Половината българи свързват добрия морал с вярата в Бог

Дял (в %)на избралите отговора, че е важно да вярваш в Бог, за да имаш висок морал и добри ценностти.

Дял (в %)на избралите отговора, че е важно да вярваш в Бог, за да имаш висок морал и добри ценностти.



Половината (50%) българи смятат, че трябва да вярваш в Бог, "за да си морален и да имаш добри ценности". Това не само е увеличение на тази група със 17 процентни пункта спрямо 2002 г., когато така са смятали 33%. Промяната за едно поколение е по-голяма дори спрямо страни като Русия и Полша, където църквата се радва на голяма подкрепа от държавата.


Този е един от изводите от световно проучване на американски социологически институт "Пю", проведено през 2019 и началото на 2020 г. Анкетирането в България е било лице в лице с повече от 1000 души в периода 12-19 октомври миналата година.


От Европейския съюз в проучването са включени 13 държави и сред тях само Гърция (53%) изпреварва отговорите на българите. Следва Словакия (45%), докато 36-37% от руснаците и поляците споделят убеждението, че вярата в Бог е важна за това човек да бъде смятан за морален. В страни като Франция този отговор са избрали 15%, в Чехия - 14%, а в Швеция - само 9%.

 • България е лидер в мащаба на промяната сред включените 34 държави от цял свят. За 18 години разликата е 17 пункта, като следват Русия с 11 пункта (от 26 на 37% е станала групата, свързваща морала с вярата в Бог) и Япония (10 пункта - от 29 на 39%).

Няма лесно обяснение на този процес, защото изглеждат невалидни версии като "освободената вяра в бивша комунистическа страна" (в Украйна, например, отчитат намаляване на тази група от 61% на 50%) или "навлизане на подкрепящи религията политици във властта" (в Турция, където над 10 години са във възход умерените ислямисти на Реджеп Тайип Ердоган наланението е с 11 пункта от 61% на 50%). Дори в САЩ, където изглежда, че политическото християнство е във възход, всъщност са паднали под половината (от 58% на 44% вярващите във връзката между Бог и добрия морал).


От "Пю" не дават конкретно обяснение, а само посочват тенденции в отговорите на българите като тази, че през 1991 г. 41% са казали, че Бог играе важна роля в живота им, докато през 2019 г. на този отговор се спират 55%. По друг повод социологически агенции са заявявали, че по-скоро виждат връзка с възхода на национализма и засилването на твърдението, че принадлежността към водещото вероизповедание и задължителен елемент на националната идентичност.




Американските социолози обръщат внимание на връзките между убеждението Бог-морал с нивото на доходите, степента на образование и възрастовата структура на населението.


По показателя БВП на глава от населението България попада сред държавите с "висок среден доход" (24 561 долара през 2019 г.), поради което и около половината анкетирани казват, че вярата в Бог и моралът са свързани. В двата полюса ясно стоят Кения (най-ниският доход от $4509 през 2019 г. и 95% вярващи в тази връзка) и Швеция ($55 815 през 2019 г. и 9% вярващи в тази връзка).


Връзката между БВП на глава от населението и убеждението, че религиозната вяра е условие за висок морал.

Връзката между БВП на глава от населението и убеждението, че религиозната вяра е условие за висок морал.


Влиянието на доходите се вижда и на индивидуално ниво и това се потвърждава навсякъде по света. В България вярващите във връзката Бог-морал са 58% при хората с ниски доходи и 39% при тези с високи. Разликата от 19 пункта изравнява страната с Унгария (но там съотношението е 37% срещу 18%) и след Аржентина (20 пункта), Израел (22 пункта) и САЩ (24 пункта).


Отговори на въпроса дали религията има значение в живота на анкетирания (тъмно синьо - изобщо няма; светло синьо - не съвсем, светло зелено - донякъде е важно, тъмно зелено - много е важно).

Отговори на въпроса дали религията има значение в живота на анкетирания (тъмно синьо - изобщо няма; светло синьо - не съвсем, светло зелено - донякъде е важно, тъмно зелено - много е важно).

Ефект има и от големия брой възрастни хора в България. Почти навсякъде в проучването групата на 18-29 години по-рядко свързва вярата в Бог с добрия морал за разлика от тази над 50 години. В България 37% от младите приемат тази позиция, в групата 30-49 години делът им се увеличава до 48%, а над 50 години групата става 57%.


За сравнение, в Гърция, където анкетираните демонстрират силна роля на вярата и религията в живота им, разликата между млади и възрастни е цели 34 пункта - между 31% и 65%. В същото време в Италия, центърът на католицизма, 21% от младите са на тази позиция, но и не повече от 37% от италианците над 50 години.


Колкото по-образован е човек, толкова по-светски убеждения споделя - това е друг от изводите от проучването. В България 53% от хората с по-ниско образование и 43% от тези с по-високо вярват, че Бог и морал са тясно свързани. Разликата от 10 пункта отново е при относително високи показатели за двете групи. Отново показателно е сравнението с Гърция (59% и 32% или 27 пункта) и Италия (32% и 18% или 14 пункта).


България не е изрично посочена при обяснението за връзката между политическите симпатии и религиозните убеждения на анкетираните. Но водещото правило е по-религиозни да са привържениците на политическата десница с едно изключение в Европа - в Словакия е точно обратното.


В съобщението на "Пю" не се посочва колко от анкетираните каква религиозна принадлежност имат. Но от данните се вижда, че по правило по-силни чувства проявяват мюсюлмани. В България например съгласни с това, че трябва да се вярва в Бог, за да имаш добър морал и ценности, са 66% от определилите се като мюсюлмани и 49% от християните (православни и други). В Германия това е изборът на 65% от мюсюлманите и на 45% от християните. В Русия показателите са 63% и 41%, в Израел - 74% и 44% от юдеите.

Ключови думи към статията:

Коментари (249)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Аууу, колко лоша новина за форумните безбожници и атеисти на грантова хранилка. Как така, те са толкова морални и хубави хора.

 2. 2 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Дори в САЩ, където изглежда, че политическото християнство е във възход

  Какъв възход, САЩ само за няколко години се превърнаха от силно християнска страна, във страна на гей бракове и трети пол. Това е невероятен обрат, във много хубава посока разбира се.

 3. 3 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Глупави хора. Българите са по-близо до Ориента, отколкото до Европа, за съжаление...

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Любопитно

  Няма лесно обяснение на този процес
  ========
  Явно автора е плакал пишейки тая статия.....

  Bukalemun
 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2927 Разстроено

  Съвременното "звучене" в ушите на българите е необяснимо за света. Защото ТЕ не живеят в държавата ни, където упованието в Бог е едничката надежда за промяна към изконните български ценности. След поредния политически преход, това е поредната надежда - царят близо, но..., партии - бол, но..., та само Бог...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Интересно е, колко от тия 50 или отгоре процента са чели Светото Писание и до каква степен са вникнали в съдържанието?

  Русогнилоча да плува и изгние.
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Весело

  трябва да вярваш в Бог, "за да си морален и да имаш добри ценности".
  ========
  Европейската карта на секуларизма......и изводите от нея......
  Един от тях е...... " изкупуването на човешкия морал за сметка на по дебел портфейл"......

  Bukalemun
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Любопитно

  Колкото по-образован е човек, толкова по-светски убеждения споделя - това е друг от изводите от проучването.
  ========
  Това е много интересен извод.......
  Лидери като Асад и Сиси трябва да черпят за това проучване......
  А Хафтар да е сервитьора....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#4] от "eti mehter":

  Със сигурност... мъката е голяма, не усвояваме европейските ценности явно. Но е хубаво, че и в България поне веднъж има някакви положителни тенденции. Щом индивиди като този от коментар 3 недоволстват и се тръшкат от злоба, това е най-ясният знак, че нещо положително се случва!

 11. 11 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мишо Петров":

  За съжаление на такива като теб... и за щастие на всички морални и почтени, достойни хора, които искат да живеят в нормално, а не във либерално общество.

 12. 12 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Сега стана ли ясно на джендърите от Норвегия и Швеция, защо джендаризма, декриминализирането на педофилията с Ист. конвенция и възхвалата на содомията чрез ЛГБТИ, няма как да минат тук.
  Ако в България сме в морален упадък, то Швеция, Норвегия и Нидерландия (бивша Холандия), са моралпи трупове

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 13. 13 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 611 Неутрално

  И всъщност не са над половината, а точно половината - 50%. Но явно пак манипулативно заглавие в Дневник, насочено да провокира либерастката им аудитория.

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Любопитно

  До коментар [#13] от "ygo11542256":

  Мен дори не ме вълнуват и процентите......

  В статията цари дилемата....." Да си по богат за сметка на липсата на морал....или обратното".....

  А за Норвегия няма никакви данни.....забеляза ли....?

  Bukalemun
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 700 Неутрално

  "Над половината българи свързват добрия морал с вярата в Бог"

  Не бих направил връзка между Бог и морал, но категорично бих свързал комунизма, и по-общо, каквото и да е левичарство с липсата му.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 17. 17 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не е случайно, че в развитите части на Европа фалшивата набожност е по-ниска и съвестта се ползва за морален компас.

  Едно е да вярваш, съвсем друго е да си вярваш, че вярваш, че твоят бог изисква от теб да мразиш различните от теб и го вълнува не състраданието ти, а дали мастурбираш.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  По показателя БВП на глава от населението България попада сред държавите с "висок среден доход" (24 561 долара през 2019 г.)

  Използвани са данни подадени от "Истината"?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Любопитно

  До коментар [#17] от "Petko Boukov":

  Едно е да вярваш, съвсем друго е да си вярваш, че вярваш, че твоят бог изисква от теб да мразиш различните от теб
  =======
  Именно.....!!!!!!

  Затова.....с интерес ще очаквам под тая статия да се появят най коравите секуларисти на форума, и (ако имат морал)....да вземат отношение към дилемата.... "имам повече пари за сметка на по малко морал"......

  Взех си тефтерче и молив......и ще си водя записки...... :)

  А мнението на атеистите ще ми е без значение.....
  Те са си атеисти.....

  Bukalemun
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1381 Весело

  До коментар [#12] от "ironhorse":

  Бивша Холандия ли бре географино? Холандия е провинция в състава на Кралство Нидерландия. Тъпотията по хората ходила. Поговорка.

  Русогнилоча да плува и изгние.
 24. 24 Профил на taka de
  taka de
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мишо Петров":Хаха, как си знаех че точно такъв коментар ще се появи. А иначе, не хората са глупави, а ти. Също така е забавно, как има тролове във форума, които се появяват само и единтствено под такива статии. За пореден път се убеждавам, че освен дежурните грантови тролове, които са на всяка манджа мерудия, има и такива по определени теми. Например на тема религия, на тема ЛГБТ и т.н.
  —цитат от коментар 8 на ygo11542256

  О ама ти имаш нещо против ЛГБТ? Е нека те запозная със свещениците на твоята така съкровенна религия. Сега как се чувстваш? Още ли ще я пазиш като очите си или ще отричаш на пук на всички факти и доказателства? Това последното си ви е традиция и го умеете най - добре така, че няма да се учудя да го сториш.

  Правителственото решение на проблема обикновено е по-лошо от самия проблем.
 25. 25 Профил на taka de
  taka de
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "ironhorse":Кухчо, дано Българите, достигнат в близките деситилетия човеколюбието на споменатите. Не живял никъде другаде извън България, ама се изказва за общества които на сън не е виждал.
  —цитат от коментар 22 на tsyrvulan


  Радвам се, че има умни и не радикализирани хора.

  Правителственото решение на проблема обикновено е по-лошо от самия проблем.
 26. 26 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#21] от "taka de":

  Църквата не е вяра. Това е високо организирана система присвоила си правото над вярващите и нарекла този факт - религия. В Светата Книга никъде не пише че за да си вярващ трябва да посещаваш храм редовно.

  Русогнилоча да плува и изгние.
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#21] от "taka de":

  Най-много хора са избили светските режими, начело със безбожници диктатори. Безспорен факт, макар и неудобен за лявата и либерастка пропаганда.

 29. 29 Профил на taka de
  taka de
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не знам за другите, но мен най - ме дразни Християнството. Защо?. Ами защото е по - радикална и от Исляма, но напоследък го играе тънко. Прави се на по - хрисима и от калинка и на най - цивилизованата в целият свят. Но старите хора са го казали, "Вълкът козината си мени, но нрава не."

  Правителственото решение на проблема обикновено е по-лошо от самия проблем.
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Любопитно

  До коментар [#26] от "tsyrvulan":

  Това в общи линии е вярно.....но е повече социално битов проблем за решаване......
  Но Храма е по точното място за молитвата.....отколкото да речем някой супермаркет или бензиностанция......
  И обратното.......не е редно някакъв храм да бъде превърнат в бар или конюшня.....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1381 Весело

  До коментар [#27] от "ygo11542256":

  Имаш си представа от шведското или нидерландското общество, ама им даваш етикети. Признак за значителна ограниченост.

  Русогнилоча да плува и изгние.
 32. 32 Профил на taka de
  taka de
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#21] от "taka de":Най-много хора са избили светските режими, начело със безбожници диктатори. Безспорен факт, макар и неудобен за лявата и либерастка пропаганда.
  —цитат от коментар 28 на ygo11542256


  Ей дойдохме си на думата! Щом виждаш, че не можеш да ме обориш с факти тръгваш към либерализма. Но знаеш ли малко фанатиче, колкото и да ти се иска кръвта не става вода.

  Правителственото решение на проблема обикновено е по-лошо от самия проблем.
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Аууу, колко лоша новина за форумните безбожници и атеисти на грантова хранилка. Как така, те са толкова морални и хубави хора.
  —цитат от коментар 1 на ygo11542256


  А пък в Индонезия, Нигеиря и Кения е още по-голям. Колкоот е по шитхол държавата, толквоа процента е по-висок. Колкото е по-прост народа, толкова повечев сая вярващите.

 35. 35 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#31] от "tsyrvulan":

  Напротив, знам ги много добре, за това и им давам етикети. Извратени, гнусни общества, което е нормално за светски, безбожни общества все пак.

 36. 36 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Едно от обясненията е в масово разспостраненото усвояване и декламиране на заучèни постулати от ефна страна и също толкова масовото непознаване както на религията,така и на морала.
  .Има и агностици и атеисти ,,които свързва вярата в Бог с добрия морал,,има и вярващи и практикуващи,които които не свързват вярата в Бог с добрия морал
  Дори е твърде вероятно агностици и атеисти да свързват вярата и морала с хора,като отец Иван от Нови Хан и дядо Добри,а вярващи и практикуващи с неодобрявани и смятани от тях за неморални от тях действия на хора с позиции във вероизповеданиетоим и или действия на други вероизповедания,Като се добави и негативизмът,който някои вярващи и практикуващи изпитват към другите конфесии и деноминации нещата се изясняват.

 37. 37 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1381 Весело

  До коментар [#35] от "ygo11542256":

  И по колко годинки си живял в двете държави за да знаеш много добре обществата им? М?

  Русогнилоча да плува и изгние.
 38. 38 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#32] от "taka de":

  По принцип вие либерастите, комунистите и безбожниците никога не сте обичали обективните и не-идеологически оцветени факти. И как да ги обичате, след като те ви карат да изглеждате като глупаци, каквито сте и винаги сте били?
  А иначе, за мен е чест да бъда наречен фанатик от един либерал - безбожник. Да си фанатик за тях, означава за нормалните хора да си добър, почтен човек, който не е промит от тяхната пропаганда, и е останал нормален. Ако един човек не е фанатак, това е притеснително. Той вече е поробен.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Най-добре ще познаете кога един политически строй започне да става тоталитарен по това, че посяга на религиите. Те се явяват последния морален стожер възпрепятстващ пропагандата и подмяната на нормалните човешки разбирания с извратените такива на някаква група.

  Евроатлантида
 41. 41 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#40] от "sa6":

  Много точен коментар! Това казва всичко. Доказано многократно в историята, доказва се и сега.

 42. 42 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 969 Весело

  А другата половина с -Джендър съзнание-"Джордж Сорос" :D :D :D

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 43. 43 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Ха-ха!

  Торквемада е бил много морален човек!
  А и никой не може да се усъмни в неговата вяра в Бог!

 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#35] от "ygo11542256":

  Това е май и една от главните илюзии.......
  Когато си в едно общество.....и от сутрин до вечер, ежедневно ти набиват в главата, че си върха на човешката цивилизация......може да е верно, но може и да е нещо като преспивна песен............и то за сметка на чуждия, другия, различния.......
  Поне по време на соца беше така....

  Bukalemun
 45. 45 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1381 Весело

  До коментар [#39] от "ygo11542256":

  Ама в тези общества вярата забранена ли бре капацитетин? Ей Богу, форумчето е изключителен извор на "нови факти".

  Русогнилоча да плува и изгние.
 46. 46 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  На кръста заедно с Христос били разпънати и двама разбойници. Славят Христос, а се кланят на разбойниците.

 47. 47 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  На кръста заедно с Христос били разпънати и двама разбойници. Славят Христос, а се кланят на разбойниците.

 48. 48 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Вярващият е морален, защото се страхува от наказание, или защото очаква награда.

  Невярващият е морален поради вътрешно убеждение, без да очаква награда.

 49. 49 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Най-добре ще познаете кога един политически строй започне да става тоталитарен по това, че посяга на религиите.
  —цитат от коментар 40 на sa6


  Или по това, че използва религиите като оправдание за насилие. За справка: Иран.

 50. 50 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 538 Любопитно

  До коментар [#28] от "ygo11542256":

  Нещо не сте в час!
  Наясно ли сте че Библията е книгата, в която са описвани най- масовите убийства?
  И то всички в името на някаква вяра!
  Потопа!
  Содом и Гомора
  Мора в Египет...

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#50] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Това е така. Дори в Стария Завед се споменава жертване на иноверци в името на Яхве. По памет - 17 души.

  Русогнилоча да плува и изгние.
 53. 53 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Интересно е, колко от тия 50 или отгоре процента са чели Светото Писание и до каква степен са вникнали в съдържанието?
  —цитат от коментар 6 на tsyrvulan

  Аз съм го чел и това беше първата християнска книга,която прочетох като се интересувах от тези неща и ситуацията се разви аналогично на комунистит и антикомунист според изказването на Рейгън.Кого наричме комунист? Е, това е някой, който чете Маркс и Ленин. Кого наричме антикомунист? Това е някой, който разбира Маркс и Ленин.Та не само не станах религиозен,но и твърд противник на всякакви религии и идеологии,дори такива теории,на които съм привърженик,ако се практикуват и използват каторелигии и идеологии.
  А и когато по занятие се сблъсках с реалното приложение на морала,като източник на правото,ми се видя меко казано съмнителем.

 54. 54 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Гневно

  Един от непростимите грехове на комуноидите , е че за близо половин век властване смазаха не просто Църквата, а ВЯРАТА на българина!!!
  АНАТЕМА!!!

 55. 55 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#52] от "tsyrvulan":

  В "Името на Вярата" са изличени от лицето на Земята, редица цивилизации!
  И това продължава!
  Канадските и Северо-Западните индианци са репресирани до не толкова отдавна!
  Инките; Маите и на практика всички американски древни цивилизации!
  Она в Патагония...
  (Ислямските фундаменталисти, нарочно не ги споменавам!)

 56. 56 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Не знам за другите, но мен най - ме дразни Християнството. Защо?. Ами защото е по - радикална и от Исляма, но напоследък го играе тънко. Прави се на по - хрисима и от калинка и на най - цивилизованата в целият свят. Но старите хора са го казали, "Вълкът козината си мени, но нрава не."
  —цитат от коментар 29 на taka de


  Сещам се един дето е мразил християнството и чиято идеология е затрила 100 (някои казват дори 160 мил) милиона души по света - Маркс. Виден човек в средите на модерните леви.

  По опасно от левичарството в света няма - това са фактите!

  'progressives' is the politically correct word for communists
 57. 57 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Като чета статията излиза, че в България процентът на християните намалява пък макар и с повече привърженици на десните политики, но реално големи групи от обществото обедняват.

 58. 58 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#55] от "Tzar Vova Josei-ki":

  За да бъдем по-точни, в името на Господ и Иисус. Вярата е нещо много лично и няма общо с изтребването на човеци и/или унищожаване на цели общества.

  Русогнилоча да плува и изгние.
 59. 59 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Как се оформя обществения морал в едно напълно секуларно общество ?

 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  "Половината (50%) българи смятат, че трябва да вярваш в Бог, "за да си морален и да имаш добри ценности"

  По принцип Християнството учи своите последователи да бъдат морални и да имат добри ценности и много християни са такива, НО както навсякъде и във всичко има и много хора лицемери и двуличници. Хора които се преструват на много морални и религиозни, но в действителност делата им са антиморални и далеч от християнските ценности.

  Същото важи за всички други представители на другите световни религии, като ислям, юдеизъм, бидизъм, даоизъм, хиндуизъм и т.н.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#15] от "ironhorse":

  Пропагандата на североизточното сатрапия в Отечеството води до необратими мозъчни увреждания!!!!
  Пазете хипотетичното съдържание на кутията си, намираща се северно от вратните Ви прешлени!!!

 62. 62 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  До коментар [#29] от "taka de":

  А, мене индуизма, защото е почти пълна противоположност на Християнството. Но така или иначе всеки човек има правото и свободата да вярва в която и да е религия. И тук идва мястото на религиозната толерантност и диалог.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 63 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#48] от "Vorknkx":

  Няма такова нещо. Религията създава определена морална и ценностна система у човека. Ако я няма религията, няма и ценностна система. Освен ако, разбира се, родителите на човека не са му създали някаква такава, но тя не е непременно добра. За да приемем мнението, че без религия може да има морално и почтено общество, трябва да вярваме във факта, че човекът по природа е едно добро същество, което винаги прави добро и мисли добро. Но всеки нормален знае, че това е глупост, реалността винаги е показвала точно обратното. Човекът по природа е егоистично същество, което винаги мисли преди всичко за себе си и за собственото си благополучие, и не му пука за никой друг, освен ако от благополучието на другия по някакъв начин не зависи и неговото собствено такова. И човек по принцип никога не прави добро на някого, ако няма някаква полза от това за самият него. Изключенията са когато човек е възпитан по определен начин, когато му е създадена определена ценностна система. Но дори и тогава човек прави добро главно заради лично удовлетворение, вътрешно в себе си. Просто защото това го кара да се чувства добре.

 64. 64 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#59] от "half truth":

  А, това е много интересен и важен въпрос, но е любопитно че точно вие го задавате. Всъщност вие трябва да отговорите на него - тези които подкрепяте секуларизма и либералните ценности. Как се създава морал в едно напълно секуларизирано общество? И кой и как определя кое е морално и кое е неморално, кое е правилно и кое е грешно в едно такова общество?

 65. 65 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Аууу, колко лоша новина за форумните безбожници и атеисти на грантова хранилка. Как така, те са толкова морални и хубави хора.
  —цитат от коментар 1 на ygo11542256


  Значи ти не убиваш, защото някой ти е казал, да не го правиш? Не се замисляш, какво причинява това на другите?

 66. 66 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#58] от "tsyrvulan":

  ++++++++++

 67. 67 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#33] от "sa6":

  Бъди спокоен, масата педофили са от друг клон на християнството, в тоя са само гейовете по манастирите.

 68. 68 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 15 Весело

  Колкоот е по шитхол държавата, толквоа процента е по-висок. Колкото е по-прост народа, толкова повечев сая вярващите.
  —цитат от коментар 34 на Doge


  Да, според титатничният ти напън, Гърция е малко по-зле от България, а Германия е леко по-добре от нас с толкова проценти.
  Чутовен извод направи.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 69. 69 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Моралът се свежда главно до следното: "Не прави на другите това, което не искаш да правят на тебе", т.е. нещо като десетте Божи заповеди, синтезирани в едно изречение.
  Правата на всеки свършват дотам, откъдето започват правата на другите. Това означава, че не е моя работа кой как си живее живота за да го поучавам. Стига, разбира се, да не нарушава моите права.

 70. 70 Профил на taka de
  taka de
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "taka de":Защото си прикрита чалма, за това.
  —цитат от коментар 51 на Веселяк У


  Ах, как ме разкрихте!

  Правителственото решение на проблема обикновено е по-лошо от самия проблем.
 71. 71 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#65] от "chepokalipsis":

  Не убивам, защото съм научен, че това е нещо зло. Има хора, които не са научени на това. За тях вероятно това да убиваш е нещо естествено и нормално. Също както за някои е естествено и нормално за бъдат зоофили, педофили и гейове например. Или че има трети пол.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#71] от "ygo11542256":

  Именно, научен си, това е морала, той не зависи от религията или липсата на такава.

 74. 74 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#49] от "Vorknkx":

  Някои използват демокрацията като оправдание за всичките си войни, които не са спирали да водят през цялата си история.

 75. 75 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  Моралът се свежда главно до следното: "Не прави на другите това, което не искаш да правят на тебе", т.е. нещо като десетте Божи заповеди, синтезирани в едно изречение.
  —цитат от коментар 69 на pamela


  Знаеш ли, че това мото / максима (наричано още златно правило) го има записано както в Библията, така и в корана, както и в други религиозни текстове през вековете, ето повече подробности:

  https://www.newageislam.com/islamic-ideology/naseer-ahmed-new-age-islam/the-quran-and-the-golden-rule-do-unto-others-as-you-would-have-them-do-unto-you/d/108800

  https://ing.org/first-principles-religion-the-golden-rule/

  https://ing.org/wp-content/uploads/2014/07/images_Golden-rule-poster.gif

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 76. 76 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#72] от "LiberalToTheBones":

  Като испанците ли? Дето изтрепаха ацтеки, инки, патагонци? Като си тъп и необразован, поне се скрий някъде и не се излагай по форумите!

 77. 77 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#17] от "Petko Boukov":Едно е да вярваш, съвсем друго е да си вярваш, че вярваш, че твоят бог изисква от теб да мразиш различните от теб =======Именно.....!!!!!!Затова.....с интерес ще очаквам под тая статия да се появят най коравите секуларисти на форума, и (ако имат морал)....да вземат отношение към дилемата.... "имам повече пари за сметка на по малко морал"......Взех си тефтерче и молив......и ще си водя записки...... :)А мнението на атеистите ще ми е без значение..... Те са си атеисти.....
  —цитат от коментар 19 на eti mehter


 78. 78 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#59] от "half truth":

  Как се оформя обществения морал в едно напълно секуларно общество ?
  =========
  Добро питане .....но нека да го коригираме , понеже предусещам че истинския ти въпрос е .....
  Защо много обещаващите тенденции на секуларизма по света .....не издържаха на съвременните бързо изменящи се условия. ...?
  Защо крахът на тази сравнително нова социално житейска идеология .....бе внезапен и неочакван ......?
  И едно напомняне ....
  Напълно секуларни общества ....няма никъде по света.

  Bukalemun
 79. 79 Профил на taka de
  taka de
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#75:"Иво"][/quote]

  Разбира се, че ще го има! Това правило се създава още откакто хората сме започнали да се социализираме. Това правило съществува, защото няма как да очакваш от някого нещо ако ти не се отнасяш към него със същото. Същото правило важи и когато някой иска да повярвам в нещо което аз няма и не искам, а когато откажа той да ме обяви за АНАТЕМА и въпреки, че аз не съм искал от него нищо и съм го толерирал той и без капка толеранс да тръгне да ме убеждава. И затова аз нямам нужда от религия за да го разбера и не желая някой да очаква, че ако той ме нарича глупак, заблуден и т.н. аз ще му отвърна също с толерантност към него и неговите разбирания.

  Правителственото решение на проблема обикновено е по-лошо от самия проблем.
 80. 80 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Нерелигиозността не значи неверие в Бога.
  Тезата за българите - неверници е комунистическа пропаганда.

 81. 81 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#29] от "taka de":

  Християнството е много, мноооого по-радикално от исляма! :))) Справка-Иран, СА, Ал Багдади, Ислямска "държава", талибани в Афганистан, бомбени атентати със самоубийци, уахабити, салафити, главорезоити...

 82. 82 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Секуларизмът е отделяне на църквата от държавата в тесния смисъл и религията от политиката в широкия.Няма общо с вярата,религиозността .Има и религиозни хора,подръжници на секуларизма,основание за разделение на църква има и в иблията, Бжието=Богу,кесарю кесаревото.
  И/ма и агностици и атеисти,които смята,че такова разделение не е наи=доброто решение и е уместно известно смесване на религия и политика и църква и държава.
  А дилемата "имам повече пари за сметка на по малко морал" е риторична,плюс че морала е и индивидуален,плюс че постоянно решаваме задачи от типа на дилемите,често с повече от два паранетъра,и решението компромиси и баланс

 83. 83 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Как се създава морал в едно напълно секуларизирано общество? И кой и как определя кое е морално и кое е неморално, кое е правилно и кое е грешно в едно такова общество?
  До коментар [#64] от "ygo11542256":

  Законодателството определя кое е правилно и кое грешно. Всичко необхванато от законите смятаме за лично пространство. В някои страни това лично пространство се стеснява с времето. В други се разширява.
  Аз вярвам ,че трябва да се разширява. Щом човешките индивиди се развиват , би трябвало да могат да получат и повече свобода и лична отговорност.

 84. 84 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Вярата е важна за моралните устои, тъй като дава абсолютен коректив - Бог.
  Друг въпрос е, че много вярващи го удрят на корупция на Бога - "аз ще правя добрини, Ти ще ми изпълняваш мераците и ще ме спасиш накрая в Рая". Това е огромна самоизмама и се заклеймява от теолозите. Има още един момент - убеждението, че ако преобърнеш инакомислящите към твоята религия, или ако ги избиеш (ако не рачат да се обърнат), ще ти донесе спасение и Бог ще те погледне милостиво. По-вероятно от теологична гледна точка е, да си заслужиш тенджера под налягане в пъкъла, защото си насилвал свободната воля на човек, а ш нея е богоподобието. Насилието срещу Божия образ е богохулство.

  За атеистите е много трудно да дадат отговор защо е важен моралът и къде е абсолютният коректив, след като всичко приключва със смъртта. Всъщност атеистичният морал често е само отглас на религиозния и, ако съвсем се отдели от него, постепенно затихва. В смисъл човек си намира оправдание на всичките си слабости. Пък и атеистите имат склон да убеждават инакомислящите с огън и меч, като се оправдават с "научен светоглед". Като аргумент има същата (не)валидност, като оправданията на религиозните с Бог.

  Друг интересен момент е, че моралът не е стабилен. Всъщност е ситуационен и се влияе от структуратта на обществото, което обслужва, като се променя с времето, дори религиозната рамка да не се променя особено. Православната теология е относително стабилна от времето на Вселенските Събори (7-мият е от 787 година, непризнатият на Изток за 8-ми е от 870 година) , но моралът на Византия от IX век и на Русия от XIX век е доста различен.

  E PLVRIBVS VNVM
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на blue_apollo
  blue_apollo
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Където няма образование и наука има богове. А българите - те просто са суеверни.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#60] от "Иво":

  И в трите аврамически религии има правило,че добри действия,които не са религиозно мотивирани и в името на Бог са малоценни и че по принцип лоши действия които са религиозно мотивирани и в името на Бог са не само оправдани ,но и ценни

 89. 89 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2287 Любопитно

  "По показателя БВП на глава от населението България попада сред държавите с "висок среден доход" (24 561 долара през 2019 г.), поради което и около половината анкетирани казват, че вярата в Бог и морала са свързани."

  Борисов е живото доказателство! - набожен, спи с Глок, пачки EU , кюлчета злато и компаньонки. На всеки църковен празник гони внуците с икона, за да я цаливат!
  Човекът е богоугоден, откъдето и да го погледнеш!
  Важно е да повярваш в правилното нещо, когато му дойде времето - иначе само смъртта и данъците са неизбежни, е поне едното със сигурност...

  I Want To Believe
 90. 90 Профил на taka de
  taka de
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "taka de":Християнството е много, мноооого по-радикално от исляма! :))) Справка-Иран, СА, Ал Багдади, Ислямска "държава", талибани в Афганистан, бомбени атентати със самоубийци, уахабити, салафити, главорезоити...
  —цитат от коментар 81 на Веселяк У


  Не съм казал, че е по - радикално, а че е същото. Просто християнството се прави, че не помни историята си преди малко повече от 100 години.
  А относно исляма. То си е радикално и изцяло вредно за човечеството като цяло. Религия която ти позволява да изядеш жена си не е нормална. Но религия която се прави на агънце, а преди няма и сто години е провеждала най - ужасяващите кървави бани в историята е меко казано лицемерна.

  Правителственото решение на проблема обикновено е по-лошо от самия проблем.
 91. 91 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2196 Весело

  Голяма мъка, ей! Крайно време е дедо Сорос да развърже кесията повече, че нещо пропагандата не действа, хахахаха.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 92. 92 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#85] от "ironhorse":

  Официалното име на държавата винаги е било Кралство Нидерландия след Наполеон. Холандия е само една от провинциите в състава на кралството. Нещо неясно има ли кънтящий на кухота?

  Русогнилоча да плува и изгние.
 93. 93 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2196 Весело

  До коментар [#12] от "ironhorse":Кухчо, дано Българите, достигнат в близките деситилетия човеколюбието на споменатите. Не живял никъде другаде извън България, ама се изказва за общества които на сън не е виждал.
  —цитат от коментар 22 на tsyrvulan


  Хахахахахахаха. "Човеколюбие". В Швеция, Норвегия и Дания точно ако се пребиеш на улицата не само те подминават, ами и ти се смеят. Ясно кой не само не е живял, ами не е излизал извън България. Па белким да беше прочел нещо от скандинавски автори - те отлично описват "човеколюбието" на сънародниците си. Препоръчвам ти Кнут Хамсун например.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 94. 94 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  До коментар [#69] от "pamela":


  До коментар [#75] от "Иво":
  Само че това е принципът на Стария завет.
  В Новия завет принципът е "Прави на другите това, което искаш те да правят на тебе".

 95. 95 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Моралът се свежда главно до следното: "Не прави на другите това, което не искаш да правят на тебе", т.е. нещо като десетте Божи заповеди, синтезирани в едно изречение. Правата на всеки свършват дотам, откъдето започват правата на другите. Това означава, че не е моя работа кой как си живее живота за да го поучавам. Стига, разбира се, да не нарушава моите права.
  —цитат от коментар 69 на pamela


  Това правило е приложимо далтч не във всички ситуации..Когато има конкуренция на права това правило е неприложимо и тогава,както и в много други,да не кажа в повечето случаи се търси баланс и приемлив компромис.

 96. 96 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1381 Любопитно

  До коментар [#63] от "ygo11542256":

  Няма ли? Я ми кажи преди Моисей как хората са имали морал и изпълнявали морални задължения, след като по онова време Господ все още не им е дал Законите? Наясно ли сте че вашето изказване отрича Библията? Какво ще кажете за такъв праведен човек като Ной? Той е живял без Божиите Закони. Морален ли е бил?

  Русогнилоча да плува и изгние.
 97. 97 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  "Това не само е увеличение на тази група със 17 процентни пункта спрямо 2002 г., когато така са смятали 33%."



  А защо е така? Просто е - комунистите, онези безбожници, най-твърдите, от едно време, умират един след друг.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 98. 98 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Великия Карлин, отдавна го е казал и няма какво повече да се добави.
  https://www.youtube.com/watch?v=8r-e2NDSTuE

 99. 99 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#59] от "half truth":

  Чрез обществените норми.

  Модератора е неадекватен!
 100. 100 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1381 Весело

  До коментар [#93] от "Тюфлекчия":

  Препоръчвам ти да вземеш да спреш да четеш разни тъпи блогове. Отвори си очите.

  Русогнилоча да плува и изгние.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK