"Епъл" обеща да стане напълно въглеродно неутрална до 2030 г.

"Епъл" обеща да стане напълно въглеродно неутрална до 2030 г.

© ReutersТехнологичната компания "Епъл" обяви за своя цел да стане напълно въглеродно неутрална до 2030 г., като мерките трябва обхванат целия бизнес, включително производството и веригата за доставки.


От компанията заявиха, че устройствата им ще имат "нулево въздействие върху климата" до момента на продажба. Всяка компания-доставчик ще трябва да се ангажира да бъде "100% въглеродно неутрална в доставките си за "Епъл" до 10 години, ако иска да запази договорите си.


Според плана на компанията целите ще бъдат постигнати чрез директно намаляване на въглеродните емисии. Но последните 25% ще дойдат от "решения за отстраняване на въглерод" от атмосферата, като засаждане на гори в Колумбия, Китай, Кения и САЩ.
"Епъл" ще засили усилията си за използване на рециклирани материали и ще разработи нови екологични техники, като преработка на алуминий без въглеродни емисии. Проекти за възобновяема енергия, финансирани и изградени директно за "Епъл", ще осигуряват общо 1GW капацитет за корпоративните операции на компанията.


Производителят на iPhone заяви, че неговите офиси и центрове за данни вече са въглеродно неутрални, но ще разшири усилията си, за да обхване хилядите си доставчици. Компанията също така е разработила робот, който ще може да извлича редки материали от нейните устройства, което би трябвало да намали цената на рециклирането.


"По-голяма отговорност"


Последният екологичен доклад на "Епъл", обхващащ фискалната 2018 г., изчислява въглеродния й отпечатък на 25.2 млн. тона.


Стратегията за отстраняване на въглерод на "Епъл" е различна от други компании като "Майкрософт" например, която по-рано тази година заяви, че ще инвестира 1 млрд. долара през следващите години в инженерно-базирани технологии.


"Майкрософт" отиде още по-далеч, обещавайки да бъде въглеродно отрицателна до 2030 г., а до 2050 г. да са остранили същото количество въглерод, каквото са използвали през годините.


Компанията обяви и създаването на консорциум, включващ "Найк", "Старбъкс" и "Мерцедес-Бенц", за да обменят информация за технологии за намаляването на въглеродните емисии.


"Амазон" си е поставила за цел да бъде въглеродно неутрална до 2040 г., заради предизвикателствата към преминаването към по-екологични енергийни източници в транспортните дейности.


"Гъгул" също иска да направи веригата си за доставки въглеродно неутрална - нещо, което вече твърди за собствените си операции - но не е поставила краен срок за това.


Компаниите често отбелязват, че целите им са години преди целта на Междуправителствения панел за изменението на климата (IPCC) за 2050 г. за нулеви емисии на въглероден диоксид, което според IPCC е необходимо за ограничаване на глобалното затопляне.


Но екологичната организация "Грийнпийс" заяви пред Би Би Си, че технологичните гиганти са сред най-печелившите компании в света и затова имат "по-голяма отговорност да действат бързо".


"Щастливи сме, че "Епъл" работи за разширяването на ползването на енергия от възобновяеми източници, но искаме да видим как компанията ще се откаже от изкопаемите горива в цялата си верига в краткосрочен план", каза Елизабет Жардим от "Грийнпийс", която отговаря за връзките с големите компании в САЩ.


За разлика от "Епъл", от "Гугъл" са се ангажирали да захранват своите центрове за данни изцяло чрез възобновяеми източници, добави тя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 583 Неутрално

  САМОУНИЩОЖАВАТ СЕ , ИЗНЕСОХА СЕ В КИТАЙ ПО ТИЯ ПРИЧИНИ И СЕ САМОСРУТИХА И НЕ ИМ УВРЕ ГЛАВАТА

 2. 2 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 583 Неутрално

  САМОУНИЩОЖАВАТ СЕ , ИЗНЕСОХА СЕ В КИТАЙ ПО ТИЯ ПРИЧИНИ И СЕ САМОСРУТИХА И НЕ ИМ УВРЕ ГЛАВАТА

 3. 3 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 437 Весело

  По-ценно ще е за хората да разбият монополното им положение на пазара.

 4. 4 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#3] от "puknatastotinka":

  Определено.
  И докато в хардуера има сериозна конкуренция, то по отношение на софтуера - с операционните системи положението е трагично.
  Винаги съм се чудел, защо Европа не направи поне една добра операционна система?

  Common sense !
 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  Интересно! И как ще го постигнат? Работещите в тези компании хора ще позеленеят и ще минат на фотосинтеза? А дори и растенията изпускат СО2. Всеки, който е учил ботаника в училище го знае.

 6. 6 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#5] от "Vlado Nikolov":

  То си го пише. Последните 25% реално няма да ги премахнат а ще ги неутрализират посредством засаждане на гори например.

  Не става ясно дали тези 25% включват и човешкия фактор (служителите на Апъл).

 7. 7 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Брей, то човек да не пръдне на работа!!

 8. 8 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#5] от "Vlado Nikolov":

  И аз за служителите им се зачудих, как ще спрат да отделят СО2. По принцип съм на мнение, че има нужда да се намалят всякакви отровни пушеци в атмосферата, но ме дразни абсурдното твърдението, че точно намаляването на въглеродния диоксид е грижа за природата. Това е същото като да намалиш водата на рибите, за да ги спасиш. Идиотщина! По-високата концентрация на въглероден диоксид ускорява растежа на фотосинтезиращите организми, оттам расте и биомасата в цялата хранителна верига. Мисля, че се учи по биология в 6ти клас. И за горите в Амазония е доста популистко начинание... Всъщност, над 80% от кислорода, който получаваме, се дължи на фитопланктона, не на горите. Намалявайки ”отровния” СО2, намаляваме всъщност растежа както на фитопланктона, така и на горите. Тоест, намаляваме биомасата, оттам и кислорода.
  Изобщо, анти науката е на мода напоследък в либералните среди...

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Ето така се прави корпоративен имидж и репутация!
  Не им вярвам, но ПР хората им, маркетинга, брандинга и мърчън дайзинга им очевидно е много добър!!!

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  " Но последните 25% ще дойдат от "решения за отстраняване на въглерод" от атмосферата, като засаждане на гори в Колумбия, Китай, Кения и САЩ."

  Една добра инициатива в полза на възстановяването на горите и борбата за запазването на природата за всички нас !

 11. 11 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 437 Весело

  Брей, то човек да не пръдне на работа!!
  —цитат от коментар 7 на le_bigmac


  Нямаш проблеми... Това е метан ;) Технологичните гиганти се правят на добродетелни, ама разработват прескъпи "зелени" технологии. Целта е да избутат сегашните енергини компании и да се наместят на софрата на субсидираното електричество. Ама, хич не им вярвам. Ние ще плащаме скъпата енергия с глад, студ и безработица.

 12. 12 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Това що за магъл PR ще да е? Или икат да повярвам, че металите и пластмасите, аккто и силициевите панели, от които правят телефоните, са добити без въздействие върху природата?

 13. 13 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Любопитно

  Интересно този алуминий как ще го пр работват без емисии?
  Ще направят завод кокто използва единствено ВЕИнизточници ли или АЕЦ?

  Модератора е неадекватен!
 14. 14 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Както съм споделял при корпорациите договорът за доставми е 20 страници, две страници за договора за доставка и 18 страници приложения за неизползване на това или онова нямащи нищо общо с предмета на договора, явно сега ще увеличат допълнителните странци...

  Модератора е неадекватен!
 15. 15 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  а кога Apple ще спре да използва робски евтин китайски труд за произвеждане на телефоните си? и ще поеме ли отговорност за спонсорирането на китайския комунистически режим, един от най-репресивните и нарушаващи човешките права режими.

  -voxy
 16. 16 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По принцип съм на мнение, че има нужда да се намалят всякакви отровни пушеци в атмосферата, но ме дразни абсурдното твърдението, че точно намаляването на въглеродния диоксид е грижа за природата. Това е същото като да намалиш водата на рибите, за да ги спасиш. Идиотщина! По-високата концентрация на въглероден диоксид ускорява растежа на фотосинтезиращите организми, оттам расте и биомасата в цялата хранителна верига. Мисля, че се учи по биология в 6ти клас.
  —цитат от коментар 8 на Котаракът на Шрьодингер


  И ся тука идва един момент, в който можеш да се запиташ дали всички тия учени им липсват знания от 6ти клас, или ти нещо не си доразбрал.

  Кое, мислиш, е по-вероятното?

 17. 17 Профил на Indiana Jones
  Indiana Jones
  Рейтинг: 231 Любопитно

  а кога Apple ще спре да използва робски евтин китайски труд за произвеждане на телефоните си? и ще поеме ли отговорност за спонсорирането на китайския комунистически режим, един от най-репресивните и нарушаващи човешките права режими.
  —цитат от коментар 15 на voxy


  Що бе вокси? Телефона дето ти е в джоба не е ли правен от същите китайски “роби” или си го произвел у вас?
  Като сте толкова отворени, що не зарежете дизеловите таралясници, телефоните, компютрите, телевизията и не хванете гората?
  Хората поне правят нещо и/или имат добри намерения и желание да помогнат...

  Think different!
 18. 18 Профил на mrvain
  mrvain
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ГолЕм праз. Китай пак ще остане най-големия замърсител.
  А в момента истинския проблем би трябвало да са тези фабрики с Уйгури, които извършват робски труд за марки като Найк, Епъл, Виктория Сикритс, VW и т.н.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#18] от "MrVain":

  Найк се прави във Виетнам, по-евтино е от Китай.

 21. 21 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Трябва да спрат и да дишат.Щото СО2 се отделя от всяко живо същество.

 22. 22 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  След това ще бъдат изцяло "топъл въздух под налягане без въглерод"

 23. 23 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1555 Весело

  Който си може, може си. А друг ще "пръдне на работа"

  До коментар [#7] от "le_bigmac"

 24. 24 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Интересно този алуминий как ще го пр работват без емисии?Ще направят завод кокто използва единствено ВЕИнизточници ли или АЕЦ?
  —цитат от коментар 13 на Ivan_


  ВЕИ нискоемисионна енергия!

  Вземаш бали с раздробени боклуци/РДФ, биомаса, стари гуми, гориш ги .. загравяш вода, от там въртиш турбини и произвеждаш ВЕИ енергия ..

  Биомаса и стари гуми - за унижените и оскърбените!

  Вземи огин, запали ги!
  Направи ги пепел!

  -------------------
  The "Renewable and waste sources" category includes Hydroelectric, Wind, Wave, Tidal, Solar photovoltaic, Geothermal aquifers, Landfill gas, Sewage gas, Biogas from autogeneration, Municipal solid waste (MSW), Poultry litter, Straw, Wood, Charcoal, Liquid bio-fuels, Bioethanol, Biodiesel and other Biomass.
  ------------------

  П.П
  То и ние в България сме поели по този път!
  Да не е трудно?

  Благодарение на огромните усилия за заместването на природния газ в циментовите заводи с разни други неща, достигнахме второ място, по намаляване на въглероден отпечатък ...

  https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/05/09/3536574_bulgariia_e_sred_liderite_v_es_po_spad_na_vuglerodnite/
  "България е сред лидерите в ЕС по спад на въглеродните емисии през 2018 г."

  С приятелят ми selqnin възторжено се радвахме ..

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin  Ама май се оказа - прибързано..
  Та те спряха Ковачки, спряха и Бобокови ..

  А светът върви напред!

 25. 25 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Който си може, може си. А друг ще "пръдне на работа"До коментар [#7] от "le_bigmac"
  —цитат от коментар 23 на plamen_b


  Който го може - го може!
  Ние, българите, сме на второ място!

  Стари гуми и биомаса в пещите на циментовите заводи!
  Вземи огин - запали ги!
  Направи ги пепел!

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


 26. 26 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Лъжат като дърти цигани. Епъл нищо няма да изгради. Китайците ще градят. От къде ще знаят от какъв източник е електричеството? Как ще контролират Китай. Големи лафове за зомбитата. Тумберг къде си? Смучеш еко близалка? За Индия какво ще правят? Кам е там екологията. Измамници.😎😂

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 27. 27 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Лъжат като дърти цигани. Епъл нищо няма да изгради. Китайците ще градят. От къде ще знаят от какъв източник е електричеството? Как ще контролират Китай. Големи лафове за зомбитата. Тумберг къде си? Смучеш еко близалка? За Индия какво ще правят? Кам е там екологията. Измамници.😎😂
  —цитат от коментар 26 на PETZL


  Ми най-вероятно електричеството ще е от ТЕЦ на въглища.

  --------------
  .."Китай – властелинът на въглищата
  Само за 2019 г. страната е инсталирала общо 28 гигавата въглищни мощности..
  ..В глобален план потреблението на въглища продължава да расте. През 2018 г. този показател отчита ръст от 0,9 на сто спрямо предходната година, докато за Азия растежът достига 1,8%.

  Китай отново води с 3,77 млрд. тона, следвана от Индия (982 млн. тона) и САЩ (624 млн .тона)..."
  -----------------------------
  П.П
  То пък, ако не е на въглища, а не "еко-веи-алтернативни" горива, както е в Европа - биомаса и РДФ, файда голяма, пази Боже!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK