"Български" коронавирус може да създава имунитет срещу COVID-19

"Български" коронавирус може да създава имунитет срещу COVID-19

© Naturalis Biodiversity Center / CC0Възможно ли е част от българите да имат имунитет срещу новия коронавирус SARS-CoV-2, без да са се сблъсквали точно с него? Да, смята пулмологът д-р Александър Симидчиев, който бе част и от медицинския съвет за коронавируса към правителството.


Той коментира темата пред "Нова телевизия" вчера, а "Дневник" потърси него и научни публикации по темата, за да обясни повече за тази теория.


Новият коронавирус SARS-CoV-2, причинител на болестта COVID-19, е един от няколкото коронавируси, които могат да заразят и хора. Повечето преминават леко, изключенията са две: тежкия остър респираторен синдром (SARS) и близкоизточния респираторен синдром (MERS). Нови изследвания обаче показват, че той има и по-близки "родственици", един от които е преминал през прилепи в България още през 2008 г.
"Той явно циркулира в популацията на прилепите в България. Ако го има в популацията на прилепите, вероятно в дивеч и в домашни животни също може да бъде прехвърлен. Може дори да е имало контакт при хора, само че не е предизвикал заболяване. Но може да предизвика имунен отговор", обясни доктор Симидчиев пред "Дневник".


Експертът се позова на две изследвания. Първото е озаглавено Genomic characterisation and epidemiology of 2019 novel coronavirus: implications for virus origins and receptor binding, публикувано през януари в авторитетното списание The Lancet. Филогенетичният анализ в него показва, че вирусът, открит у прилепи в България, е много по-близък "родственик" на SARS-CoV-2, отколкото са SARS и MERS.


Второто изследване - SARS-CoV-2-specific T cell immunity in cases of COVID-19 and SARS, and uninfected controls, показва, че съществуват Т-клетки (вид лимфоцити), които разпознават протеинови фрагменти, запазени сред животинските бетакоронавируси, и благодарение на това реагират на SARS-CoV-2, без заразените да са били изложени нито на него, нито на SARS преди. Изучаването на това как работят тези Т-клетки е жизненоважно за справянето с пандемията, смятат авторите."Това беше статията, която показва, че това, което теоретично говорех, е изследвано като възможност", отбелязва д-р Симидчиев. "Фундаментът на това е, че, първо, е възможно да изградим имунитет, без да боледуваме. Когато това е от близкородствен вирус, какъвто в България е установяван още 2008 г., това е възможно да доведе до известно количество придобит имунитет".


"Български" коронавирус може да създава имунитет срещу COVID-19


Така вирусът, разпространен сред прилепите в България, "ще предизвика достатъчно близкородствен имунен отговор, за да предпазва в известна част или известна част от населението. Това от моя гледна точка е една възможност да обясним защо пандемичният процес протича относително бавно и изгражда много малко групов имунитет. Защото ако част от населението така или иначе е невъзприемчиво, груповият имунитет ще се развива бавно чак след като се срещне чувствителен човек с вируса, а не такъв, който има имунен отговор, макар и не съвсем точно към новия коронавирус", смята д-р Симидчиев.


"Това може да е една от допълнителните причини, заедно с бецежирането, заедно с мерките на НОЩ, които доведоха до относително бавно пълзене на епидемията, включително и сега."


д-р Александър Симидчиев


Вирусът, открит в България, се нарича BtCoV/BM48-31/BGR/2008 и е бил разпространен сред вид прилепи, наречени Средиземноморски подковоноси (Rhinolophus blasii). Приликата му със SARS е коментирана в статията Genomic Characterization of Severe Acute Respiratory Syndrome-Related Coronavirus in European Bats and Classification of Coronaviruses Based on Partial RNA-Dependent RNA Polymerase Gene Sequences още през 2010 г.В нея се отбелязва, че SARS и "българският" коронавирус си приличат повече, отколкото SARS и вирусите, открити в прилепи в Китай. Нещо повече: "българският" вирус може недвусмислено да бъде определен като още един от познатите видове SARS CoV, пише в текста. Приликата на BtCoV/BM48-31/BGR/2008 с новия коронавирус е регистрирана още в Investigating the genomic landscape of novel coronavirus (2019-nCoV) to identify non-synonymous mutations for use in diagnosis and drug design.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (142)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Хубаво, ама говорят за вирус по прилепите. Колко българи са пипали прилеп с ръка?

 2. 2 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Тия вируси ги има в прилепите от милиони години.. въпроса е кога мутират у заразяват хора...в статията са малко нещо лакърдии..
  ако е вярно - докажете го, правете по 20 теста на ден и след 10 години може и да стане ясно..или по 500 на ден за антитела и до 2 месеца сме готови.

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3100 Весело

  Китаец изял български прилеп? След Турски поток на Помпео му трябва малко да ни подпука

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4030 Любопитно

  Тези вече започнаха от 9 кладенеца вода да носят, само и само да се появят в медийното пространство. "Бавното пълзене на епидемията"??? Колкото и бавно да пълзи, границите на всички държави в Европа се затварят бързо за Българи така, че това "бавно пълзене" не е от голяма полза.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Глупости на търкалета! Измислиците за фалшивия вирус стават все по-смешни и очевидни! Ако някой си мисли че нещо което не е живо, може да зарази прилепи и те човека, нищо не може да му помогне!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 6. 6 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Ми да направят един мониторинг с ELISA и да видят колко процента от българите имат антителата. Поне ELISA-та е евтина.
  Междувременно във Великобритания е обявен случай на котка заболяла от SARS-COV-2.

 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Може би , както бавно пълзи Ковид 19 у води до нас затваряне на границите , защото в "белите държави " "пълзенето " е пренебрежимо малко , така и у нас с драстичното намаляване на хунвейбините по протестите - да се отворят границите

 8. 8 Профил на Владимир Колев
  Владимир Колев
  Рейтинг: 8 Неутрално
 9. 9 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 744 Неутрално
 10. 10 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 712 Неутрално

  "SARS и "българският" коронавирус си приличат повече, отколкото SARS и вирусите, открити в прилепи в Китай"

  Само на мен ли ми прави впечатление? Да не се окаже, че някой Ганьо е ходил до Китай:)

 11. 11 Профил на Potrebitel
  Potrebitel
  Рейтинг: 8 Гневно

  Пълна простотия. Как може дипломиран лекар да спекулира по такъв безобразен начин?
  Как някакъв силно заразен вирус с български произход е минал през населението без да го усетим и без да зарази и останалия свят?
  Българите във вакуум ли живеем?
  Напълно невъзможно е такъв вирус да е минал през българското население без да се разпространи и по целия свят т.е. и всички останали държави трябва да имат имунитет.
  Скандално тъпа теория.

 12. 12 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Тазя работа с вируса от 2008 г. се оказа като във вица - не били компютри, а компоти. Първо по медиите излезе, че през 2008 може 50% от народа да е преболедувал от някакъв близък до сегашния вирус. Вчера самият д-р Симидчиев си призна, че може да вдигнал повече шум от разумната доза. И каза, че вирусът бил по пролепите, а не по хората. И т.н. Аман от изцепки. Не останаха хора, на които да се надяваш, че ще кажат нещо премислено и с хладен ум.

 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5609 Весело

  Прилеп е во Македония. Виросот е македонски!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на swedishdoctor
  swedishdoctor
  Рейтинг: 422 Неутрално

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2953168/
  Ето тука е този BtCoV/BM48-31/Bulgaria/2008. Обаче не виждам никъде да се говори за human transmission, а от това да има CoV по прилепи които живеят в Странджа до това, че 50% от българите са го преболедували и затова имат имунитет срещу ковид, е хипотеза достойна за Нобелова награда...ако колегата го докаже и публикува! А ако логиката му издържа, чудно защо не се е разпространило към Европа? Или поне до Турция, където поне някой прилеп е прехвръкнал нелегално през границата, за да лови мухите, които сега ги ловят експертите в България...

 15. 15 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Ако това е вярно, то може да се окаже, че има природно естествено създадена ваксина срещу КОВИД-19.

 16. 16 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Поредната алхимия, илюзия за "матриала"...

 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Явно Господ ни пази.....

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Прилепът е македонски. По-точно северномакедонски.

 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":

  Кои са тези, "британецо"?
  Никъде няма забрана за влизане. Да, от вчера искат отрицателен PCR тест за влизане в Австрия. От 15 юли това поискаха гърците. Това не е забрана. Твой е проблема ако нямаш 100 лева за тест.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 286 Неутрално

  То и Шуслеровите соли може да помагат ...

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  "Най-вече" те...
  Ще побъркат хората, а като наближим и влезем в есенно-зимния период не ми се мисли какво ще става...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Не виждам нито едно доказателство че този вирус по прилепите е преминал при хората, а ако са се заразили много българи, той би се разпространил и в други страни и щеше да е общочовешки. А сходни на този вирус явно има по прилепите навсякъде, както и при много други животни.
  Освен това ситуацията в България в момента съвсем не е розова. У нас активните случаи са от порядъка на тези в Италия или Германия, а сме с много по-малко население. Смъртността у нас все още е по-голяма от тази в Германия. Напоследък намалява, но причината е че заболяват основно млади хора.

 23. 23 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  Ако включим вируси и бактерии в сметката човечеството познава много под 1% от видовото разнообразие на живота на планетата.
  Да, ние живеем буквално "потопени" във вируси и това че са изследвали един вид на определено място изобщо не означава, че този ефект го няма никъде по света.

 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Любопитно

  "Второто изследване - SARS-CoV-2-specific T cell immunity in cases of COVID-19 and SARS, and uninfected controls, показва, че съществуват Т-клетки (вид лимфоцити), които разпознават протеинови фрагменти, запазени сред животинските бетакоронавируси, и благодарение на това реагират на SARS-CoV-2, без заразените да са били изложени нито на него, нито на SARS преди. Изучаването на това как работят тези Т-клетки е жизненоважно за справянето с пандемията, смятат авторите."

  Е, това е нещо градивно и полезно, което може да посочим и дадем като принос пред международната общност за справянето с проблема по намиране на наистина ефикасна ваксина срещу ковида и то в ключов момент !

 25. 25 Профил на Ivan Gun
  Ivan Gun
  Рейтинг: 8 Неутрално

  аз мисля че хиалуроновата киселина е истината, от няколко години я набиват в главите
  по рекламите, очаквам я вече в кренвиршите да се появи, но тя лекува - ха ха ха ха

 26. 26 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сега разбирате ли несъстоятелността на теорията на Чарлз Дарвин за т.нар. "еволюция"?
  Ако сме произлезли от маймуните, защо нямаме имунитет срещу тия вируси като сме съжителствали с прилепите милиони години???

 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Весело

  Българският прилеп победи китайския прилеп. А едно птиченце ми каза, че в Китай след Април 2021 ще се раждат все по-малко китайски бебета :) Мъжете имат проблем :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вируса саздаденв лаборатория и пуснат в обществото , няма как резпираторен вирус да не изчезне от само себе си при сухо и горещо лято .

 29. 29 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Българския вирус" създавал имунитет срещу короната , но не съесем при всички случаи , а само отчасти при някои ! ?
  Хайде стига глупости и то от вирусолози , ама нали и той си е българин като другите , дето всичко знаем и вярваме 70% в бог ! ! !

 30. 30 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":

  Това ли те кефи гражданино на шотландското блато , че границите се затварят . Европейския съюз ще просперира поне в рамките на твоя мизерен живот в блатото

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Любопитно

  Това е само една любопитна теория на този български доктор. Това което е сигурно обаче е, че прилепите са преносители на десетки различни видове коронавируси. И при близък контакт с тях е възможно те да се разпространят сред хората.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иво":

  Китайската ти родина ще го отнесе. О как ще го отнесе :)
  Хилядолетната цивилизация хихихи

  The best way to predict the future is to invent it.
 33. 33 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":

  Следват три много лоши събития за малобритания .загуба на тръмп на изборите .твърд брекзит и обезценка на паунда за блатните граждани .

 34. 34 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 461 Неутрално

  От това, че по прилепите в БГ имало вирус, който бил "много близък" със SARS-CoV-2, до това, този вирус да е преминал през популацията незабелязано и да е създал способност за някакъв имунен отговор, има голяма и много съществена разлика. На всичкото отгоре, минал през нашата популация, но заобиколил съседите от север, запад и юг, които всичките са на едни хвърлей разстояние или както би било по-удачно да се каже в случая, на един прилепов полет разстояние... Не е лошо и даже е полезно да се следват и изучават всякакви научни нишки, но да превръщаме непотвърдени теории, тези или дори хрумки в челни заглавия не е добре. В случая критиката е по-скоро към д-р Симидчиев, а не към медиите. Стремежът да се развива познанието е похвален, но да не бързаме да разпространяваме псевдо-сензации, дори нещо много да ни е развълнувало от научна гледна точка.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 35. 35 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Заразата с корона вируса се предава от човек на човек, поради което колкото по- концентрирано и населението (както е в София напр.), толкова шансът да се заразиш е по- голям. Това е причината в България (ние сме най- рядко населената държава в Европа) по- бавно да се разпространяваше болестта до м. май и рязко да нарестне броят на заразените след абитуриентските балове, футболните мачове, рамадана, и най- вече след удобрените от ПРЕЗИДЕНТА МАСОВИ ПРОТЕСТИ, НА ХОРА БЕЗ МАСКИ, КРЕЩЯЩИ ПО УЛИЦИТЕ НА СОФИЯ. Малко вероятно ние българите, да имаме някакъв придобит от контакт с местните прилепи имунитет. Изолатите са голяма работа! По време на турското робство българите търсейки спасение то гнета на турския башибозук са разселили навсякъде по Балкана в селища подобни на Боженци, Сухолоевци, Българените. Там са създавали семейства, раждали и отглеждали деца при изключително ниска детска смъртност (цели фамилии имат преживяемост над 80г. възраст), в резултат на което имаме експлозия от младо българско население и предпоставка за освобождението ни от пет вековното турско робство. Спасението е в изолация и разселване. Младите вече ще трябва да ги женят чрез сватосване, преди изобщо да се познават и срещат едни с други! Времето на дискотеките, хотелите, баровете, театрите, оперите и масовите "протести", самолетите и масовите екскурзии ОТМИРА! Всяко нещо ново, всяка нова мода е всъщност добре забравено старо! КОЛКОТО ПО- БЪРЗО ОСЪЗНАЕМ И СЕ АДАПТИРАМЕ В СИТУАЦИЯТА НА "НОВОТО" ВРЕМЕ, ТОЛКОВА ПО- ДОБРЕ!

 36. 36 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  До коментар [#5] от "ivo":

  На Вас очевидно за съжаление също никой и нищо не е в състояние да Ви помогне!!!
  Без съмнение вярвате в
  -световната конспирация;
  -илюминатите;
  -розенкройцерите;
  -кемтрейлс
  и разбира се в плоскостта на земята...
  Медикаментите.......

 37. 37 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Може да създава, а може и да не! Нали БЦЖто можеше да създава? Са...създава ли, какво стана? Може па киселото мляко или кравешките фъшкии да създават, знае ли човек?

 38. 38 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Щом Бил Гейтс си инвестира пари в компании за ваксини,значи това е супер печеливш сектор без конкуренция.

 39. 39 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 544 Неутрално

  МИНАЛАТА ГОДИНА ЗА ВЕЛИКДЕНА АЗ А ПОСЛЕ И ЦЯЛОТО МИ СЕМЕЙСТВО ГРЪМНАХМЕ С НЕЩО КАТО ПНЕВМОНИИ АМА НЕ СЪВСЕМ СПОРЕД ЛЕКУВАЩАТА МИ ЛЕКАРКА ,!!! ГЛЕДАХА МЕ ВСЯКАКВИ СВЕТИЛА В АЛЕКСАНДРОВСКА , ПРИЧИНИТЕЛЯ НЕ БЕШЕ УСТНОВЕН С ТОЧНОСТ , УСЛОЖНИНИЯ ФИБРОЗА АРИТМИИ ВАСКУЛИТ СВРЪХВИСОКО КРЪВНО ЧЕРНОДРОБНИ ХЕМАТОЛОГИЧНИ И КУПИЩА ДРУГИ , ДОКУМЕНТИРАНИ , А АЖЕТЕ МИ КВО БЕШЕ ........... !!!

 40. 40 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":Следват три много лоши събития за малобритания .загуба на тръмп на изборите .твърд брекзит и обезценка на паунда за блатните граждани .
  —цитат от коментар 33 на cgv37662786


  Нито едно от тези неща няма да се случи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 41. 41 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#1] от "Калник":

  Не е нужно да са пипали прилеп с ръка за да се заразят. Заразяването става при контакт с жив прилеп. (от умряло животно няма как да се зарази човек с Ковид-19)

  Както е споменато в статията, възможно е прилепите да са предали забоялването на междинен гостоприемник, който в последствие да го предаде на човек. При МЕРС такъв резервоар е била камилата. При САРС май е бил някакъв друг бозайник.

 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Не мога да преценя степента на компетентност както на Симидчиев, така и на другите които сме слушали и чели по темата, но не знам защо толкова много и толкова категорични спецове тук във форума стоят забравени и прокудени, вместо да ги поканят било в НОЩ, било при баце и да сме приключили с темата вируси и пандемии.

 43. 43 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 299 Весело

  До коментар [#32] от "EU defender":

  Трибунала готвите ли го?

 44. 44 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "EU defender":

  Британците искат твърд брекзит след което да се пристъпи към разговори с европейския съюз за бъдещи търговски споразумения .Меркел каза да се готвим за това .

 45. 45 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "EU defender":

  След като е няма британия . Европейския съюз има реалната възможност да се превърне в съединени европейски щати .

 46. 46 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 125 Неутрално

  Може и да има Марсианци...в държавата на проститутките всичко може!

  Единственото което е различно при нас в БГ е невироятната тъпотия циркулираща из насерението, ама такъв матрял остана...

 47. 47 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 544 Неутрално

  ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ ПОСТ 39 . В БЛОКА КЪДЕТО ЖИВЕЯ ИМА ПРИЛЕПЧЕТА КОГАТО Е ОТКРЕХНАТ ПРОЗОРЕЦА ВЛИЗАТ В СТАЯТА ПОВЪРТАТ СЕ ПОВЪРТАТ СИ И СИ ИЗЛЕЗНАТ , В НАЧАЛОТО НА МИНАЛАТА ГОДИНА ДВЕТЕ МИ КУЧЕНЦА ЗАБОЛЯХА ОТ НЕЩО КОИТО ГИ УБИ ЗА СЕДМИЦА , ПОСЛЕ АЗ ГРЪМНАХ , ПОСЛЕ ПОВЕЧЕТО ОТ СЕМЕЙСТВОТО МИ.............

 48. 48 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#47] от "reply":

  Спри да пишеш с главни букви бе! Май си гръмнал сериозно да ти кажа.

 49. 49 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Абе не виждате ли тези хора съвсем за канарчета ни вземат! пандемия, че епидемия, че маски, че тестове, какво ли не? И вече цяла година ще живеем при специален режим на ограничения? Не виждате ли, на тези хора им треперят гащите и мартинките какво ще се случи ако паднат от власт?

 50. 50 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#48] от "uq":МАЛКО СЪМ ЗЛЕ СЪС ЗРЕНИЕТО ИМАМ ОЧИЛА ЗА НАБЛИЗО АМА МЕ ЗАБОЛЯВА ГЛАВАТА КАТО ПОСЕДЯ ПОВЕЧКО С ТЯХ , ЗАТОВА ПИША С ГЛВНИ НЕ ЗА ДА ВИ ДРАЗНЯ

 51. 51 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Тазя работа с вируса от 2008 г. се оказа като във вица - не били компютри, а компоти. Първо по медиите излезе, че през 2008 може 50% от народа да е преболедувал от някакъв близък до сегашния вирус. Вчера самият д-р Симидчиев си призна, че може да вдигнал повече шум от разумната доза. И каза, че вирусът бил по пролепите, а не по хората. И т.н. Аман от изцепки. Не останаха хора, на които да се надяваш, че ще кажат нещо премислено и с хладен ум.
  —цитат от коментар 12 на Мондиана


  Че Вие на първа страница в ежедневник ли очаквате да намерите нещо казано премислено и хладен ум?!

  Че нали ще фалира този ежедневник, бе!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Весело

  Българският прилеп победи китайския прилеп. А едно птиченце ми каза, че в Китай след Април 2021 ще се раждат все по-малко китайски бебета :) Мъжете имат проблем :)
  —цитат от коментар 27 на EU defender


  Хахаха.... къртиш мивки с този коментар, дали пък едно прилепче, а не птиченце ти е казало тази глупост? :-Д

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Весело

  До коментар [#31] от "Иво":Китайската ти родина ще го отнесе. О как ще го отнесе :)Хилядолетната цивилизация хихихи
  —цитат от коментар 32 на EU defender


  Кога ще го отнесе US accuser-e!? Кога почва трибунала срещу Китай!? Кога ще бъда съден за това, което съм писал във форума на dnevnik.bg!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  почнаха вече съвсем да ни баламосват. кликбайт

 55. 55 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#43] от "dpnps":

  Той мина.....
  В четвъртък беше присъдата. Присъдата е extinction.

  The best way to predict the future is to invent it.
 56. 56 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Може би , както бавно пълзи Ковид 19 у води до нас затваряне на границите , защото в "белите държави " "пълзенето " е пренебрежимо малко , така и у нас с драстичното намаляване на хунвейбините по протестите - да се отворят границите
  —цитат от коментар 7 на doroteus


  Парцал, само това ли можа да измислиш? Сериозно - плащат ти за тия малоумщини? Явно имало и по-прости от теб :)

 57. 57 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#43] от "dpnps":

  Чакай да те довърша :)
  Благодарение на теб докопахме доста китайски демони. Най вече през тик ток :)
  Реално ти се оказа нашия полезен идиот :)

  А Китай ти плаща за това.

  ХАХХАХАХАХХАХАХХАХАХХАХАХХАХАХА

  The best way to predict the future is to invent it.
 58. 58 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Глупости, някой си казал нещо и го приемаме като чиста монета.

  Много хитър
 59. 59 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Хахаха.... къртиш мивки с този коментар
  —цитат от коментар 52 на Иво


  И мивки, и всичко китайско.....
  Тик так....

  The best way to predict the future is to invent it.
 60. 60 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 293 Неутрално

  След посещение в пещера през май 2011 г. ме тръшна нещо жестоко, вкара ме в болница и едвам се оправих. Никой не ме е изследвал за вируси тогава, но още първата вечер вдигнах 37 С, а след няколко дена 39, докато не ми спря единия бял дроб. Диагноза - бактериална пневмония. Но какво свали имунитета ми, не знам.

 61. 61 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хайде стига с неистините . Ковид 19 е изработен в лаборатория .Това е биологично оръжие .Целта е създаване на задлъжнялост .

 62. 62 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#1] от "Калник":

  Достаъчно един да го пипне.

 63. 63 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Борис Джонсън и Доналд Тръмп е време да си платят за глупостите които надробиха , ще страдат британците от тези неща . Референдумите са глупост .

 64. 64 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  - Докога ще щакаме някой от супергероите (Супермен, Спайдермен...) да дойде и да пребори вируса?
  - Дълго... Батман ги зарази всичките.

 65. 65 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Значи вирусът е тръгнал от България, а не от Китай. И не е от китайска лаборатория.

 66. 66 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#11] от "Potrebitel":

  май изобщо не си прочел статията...

 67. 67 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#26] от "The Rock":

  Е това, което пишеш е някаква втора теория на Дарвин.

 68. 68 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4030 Весело

  До коментар [#4] от "padrino":Това ли те кефи гражданино на шотландското блато , че границите се затварят . Европейския съюз ще просперира поне в рамките на твоя мизерен живот в блатото
  —цитат от коментар 30 на cgv37662786


  Къде си бре Майна, загуби се напоследък. Да не би да си си намерил работа най после? 😁😁😁

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 69. 69 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Глупости, някой си казал нещо и го приемаме като чиста монета.
  —цитат от коментар 58 на Кум Лисан


  Зависи кой и къде го казва. Ако е казано в научна публикация в елитно списание, има различна тежест от това, което ти казваш.

 70. 70 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иво":Китайската ти родина ще го отнесе. О как ще го отнесе :)Хилядолетната цивилизация хихихи
  —цитат от коментар 32 на EU defender  До коментар [#32] от "EU defender":

  О..оооо Един Прилеп броди там в Южно Китайско Море и носи много самолети!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 71. 71 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Заразата с корона вируса се предава от човек на човек, поради което колкото по- концентрирано и населението (както е в София напр.), толкова шансът да се заразиш е по- голям. Това е причината в България (ние сме най- рядко населената държава в Европа) по- бавно да се разпространяваше болестта до м. май и рязко да нарестне броят на заразените след абитуриентските балове, футболните мачове, рамадана, и най- вече след удобрените от ПРЕЗИДЕНТА МАСОВИ ПРОТЕСТИ, НА ХОРА БЕЗ МАСКИ, КРЕЩЯЩИ ПО УЛИЦИТЕ НА СОФИЯ. Малко вероятно ние българите, да имаме някакъв придобит от контакт с местните прилепи имунитет. Изолатите са голяма работа! По време на турското робство българите търсейки спасение то гнета на турския башибозук са разселили навсякъде по Балкана в селища подобни на Боженци, Сухолоевци, Българените. Там са създавали семейства, раждали и отглеждали деца при изключително ниска детска смъртност (цели фамилии имат преживяемост над 80г. възраст), в резултат на което имаме експлозия от младо българско население и предпоставка за освобождението ни от пет вековното турско робство. Спасението е в изолация и разселване. Младите вече ще трябва да ги женят чрез сватосване, преди изобщо да се познават и срещат едни с други! Времето на дискотеките, хотелите, баровете, театрите, оперите и масовите "протести", самолетите и масовите екскурзии ОТМИРА! Всяко нещо ново, всяка нова мода е всъщност добре забравено старо! КОЛКОТО ПО- БЪРЗО ОСЪЗНАЕМ И СЕ АДАПТИРАМЕ В СИТУАЦИЯТА НА "НОВОТО" ВРЕМЕ, ТОЛКОВА ПО- ДОБРЕ!
  —цитат от коментар 35 на bobhunter


  Измислил си го, браво!

 72. 72 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Д-р Симидчиев го е ухапал прилеп носител на вируса на суетата !!!

 73. 73 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  До коментар [#3] от "дерибеев":

  А защо трябва да го е изял?
  Моята леля имаше котка, която ходеше по покривите, ловеше прилепи и ги носеше на леля като доказателство за подвизите си.
  Между другото, котките също се заразяват от ковид-19.
  Така че пътят на вируса от прилепите до човека съвсем не е задължително да мине през пазара и кухнята.

 74. 74 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Сега разбирате ли несъстоятелността на теорията на Чарлз Дарвин за т.нар. "еволюция"?Ако сме произлезли от маймуните, защо нямаме имунитет срещу тия вируси като сме съжителствали с прилепите милиони години???
  —цитат от коментар 26 на The Rock


  Така е. И това, че сме живели в пещерите, е лъжа, понеже щяхме да се родеем с прилепите.

 75. 75 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4030 Любопитно

  До коментар [#4] от "padrino":Кои са тези, "британецо"?Никъде няма забрана за влизане. Да, от вчера искат отрицателен PCR тест за влизане в Австрия. От 15 юли това поискаха гърците. Това не е забрана. Твой е проблема ако нямаш 100 лева за тест.
  —цитат от коментар 19 на EU defender


  https://www.novinite.com/articles/205439/Coronavirus+Travel+Update:+Which+Countries+Have+Travel+Restriction+for+Bulgarians+Upon+Entry

  Образовай се

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 76. 76 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  ога ще го отнесе US accuser-e!? Кога почва трибунала срещу Китай!? Кога ще бъда съден за това, което съм писал във форума на dnevnik.bg!?
  —цитат от коментар 53 на Иво  До коментар [#53] от "Иво":

  Целият свят се затваря срещу Китай! Китайската икономика експортира 90% от продукцията. Достатъчно е да се пресече експорта и с Китай става фалирала държава. тя и сега си е такава. Онази афера с 83 тона фалшиво злато точно в оня Ухан зашо мишлиш че се е случила Защото няма пари в наличност та са измислили да заложат 83 тона позлатена мед. Това са 4% от златните запаси на Китай.

  Един Прилеп броди над Китай ... Казва се Тръмп

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 77. 77 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  До коментар [#11] от "Potrebitel":

  Как някакъв силно заразен вирус с български произход е минал през населението без да го усетим и без да зарази и останалия свят?

  Много просто.
  Могъл е да мине преди 20, 120 или 220 години, когато не са правили тестове, а повишаването на смъртността е било приписано на сезонен грип или простуда.
  Преди 220 години никому не е правило впечатление ако без друго високата смъртност се удвои или утрои.
  Само преди 70 години според стари софиянци с които съм разговарял, смъртта "от простуда" на хора над 60 години се е смятала за нещо нормално.
  Впрочем, съвсем наскоро (декември 2019), мой близък трябваше да вдигне скандал в реномирана софийска болница за да обърнат внимание на пневмонията на майка му - тя била стара - 69 годишна!

 78. 78 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Дневник и вие ли обухте жълтите гащи...
  Това са абсолютни глупости на квадрат с които някой се опитва да си оправдае съществуването. Вирус при който не е открито предаване сред хора, ама прави имунитет сред тях, близък роднина на пандемичен такъв, ама си седял само на територията, какви са тия простотии?!?

  Ако ще се търси подобен механизъм, то той трябва да се търси сред другите човешки коронавируси, част от които си минават като ОВИ, а не подобни жълти цветенца.

 79. 79 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мондиана":

  Вирусът е описан през 2008 година при прилепи - това не означава, че е минал през българската популация от хора тогава - може да се е случило през 1980 година, например. Четете внимателно!

 80. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 82 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 800 Неутрално

  ДНЕВНА-та порция тъпотии :)

  откъде ги намирате такива "капацитетеи", нямам представа.

  или да вади доказателства, или да се скрие някъде.

  "може би, едва ли не, е вероятно да има шанс за нещо-си-там" е доста далеч от представите ми за журналистика :)

 82. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 84 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  До коментар [#14] от "swedishdoctor":

  Кой Ви е казал, че не се е разпространил до Европа или Турция?
  Една епидемия от него преди 50, 100 или 200 години просто би могла да мине незабелязана - просто някакъв сезонен грип или простуда!
  Това, че вирусът е описан през 2008 година при прилепи не значи, че не е могъл да премине през човешката популация по-рано.
  В историята има примери за серии от големи епидемии и пандемии даже, които не е известно от какво са били причинени - примерно английската потница - шест епидемии, засягащи Англия, но и континента, от 1485 до 1551 година, които след това секват.

 84. 85 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#67] от "Enter_K":

  Здравейте!
  Чарз Дарвин е развил своята теория, за да докаже че няма Господ и така да му "отмъсти" за смъртта на дъщеря си.
  Просто поредния учен с лабилна психика.

 85. 86 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Нормално. Коронавирусът вече беше открит и у белгийска котка, танзанийска коза и аржентински риби. Добре че още не са се сетили да направят един тест и на мумията на Рамзес, че ше се получи конфузно положение.
  Треба тестовете да се разширят и се пуска всекидневна статистика и за кучета и котки, а овцете да са задължително с маски в закрити помещения.

 86. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 90 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  След посещение в пещера през май 2011 г. ме тръшна нещо жестоко, вкара ме в болница и едвам се оправих. Никой не ме е изследвал за вируси тогава, но още първата вечер вдигнах 37 С, а след няколко дена 39, докато не ми спря единия бял дроб. Диагноза - бактериална пневмония. Но какво свали имунитета ми, не знам.
  —цитат от коментар 60 на Славейко


  Дали Българска федерация по спелеология събира информация за ОВИ сред техни членове?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 90. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 92 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За да илюстрирам колко малко знаем и колко сме податливи на всякакви "теории", вкл. и евилюционната на Дарвин, ще ви помоля да намерите изображение със статята на Помпей , в чието подножие е бил убит Гай Юлий Цезар.
  Статуята изобразява Помпей, който държи в едната си страна глобус, който символизира световното господство.
  Откъде римляните са знаели, че Земята е кръгла?

 92. 93 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  "SARS и "българският" коронавирус си приличат повече, отколкото SARS и вирусите, открити в прилепи в Китай"Само на мен ли ми прави впечатление? Да не се окаже, че някой Ганьо е ходил до Китай:)
  —цитат от коментар 10 на rincewind


  Не бе! Беше в Брюксел миналата седмица.

 93. 94 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#59] от "EU defender":

  тик ток ли ви е виновен сега?

 94. 95 Профил на marian_jack_assa
  marian_jack_assa
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Не знам какво и защо, но със сигурност има нещо, което ни спаси през зимата. Не са мерките на правителството, нито дисциплината ни.

  Ако до 2-3 седмици не се увеличат драстично случаите, това ще затвърди мнението ми.

 95. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 97 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#43] от "dpnps":Той мина.....В четвъртък беше присъдата. Присъдата е extinction.
  —цитат от коментар 55 на EU defender


  Хахаха в четвъртък ли е била присъдата? И кой я прочете? :ДДД

 97. 98 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1838 Весело

  Знаех си аз, че Рамбо е виновен! Нали през 2008ма разбуди прилепите в Деветашката пещера и даже го глобиха.

 98. 99 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#40] от "EU defender":Британците искат твърд брекзит след което да се пристъпи към разговори с европейския съюз за бъдещи търговски споразумения .Меркел каза да се готвим за това .
  —цитат от коментар 44 на cgv37662786


  90 % от британците не искат твърд брекзит, но политическите игри и натиска на Тръмп си казват своето

 99. 100 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#95] от "marian_jack_assa":

  Сподели го, моля те.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK