономики трябваше да се проведе между 10 и 12 юни в президентската резиденция "Кемп Дейвид" в щата Мериленд. Заради пандемията обаче Тръмп първо обяви, че срещата ще се осъществи чрез видеовръзка, а впоследствие предложи лидерите все пак да пътуват до САЩ в края на юни. Германската канцлерка Ангела Меркел отговори, че не може да потвърди подобно пътуване.


Тръмп отложи срещата "поне за септември" и обяви, че форматът е "остарял" и не отговаря на това, което "се случва по света". Тръмп настоява за разширяване на състава и включване на Русия, Австралия, Индия и Южна Корея в срещата на водещите икономики.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK