Експеримент показва кои помещения са опасни за зараза с коронавируса

Експеримент показва кои помещения са опасни за зараза с коронавируса


Стряскащи данни: концентрацията на опасни аерозолни частици, заразени с коронавирус, се достига твърде бързо в затворени помещения. "Дойче веле" разказва как учени от Техническия университет в Берлин са провели експерименти и какви препоръки дават.


Ни би било зле, ако аерозолните частици във въздуха имаха лош мирис - като цигарения дим например. Той се разнася из въздуха на стаята почти толкова бързо, колкото и аерозолните частици, които човек отделя при дишане, говорене, кашляне, смях, пеене или прозяване. Само че аерозолите, които стигат до 10 микрометъра на големина, т.е. те са десет пъти по-малки от човешки косъм - не могат да бъдат видени, помирисани, вкусени или изобщо усетени.


Човек пребивава с часове в някое помещение, макар то понякога да е препълнено с подобни аерозолни частици. Това не би било проблематично, ако някои от тях не носеха инфекции. Защото вирусите, като например този на коронавируса, са в пъти по-малки от аерозолните частици, те полепват по тях и оттам попадат в дихателните пътища на човека. Какво означава това - че ако в помещението влезе човек, който е заразен с вируса Sars-CoV-2,той започва постоянно да пръска около себе си аерозолни частици с опасния вирус.


От концентрацията зависи рискът




Всичко това е известно и сега. Учени обаче под пара изследват при каква точно концентрация на аерозолни частици във въздуха положението за хората става опасно. Подобни проучвания сега бяха направени в Техническия университет в Берлин, отбелязва "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ) и съобщава, че критичната граница е достигната при концентрация от около 3000 вируса във въздуха.


Колкото по-голям е техният брой, толкова по-голям е и рискът. Човек няма почти никакъв начин да се предпази от заразените аерозолни частици. Попаднали във въздуха, те се разнасят и от най-малкия полъх. Изданието твърди също, че концентрацията на аерозолите във въздуха няма как да се установи и с обикновени технически средства. Учените от Берлин предлагат обаче прагматичен изход от тази задънена улица.


Те смятат, че като мярка за концентрация на аерозоли може да се вземе концентрацията на въглероден двуокис, издишван от хората в едно помещение. ФАЦ отбелязва и това, че достигането на критична концентрация на заразни аерозоли зависи от големината на помещението, броя на хората, които се намират в него, както и от достъпа на чист въздух. Важни в това отношение са вентилационните устройства, които обменят въздуха в помещенията.


Няколко експеримента


След направените експерименти учените установили следното: в офис от около 20 кв.м с височина на помещението 3 метра и при наличие на вентилация, която подменя въздуха два пъти на час, е безопасно да се престоява не повече от 80 минути, ако в него работят двама души, единият от които заразен. Защото след 80-ата минута радикално се увеличава рискът човек да поеме онова критично ниво на заразени аерозоли, което би го разболяло. В помещение от 100 кв.м десет души биха могли да пребивават безопасно в продължение от 3 часа, без да рискуват да се заразят. Неслучайно водещият вирусолог в Германия Кристиан Дростен няколко пъти подчерта колко важно е да се проветрява въздухът в затворени помещения. Това според него е дори по-важно от бърсането на повърхности с дезинфектант.


ФАЦ коментира този резултат на фона на вероятността от началото на новата учебна година децата да седят по 25 до до 30 души в клас и цитира инж. Мартин Кригел - ръководител на изследването от ТУ в Берлин, който казва: "Само след две минути подобна класна стая ще е пълна със заразни аерозоли." Той апелира към училищата да премислят своите концепции за началото на новата учебна година.


Идеални условия за вируса


Други публикации също обръщат внимание на влиянието на околната среда върху разпространението на COVID-19. Установено е било например, че в кланицата на фирма "Тьонис" в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, където имаше взрив от инфекции, само един-единствен заразен работник е разпространил заразата след десетки, някои от които са се намирали на 8 метра разстояние от него. Особено неблагоприятно влияние са оказали също ниските температури в цеха за месопреработка, е другият извод.

Коментари (31)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  2. 2 Профил на barona3
    barona3
    Рейтинг: 513 Неутрално

    Значи на палатки, сред природата, на топло и готово.

  3. 3 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2864 Весело

    Добре ,че селските казани не са в списъка !

    Всъщност там аерозолите , демек ракиените изпарения са дори лечебни ...

  4. 4
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  5. 5 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1065 Весело

    До коментар [#3] от "SS": Чудно ми е при преглъщането на ракия 50 градуса,остава ли някой вирус да “мърда” в гърлото! А за вирусите попаднали в помещението дето е казана за печене на ракия, не мисля че има смисъл да се говори! Пияни вируси дали заразяват??)))))

  6. 6 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1065 Весело

    До коментар [#4] от "kqo42670052": Ей Таепи,ти умора нямаш ли бре? Кога спиш ???!!!!!!)

  7. 7
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  8. 8
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  9. 9 Профил на хм
    хм
    Рейтинг: 1194 Гневно

    а тъпунгерите продължават да драпат за присъствено обучение на учениците!

  10. 10
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  11. 11 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2864 Весело

    До коментар [#5] от "angeles":

    Всъщност там е опасно единствено за черния дроб ...

  12. 12 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1065 Неутрално

    До коментар [#9] от "хм":
    Според мен,няма да се случи,по а за сега!

  13. 13 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1065 Весело

    До коментар [#11] от "SS":))))) То май вече, дробчето се уврежда повече от буклуците които са в храната,отколкото от 10-200 грама чист препек без никаква захар!!))))))

  14. 14
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  15. 15
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  16. 16
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  17. 17
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  18. 18 Профил на Fred
    Fred
    Рейтинг: 2198 Неутрално

    Поредната псевдонаука от хора които не са експерти в КОНКРЕТНАТА област. Защото Технически университет е твърде далеч от медицината. Явно и при тях както при нас, в мътна вода риба се лови.

    Приемат опасна концентрация 3000 вируса ама как е определено точно толкова, изследвания и т.н.... нито дума. А според проф. Коста Костов гарантираната опасна концентрация е 1 МИЛИОН вируса а по-надолу зависи. На него повече вярвам, все пак пулмонолог. Да не говоря за това, че разпространението на газ и аерозоли имат съвсем различен характер, силно зависим и от свойствата на аерозола.

    Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
  19. 19 Профил на slonsco
    slonsco
    Рейтинг: 1054 Неутрално

    Това го повтарям от март месец и без експерименти, когато по медиите вървеше масова истерия за миене на ръце, бърсане на подове, пръскане на улици и здрависване с лакти, но лумпените ми цъкаха минуси. Без мощна вентилация на всички обществени помещения и превозни средства нема как да се предотврати разпространението на вируса, особено зимата, когато прозорците са затворени. И именно концентрацията на въглероден диоксид е показател доколко въздухът е застоял и опасен.
    —цитат от коментар 7 на Gkx22648743


    И идиотите по едно време разпоредиха кливатиците в автобусите да не работят,

  20. 20 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7342 Неутрално

    И какво се предлага. Да се затворят фирмите и офисите ли?

  21. 21 Профил на proza
    proza
    Рейтинг: 382 Неутрално

    "само един-единствен заразен работник е разпространил заразата след десетки, някои от които са се намирали на 8 метра разстояние от него"
    Сега остава да ни накарат да вървим на 8 метра един от друг, от тях всичко може да се очаква. Разни експериментатори се упражняват , правейки абсолютно ненужни експерименти и ние трябва да козируваме на всеки и да се подчиняваме. Намериха ни цаката как да ни манипулират, командорят и потискат.

  22. 22 Профил на Danail Mindov
    Danail Mindov
    Рейтинг: 25 Неутрално

    Както Винаги Голямите Проблеми за Европа Тръгват от Германия. Е Явно Докато не си Научи Урока Света ще Повтаря Грешките си.

  23. 23 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2007 Неутрално

    С отварянето на училищата по света ще се изсерем на метеното.

  24. 24 Профил на Котаракът на Шрьодингер
    Котаракът на Шрьодингер
    Рейтинг: 1413 Неутрално

    До коментар [#7] от "Gkx22648743":

    Е, аз не от март, но от май го повтарям тук това, което днес го потвърждават немците.
    Като се има предвид къде най често възникват огнища - болнични стаи, гета с по 10 човека спаящи в една стая, старчески домове и т.н,, не е трудно да се досети човек, че заразяването става предимно в лошо проветрявани помещения, където се стига до висока концентрация на вируса.

  25. 25 Профил на klimentm
    klimentm
    Рейтинг: 3923 Весело

    До коментар [#23] от "Таралеж":

    Все още не е “метеното”!

    klimentm
  26. 26 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2258 Неутрално

    Интересен експеримент ще са офисите където прозорците не се отварят. д-р Менгеле. Ви желае на добър час в науката.

  27. 27 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 1513 Неутрално

    До коментар [#11] от "SS":))))) То май вече, дробчето се уврежда повече от буклуците които са в храната,отколкото от 10-200 грама чист препек без никаква захар!!))))))
    —цитат от коментар 13 на angeles


    10 грама!? 10? Ти виждал ли си някой в България да изпие 10 грама ракия па дори и да е на десет годинки само?
    Меду другото за да убиеш вируса ти трябват поне 75 грауса и поне 10-20 секунди.

    California Über Alles
  28. 28 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4023 Весело

    До коментар [#27] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

    Баба ми имаше такива чашки за ликьора заедно със сладкото и чашата вода. Но, едва ли колегата е мислил в подобен мащаб, по-скоро 100-200 грама . Грешки стават...

  29. 29 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 1513 Неутрално

    До коментар [#27] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Баба ми имаше такива чашки за ликьора заедно със сладкото и чашата вода. Но, едва ли колегата е мислил в подобен мащаб, по-скоро 100-200 грама . Грешки стават...
    —цитат от коментар 28 на daskal1


    Виждал съм такива чашки с висико столче за ... може би 20 грама за ликьор в един приятел. Вероятно за били цял сет но му бяха останали само 3. Като миниатюрни бижута.
    А баба имаше едни невероятно красиви малки купички за сладко, колкото да сложиш 3 череши или две смокини. Имаха малки стъклени лъжички. Баба правеше също едно страхотно слдако от зелени орехчета. Намерих го и тук - Арменско е. Невероятен вкус. Ако не си пробвал намери и опитай. И в България беше рядко.
    И разбира се да не забравяме чашата студена вода, което си беше лукс само по себе си в ерата когато нямаше хладилници.
    Не знам дали се интересуваш от кулинария, но опитай да хапнеш нещо сладко, само една хапка. после пийни една глътка студена вода и после хапни още една хапка. Студената вода сваля температурата в устата ти с няколко градуса и това засилва чуствителността на рецепторите за сладко и убива чуствителността на тези за горчиво. Има наука и причина да се сервира сладко със студена вода.

    California Über Alles
  30. 30 Профил на vagabond66
    vagabond66
    Рейтинг: 1940 Гневно


    Експеримент показва кои помещения са опасни за зараза с коронавируса
    —цитат от коментар 0 на заглавие



    Еб@хтиии и простотиите!!!
    Все съм гледал "тъпизми",
    ама тия чупят ТЪПОМЕРА!

  31. 31 Профил на Хи-хи
    Хи-хи
    Рейтинг: 1483 Неутрално

    Абе тоя вирус нали беше тежък и падаше като уайно на пода. Пък и заразеният, ако го издухва при дишане, то за 1-2 ч. требе да го изфуха всичкия от себе си и да самоздраеее, освен ако вирусът не се размножава с бясна скорост





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK